Samettinen maa-artisokkakeitto
Juuresviikko jatkuu! Tilasin viimeksi luomupiiristämme myös puoli kiloa maa-artisokkia tehdäkseni samettista sosekeittoa. En ollutkaan tehnyt sitä pitkään aikaan ja ajattelin vaan ”muistella” (heittää päästä) reseptin, joka onnistuikin ihan kohtuu hyvin ja helposti. Kehtaa siis jakaa täälläkin 🙂
Maa-artisokkakeitto (6 annosta)
0,5 kg (luomu)maa-artisokkia
4 pientä (luomu)perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl valkoviiniä
(luomu)kasvisliemikuutio
vettä
2 laakerinlehteä
2 dl (luomu) ruokakermaa
Kuori ja pilko maa-artisokat, perunat, sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita vihannekset kattilaan ja kaada päälle valkoviini, laakerinlehdet, kasvisliemikuutio ja vettä niin paljon, että vihannekset peittyvät. Keitä puolisen tuntia, tai niin kauan kun artisokat ja perunat ovat kypsiä.
Poista laakerinlehdet. Soseuta sauvasekoittimella tasaisen samettiseksi. Laita kattila takaisin liedelle, lisää kerma ja anna kiehahtaa. Tarjoile paahdettujen kurpitsan- ja/tai auringokukansiementen kanssa. Siemenistä keittoon tulee mukavaa purutuntumaa ja pähkinäisyyttä.