Silakoita kahdella tapaa

Tänä viikonloppuna olen touhunnut keittiössä. Olen tehnyt pakkaseen valmiiksi bataattilaatikot ja lanttulaatikot sekä valmistanut ystäville joulumuistamisia. Tänä vuonna lahjon heitä silakoilla. Meidän Mummu (93v.) sai myös kotiinkuljetettuna joulupullansa.

Kivaa puuhaa muuten toi silakkarullien teko. Yksi työvaihe vie aina viidestä kymmeneen minuuttia ja sitten taas odotellaan. Nää pystyi siis hyvin tekemään lastenhoidon lomassa. Jos haluat tehdä rullat vaan yhdellä tapaa, tuplaat vain säilytysliemen määrät. Pakkasin silakat tällaisiin pieniin pakasterasioihin á 0,35l ja niitä kilosta tuli kuusi.

dsc_0546.jpg
Tyrnisilakat

dsc_0547.jpg
Chili-inkivääri-korianterisilakat (Henkilökohtainen suosikkini!)

Silakkarullat kahdella tapaa

1 kg silakkafileitä

Marinointiliemi:
2l vettä
1dl merisuolaa
4 dl väkiviinaetikkaa

Säilytysliemi I – tyrnisilakat:
1dl vettä
1dl sokeria
kourallinen tyrnejä tai 0,5 dl tyrnimehua
1dl etikkaa
koristeluun tyrnejä 1dl

Säilytysliemi II – chili-inkivääri-korianterisilakat:
1dl vettä
1dl sokeria
1dl riisiviinietikkaa
1rkl korianterin siemeniä
2 punaista chiliä (vahvuus maun mukaan, mulla aika mieto eli 3 vahvuus)
pikkelöityjä inkiväärejä (samoja kun käytetään sushin kanssa)

Aloita kiehauttamalla marinointiliemen vesi ja suola. Ota pois levyltä ja lisää etikka. Anna jäähtyä huoneen lämpöiseksi. Nostele silakkafileet liemeen ja anna marinoitua kylmässä n. 4 tuntia. Tällä välin voit valmistaa säilytysliemet, sillä niidenkin täytyy antaa jäähtyä.
Tyrniliemi: Mittaa kattilaan vesi, sokeri sekä tyrnit tai tyrnimehu. Anna kiehahtaa. Ota pois liedeltä ja lisää etikka. Mä käytin tavallista väkiviinaetikkaa, mutta vaalea balsamico vois toimia tässä myös oikein hyvin.
Chili-inkivääri-korianteriliemi: Paahda korianterin siemeniä hetki kuivalla paistinpannulla. Mittaa kattilaan vesi ja sokeri. Anna kiehahtaa. Ota pois liedeltä ja lisää riisiviinietikka sekä kaikki mausteet.
Valuta silakat hyvin kun ne ovat marinoituneet n. 4h. Rullaa silakat haluamiisi purkkeihin ja kaada päälle jäähtyneet säilytysliemet I sekä II.
Anna maustua jääkaapissa pari päivää. Silakoiden pitäisi säilyä jääkaapissa noin pari viikkoa. Nautitaan joulupöydässä sukulaisten sekä ystävien seurassa 🙂

 

suhteet ystavat-ja-perhe ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *