Sitruunaa ja saksiniekkoja
Viikonloppuna herkuteltiin ravuilla. Viime vuonna söimme ensimmäisen kerran kotimaisia rapuja ja voin kertoa, että espanjalaisiin pakasterapuihin ei ole enää paluuta. Tai voihan niitäkin tietty syödä, kyseessä on vaan ihan eri tuote. Alkuruoan kanssa, kotimaisia n. 12cm rapuja riittää n. 5-6 per syöjä. Yhdessä saksessa on nimittäin enemmän syömistä kuin kiinalaisserkun pyrstössä. Kotimaisia rapuja on saatavilla suht helposti kun vähän etsii. Meillä esimerkiksi mökkimme lähellä olevassa virkistyskalastuspaikassa (kasvattavat lohta ja taimenta) on lammikot rapuja pullollaan ja myyvät niitä sieltä suoraan.
Ravut on hyvä käydä hakemassa juhlia edeltävänä päivänä, sillä ne ne maustuvat keitinliemessään yön yli. Tää on myös valmistelun kannalta hyvä juttu. Kenelläkään ei mene keittiössä koko juhlapäivä, vaan emäntäkin ehti hyvin sienimetsään ja saunaan vieraiden kanssa. 🙂
Yksi meidän vieraista on himoleipuri, joten hän pyöräyttin aamulla sellaisen tillillä maustetun vuokaleivän, joka sopi täydellisesti paahdettuna rapujen kaveriksi. Tein lisäksi aamupäivällä sitruuna-valkosipulimajon sekä aiemmin viikolla snapsiksi ”limoncelloa”. Lisäksi pöydässä oli tillisilppua ja sitruunanlohkoja. Muuta ei mielestäni rapuaterialla tarvita.
Rapujen esivalmistelu
Keitinliemi (n. 40:lle ravulle eli 7 hlö:lle)
n. 8l vettä
350g suolaa
10 sokeripalaa
2 punttia kruunutilliä
+1 puntti kruunutilliä
Mittaa isoon kattilaan vesi, suola ja sokeri ja keitä kiehuvaksi. Lisää muutamaan osaan pilkotut kruunutillin varret (2 punttia). Lisää kiehuvaan veteen noin puolet ravuista yksi kerrallaan. Anna kiehua 5 minuuttia. Aloita ajan ottaminen kun vesi kiehuu uudelleen. Poista ravut reikäkauhalla isoon astiaan, johon sinulla löytyy kansi. Toista homma. Käytä sitä samaa kiehuvaa lientä. Kun kaikki ravut ovat astiassa, poista keitinliemestä kruunutillit ja heitä pois. Kaada keitinliemi rapujen päälle ja lisää päälle yksi puntti kruunutilliä. Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin yöksi.
Homma oli tässä eli lopuksi nostelet ravut tarjolle ja nauti hyvien ystävien ja snapsilaulujen kanssa!
Sitruuna-valkosipulimajo
1 keltuainen
puolikkaan sitruunan mehu ja kuori
1 valkosipulin kynsi
suolaa ja pippuria
2 dl oliiviöljyä
2 dl turkkilaista jogurttia
Mittaa kapeaan korkeaan kulhoon keltuainen, sitruunan mehu, -kuori ja hienonnettu valkosipulin kynsi. Surauta bamixilla tai sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljy ohuena nauhana koko ajan sauvasekoitiimella sekoittaen. Tähän voit pyytää vaikka kaveria avuksi. Lisää suola ja pippuri ja maista. Lisää lopuksi jogurtti.
Vinkki! Jos et halua lähteä tekemään majoa alusta asti, käytä kaupan kruunumajoa n. 2dl ja mausta se ohjeen valkosipulilla ja sitruunalla ja lisää lopuksi jogurtti.
Kotitekoinen ”limoncello”
5 sitruunan mehu ja kuori
1,5dl sokeria
0,5l vodkaa tai muuta viinaa
Purista sitruunan mehu ja raasta kuori kattilaan. Lisää sokeri ja anna kiehua vartin verran. Siivilöi ”siirappi” ja lisää jonkin viinan joukkoon. Meiltä löytyi viinakaapin perältä Suomi-viina-pullo. Sitruunanmehu tekee viinasta ei niin tujua, mikä on mun mielestä aika kiva juttu kuitenkin. Snapsi(t) kuuluu mun mielestä olennaisesti ravuille, mutta mitään viinakänniä en kuitenkaan halua vetää. Laskeskelin, että tästä tulee n. 20%:ta.