Syötäväksi kasvatetut
Huomasitteko, että eilen julkaistiin tämän vuoden Tieto-Finlandian voittaja? Palkinnon sai Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut – Näin ruokasi eli elämänsä.
Perusteluissa kerrottiin, että Lappalainen on pyrkinyt puolueettomaan ja tasapainoiseen raportointiin. Valinnan teki päätoimittaja Janne Virkkunen.
”Elina Lappalaisen perinpohjainen työ näyttää meille hyvällä suomenkielellä kirjoitettuna, millaisissa tuotanto-oloissa kanat, broilerit, siat ja lehmät elävät. Lappalainen kertoo myös, millaisia vaihtoehtoja tiloilla on tarjolla. Hän ei myöskään peittele epäkohtia, joita eläinten tuotantoon liittyy”, Virkkunen sanoi puheessaan.
Suomalainen syö keskimäärin 76 kg lihaa vuodessa. Myönnän, että omat ruokatottumukseni osuvat varmaan aika hyvin tuohon keskiarvoon. Olen sitä mieltä, että jokaisen meidän valinnoilla, tuo kilomäärä voi olla joko eettisestä näkökulmasta kesävästi kasvatettua tai sitten ei. Halvin broileri tai lihapulla on myös tuotettava halvimmalla mahdollisella tavalla ja tällöin myös eläinten elinoloihin ei ole varaa panostaa.
Kerroin alkuviikolla poronlihan tilaamisesta Lapista. Poro on paitsi eettisesti kestävää, myös todella hyvän makuista. Ja kukaan ei voi lähteä väittelemään, että kyse on rahasta. Kyse on ennen kaikkea omista valinnoistamme. Vaihtoehtoja on olemassa kun asiaan hieman perehtyy. Pyrin tällä palstalla kertomaan teille mistä me ostamme lihamme. Jos se antaa edes yhdelle ihmiselle vinkkejä, olen tyytyväinen. En väitä, että tietäisin asiasta kaikkea, joten haluankin tietää lisää.
Minusta on hienoa, että tällaisillakin palkinnoilla uskalletaan nostaa asia puheeksi. Hieno veto!
Rakas joulupukki, Lappalaisen kirjan saa paketoida ja kirjoittaa pakettikorttiin Karoliina. Laitathan sen siihen Turun suunnalle tulevaan säkkiin.