Tortilla – perunamunakas
Monelle tulee mieleen tortillasta ne kaupan kumiset valmislätyt, jotka täytetään jauhelihalla ja kasviksilla. No, espanjassa tortilla tarkoittaa perunamunakasta, joka usein tarjoillaan tapaspaloina. Niin minäkin olen tähän reseptiin ensimmäisen kerran törmännyt, kasviksia kehiin, leikkaus pieniksi suupaloiksi ja tapaspöytään tarjolle. Tässä vuosien varrella tämä rakas resepti on testattu originellin paprikan lisäksi mm. kylmäsavuporolla, lohella ja suppiksilla. Tortillaa on myös luonnehdittu ”maailman parhaaksi piirakaksi”, mutta parasta tässä on se, että pohjaa ei ole ja näin ollen gluteenittomat ystävätkin voivat tätä maistella.
Muistin napata kuvan, kun jäljellä oli enää yksi palanen! 🙂
Viime lauantain brunssille valmistin tämän kylmäsavulohella ja parsalla maustetun tortillan edellisenä iltana, koska parasta se on kylmänä tarjottuna.
Tortilla kylmäsavulohella ja parsalla
6 munaa
200 g creme fraichea
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
150 g vastaraastettua parmesania
3 perunaa
suolaa ja pippuria
1 nippu parsaa
200 g kylmäsavulohta
Kuori perunat ja kuutioi pieneksi. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä n. 5-10 min, kunnes ovat kypsiä. Kannattaa käyttää kiinteälajikkeista perunaa. Silppua sipuli ja valkosipuli ja kuulota pannulla. Anna perunoiden ja sipulien jäähtyä. Riko munat kulhoon ja sekoita mukaan creme fraiche sekä mausteet. Raasta parmesan ja sekoita munien joukkoon. Sekoita joukkoon myös jäähtyneet sipulit ja perunat. Kumoa munakastaikina uunipellille (n. 25*35cm). Kuori parsat ja painele munakkaan keskelle lomittain. Lisää päälle kylmäsavulohiviipaleet.
Paista munakas 200 asteisessa uunissa n. 30 min. Anna jäähtyä ja vetäytyä jääkaapissa. Leikkaa sopiviksi annospaloiksi ja tarjoile kylmänä. Tortilla sopii niin brunssille kuin tapaspöytään!