Teff -tai tattarisiemennäkkäriä taikinajuureen

Leipä miehen tiellä pitää…ruisleivän kaipuu iski ruokavalion jossain vaiheessa. Tutustuin ohjeisiin kuinka taikinajuurta tehdään ja sitten tuumasta toimeen. Nopeasti leipää tässä toimintatavassa ei synny, mutta sitäkin maukkaampaa ja ohje on erittäin reilu eli maksaa vaivan, koska leipää riittää pitkäksi aikaa. Maultaan tämä korvaa jo ihan ruisleivän. Meillä syöty aina paljon Linkosuon Varrasleipää ja heidän uutuus Jyväjemmari aivan mahtavaa ja sitä rakennetta lähdinkin etsimään. Varrasleivästä meillä  lapset puhuivatkin aina hevosenleipänä, koska kuivaa ruisleipää annettiin mummolassa hevosille. Kerran kysyin yhdeltä hoitolapselta -Haluatko hevosenleipää? Lapsi rupesi itkemään -En syö hevosenleipää. Sitten taas vasta tajusin, että perheen oma nimitys kuivatulle ruisleivälle ei ollut ihan salonkikelpoinen.

teff 1.jpg

Taikinajuuren valmistus : 1.päivä.  Ota mukavan kokoinen lasikulho ja sekoita siinä 2 dl kädenlämpöistä vettä sekä 1,5 dl teff-jauhoja tai tattarijauhoja Sekoita ja jätä kansi päällä johonkin lämpimään paikkaan. Itse olen pitänyt keittiössä hellan läheisyydessä, kun ruokaa tehdään kuitenkin joka päivä ja monta kertaa päivässä, koska olen perhepäivähoitaja sekä perhehoitaja.

2.päivä. Lisää edelliseen 0,5 dl kädenlämpöistä vettä ja 1 dl jauhoja.

3.päivä. Lisää 0,5 dl kädenlämpöistä vettä ja 0,5 dl jauhoja.

4.päivä. lisää 0,5 dl jauhoja.

4-5-päivä ilta. Ota taikinajuuresta noin 1 dl minkä voit pakastaa tai siirtää pieneen lasiastiaan jääkaappiin mikäli et aloita uudelleen tästä kasvattamaan. Itse olen ottanut pakastimesta tämän juuren ja jatkanut taas samalla tavalla kuin ohje tai sitten pitänyt viikon-kaksi jääkaapissa ja noin pari ketaa viikossa lisännyt vähän jauhoa ja vettä juureen. Tämä vaihe vaatii vielä opettelua. Jäljelle jääneelle taikinajuurelle tarvitset kohtalaisen reilunkokoisen kulhon itse käyttänyt 7 litran astiaa. Lisää jäljelle jääneeseen taikinajuureen 9 dl kädenlämpöistä vettä ja 10 dl teff-jauhoja.

teff 2.jpg

teff 3.jpg

teff 4.jpg

Ja sitten vihdoin koittaa päivä, kun saa leipää juuren valmistuttua. Itse tykkään leipoa aamusta, koska kestää jonkin aikaa valmistua. Lisää illalla sekoittelemaasi määrään 2 dl kädenlämpöistä vettä, 3 tl suolaa, 1 pussi Risentan Chia-siemennäkkäriseosta 350g, 2 dl auringonkukansiemeniä, 1 dl pellavansiemeniä, 1d kurpitsansiemeniä ja anna hetken imeytyä. Lisää n.7 dl teff-jauhoja ja alusta taikinaa ihan kunnolla jonkin aikaa, jotta taikinasta tulee tiivis ja taikinamainen eli muodostuu sitkoa. Anna kohota ainakin 10 min , mutta ei haittaa vaikka unohtuisi pidemmäksi ajaksikin.

teff 3.jpg

Taikinasta saa parhaiten ihan lusikalla kökköjä joita kannattaa yhdelle pellille tehdä 9 ja siitä sitten taputella lusikalla sellaisia reissumiehen kokoisia ohuita leipäsiä. Yhteensä tulee neljä peltiä eli 38 leipää. Anna levätä ainakin tunti, mutta taaskaan ei haittaa yhtään pidempikään aika. Reijitä leipäset haarukalla ja paista 200 astetta noin 20 -30 min. Tässä kohtaa ei kannata paistaa liikaa, koska sitten otetaan uunista pois ja annetaan jäähtyä sen aikaa, että saa leikattua varovasti kahtia. Nyt saamme siis yhteensä 76 leipää. Levitetään takaisin pelleille ja laitetaan uuniin vielä 150 astetta ainakin tunti ellei jopa kaksi niin, että ovat aivan kuivia. Säilytä peltirasioissa ja säilyy erittäin hyvin vaikka kuinka kauan…paitsi, että ei pysty olemaan syömättä. Ekan kerran kun näitä tein söin vatsani kipeäksi. Makunautinto oli huikea, kun ei ollut syönyt ruisleipää viikkoihin.

teff 4.jpg

Tätä leipää olen tehnyt itselleni teff-jauhoista, Joukolle tattarijauhoista. Ohjetta voi tietenkin loppupäästä soveltaa paljonkin sen mukaan mitkä jauhot kenellekin aina sopivat. Myös siemeniä voi aina vaihdella sen mukaan mitkä itselle sopivat tai  tietenkin jättää kokonaan poiskin ja lisää sitten vain jauhoja tarpeeksi. Ohjeeseen menee jauhoja paljon eli varaa riittävän monta pakettia valmiiksi, jotta ei lopu kesken leivontavaiheessa. Teff-jauhoja olen löytänyt ihan tavallisista marketeista kahta eri versiota Risentan vaalea teff-jauho ja Viljatuotteen teff-jauho mikä tumma ja mielestäni maukkaampi. Kokeilkaa ohjetta ja kertokaa  mielipiteenne täällä blogissa. On ollut haastavaa valmistaa ruokaa aineista, joista ennen ei ollut kuullutkaan, mutta kun koko ikänsä tehnyt ruokaa niin pikkuhiljaa alkaa löytyä ideoita ja ajatuksia kuinka nämä aineet toimivat. Alkuviikkojen askeettisuus saa pikkuhiljaa vaistyä jonkinasteisen kulinarismin polulle.  Kiitos mielenkiinnosta <3

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *