Hirssi- tai kvinoaleipää Tuijalasta

Käytyämme hermorataterapeutin luona viljavalikoimamme muuttui totaalisesti siitä mihin olimme tottuneet. Itse olin tottunut syömään vain ja ainoastaan 100% täysjyväruisleipää ja joskus herkkuna itse tehty porkkanasämpylä tai vaikkapa ohrasämpylä. Nyt minulle sopii viljoina amarantti, teff ja hirssi. Miehelleni Joukolle hirssi, tattari, kvinoa ja kaura sekä tyttärellemme Olgalle vain kvinoa. Itse leivonnassa ongelmaksi tuntui muodostuvan myös kohottaminen, koska myös hiiva siirtyi kielletyiden aineiden listalle. Jäljelle jäi leivinjauhe sekä psyllium kuitujauhe. Noin viikon menimme ilman leipää, mutta sitten piti jotakin leipää ruveta keksimään. Leipä on tuote mitä on totuttu yleensäkin syömään suomalaisessa kuttuurissa aika paljon ja sillä niin helppo ja nopea korvata vaikkapa ateria tai esim. helppo ottaa mukaan eväänä jne…Tässä ensin perusohje.Vie kuvat

hirssileipä.jpg

Hirssileipää Tuijalasta (Kvinoaleipä )

1 dl kaikkia seuraavia hirssihiutale, hirssijauho, kurpitsansiemen, kuorittu auringonkukansiemen, pellavansiemen 

0,5 dl kaikkia seuraavia psylliumkuitujauhe, chiasiemen, seesaminsiemen, oliiviöljy ja siirappi/hunaja (voi myös jättää pois)

2 tl leivinjauhe, 1 tl suola, 1 muna sekä vettä niin paljon kuin imee eli kun kaikki aineet kuivia niin menee n. 5dl

Anna hetki turvota. Taikina on sellaista mukavan notkeaa, mutta ei kuulu olla vetelää. Taputtele lusikalla pellille noin Reissumiehen kokoisia rieskoja ja paista 200 astetta noin puoli tuntia tai kun hiukan ruskeita. Tulee noin 9-12 kpl.

MUUNNOSIDEOITA : Jos sinulle ei sovi jokin kyseisistä siemenistä niin voit määriä muutella samassa suhteessa tai jättää jonkin vain pois. Onnistuu myös ilman kananmunaa.

Koska hirssinjyviä käytämme paljon myös keitettynä korvaamassa perunaa, riisiä ja pastaa niin tätä keitettyä hirssiä voi käyttää myös leivän pohjana vaikkapa 3 dl keitetty hirssinjyviä ja sitten muita aineita em. ohjeen mukaan, mutta silloin vettä tarvitaan vähemmän. Samoin olen tehnut kvinoaleipää keitetystä kvinoasta.

Leivät on erilaisia mihin olemme tottuneet, mutta erittäin maukkaita. Aamupalan kokoammekin leivästä, kananmunasta, kinkusta, kurkusta, marja-mantelismoothiesta tai vihersmoothiesta sekä tuoremehusta minkä hedelmät sopivat meille.

Kokeile ja kerro mielipiteesi reseptistä. Kiitos.

 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys