Eihän me saada syödä mitään

Haasteita ruokailuissa. Olemme perhe missä paljon lapsia, niin omia kuin hoidettavia. Olemme aina syöneet suomalaisen ruokaympyrän mukaisesti. Suuressa perheessä ruoka sisältänyt perusraaka-aineita kuten perunaa, juureksia, lihaa, kalaa, salaatteja, hedelmiä, marjoja, rahkaa,  puuroja ja RUISLEIPÄÄ jne… Siis ihan kuten meitä suomalaisia on aina opetettu. Itse teimme kaiken ruoan eli ei mitään einesruokaa. Perusraaka-aineita käyttäen myös ruokamenot pysyneet kohtuullisina, jos ruokapöydän äärellä vaikkapa 20 henkeä. 

me.jpg

Syksyn 2016 kuluessa havahduin tilanteeseen, että vatsani oli ollut ainakin puoli vuotta ihan sekaisin, koko ajan ripulilla. Ajattelin ,että ruokavaliossa pakko olla jotain pielessä. Koin, että ei voi olla normaali tilanne. Lähdin ajatuksesta IHMINEN ON SITÄ MITÄ SYÖ, mutta mikä voi olla pielessä? Koimme syövämme kohtalaisen terveellisesti. Mietin myös, että saan kohta jonkun peräsuolisyövän mikäli suolisto-ongelmiin ei puutu.

Talon isännän tilanne oli se, että kesäajan  tekee aina pitkää työpäivää ja ruokailut mitä sattuu milloin missäkin. Kuten voitte kuvitella sellaisen suomalaisen perusretromiehen syövän etenkin, jos ruokapaikkoina milloin grilli tai huoltoasema. Kotona sitten emännän ruoat. Mies oli koko ajan jo pidempään ollut väsynyt, nukkui yöt huonosti, ei saanut päivän aikana tartuttua mihinkään. Aamulla siirtyi sohvalle, haukotteli, nukahteli, söi päiväruoan ja meni päiväunille. Välipaloina särkyläääkkeitä päänsärkyyn ja lihaskipuihin sekä närästyslääkkeitä toisessa päässä. Tilanne vaikutti huolestuttavalta, mutta miehenhän mielestä hänessä ei ollut mitään vikaa ja vaimo vain kuvitteli. Itse olen ollut koko ajan kuitenkin puuhakas ja pirteä.

Ystävämme erikois-sairaanhoitaja kertoi kuinka moni saanut avun MSAS-analyysistä. Tiedän, että moni vastustaa tätä menetelmää, kun tutkimus tehdään hermoradoista eikä verikokein. Itse näin sen vaihtoehtona mikä ei mitään vie, jos ei mitään annakaan. Sain suostuteltua miehenkin mukaani. Menimme yhdessä tutkimukseen 10.11.2017 hermorataterapeutti Riikkamari Ala-Haaviston luokse Huittisiin. Nyt tästä siis kulunut jo tovi. Kuvissa näkyy minun ja Joukon elimistökartoitus mikä Joukon kohdalla oli surullista kertomaa. Oma tilanteeni parempi eli näkyy ongelmat suolistossa ja muille löytyy selitys kuten kohdunpoisto, nilkan kääntyminen 90 astetta ympäri jne…Isännän kehon analyysiä pohtiessa seuraava vaihe olisi ehkä ollut vakava sairastuminen mikäli tilanteeseen ei olisi reagoitu. Seuraavaksi tutkittiin ravintoaineiden imeytyminen elimistöön ja siinä oma tilanteeni oli hyvä eli vain muutama hivenaine ja kivennäisaine puuttui. Joukon elimistöstä puuttui kaikki aminohapot, entsyymit, rasvat, vitamiinit, hivenaineet jne. Ei ihme, jos miestä vähän väsytti!

blogi 1.jpg

blogi 2.jpg

Seuraavaksi käytiin läpi noin 400 ruoka-ainetta mitkä eimistölle sopii ja mitkä tukevat sen paranemisprosessia. Jotain näin äkkiä listatakseni meiltä molemmilta jäi pois kaikki maitotuotteet ja tilalle kookos-, manteli- ja riisimaito sekä Joukolle sopi myös kauramaito. Pois kaikki perustuotteet mitä olimme käyttäneet ainaja paljon mm.peruna, spagetti, punajuuri, bataatti, riisi, lanttu, porkkana. Viljoista minulle sopi vain hirssi, teff ja amaratti – juu älkää kysykökään mitä ne on ? En todellakaan tiennyt kuin ensimmäisen. Joukolle sopi hirssi, kaura, tattari ja kvinoa. Jotain postivistä hakeaksemme on sentään yksi mikä sopii molemmille. Tyttärellemme mikä kärsinyt koko ikänsä suolistovaivoista ja todettu IBS kävi vain kvinoa. Hän oli käynyt tutkimuksessa muutaman viikon ennen meitä. Lihoista kävi kaikki paitsi lammas. Kaloista ei käynyt tonnikala. Siemenet, pähkinät, marjat ja hedelmät kävivät lähes kaikki. Kananmuna sopi mikä hiukan helpotti ajatusta mm. leipomisen suhteen. Hiiva jäi pois ja tilalle tuli leivinjauhe, psyllium. Miten siis leivomme mitään näillä eväillä?

Blogi 3.jpg

Tästä siis lähdetään liikkeelle. Ensimmäisen viikon mielikuva oli se, että mehän emme saa syödä mitään. Itse söin aamuisin kaurapuuron ja marjoja, iltapäiväkahvilla 100% täysjyväruisleipä. Ruis ja kaura olivat minulle pahimmat eli ei ihme, että maha vatkulilla läpi päivän. Ajatus blogin kirjoittamisesta liittyen aiheeseen on herännyt, kun olen koko ikäni tehnyt paljon ruokaa ja jotenkin erilaisia reseptejä on syntynyt näistä uusistakin raaka-aineista kohtalaisen mukavasti. Itse kaipasin alkuun jotain ohjeita mitä en kuitenkaan löytänyt. Minulla täällä opiskelija Thaimaasta ja totesi – Minä olen oppinut täällä, että kaikkea voi sekoittaa ja siitä syntyy hyvää ruokaa. Periaatteeni -Kun hyviä aineita sekoittaa keskenään niin on pakko syntyä hyvää. Tällä retkellä uuden äärellä voit olla mukanamme ja seurata kuinka ruokavaliomuutos on vaikuttanut hyvinvointiimme alun shokin jälkeen. Suomalaisen ruoka-aineympyrä sai huutia meidän perheessä. Olimme täynnä kysymyksiä, mutta huoli terveydestämme sai meidät jatkamaan aloittamallamme tiellä. Tervetuloa mukaan matkalle uuden äärelle…Kerran keittiössä.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.