Loppuelämäni viimeinen ruisleipä ?

Viime viikolla kerroin käynnistämme hermorataterapeutti Riikkamari Ala-Haaviston luona MSAS-analyysissä. Olimme siinä pisteessä, että elimistömme antoi viestejä, joita onneksi pysähdyimme myös kuuntelemaan. Useinhan ihminen jättää niihin vastaamatta ja nappaa vaikka vain lisää särkylääkettä olonsa kohenemiseksi. 

Tässä blogissa haluan kertoa nimenomaan omien valintojemme merkittävästä vaikutuksesta omaan hyvinvointiimme nyt kun takana jo melkein kolme kuukautta. Jokaisella on oma tie kuljettavanaan löytääkseen tasapaino oman kehonsa kanssa. Kerron kuitenkin järjestyksessä tapahtumien etenemisestä useamman julkaisun muodossa.

Minun ongelmanani oli ollut useita kuukausia jatkuva ripuli. Vessakäyntejä jatkuavasti, kipua vatsassa paksusuolen alueella, peräaukon haavaumia ja kirvelyä jatkuvien vessakäyntien seurauksena.  Pelkäsin sen johtavan  peräsuolisyöpään mikä surullisen yleinen hyvinvointisairaus. Minulle suositteltiin käyntiä lääkärillä, mutta valitettavasti tiesin itsekin diagnoosin. Ärtyvän suolen oireyhtymä IBS ja ohjeeksi siihen saisin ruokavalion sekä mahdollisesti lääkityksen.Tiesin näiden ongelmien johtuvan ruokavaliosta.  Ajattelen, että parasta olisi tehdä kokonaan uusia valintoja oman hyvinvoinnin tueksi. Nämä kaikki omia syntyneitä pohdintojani. En kuitenkaan tarkoita sitä, että vaikkapa sairastuessa vakavasti ei menisi lääkäriin, mutta sen lääkärissäkäynnin tueksi voi kehoa paljon auttaa omien valintojen kautta. Päätin kääntyä hermorataterapeutin puoleen mistä olin kuullut hyviä kokemuksia. Uskalsin lähteä tälle tielle, koska  oloni oli muuten hyvä suolistoa lukuunottamatta.

Olin vuosia syönyt Oriflamen WellnessPackiä. Miehille ja naisille on suunniteltu oma paketti niin, että siitä saa kaiken sen minkä tarvitsee. Laadukas ja helppo käyttää vain pussi päivässä missäpillereinä kaksi kalaöljykapselia, monivitamiinit-ja hivenaineet sekä astaksantiini mikä mm.suojaa kehon kudoksia vapaita happiradikaaleja vastaan ja vähentää ihon juonteita. Näiden lisäksi otin päivittäin yhden vahvan D-vitamiinin mikä myös kuvissa.Nämä osaltaan varmasti vaikuttaneet ,että puutostilani jäi vain muutamaan hiven- ja kivennäisaineeseen. Jotain oli siis kuitenkin imeytynyt. 

vitamiinit 1.jpg

Mietitään sitten myös isännän tilannetta. Joukon ”kesätyö”rankka ja elimistö kovilla noin maaliskuulta-lokakuulle aina ilmoista riipuen. Vaikuttanut varmasti vielä pitkälle syksyynkin eikä  keho tuntunut  palautuvan. Jouko herännyt silloin aamuisin 4.30 muutaman tunnin yöunien jälkeen. Joi pannullisen kahvia. Ruokki hevoset ja vei ne ulos, kun olivat syöneet. Työmatkat pitkiä ja vaihtuvia kohteita ympäri Etelä-Suomea. Hyvällä säällä maalarin tehtävä pitkää päivää niin, että kotiin paluu saattoi venyä jopa klo.20 asti. Viime kesänä mm. Julkisivumaalaus Nurmilaakso maalasi Punkalaitumen kirkon. Ja voitte miettiä miten ne suomalaiset perusretromiehet ruokailevat. Raskas työ vaatii raskaat ruoat. Makkaraa, ranskalaisia, huoltoasemien noutopöytiä missä ruoan ravintoarvo ei tärkein peruste valinnoille. Nyt tämä tie alkoi olla loppuun kuljettu, kun puolivuosisataa alkaa lähetyä mittarissa. Mietimme, että jos emme tässä kohtaa olisi heränneet miettimään asiaa niin seuraava vaihtoehto Joukon kohdalla olisi varmasti ollut vakava sairastuminen. Jatkuva väsymys ja muutenkin koko ajan hyvin saamaton olo. Mm. ilmavaivoja, närästystä ja epämääräisiä särkyjä siellä sun täällä mitä paikattiin särky-ja närästyslääkkein. MSAS-analyysi kertoi haiman ja maksan olevan kovilla.

vitamiinit 2.jpg

MSAS-analyysissä otetaan mukaan myös ne vitamiinit yms. mitkä käytössä niin nähdään onko ne sellaisessa muodossa mitkä sinulle tepsivät. Minulle jäi edelleen WellnessPackin kalaölykapselit ja käyttämäni D-vitamiini, mutta siinä annostus nostettiin kahteen kapseliin. Lisäksi sain nestemäisen monivitamiini-hivenainevalmisteen Melasor 3.  Muuten minun kohdallani tepsisi ryhtiliike ruokailujen suhteen.

Mitattiin molemmilta noin 400 ruoka-ainetta ja suurimpina muutoksina kaikkien molemmilla kaikkien maitotuotteiden poistuminen. Viljat pois niin, että minulle jäljelle jäi vain hirssi, amaratti ja teff pari isoa ryhmää mainitakseni.  Pahimmat viljat minulle oli kaura ja ruis. Tapanani oli ollut aloittaa  aamut kaurapuurolla ja marjoilla sekä valion sokerittomalla mehukeitolla. Iltapäiväkahvilla 100% täysjyväruisleipä. Suomalaisen ruokaympyrän peruspillarit. Kumpikaan ei sopinut minulle eli ei ihme, jos vatsa sekaisin koko päivän.

vitamiinit 3.jpg

Joukon huolestuttava tilanne vaati osakseen kovemmat otteet. Oman tarkistetun ruokavalion tueksi tarvittiin päivittäin 2 kapselia D-vitamiinia, entsyymeitä suihkeena kielen alle. aminohappoja tippoina sekä camelina öljyä ikäänkuin suoraan pullosta (kuvissa).  Raavaan miehen ruokavalio kokisi kovan muutoksen, kun pois kaikki ”normaali” mm. maitotuotteet, peruna, porkkana, bataatti, viljat -paitsi kaura, hirssi, tattari ja kvinoa. Ruokamuutoksista mitä ja miten olemme syöneet kerron myöhemmin lisää.

Kotimatkalla mietimme uuden ruokavalion haasteita. Pohdimme tuotteita, mitkä sopisivat molemmille, jotta hiukan helpottaisi ruokailujen suunnittelua. Tämä varmasti lisäisi arjen haasteita isossa perheessä missä neljä omaa nuorta heidän tyttö-ja poikaystävineen, arkisin hoitolapset ja viikonloppuisin tukilapset. Edessä olisi ainakin alkuun aikamoista palapeliä koko tämän kuvion pyörittäminen. Päätimme kuitenkin aloittaa heti seuraavana aamuna.

Illalla söin hartaudella elämäni ehkä viimeisen ruisleivän…

ruisleipä.jpg

 

 

Hyvinvointi Liikunta Mieli Terveys

Eihän me saada syödä mitään

Haasteita ruokailuissa. Olemme perhe missä paljon lapsia, niin omia kuin hoidettavia. Olemme aina syöneet suomalaisen ruokaympyrän mukaisesti. Suuressa perheessä ruoka sisältänyt perusraaka-aineita kuten perunaa, juureksia, lihaa, kalaa, salaatteja, hedelmiä, marjoja, rahkaa,  puuroja ja RUISLEIPÄÄ jne… Siis ihan kuten meitä suomalaisia on aina opetettu. Itse teimme kaiken ruoan eli ei mitään einesruokaa. Perusraaka-aineita käyttäen myös ruokamenot pysyneet kohtuullisina, jos ruokapöydän äärellä vaikkapa 20 henkeä. 

me.jpg

Syksyn 2016 kuluessa havahduin tilanteeseen, että vatsani oli ollut ainakin puoli vuotta ihan sekaisin, koko ajan ripulilla. Ajattelin ,että ruokavaliossa pakko olla jotain pielessä. Koin, että ei voi olla normaali tilanne. Lähdin ajatuksesta IHMINEN ON SITÄ MITÄ SYÖ, mutta mikä voi olla pielessä? Koimme syövämme kohtalaisen terveellisesti. Mietin myös, että saan kohta jonkun peräsuolisyövän mikäli suolisto-ongelmiin ei puutu.

Talon isännän tilanne oli se, että kesäajan  tekee aina pitkää työpäivää ja ruokailut mitä sattuu milloin missäkin. Kuten voitte kuvitella sellaisen suomalaisen perusretromiehen syövän etenkin, jos ruokapaikkoina milloin grilli tai huoltoasema. Kotona sitten emännän ruoat. Mies oli koko ajan jo pidempään ollut väsynyt, nukkui yöt huonosti, ei saanut päivän aikana tartuttua mihinkään. Aamulla siirtyi sohvalle, haukotteli, nukahteli, söi päiväruoan ja meni päiväunille. Välipaloina särkyläääkkeitä päänsärkyyn ja lihaskipuihin sekä närästyslääkkeitä toisessa päässä. Tilanne vaikutti huolestuttavalta, mutta miehenhän mielestä hänessä ei ollut mitään vikaa ja vaimo vain kuvitteli. Itse olen ollut koko ajan kuitenkin puuhakas ja pirteä.

Ystävämme erikois-sairaanhoitaja kertoi kuinka moni saanut avun MSAS-analyysistä. Tiedän, että moni vastustaa tätä menetelmää, kun tutkimus tehdään hermoradoista eikä verikokein. Itse näin sen vaihtoehtona mikä ei mitään vie, jos ei mitään annakaan. Sain suostuteltua miehenkin mukaani. Menimme yhdessä tutkimukseen 10.11.2017 hermorataterapeutti Riikkamari Ala-Haaviston luokse Huittisiin. Nyt tästä siis kulunut jo tovi. Kuvissa näkyy minun ja Joukon elimistökartoitus mikä Joukon kohdalla oli surullista kertomaa. Oma tilanteeni parempi eli näkyy ongelmat suolistossa ja muille löytyy selitys kuten kohdunpoisto, nilkan kääntyminen 90 astetta ympäri jne…Isännän kehon analyysiä pohtiessa seuraava vaihe olisi ehkä ollut vakava sairastuminen mikäli tilanteeseen ei olisi reagoitu. Seuraavaksi tutkittiin ravintoaineiden imeytyminen elimistöön ja siinä oma tilanteeni oli hyvä eli vain muutama hivenaine ja kivennäisaine puuttui. Joukon elimistöstä puuttui kaikki aminohapot, entsyymit, rasvat, vitamiinit, hivenaineet jne. Ei ihme, jos miestä vähän väsytti!

blogi 1.jpg

blogi 2.jpg

Seuraavaksi käytiin läpi noin 400 ruoka-ainetta mitkä eimistölle sopii ja mitkä tukevat sen paranemisprosessia. Jotain näin äkkiä listatakseni meiltä molemmilta jäi pois kaikki maitotuotteet ja tilalle kookos-, manteli- ja riisimaito sekä Joukolle sopi myös kauramaito. Pois kaikki perustuotteet mitä olimme käyttäneet ainaja paljon mm.peruna, spagetti, punajuuri, bataatti, riisi, lanttu, porkkana. Viljoista minulle sopi vain hirssi, teff ja amaratti – juu älkää kysykökään mitä ne on ? En todellakaan tiennyt kuin ensimmäisen. Joukolle sopi hirssi, kaura, tattari ja kvinoa. Jotain postivistä hakeaksemme on sentään yksi mikä sopii molemmille. Tyttärellemme mikä kärsinyt koko ikänsä suolistovaivoista ja todettu IBS kävi vain kvinoa. Hän oli käynyt tutkimuksessa muutaman viikon ennen meitä. Lihoista kävi kaikki paitsi lammas. Kaloista ei käynyt tonnikala. Siemenet, pähkinät, marjat ja hedelmät kävivät lähes kaikki. Kananmuna sopi mikä hiukan helpotti ajatusta mm. leipomisen suhteen. Hiiva jäi pois ja tilalle tuli leivinjauhe, psyllium. Miten siis leivomme mitään näillä eväillä?

Blogi 3.jpg

Tästä siis lähdetään liikkeelle. Ensimmäisen viikon mielikuva oli se, että mehän emme saa syödä mitään. Itse söin aamuisin kaurapuuron ja marjoja, iltapäiväkahvilla 100% täysjyväruisleipä. Ruis ja kaura olivat minulle pahimmat eli ei ihme, että maha vatkulilla läpi päivän. Ajatus blogin kirjoittamisesta liittyen aiheeseen on herännyt, kun olen koko ikäni tehnyt paljon ruokaa ja jotenkin erilaisia reseptejä on syntynyt näistä uusistakin raaka-aineista kohtalaisen mukavasti. Itse kaipasin alkuun jotain ohjeita mitä en kuitenkaan löytänyt. Minulla täällä opiskelija Thaimaasta ja totesi – Minä olen oppinut täällä, että kaikkea voi sekoittaa ja siitä syntyy hyvää ruokaa. Periaatteeni -Kun hyviä aineita sekoittaa keskenään niin on pakko syntyä hyvää. Tällä retkellä uuden äärellä voit olla mukanamme ja seurata kuinka ruokavaliomuutos on vaikuttanut hyvinvointiimme alun shokin jälkeen. Suomalaisen ruoka-aineympyrä sai huutia meidän perheessä. Olimme täynnä kysymyksiä, mutta huoli terveydestämme sai meidät jatkamaan aloittamallamme tiellä. Tervetuloa mukaan matkalle uuden äärelle…Kerran keittiössä.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys