Et voi tehdä ketään onnelliseksi – kuin itsesi

Olet ehkä kuullut sanonnan ”rakkautta on se, että toisen onni on tärkeämpää kuin oma”? Kuulostaa hienolta ja, no, romanttiselta, mutta mielestäni sanonta on yksi esimerkki niistä romantisoiduista sanonnoista, jotka vievät ihmiset aivan väärille raiteille. Olen alkanut uskoa syvästi, että ihan kaikki elämässä alkaa ihmisestä itsestään. Siksi rakkaudestakaan ei mielestäni voi puhua ilman, että puhutaan ensin rakkaudesta itseään kohtaan. Mutta aloitetaan silti ihan ensin määrittelemällä sanaa ’rakkaus’.

Mitä on rakkaus?

Rakkaudesta puhuttaessa tulee ensimmäisenä mieleen romanttinen ja platoninen rakkaus. Nämä voidaan jakaa vielä useisiin alakategorioihin ja esimerkiksi Antiikin Kreikan aikoina rakkautta sanottiin olevan kuusi luokkaa ihmisen eri tarpeita varten. Näitä luokkia saattoi löytää yhden tai useampia ihmissuhteessa saman ihmisen, eri ihmisten tai itsensä kanssa. Nykyään oletetaan usein, että parisuhteen tulisi olla se lähde, joka täyttää ihmisen kaikki rakkaustarpeet. Pidän ajattelutapaa vääränä ja parisuhteen kannalta vahingollisena – aikamoiset vaatimukset kumppanille kaikkien muiden odotusten lisäksi! Minusta kuulostaa paljon luontevammalta, että ihan samalla tavalla, kuin tiettyjen ihmisten kanssa haluaa mieluiten tehdä asioita X ja toisten ihmisten kanssa on mielekkäämpää kokea asioita Y, että yhtä lailla rakkautta saadaan näiltä ihmisiltä eri tavalla. Selflove_Louishay_agnesvivarelli.jpgJonkun mielestä tässä pitäisi käyttää jotain muuta sanaa rakkauden tilalla. Minä olen kuitenkin sitä mieltä, että rakkaus on kaikkien positiivisten tunteiden pohjavire ja se lähde, mistä kaikki hyvä elämässä saa alkunsa. Tämän mukaan siis esimerkiksi onni, ilo ja anteeksianto ovat kaikki rakkautta – niillä on vain tarkentavat nimet. Itseään kohtaan tunnettava rakkaus voi ilmetä esimerkiksi armollisuutena tai hyväksyntänä, tai negatiivisten tapojen, kuten arvostelemisen, lopettamisena. Rakkaus on mielestäni siis kaikki se positiivinen, jota maailmassa on. Toisin sanoen kaikki, mitä ihmiset haluavat elämässään kokea, johtuu siitä, että haluamme kokea onnea, joka on rakkautta. Yhtä lailla negatiiviset asiat ja kokemukset ovat tunne rakkauden puutteesta. 

Sinä olet prioriteetti, mutta vain itsellesi

Olet oman elämäsi tärkein henkilö, sillä olet ainoa ihminen, kenen kanssa vietät 100% ajastasi. Oletko tullut ajatelleeksi tätä? Monet ihmiset kavahtavat ajatusta siitä, että heidän tulee laittaa itsensä ja oma onni etusijalle ennen muita ihmisiä. Uskon erityisesti monille naisille, varsinkin äideille, olevan vaikea hyväksyä ajatusta lasten ja puolison hyvinvoinnin olevan tärkeyslistalla vasta oman hyvinvoinnin ja onnen jälkeen. Kiltin tytön syndrooma ei syyttä ole saanut nimeään, onhan kiltteyden tutkimuksilla todettu olevan erityisesti tyttölasten ja naisten keskuudessa oleva ajatusmalli. 

itsensärakastaminen_tunnelukko.jpg

Älä ole kiltti tyttö, ole onnellinen tyttö

Hyvä tarkoitus muiden hoivaamisella on varmasti useimmilla, enkä paheksukaan muista huolenpitämistä. Hyvä tarkoitus sillä ei ole silloin, jos muiden ihmisten asioista ja hyvinvoinnista huolenpitäminen on keino paeta omia ongelmia tai keino hakea hyväksyntää. En tarkoita tuomita ihmisiä tällaisesta toiminnasta, kaikilla meillä on keinomme paeta mörköjämme ja toimimme parhaaksi katsomillamme tavoilla! Lapsena opituista toimintamalleista ja niiden haitallisuudesta aikuisten maailmassa taas toisella kertaa. 

Hoivaajienkin tulisi ensin pitää huoli omasta onnestaan. Ensinnäkään, vaikka kuinka koettaisit tehdä toisen ihmisen onnelliseksi, en usko sen olevan mahdollista. Voit lisätä onnen tunteita toisen ihmisen elämässä tai olla osana toisen ihmisen onnessa, mutta oikea onni tulee aina jokaisesta itsestään sisältä, siitä, kun ihmisellä on sisäinen rauha ja yhteys omaan itseensä, kun hän on hyväksynyt itsensä ja elää itseään toteuttaen. En usko, että siihen sinä ulkopuolisena ihmisenä et voi vaikuttaa, edes puolisosi tapauksessa. Tämä voi tuntua todella pahalta asialta ymmärtää sellaisen ihmisen mielestä, joka on ottanut muiden onnen omaksi elämäntehtäväkseen. Sitä suuremmalla syyllä toivon, että sinä hoivaaja, ymmärrät tämän: oma onni on aina jokaisen oma asia, eikä se vähennä sinun arvoasi tai merkitystäsi! Oma arvosi ja merkityksesi tulee sieltä samasta lähteestä, kuin onnesi: sisältä sinusta itsestäsi.

 

suhteet oma-elama mieli syvallista
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *