Tanssi ja treenaus

Ennen kuin alan jakamaan omia treenivinkkejä tanssijoille, haluan kertoa muutaman ajatukseni treenaamisesta. Tarkoitan sanalla treenaus tässä postauksessa tanssituntien ulkopuolella tapahtuvaa harjoittelua. Oheistreenaaminen ja erityisesti kesällä kunnon ylläpitäminen on tanssijalle tärkeää, sillä fyysinen kunto vaikuttaa tanssijana kehittymiseen. Itse saan motivaatiota treenaamiseen, kun teen sitä kehittyäkseni tanssijana. Ahdistuisin, jos alkaisin päivittäin käydä kuntosalilla nostelemassa painoja. Tanssi ei nimittäin ole pelkkää liikkumista tai urheilua. Kesällä itseäni on välillä lannistanut, kun on ollut enemmän taukoa tanssitunneista. Tanssijat tietävät, että tanssi on tarve ja itseilmaisun keino. Treenaaminen tuo kyllä kehoon hetkellisesti hyvää oloa, mutta ei tyydytä tanssin tarvetta. Treenauksen tavoitteena on usein pitää keho ja mieli kunnossa, ikään kuin välinearvona. Tanssi on tanssijalle itseisarvo.

Kun olin 15-16 vuotias, olisin kaivannut kovasti neuvoja siihen, miten tanssijan tulee harjoitella loma-aikoina tai oheisharjoitteluna. Olen kasvanut yleisurheilu/urheilumaailmassa ja päähäni oli iskostunut ajatus, että mitä enemmän treenaa, sitä enemmän kehittyy. No eihän se niin mene. Lukioikäisenä lähdin aina koulun jälkeen balettitunneille ja viikonloppuisin juoksin lenkkejä ja tein lihaskuntoharjoittelua. Liian paljon ja ilman tarkoitusta. Jälkeenpäin ajateltuna fyysinen kuntoni kyllä kehittyi, mutta jos olisin ottanut viikonloput rennosti, kehittyminen tanssijana olisi ollut varmasti nopeampaa. Olisi jäänyt yksinkertaisesti aikaa levähtää koulun ja harrastuksen luomasta fyysisestä ja psyykkisestä paineesta ja voida muutoinkin paremmin. Kasvu kun tapahtuu lopulta levossa.

Kuluneiden vuosien aikana, olen tutustunut ja kokeillut monenlaisia oheisharjoittelumuotoja tanssin ohella. Ainakin pilatesta, joogaa, juoksua, kävelyä, uintia, kuntosaliharjoittelua ja lattiatankobalettia. Ei ole olemassa mitään treeniohjelmaa, jota jokaisen tanssijan tulisi noudattaa. Olennaista on löytää itselle sopivat treenimuodot ja ymmärtää, minkälaista ärsykettä oma kroppa kaipaa treenin muodossa.

Yhtenä kesänä kävin kuntosalilla sen vuoksi, että olin liian heiveröinen. Yksi kesä on riittänyt minulle tähän mennessä, sillä kuntosalit eivät vain ole minun juttu. Ennen juoksin paljon lenkkejä, mutta nykyään käyn juoksemassa noin kerran kahdessa viikossa ja maksimissaan viisi kilometria 😀 Nautin juoksemisesta, mutta juoksu lajina on nykyään liian erityyppistä verrattuna siihen, mihin kehoni on tanssin kautta tottunut. Uinti puolestaan on erittäin hyvää kestävyysharjoittelua tanssijoille: keho saa pituutta samalla kun lihakset työskentelevät monipuolisesti.

Nykyään loma-aikoina rakennan viikoittaisen treeniohjelmani pitkälti lattiatankobaletin, pilateksen, joogan ja kävelylenkkien varaan. Joogaan olen tutustunut paremmin vasta viimeisen parin vuoden aikana ja pidän erityisesti hotjoogasta. Esimerkiksi bikramissa on sopivissa määrin kehoa vahvistavia, tasapainoa ja keskittymistä kehittäviä, hengitystä tehostavia ja lihasten elastisuutta ylläpitäviä liikkeitä, jotka tukevat tanssimista. Pyrin treenaamaan aina kuusi kertaa viikossa, jolloin yksi päivä on lepopäivä. Joskus lepopäiviä tulee useampia, varsinkin kesällä. Toisinaan saatan tehdä aamulla lattiatankobaletin ja illalla mennä joogaan tai tehdä pilatestyyppisen keskivartaloharjoituksen kotona. Toisinaan taas kävelylenkki ja syvävenytykset riittävät. Baletin kannalta itselleni on tärkeää vahvistaa säännöllisesti myös aukikiertolihaksia, takareisiä ja pohjelihaksia. Pilateksen ja lattiatankobaletin yhdistelmä on parasta treeniä minun keholleni lomalla.

Lopuksi vielä haluan muistuttaa, että treenaus eikä tanssikaan ole elämän tärkein asia. Joskus oman hyvinvoinnin ja sitä kautta tanssijana kehittymisen kannalta on olennaisempaa lähteä kesällä viikoksi reissuun, levähtää ja viettää aikaa perheen tai ystävien kanssa. Vapaudesta käsin!

 

– Jutta

Ps. Luultavasti blogikirjoitukset harvenevat elokuun aikana. Uuden työn aloittaminen ja tuleva muutto vauhdittavat elämää siihen tahtiin, että kesälomamoodi on päällä taas ensi kesänä.

Hyvinvointi Hyvä olo Terveys
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.