Fazerfani

Rakastan kahviloita. Suorastaan harrastan erilaisissa kahviloissa kiertelemistä. Olen erityisen kiinnostunut kokeilemaan pieniä ja kotoisia kahviloita, jotka huokuvat lämpöä ja intohimoa kahviin. Mutta jostain kumman syystä myös Fazerin kahvila vetää minua usein puoleeni. Vaikka Fazer brändinä on älyttömän iso ja laaja, pidän sen skandinaavisesta tyylistä ja pettämättömästä valikoimasta. Mielestäni Fazer kunnioittaa sen perinnettä hienosti pysyen samalla ajanhermoilla valikoiman suhteen. Kluuvikadun Fazer kahvila on vakiosuosikkini, sillä siellä vierailu on takuuvarma nautinto.

Sisko se vain tietää, mikä on minulle mieluinen valmistujaislahja. Fazerin aamupala. Vaikka tänä aamuna väsytti kovasti herätyskellon soidessa, ei ollut vaikeaa nousta ylös tuota aamupalaa odottaessa. Fazerin aamupala on mielestäni Helsingin paras hintalaatusuhteeltaan. Valikoima on niin runsas, että se voittaa jopa hotellien aamupalat. Pidän siitä, että aamiaisbuffet:n tuotteet ovat raikkaita ja laadukkaita ja esimerkiksi nakit, lihapullat, paahtoleivät ja (usein kuivat) leivonnaiset on jätetty konseptista pois. Kaiken kruunaa ehdottomasti kakkubuffet, vaikka aamupala olisi riittävä ilman kakkuakin. 

fazer_aamupala_2.jpg

fazer_aamupala_1.jpg

fazer_aamupala.jpg

Valikoiman runsauden vuoksi, oli tehtävä vaikea päätös oman aamupalan sisällön suhteen. Lopulta aamupalani koostui seuraavista jutuista: Puuroannos, jossa chiapuuroa, kaurapuuroa, marjoja, hilloa ja granolaa. Siemensämpylä juustolla, salaatilla, kurkulla ja tomaatilla. Munakokkelia ja vesimelonia. Mangosmoothieta. Kahvia ja siivut kolmea eri kakkua. Lemppariksi näistä nousi chiapuuro, joka varmasti oli tehty kookosmaitoon, sekä mangosmoothie, joka oli erittäin mangomaisen pehmeää. Kakut olisivat varmaan vieneet voiton, jos edellinen viikonloppu ei olisi ollut niin kakuntäyteinen. Ah, aamupalat ovat niin mun juttu! Seuraavaa aamupalahetkeä odotellessa..

fazer_aamupala_4.jpg

 

– Jutta

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen

Sadepäivän sörsselit

Viimeisen vuoden aikana olen ihastunut intialaisen ruuan makuihin. Rakastan erilaisia mausteita ruuanlaitossa. Viime talven aikana tein monesti lämmittävää kasviscurrya ja tänään päädyin kylmän sadepäivän kunniaksi samankaltaisiin kokkaushommiin.

En oikein tiedä, mikä on curryn ja korman ero, mutta nimitän tämän päivän ruokaa kasviskormaksi. Intialaiset itse pitäisivät tätä varmaan suomalaisten perussoosina, sillä ruuassa on hyvin yksinkertaiset raaka-aineet. Yritän aina saada mahdollisimman vähistä jutuista hyvän lopputuloksen. En pidä älyttömistä kikkailuista, jos vähemmälläkin voi saada maistuvaa aikaan. Saatan kyllä selailla netissä kauan erilaisia reseptejä, mutta lopulta päätän itse mitä makuja ja raaka-aineita haluan ruuassa olevan.

Tätä reseptiä voi huoletta muunnella omien mieltymyksien mukaan. Esimerkiksi öljyssä voi ensin kuullottaa sipulia ja valkosipulia. Itse en ole sipuleiden paras ystävä, joten jätin sipulit kauppaan. Linssit voi korvata vaikka tofulla tai kikherneillä, kokeiltu on menestyksellisesti. Kormankaltaisten ruokien kanssa yleensä syödään riisiä, mutta minä en oikein välitä. Aina jää ravintolassakin riisit syömättä 😀 Risotto italialaisessa keittiössä on sitten eri asia. Minun kormani kylkeen päätyi paistettua parsakaalia ja porkkanaa. Huomenna ajattelin kokeilla tämän päiväistä kormaa tortillan välissä. Tätä reseptiä voi oikeasti muunnella loputtomiin. Helppoa, halpaa ja melko nopeaa. Ja mikä tärkeintä, tosi hyvää!

 

Sadepäivän sörsseliin (kasviskorma) tarvitaan:

 

loraus oliivi/rypsiöljyä

3 isoa ja mehevää tomaattia

1 kasvisliemikuutio

1 tl paprikajauhetta

1 tl currya

1 tl garam masala maustetta

1 keskikokoinen bataatti

1,5 dl punaisia linssejä (go green)

1 tlk kookosmaitoa (400 ml)

kourallinen silputtua persiljaa (unohdin laittaa, oli hyvää ilmankin)

suolaa maun mukaan

 

Kuumenna öljy isossa kattilassa. Lisää kuutioidut tomaatit ja mausteet (ei suolaa). Pilko bataatti ja lisää kattilaan. Huuhtele linssit ja lisää ne ja kookosmaito joukkoon. Keittele hiljaa poreillen noin 15 minuuttia, kunnes bataatit ja linssit ovat kypsyneet. Lisää vielä persiljasilppu ja suolaa ripaus, jos tarvitsee. Tästä annoksesta riittää ainakin kolmelle hengelle. 

sadepaiva.jpg

Ps. Viikonloppu oli hyvä. Aurinkoa, iloa, hyvää ruokaa ja aikaa perheen ja sukulaisten kanssa. Silti joku harmaa pilvi meinasi iskeä ylleni. Kun noin 20 kertaa yrittää vakuuttavasti vastata kysymykseen ”no Jutta mitäs nyt sitten, mitä suunnitelmia tulevaan” jotakin vakuuttavaa, alkaa sisällä nakertamaan. Pitäisi kai olla selvät sävelet, töitä tai jatko-opintoja. Ymmärrän niin hyvin teitä kaikkia, jotka ette tiedä mihin tarttua ja tulevaisuus näyttää epäselvältä tai jopa epävakaalta. Ymmärrän myös niitä, jotka kysyvät kysymyksiä. Kysyisin itsekin, jos ei oltaisi aikoihin nähty. Kukaan ei varmasti kysele pahalla, vaikka tuntuukin pahalta. Jos kaikki ympärillä kyseenalaistavat suunnitelmat tai suunnittelemattomuudet, alkaa itsekin epäillä itseä. Ja ehkä miettimään, pitäisikö sittenkin toimia ympäristön paineesta. Sohaista vasemmalla kädellä, hypätä pää edellä kylmään veteen. On niin tärkeää kerätä ympärille ihmisiä, jotka tukevat, luottavat, uskovat ja rakastavat. On niin tärkeää tehdä sitä mistä nauttii. Tsemppiä viikkoon ja muista, että sinä olet maailman paras sinä.

 

– Jutta

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Ajattelin tänään