Viisi helppoa vinkkiä ympäristöystävällisempään arkeen

Vinkki 1: Anna mahdollisuus vegevaihtoehdoille

WWF:n nettisivujen mukaan 70% maatalousmaasta käytetään lihan tai eläinperäisen ruoan tuotantoon. Eläinperäisillä tuotteilla on suuri hiilijalanjälki ja niistä aiheutuu monia ympäristöhaittoja, jotka mm. näkyvät vesistöjen saastumisena ja luonnon elinympäristöjen häviämisenä. Eläinperäisten tuotteiden vähentäminen omassa ruokavaliossa onkin helppo tapa vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeen. Lihansyöntiä ei kuitenkaan tarvitse kokonaan lopettaa. Aloittaa voi vaikka yhdestä tai kahdesta kasvisruokapäivästä viikossa tai vähentää esimerkiksi lihansyöntiä työpaikalla. Meidän omia vegesuosikkeja ovat esimerkiksi:

  1. Kahvimaitona Oatlyn iKaffe tai Rainbown kauramaito.
  2. Tuorejuuston voi korvata Violife Creamy ”tuorejuustolla” (lempparimakuna Tzatziki).
  3. Lihan voi vaihtaa härkikseen esimerkiksi pizzassa, tortilloissa tai lasagnessa.
  4. Normijätskin korvaaminen vegejätskillä (esim. 3 Kaverin lakritsi&kookos)
  5. Suklaassa hyviksi todettuja vegaanisia vaihtoehtoja ovat iChoc:n suklaat sekä Lidl:n J.D. Gross Equador makusuklaat.

 

Vinkki 2: Kierrätysvinkki – Lajittele pienmetalli oikein

Ja siis lajittele ihan kaikki! Jos jotain pientä voi ympäristön eteen tehdä, niin ainakin voi laittaa roskat oikeisiin kierrätysastioihin. Parasta on kun lajittelusta tulee tapa ja osa arkea. Sen sijaan, että laittaisit roskan sekajätteeseen, laitatkin sen sinne minne se kuuluu. Metalli metallinkeräykseen, ruoanjätteet bioon ja lehdet paperinkeräykseen. Helppoa ja yksinkertaista, eikö? Suurimmassa osassa taloyhtiöitä on sekajätteen lisäksi ainakin paperi, kartonki, bio, lasi ja metalli. Nykyään monessa taloyhtiössä on myös mahdollisuus kierrättää muovi omaan astiaansa.

 

Ollaan itse huomattu, että usein pienmetalli kuitenkin sujahtaa sekajätteeseen ja jää epähuomiossa kierrättämättä. Pienmetalliin voi lajitella kaikkien jugurtti-, voi- ja kermaviilipurkkien metalliset kannet. Myös tuikut, säilyketölkit, pullonkorkit, folio ja tyhjät hiuslakkapullot kuuluvat samaan astiaan. HSY:ltä löytyy myös hyvä jäteopas, josta on tosi helppoa tarkistaa mihin mikäkin tuote tulee lajitella.

 

Vinkki 3: Suosi ympäristöystävällisiä kulkuvälineitä

Mikä onkaan ihanampaa, kuin hurauttaa kätevästi matka kauppaan, kuntosalille tai kirjastoon autolla! Mutta vielä ihanampaa on tehdä se kävellen tai pyörällä, ja samalla myös elimistö sekä ympäristö kiittää. Kun selässä on hyvä reppu tai pyörän nokassa kori, tulee liikkumisesta kätevämpää ja arkisista toimista kuin huomaamatta erinomaista hyötyliikuntaa.

 

pyörä.jpg

 

Jos taas työ- tai koulumatkan taittaa julkisilla, voi samalla vaikka kätevästi syödä aamupalaa, kuunnella äänikirjaa tai nauttia pienestä sometushetkestä. Kävelymatkoilla bussipysäkille sekä juna- ja metroasemille saa mukavasti heräteltyä ja tuuletettua kehoa sekä mieltä raikkaassa ilmassa (etenkin toimistotyöläiset ja me kirjastoissa/luentosaleissa kykkivät opiskelijat). Esimerkiksi Helsingin kaupunki tukee työntekijöitään vuodessa 120 euron edestä seteleillä, jotka voi käyttää joko julkisten kulkuvälineiden lippuihin tai työmatkapyöräilyyn. Monissa kaupungeissa julkisiin kulkuvälineisiin saa kuukausikortin, jolla voi matkustaa rajattomasti ja Tori.fi:stä sekä kierrätyskeskuksista saa edullisesti polkupyöriä. Ekologinen liikkuminen on siis kaiken lisäksi halpaa!

 

Nykyään myös pidemmät matkat ympäri Suomea saa tehtyä edullisesti ja näppärästi joko bussilla tai junalla. VR:ltä voi saada säästölippuja todella edullisesti (sekä työskentelyhyttipaikan, ah!), kunhan on ajoissa liikkeellä ja bussilippujakin on jatkuvasti erilaisissa tarjouksissa esim. OnniBussilla, Savonlinjoilla sekä Matkahuollolla.

 

Vinkki 4: Tutustu lähimarketin ympäristöystävällisiin kodin puhdistustuotteisiin ja kosmetiikkaan

Jokaisesta lähikaupasta on saatavilla edullinen ja ympäristöystävällinen kodin siivouksen tehokaksikko, nimittäin etikka ja sooda! Niiden käytössä vain mielikuvitus on rajana ja nopealla googlauksellakin käyttövinkkejä saa kymmeniä, ellei jopa satoja. Mutta muutamia mainitaksemme, niitä voi käyttää esim. kodin yleispuhdistusaineena, hajujen ja likatahrojen poistossa, pyykinpesussa sekä viemärinavaajana.

Suuremmista marketeista saa Marseille-saippuaa, jota voi käyttää mm. pyykin ja astioiden pesussa, meikkisiveltimien puhdistuksessa tai jopa vartalon ja hiusten pesussa. Myös luonnonkosmetiikkaa on saatavilla yhä useammista ruokakaupoista ja tavarataloista. Esimerkiksi Organic Shopilla ja Urtekramilla on edullisia hiustenhoitotuotteita, saippuoita, rasvoja ja kuorintoja (näitä saa esim. S-ryhmän kaupoista ja Tokmannilta).

 

Vinkki 5: Do what you’re doing

Monet varmaan jo kierrättää ja ottaa omassa toiminnassa huomioon ympäristön. Jatkakaa siis samaa rataa! Vähitellen hyvä tulee. Koko elämää ei tarvitse muuttaa kertaheitolla, vaan ympäristöystävällinen elämäntapa voi rakentua pienistäkin arjen valinnoista ja teoista. Pääasia varmaan, että välillä pysähtyy pohtimaan ja tulee tietoiseksi omien valintojen ympäristövaikutuksista. Ruokakaupassa ja muilla ostoksilla voi hetkeksi pysähtyä miettimään tarvitseeko todella sitä, mitä on ostamassa ja miten helposti tuotteen pakkauksen voi lajitella taloyhtiön tarjoamissa puitteissa. 

 

kestokassi.jpg

 

Jos teillä on jotain hyviä ekovinkkejä, niin otetaan niitä ilomielin vastaan!

 
E & H

Kommentit (1)
  1. Tiina Virtanen
    23.4.2021, 14:54

    Kiitos vinkeistä kierrätykseen liittyen. Haluaisin jakaa myös mahdollisen vinkin. Tuttavani osti hallin koska tarvitsi tilaa mihin viedä varastoitavia tavaroita. Hallin ostaminen tarkoitti myös edellisen omistajan romujen ja jätteen siivoamista. Myrkyllisen jätteen osalta heille oli apua ilmeisesti asiaan erikoistuneesta yrityksestä. Yritys auttoi vaarallisten aineiden kuljetuksessa kierrätykseen koska vaarallistä jätettä oli niin paljon, että autolla olisi joutunut useamman reissun tekemään sortti-asemalle. https://www.cargosafe.fi/palvelut/lahetyspalvelut/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *