Aina saman taivaan alla

Kiitos hyvää

Kuvitellaan, että olisin kaikkitietävä oraakkeli ja sanoisin sinulle: "Et tule koskaan onnellisemmaksi kuin mitä voit olla jo tänään."

Mitä ajatuksia ja tunteita se sinussa herättäisi?

Epäuskoa, kiukkua, pettymystä, turhautumista, epätoivoa?

Ehkä, mahdollisesti.

Mutta mitäpä jos ajattelisit asiaa hieman pidemmälle.

Mitä jos sinusta ei todella koskaan tulisi onnellisempaa kuin mitä olet nyt, niin kuinka se vaikuttaisi siihen, mitä tekisit ja olisit juuri nyt, tai mitä haluaisit tehdä ja olla?

Jos tietäisit, että sinusta ei tule onnellisempaa, vaikka sinulla olisi se unelmatyö, hakisitko sitä silti? Opiskelisitko silti sitä, mitä nyt opiskelet? Mitä jos tietäisit, että et olisi nykyistä onnellisempi, vaikka laihtuisit tai lihoisit?

Miten se tapa, jolla suhtaudut tekemiisi tai haluamiisi asioihin muuttuisi, jos oraakkelina kertoisin, että se määrä onnea, mitä voit tänään kokea, ei tule kasvamaan, vaikka ulkoiset olosuhteet muuttuisivat toivomasi kaltaisiksi?

Voit ehkä kokea hetkellisen hypähdyksen mielialassasi saadessasi sen havittelemasi opiskelupaikan, tyttö- tai poikakaverin tai Marc Jacobsin laukun. Mutta ennemmin tai myöhemmin tunnemaailmasi palailee samoihin maisemiin, kuin missä olet nykyisin. Samoin tapahtuu, kun elämä heittää harteillesi haasteita tai kun koet menetyksiä. Vaellat aikasi mentaalisten mustien pilvien varjossa, kunnes hiljalleen palaudut niin kutsuttuun perustilaasi, huomaat eläväsi edelleen sen saman taivaan alla kuin ”lähtiessäsi”.

Se onnen tunne, jonka voit jo nyt, juuri tässä nykyisessä elämässäsi kokea hyvinä hetkinä, kuten nauraessasi vapautuneessa tilassa ystäviesi kanssa, katsellessasi nukkuvaa lastasi, harrastamassa lempiharrastustasi, suudellessasi rakastettuasi tai hiljentyessäsi luontomaiseman äärellä, ei tule kasvamaan.

Sillä kuten säätilat, tulevat ja menevät ihmisen ajatukset ja niistä polveilevat tunnetilat. Harmoniat ja huippufiilikset, myrskyt, melankoliat ja seesteiset poutapäivät, kuin jonkin suuren oikun seurauksena pyyhkäisevät ne päidemme yli, ilman että kukaan osaa tarkalleen ennustaa mitä tuleman pitää. Ja näin tapahtuu, asuit sitten missä ikinä, omistaisit sitten mitä ikinä tai olit sitten mitä tai kuka ikinä.

Tämän yllä mainitun valossa, voin myös asetella kysymykseni toisin, tarkoittaen silti samaa: Jos sinulla olisi jo nyt se tunne, jota havittelet niillä asioilla, joita havittelet, havittelisitko niitä silti? Jos olisit jo nyt onnellinen, mitä tekisit?

Näetkö mitä ajan takaa?

Ehkä, mahdollisesti.

En ole kaikkitietävä, enkä oraakkeli, mutta kerron sinulle nyt jotain, jonka uskon todeksi:

Sinusta ei koskaan tule onnellisempaa kuin mitä voit olla jo nyt. Lopeta vain pinnistely ja anna itsellesi lupa.

♥ Virpi

pst, katso kuinka oivaltavasti Katri asiasta kirjoitti. 

Kommentit

Laura (Ei varmistettu)

Aival loistava ajatus onnellisuudesta! Note to self: ole onnellinen nyt eikä sitten joskus ehkä kun jos sitten...

Virpi Mikkonen

Jep! Än yy tee - NYT!

S (Ei varmistettu)

Harmikseni olen huomannut että semmoinen normaaliolotilani on enemmän tai vähemmän negatiivinen... Tai ajatukset tuppaavat helposti menemään ikävään suuntaan vaikka asiat olisikin ihan ok. Toisaalta olen miettinyt että ympäristö ja ihmiset vaikuttavat melkoisen paljon fiiliksiin ja olen melko varma, että jos asuisin muualla päin Suomea kuin pääkaupunkiseudulla, olisi elämä ainakin hitusen kiireettömämpää ja voisi ottaa vähän rennommin. Sinänsä kyllä hyvä pointti, tai olen ymmärtävinäni sen. Itse kyllä uskon, että jos tekisin enemmän asioita jotka oikeasti kiinnostaa mua, asun muuaalla kuin nyt ja ympärillä on kivoja ihmisiä, niin kyllä, olisin ehdottomasti onnellisempi kuin nyt tässä kämpässä nykyisten kavereiden kanssa ilman kivoja harrastuksia.

Virpi Mikkonen

 

S, Ymmärrän hyvin. Mutta mietipäs tätä: Täytyykö onnellisuuteen olla jokin syy? Mitäpä jos sille ei tarvitsisi olla mitään syytä. Voisit vain antaa itsellesi luvan olla onnellinen, ilman että varsinaisesti vielä eläisit sitä ”unelmaelämääsi.” Enkä tarkoita, etteikö elämäänsä kannattaisi pyrkiä viemään siihen suuntaan kuin haaveilee, ehdottomasti kannattaa ja tulee ja täytyy. Mutta kuten kirjoitit itse: ”Normaaliolotilani on enemmän tai vähemmän negatiivinen.”. Luuletko että se muuttuisi taianomaisesti, tämä ”normaaliolotilasi”, sitten kun asuisit toisaalla ja ystäväpiirisi olisi erilainen? Vai kokisitko vain hetken hypähdyksen tunnelmissasi, kunnes löytäisit jälleen häiritseviä asioita, ihmisiä jne. Tämä ajatus voi vaikuttaa hieman lannistavalta, mutta tarkoitukseni on päinvastainen. Nimittäin, uskon, että mikäli ihminen ei soimaisi itseään niistä tunteista, joita nimitetään negatiivisiksi, eikä ajattelisi että ne olisivat jotenkin huonoja ja sellaisia, joista tulee päästä eroon, ei ripustautuisi niiden analysointiin ja pois karkottamiseen, vaan hyväksyisi ne sellaisinaan, ja samalla myös itsensä, niin silloin saattaa tapahtua niin kutsuttu vapautuminen, jolloin voi oivaltaa, että kaikki on juuri nyt vallan täydellisesti, mitään ei tarvitse muuttaa, kaikkein vähiten itseään. Samalla voi antaa sen onnentunteen tulla jo nyt. Ja kun näin on tehnyt, saattaa ne ulkoiset olosuhteetkin alkaa pikkuhiljaa, kuin taikaiskusta muuttua suotuisampaan suuntaan...;)

Lauranen (Ei varmistettu)

Voi vitsi. Kyllä tämä blogi on ihanin maailmassa. <3 suloinen syysaamuhetki 40 -luvun jazzin ja kahvin kanssa sai minut ajautumaan taas tänne ja ei voi muuta sanoa kuin että tämä teksti tuli juuri siihen koloon mihin tarvin sen! Viime viikonloppuna eräs ystävä kysyi yllättäen olenko onnellinen ja se on mietityttänyt sitten enemmänkin. Kiitos kiitos ja vielä kiitos, tässä onkin ajatuspohjaa kävelylle.:)

Virpi Mikkonen

No voi vitsi, kiitos sinulle ihanimmasta kommentista! Se on äärimmäisen kiva tunne, kun kuulee, että on kyennyt välittämään jollekin inspiraatiota! Kauniita ja onnellisia syyspäiviä. :)

Hosuli (Ei varmistettu) http://hosuli.blogspot.com

No niinpä. Mainio postaus.

V (Ei varmistettu)

Tuli ihan itku silmään viimeisen kappaleen lukiessa. On ollut vähän vaikeaa ja "anna itsellesi lupa" -ajatus helpottaa.

Kommentoi