Avokado ja kuorimisen jalo taito
Jos pitäisi valita yksi ruoka, mitä söisi pelkästään joka päivä, niin itselläni se saattaisi hyvinkin olla avokado. Ei sillä, että olisin äärimmäisen rakastunut avokadon makuun. Kyllä, onhan se erittäin hyvää, mutta tiedän paljon makoisampiakin ruokia. Kuten vaikka, hmm, suklaa?
Suklaata en kuitenkaan valitsisi. Siihen kyllästyisi. Siihen tulisi nopeasti ällötys. Suklaa on viettivetoinen ruoka. Avokado sen sijaan on järki- ja tunneruokaa. Siinä yhdistyvät hedelmän (mikä se luokitukseltaan virallisesti onkin) tietynlainen nautinnollisuus ja vihanneksen järkevyys, suussa sulava kermainen koostumus ja vihreä tervehenkisyys.
Ravintoarvoiltaan avokado on myös melkoisen rikas. Mahtavasti hyviä rasvoja, reippaasti kaliumia, B-, K- ja E-vitamiinia, foolihappoa, terveellisiä karotenoideja, hyviä kasvikuituja, sopivasti proteiinia, ihan vaan näin muutamia kivoja luonteenpiirteitä mainitakseni. Avokadon sanotaan alentavat myös kolesterolia, laskevan tulehduksia ja hellivän maksaa.
Siispä, valintani on avokado. Ei sentään ainoaksi ravinnokseni, mutta päivittäiseksi kuitenkin. Puolikas tai kokonainen, salaatin tai smoothien seassa, levitteenä, leivonnassa rasvaa tai öljyä korvaamassa, tai ihan sellaisenaan.
Avokado on muuten siitäkin kiva eväs, että sitä ei välttämättä tarvitse hankkia luomuna. Hedelmän paksut ja kovat kuoret suojaavat sisusta sen verran hyvin, että pintaan ruiskutetut kemikaalit eivät pääse tärvelemään hedelmälihaa. Että ihan näin säästövinkkinä tiedoksi.
Kuvista näette kuinka kuorin avokadoni. Syy kuorintamenetelmään löytyy lukemastani tutkimuksesta, jonka mukaan avokado sisältää monimutkaisen paketin fytoravinteita, kuten karotenoideja, joita löytyy erittäin runasaasti juuri hedelmälihan ulommasta osasta aivan läheltä kuorta. Älä siis missaa tuota tummanvihreää osaa!
Jota saat hedelmälihan irtoamaan kuorestaan kokonaisena, tee näin:
-Halkaisen avokado pituussuunnassa.
-Poista kivi.
-Halkaise kummatkin puolikkaat myös poikkisuunnassa.
-Kuori hedelmäliha peukaloa ja etusormea apuna käyttäen, irrota kuoret kuten banaanista.
-Paloittele tai käytä miten mielit.
Toki voit kuoria avokadosi kuinka haluat, paloitella kuoressaan, lusikoida suoraan, miten vain, pääasia, että kuorit ja nautit.
Tällaista tänään. Voikaa ja syökää hyvin!
♥ Virpi