Avokado ja kuorimisen jalo taito

Jos pitäisi valita yksi ruoka, mitä söisi pelkästään joka päivä, niin itselläni se saattaisi hyvinkin olla avokado. Ei sillä, että olisin äärimmäisen rakastunut avokadon makuun. Kyllä, onhan se erittäin hyvää, mutta tiedän paljon makoisampiakin ruokia. Kuten vaikka, hmm, suklaa?

Suklaata en kuitenkaan valitsisi. Siihen kyllästyisi. Siihen tulisi nopeasti ällötys. Suklaa on viettivetoinen ruoka. Avokado sen sijaan on järki- ja tunneruokaa. Siinä yhdistyvät hedelmän (mikä se luokitukseltaan virallisesti onkin) tietynlainen nautinnollisuus ja vihanneksen järkevyys, suussa sulava kermainen koostumus ja vihreä tervehenkisyys.

avokado.jpg

Ravintoarvoiltaan avokado on myös melkoisen rikas. Mahtavasti hyviä rasvoja, reippaasti kaliumia, B-, K- ja E-vitamiinia, foolihappoa, terveellisiä karotenoideja, hyviä kasvikuituja, sopivasti proteiinia, ihan vaan näin muutamia kivoja luonteenpiirteitä mainitakseni. Avokadon sanotaan alentavat myös kolesterolia, laskevan tulehduksia ja hellivän maksaa. 

Siispä, valintani on avokado. Ei sentään ainoaksi ravinnokseni, mutta päivittäiseksi kuitenkin. Puolikas tai kokonainen, salaatin tai smoothien seassa, levitteenä, leivonnassa rasvaa tai öljyä korvaamassa, tai ihan sellaisenaan. 

Avokado on muuten siitäkin kiva eväs, että sitä ei välttämättä tarvitse hankkia luomuna. Hedelmän paksut ja kovat kuoret suojaavat sisusta sen verran hyvin, että pintaan ruiskutetut kemikaalit eivät pääse tärvelemään hedelmälihaa. Että ihan näin säästövinkkinä tiedoksi. 

avokado-halkaistu.jpgavokado-halkaistu-2.jpgavokadon-kuoriminen.jpg

Kuvista näette kuinka kuorin avokadoni. Syy kuorintamenetelmään löytyy lukemastani tutkimuksesta, jonka mukaan avokado sisältää monimutkaisen paketin fytoravinteita, kuten karotenoideja, joita löytyy erittäin runasaasti juuri hedelmälihan ulommasta osasta aivan läheltä kuorta. Älä siis missaa tuota tummanvihreää osaa!

Jota saat hedelmälihan irtoamaan kuorestaan kokonaisena, tee näin:

-Halkaisen avokado pituussuunnassa.

-Poista kivi.

-Halkaise kummatkin puolikkaat myös poikkisuunnassa.

-Kuori hedelmäliha peukaloa ja etusormea apuna käyttäen, irrota kuoret kuten banaanista.

-Paloittele tai käytä miten mielit.  

avokadon-kuoret.jpgavokado-paloiteltu.jpg

Toki voit kuoria avokadosi kuinka haluat, paloitella kuoressaan, lusikoida suoraan, miten vain, pääasia, että kuorit ja nautit.  

Tällaista tänään. Voikaa ja syökää hyvin!

♥ Virpi

Kommentit (15)
  1. Avokadon Kuoriminen | 10 Uutiset
    23.5.2020, 13:24

    […] Avokado ja kuorimisen jalo taito – Kiitos hyvää | Lily – Avokadon sisältämä persiini tekee siitä myrkkyä eläimille ja aiheuttaa oireita allergisille. Toisilla myös avokadon rasvaisuus laittaa vatsan sekaisin. Erilaiset yliherkkyydet voivat tosiaan muuttua iän myötä, toisia ilmaantuu vanhemmiten ja toisia jää pois. […]

  2. Kiva postaus ja ihanat kuvat, kuten aina. Mutta yksi outo kysymys: miksihän vatsani menee sekaisin avokadosta? Ei mistään muusta kuin siitä. Paljoakaan ei tarvitse syödä kun jo alkaa valtaisat vatsanväänteet, kylmä hiki ja todella huono olo. Aluksi en voinut uskoa että johtuu nmenomaan avokadosta, mutta usean kerran kokeiltuani totesin, että näin asia vaan on. Joskus muutama vuosi sitten tätä ei ole tapahtunut, vaan popsin sitä tyytyväisenä. Mahtaako avokadossa olla jotakin ainesosaa, joka aiheuttaa kyseistä vaivaa? Senhän pitäisi helliä vatsaa…

    1. No moikka, Kuulostaa vähän, että sinulla voisi olla yliherkkyys avokadolle. Se ei ole lainkaan tavatonta. Ainakin nuo oireet sopisivat kuvaan. Silloin ei auta kuin olla syömättä avokadoa. Avokadon sisältämä persiini tekee siitä myrkkyä eläimille ja aiheuttaa oireita allergisille. Toisilla myös avokadon rasvaisuus laittaa vatsan sekaisin. Erilaiset yliherkkyydet voivat tosiaan muuttua iän myötä, toisia ilmaantuu vanhemmiten ja toisia jää pois. Mutta mistään sen vakavammasta ei varmaan ole kyse, tosin jos huolestuttaa, niin kannattaa käydä tutkimuksissa. 

    2. Joo sama minulla, avokadosta tulee valtaisat vatsan väänteet,,huh. Ihastuin sen makuun heti kun ekan kerran söin. Melko pian alkoi tulla oireita ja ne paheni joka kerran syömisen jälkeen, kunnes tajusin että avokadosta se johtuu.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *