¡Ay ay ay, que fresca!

¡Hola guapas y guapos!

Que bonita päivä tänään ja que fresca latinoresepti täältä onkaan teille tulossa!

Seuraavaa juomaa kun juo, niin alkaa juoksemaan lujaa, puhumaan espanjaa ja käyttämään paljon huutomerkkejä! Tai muuten vain voimaan freesisti ja elinvoimaisesti.

Ja jos olet yksi meistä, joka on jo omaksunut sitruunaveden käytön joka-aamuiseksi rutiiniksi, niin tässä tulisi erinomainen päivitys sille juomalle.

Mutta tehdäänpä ensin pieni trippi aavan meren tuolle puolen ja ajassa tuhansia vuosia taaksepäin, minne pian jakamani juoman juuret juontavat.

Tuolla Pohjois-Meksikon karulla aavikolla näette nyt Tarahumara-heimolaisten juoksevan paahteessa ja hiekan pöllytessä. Jossain huutaa korppikotka. Sisilisko seuraa hievahtamatta kaktuksen juurella ohi kiitäviä juoksijoita. Kymmenet ja kymmenet kilometrit taittuvat, mutta juoksijoiden askel säilyy kevyenä. Sata kilometriä täyttyy, ilma väreilee kuumana ja juoksijat pysähtyvät juomaan. Mutta mitä he kittaavatkaan alas nielustaan? Red Bullia vai Gatoradea? No way Jose, nuo tyypit juovat chiasiemenillä höystettyä vettä! Ja jatkavat sitten rennosti juoksuaan, aina noin 150 kilomterin matkan verran. Tuosta noin vain, ihan huviksensa.

Kyseinen maalailu ei ollut mielikuvitukseni tuotosta. Meksikolainen Tamahumara-heimo oli ja on edelleen olemassa, ja he ovat erityisesti tunnettuja pitkänmatkanjuoksuistaan. Heimon nimikin tarkoittaa “he, jotka juoksevat lujaa.” Kyseiset sankarit joivat Iskiate-juomaa, jota nykyisin kutsutaan myös Chia Frescaksi. Chia Frescaa on pidetty ns. juoksijoiden juomana ja sanotaan, että myös meksikolaiset soturit käyttivät chia-juomaa saadakseen kestävyyttä, energiaa ja pysyäkseen hyvin nesteytettyinä. Myös Atsteekki-soturien kerrotaan käyttäneen chia-vettä energiajuomanaan.

Vaikka et olisi lähdössä aavikkojuoksulle tai taistelukentille - mitä todellakin toivon, peace - niin tämä juoma kannattaa ehdottomasti testata ja ottaa ihan päivittäiseksi tavaksi. Kyseinen luonnollinen energiajuoma antaa kropalle oikein mukavasti proteiinia, kuituja ja reilusti hyviä rasvahappoja ja muun muassa A-, B1-, B2-, B3-vitamiineja ja kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Vatsantoiminnalle se on myös todella suositeltava lisä.

Chia Frescan voit tehdä ihan vain sekottamalla veteen chia-siemeniä ja antamalla juoman seistä noin 10 minuuttia tai vaikka yön yli jääkaapissa. Ennen juomista puristat sekaan sitruunasta mehua ja halutessasi lisää vielä hieman hunajaa, jolloin juomaan saa makeutta ja saat siitä lisää energiaa.

Ay ay ayyy, que fresca! 

Chia-juomaa voi myös valmistaa isomman satsin kerralla ja nautiskella päivän aikana. Mitä pidempään siemenet likoavat vedessä, sen enemmän neste hyytelöityy. Itse olen tottunut tuohon aavistuksen sammakon kutua koostumukseltaan muistuttavaan juomaan, mutta aloittelijalle se voi vaatia hieman totuttelua. Maku on kuitenkin raikas ja tehot sen verran hyviä, että kutukoostumusta ei kannata säikähtää. 

Meksikolaisten jalanjäljissä, muy freesiä viikon jatkoa!

♥ Virpi

Kommentit

Sarita (Ei varmistettu) http://pikkutaivaanrannanmaalari.blogspot.com

Mites kun aina chiasta sanotaan että se koostumus pitäisi murskata tai viimeistään ainakin pureskella että saa siemenen hyvät rasvahapot käyttöön. Jos vain juo niin siemenet menee vain läpi kehon? Onko näin? Mielenkiintoinen resepti juuri juoksua harrastamaan alkaneelle.. Kiitos! :)

Virpi Mikkonen

Moi! Chia toimii ihan puremattakin, toisin kuin monet muut siemenet. Voihan niitä halutessaan narskutella hampaissaan, tai pikemminkin muljutella, koska ovat niin liukkaita. :)

pienisisko (Ei varmistettu)

Kerrassaan houkutteleva idea ja ihanat kuvat!

Sitä minä vaan että kun pienestä pitäen hammaslääkärit on toitotellut tuosta sitruunan pahoilaisuusmaisuudesta hampaiden kiilteelle niin onkohan se ihan humpuukia vai mitä sanotte sitruunavedenjuojat? Tuntuuko että se on kuitenkin ihan ok? Itse vähän vierastan ajatusta sitruunasta aamulla, mutta voihan sitä koittaa. Ja ööö... taidanhan mä juodaa kahviakin aamuisin :D

Virpi Mikkonen

Moikka ja kiitos kommentista! Tuossa muutama kuukausi sitten postaamassa sitruunavesijutussa mainitsenkin tuosta asiasta, eli sitruunaveden voi juoda pillillä, jos hampaiden kiilteet huolettavat, ja huuhdella lopuksi suu vielä puhtaalla vedellä. Täytyy kuitenkin sanoa, että itse olen juonut aina sitruunaveteni ihan sellaisenaan ilman pilliä tai loppuhuuhtelua, ja hampaiden kiilteet ovat kunnossa. Toki jos happamia juomia nauttii usein päivässä, niin varmasti kiilteet voivat kärsiä. Eli jos tätä chia frescaa aikoo päivittäin juoda ja usean kerran päivässä, niin sitruunaa kannattaa lisätä hyvin malitillisesti, ihan vain vähän mauksi. 

Anulja (Ei varmistettu)

Minä olen myös nautiskellut useampaan otteeseen pitkiä jaksoja sitruunavettä aamuisin ja todella nautiskellut! Se on niin raikas aloitus päivään ja niin kuin teksteistäsi on tullut ilmi niin myös puhdistava herkku.
Tänä keväänä hommalle tuli stoppi kun juominen alkoi aiheuttamaan kovaa vihlontaa ja hammaslääkäri totesikin kiilteen kärsineen. Kiillehän on voinut kärsiä muustakin mutta vihlonta johtui selvästi kys. juomasta, joten uusi virkistys etsinnässä!

Idu (Ei varmistettu)

Hahaha, olet Virpi ihana, nauroin monta kertaa jutun aikana. Tuota täytyy ehdottomasti koittaa! Ay ay aaa!

Virpi Mikkonen

Heh, no hyvä jos hekotutti. Tietää lisää elinikää. :)

Ja kokeilehan ihmeessä, niin saat lisää aihetta hymyyn!

Annamari (Ei varmistettu)

Miten muuten huolehdit että saat tarpeeksi kalsiumia jos et käytä lainkaan maitotuotteita tai soijaa? Olen kokeillut maidotonta ja heti ovat kynnet menneet huonoon kuntoon :(

Virpi Mikkonen

Moi! Kalsiumia saa lukuisista eri lähteistä, muun muassa siemenistä, pähkinöistä, tahinista, vihreistä lehtivihanneksista ja palkokasveista. En ole mittauttanut aikoihin noita hivenainevarantojani, mutta ainakin kynnet ovat vahvat ja kasvavat hyvin. Tosin niiden kuntoon vaikuttaa moni muukin asia kuin kalsium. Kynnet kertovat kokonaisvaltaisesti hyvinvointisi tilasta ja ravinnevarannoista. Ja esim. sinkin puutos on varmaan yleisempi syy kynnessä näkyviin ongelmiin kuin kalsiumin puutos. Uusimmat tutkimukset ovat kumonneet sen vanhan käsityksen, että kalsiumilla nimenomaan saisi vahvemmat kynnet. Tsekkaa esim tämä: http://www.tohtori.fi/?page=8034650&id=8363963

 

Marta (Ei varmistettu)

Hei! Minulla on kynnet pysyneet kunnossa, jos olen muistanut syödä paljon kuorimattomia seesaminsiemeniä, niissä on hurjasti ravintoa. Ja kannattipa tulla lukemaan taas blogia, tämäkin postaus on todella mielenkiintoinen ja aion testata tätä juomaa urheilujuomana!

Anna (Ei varmistettu)

Heippa! Sul on ihana blogi ja mahtavat kuvat ryydittämässä joka postausta! Kiitos mielenkiintosista aiheista!

Laitoin eilen alulle ensimmäisen "jukurttini" ja onnistuin ehkä tekemään jonkun virheen kun mössö ei tunnu hapattuneen ollenkaan. Sekoitin 2dl manteleita ja 0,5l vettä blenderissä mössöksi ja laitoin lasipurkkiin ja lisäsin vielä kaksi kapselillista Biophilus Combi maitohappobakteerin sisältöä seokseen. Annoin seoksen tekkeytyä yön yli noin 8 tunnin ajan mutta vielä nytkään monta tuntia myöhemmin jääkaappiin siirretty mössö ei maistu yhtään happamalta. Osaatkohan sanoa mikä meni vikaan? Laitoin mantelien seuraksi aamulla marjoja ja vaniljauutetta joten kyllä mössö ihan hyvää on mutta ei ihan jukurtin kaltaista :)

Virpi Mikkonen

Moikka ja kiitos paljon!

En osaa nyt kyllä sanoa, että mistä johtuu, ettei jukurttisi hapattunut. Tuo kyseinen maitohappobakteerivalmiste ei ole itselleni tuttu, joten sen laadukkuudesta en osaa sanoa. Tosin voisihan siitä äkkiseltään päätellä, ettei siellä kauheasti elämää ole, jos mitään hapattumista ei ole tapahtunut. Ehkä kannattaa kokeilla jotain toista merkkiäkin varalta. Toivottavasti saat onnistumaan!

Dalmi (Ei varmistettu)

Hyvä vinkki, lisäisin silti että haavaisesta paksusuolesta ynnämuusta kärsivien kannattaa unohtaa kokonaiset siemenet ja tyytyä vain limaan. Jos on taipumusta fisteleihin, voi simenet jäädä niihin kiikkiin.

Meri (Ei varmistettu)

Mites tuon chian sisältämän omega 6:n kanssa? Olen ymmärtänyt, että sitä on siemenissä runsaasti omega 3:n lisäksi, joten ei ehkä paras vaihtoehto jos saa jo muutenkin liikaa 6:sta?

Virpi Mikkonen

Näissä nuo rasvahapot ovat oikein kivassa suhteessa ja omega-3-rasvahappoja on enemmän, joten en olisi huolissani. :)

mari (Ei varmistettu)

hei virpi! kiitos upeasta blogistasi. sellaista tulin kysymään, että saako raikastusviikolla syödä raakajäätelöä?

Virpi Mikkonen

Moikka! Riippuu toki hieman millaisesta raakajäätelöstä on kyse, jos se on esim valmistettu banaanista ja marjoista, niin toki voi. Jos kyseessä on raakamaidosta valmistettu jäätelö, jossa on mukana sokeria, niin itse skippaisin sen raikastusviikon aikana. 

Pau (Ei varmistettu)

Tänään menin innokkaana noutamaan kaupasta chia-siemeniä, mutta Turun Ruohonjuuresta ja Life-myymälästä molemmista oli tuote loppu ja kuulemma maahantuojaltakin! :( Onko vinkata jotain muuta paikkaa, josta voisi saada noita niin houkuttelevia siemeniä? :)

Virpi Mikkonen

Chiat on harmillisen monesta paikasta loppu. On kuulemma ollut heikko sato. Itse löysin Kampin Ruohonjuuresta Chiaa vain yhdeltä merkiltä. Mutta pitäisi kuulemma olla tulossa. Voithan kilauttaa vaikka CocoVille ja Puhdistamolle ja kysäistä mikä heillä on tilanne. Hyvinvoinnin tavarataloon on ainakin heidän nettisivujen mukaan tulossa huomenna Chia-siemeniä, joista vielä näytti löytyvän useita varaamattomia paketteja, eli sieltähän voi myös tilata.

Heidi (Ei varmistettu)

Laitoin heti juoman valmistumaan. Kiitos Virpi todella paljon ihanasta blogistasi. Olen parhaillani vierottautumassa sokerista ohjeillasi, tähän asti mennyt hyvin. :) näin aluksi olen syönyt ehkä liikaakin hedelmiä yms. suosittelemiasi karkit korvaavia makeita juttuja, mutta en stressaa siitä. Suunnitelmanani on asteittain sitten vähentää niidenkin määrää. Kiitos tästä postauksesta, hyvä kuulla että chia-veden limaiseen koostumukseenkin voi tottua.

Minttu (Ei varmistettu)

Chia siemeniä löytyy Fitnessfirst.fi :)

anne (Ei varmistettu)

Jos haluaa fiilistellä lisää tarahumarojen huimia juoksukykyjä niin kannattaa lukea Christopher McDougallin Born to run, suomennettuna Syntynyt juoksemaan. Olit ehkä Virpikin saanut teoksesta inspiraatiota? Aivan mainion viihdyttävä kirja vaikkei juoksua harrastaisikaan. Lupaan että sen lukemisen jälkeen tekee mieli hulauttaa chiat kurkusta alas ja lähteä juoksemaan- eli loistava liikuntamotivaation lisääjä, mutta positiivinen sellainen eikä mikään terveyspelottelija kirja.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hei kiitti vinkistä! Ei ollut itselleni tuttu tuo kirja. Täytyypä etsiä jostain käsiin!

Mirka (Ei varmistettu)

Tästä tuli mun uus lempparijuoma! :) niin kuin sun blogista on tullut lemppariblogi. Kiitos!!

Silvia (Ei varmistettu)

Aivan mahtavaa. Kiitos Virpi!

Riina (Ei varmistettu)

Mahtava idea, pitääkin kokeilla tätä urheilujuomana, kun Roller derby -treenini kestävät usein 2 tai 3 tuntia ja ovat hyvin intensiivisiä, mutta mitään sokerilla ja kemikaaleilla höystettyä "energiajuomaa" ei oikein tee mieli litkiä!

Olen muutenkin saanut upeasta blogistasi paljon innostusta jaksaa ja vaivautua taas yhä enemmän kokeilemaan uusia terveellisen leipomisen, mehujen ja smoothieiden reseptejä.

Sellaista nyt sitten sinulta asiantuntijalta kysyisin, kun mehulingolla porkkanamehua itse tehdessä yli jää todella paljon kuituista, kuivahkoa porkkana"muhjua" ja tuntuu kauhealta heittää niin paljon ruokatavaraa vaan roskiin, niin osaatko sanoa, mikä sellaisen muhjun ravintosisältö suunnilleen on ja voisiko sitä järkevästi hyödyntää jossain resepteissä? Mehulinkoni oli aika halpa ja ylijäänyt muhju on vielä suht värikästä ja kosteaa, ehkä sekin vaikuttaa käytettävyyteen? Eilen heitin pari desiä tuota mössöä tekemääni tattaripannarin taikinaan, ja ihan mukavasti se tuntui sinne sopivan. Nyt tekisi mieli keksiä, mihin muuhun sitä voisi lykätä.

Suvi (Ei varmistettu)

Hei, kiitos ohjeesta. Heti alkoi kiinnostaa suuresti. :)
Mutta vaikka juomaa sitruunavedeksikin kutsutaan, niin kuinka olennainen osa sitruuna on? Itse sairastan erästä nivelreumatyyppiä ja minulle on suositeltu "sitruksetonta" ruokavaliota. Kärsiiköhän juoman hyvät vaikutukset, jos sitruunan jättää pois? Korvata sitä tuskin voi millään...

Kommentoi