Hei herkkis!

Kiitos hyvää

Onko ongelmasi tämä: Olet parantanut ruokavaliotasi, syöt mielestäsi terveellisesti, olosi on kohentunut, mutta edelleen vatsa tai iho kiukuttelevat?

 

Mikäli vastasit myönteisesti, voin lohduttaa sinua: Et ole tilanteesi kanssa yksin. Kaltaisiasi on kansakunta pullollaan. Itse asiassa pyörin itsekin aikoinani samassa tuskastuttavassa tilassa.

 

Ai eikö kyseinen tieto helpottanut? No sitten voin kertoa että oireilusi takana saattaa olla jokin niin kovin yleisistä ruoka-aineyliherkkyyksistä. Itseasiassa joidenkin laskelmien mukaan jopa puolet väestöstä kärsii jonkinlaisista ruokayliherkkyyksistä. Paras osa tässä uutisessa on se, että voit itse suhteellisen helposti ja tarkasti paikantaa mahdolliset yliherkkyytesi, ilman lääkäreiden testejä, ja helpottaa pienilläkin muutoksilla suuresti oloasi.

 

Ruokayliherkkyydet aiheuttavat usein selittämättömiltä tuntuvia oireita, kuten iho-ongelmia, vatsakipuja ja turpoilua, silmien kutinaa, nuhaa tai nenän tukkoisuutta, pääkipua, nivelkipua tai huimausta ja heikotusta. Toisilla oireet ovat jatkuvia, toisilla tulevat ja menevät täysin mielivaltaiselta tuntuvalla tahdilla, tämä voi kieliä herkkyydestä johonkin ruoka-aineeseen jota henkilö syö satunnaisesti.

 

Harva tulee edes ajatelleeksi, että syyllinen oireisiin voi lymyillä omassa ruokavaliossa. Etenkin kun se syyllinen saattaa olla jokin lapsuudesta saakka tutuksi ja turvalliseksi koettu ruoka-aine, joka on ehkä kulkenut mukana uskollisesti läpi elämän omassa ruokaympyrässä.

 

Totuus kuitenkin on, että juuri niissä meille rakkaimmissa ruuissa piilee usein kehomme tasapainoa heiluttelevia tekijöitä. Oireita aiheuttavat useimmiten ne ruuat joita syömme useimmiten. Kovimmat herkistäjät ovat muun muassa lehmänmaito, viljat, sitrushedelmät ja soija. Oireita aiheuttavat monesti myös äyriäiset, peruna, pähkinä, suklaa, kananmuna ja kala.

 

Yksi hyvä keino lähteä metsästämään syyllistä on miettiä mitä syöt yleensä aamiaisella. Aamupalamme sisältö on useilla melko vakio. Entä syötkö jotain tiettyä ruokaa aina lounaalla, illallisella tai välipalaksi? Löytyykö ruokavaliostasi jotain ruokia joita ilman et voi kuvitella eläväsi, ruokia joita todella himoitset?

 

Niin kummalliselta kuin se voi vaikuttaakin, niin ihmisillä on usein himo juuri siihen ruoka-aineeseen joille he ovat herkistyneitä. Ja niin harmilliselta kuin se saattaa tuntua, kannattaa omia ruokaärsyttäjiä lähteä ensimmäisenä miettimään juuri niistä herkuista tai ruuista joita ilman ei voisi kuvitella pärjäävänsä. Jos himoitset esimerkiksi kakkuja, pullaa tai leipää tai jäätelöä ja jukurttia, voi se antaa vihjeitä mahdollisesta vilja- tai maitoyliherkkyydestä.

 

Yksi kokeilemisen arvoinen keino on kokeilla niin kutsuttua eliminointidieettiä, joka kulkee näin:

Aloita ensin poistamalla yksi syylliseksi epäilemäsi ruoka-aine kokonaan pois ruokavaliostasi. Kieltäydy tästä ruoka-aineesta ja sitä sisältävistä tuotteista totaalisesti seitsemän päivän ajan. Ensimmäinen kahden ja kolmen päivän aikana olosi voi tulla jopa aikaisempaa huonommaksi. Viidentenä ja seitsemäntenä päivänä eron aikaisempaan alkaa huomata selvästi. Kahdeksantena päivänä tuo poistamasi ruoka-aine takaisin lautasellesi ja katso miltä olo tuntuu. Jos oireet jälleen pahenevat, voit päätellä sinulla olevan yliherkkyys kyseiseen ruokaan. Jos taas et huomaa olossasi mitään eroa, poistamasi ruoka-aine ei todennäköisesti ole syyllinen. Yhdeksäntenä päivänä ota ruoka-aine jälleen pois ruokavaliostasi ja katso uudelleen miltä tuntuu. Jos syyllinen ei löytynyt ensimmäisellä yrittämällä, kokeile toista ruoka-ainetta. Pidä kokeilusi aikana ruokapäiväkirjaa, jotta muistat reaktiosi ja vältät mahdolliset virhepäätelmät.

 

Jos oireesi ovat todella häiritseviä, kannattaa syylliseksi osoittautunut ruoka-aine pitää jatkossa tyystin pois ruokavaliosta. Mikäli yliherkkyysoireesi eivät ole vakavia, voi oireiden aiheuttamaa ruokaa useimmiten syödä silloin tällöin pieniä määriä, kunhan on ensin pitänyt ruoka-aineen pois ruokavaliostaan muutaman kuukauden ajan. Omakohtainen kokemukseni puhuu tämän puolesta: Sain ennen lehmänmaitotuotteista kovia vatsakipuja, mutta jätettyäni kyseiset tuotteet noin puoleksi vuodeksi tyystin pois ruokavaliostani, pystyn nykyään nauttimaan satunnaisesti esimerkiksi jäätelöä ilman mitään oireita.

 

Mikäli siis oudot oireet piinaavat, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä eliminointitekniikkaa. Vaikka omasta herkusta luopuminen hetkellisesti tai pysyvästi voi aluksi olla hankalaa, uskon että elämä ilman kiusallisia oireita on lopulta huomattavasti palkitsevampaa.

 

♥ Virpi

(kuvat1&2:unknown,kuva3:deliacreates,kuva4:acupofmai)

Kommentit

Riitta (Ei varmistettu)

Mä olen juuri muutaman päivän mehupaastolla jotta saisin vatsani kuntoon. Syön yleensäkin ottaen terveellisesti: kasvisruokaa, sopivasti raakaa, hyvin vähän sokeria, ei vehnää, satunnaisesti bulgarianjugurttia ja kananmunia. Silti olin kipeä koko viime syksyn ja joulun jälkeen vatsa (=suolisto) on kenkkuillut, päivittäin. Kaikki ruoka (jopa vesi) polttelee vatsalaukussa ja vatsa on koko ajan turvoksissa.
Vaikka tällä hetkellä nälkä kurnii ja paasto-oireet ovat mitä ovat, tuntuu siltä että vatsa voi paremmin kuin viikkoihin. Ja paastosta tarkoitus palata yksi ruoka-aine kerrallaan normaaliruokavalioon. Vähän kuin aloittaisi puolivuotiaan kanssa kiinteisiin ruokiin totuttelun.
Kannattaa varmasti myös miettiä omia ruokailutapojaan: sitä kuinka nopeasti syö, ja minkä kokoisia annoksia. Mindfulness eating...
Kiitos blogistasi! Tästä saa hyvän mielen.

addikti (Ei varmistettu)

Hei!
olen viimeisen kahden vuoden ajan yrittänyt kokeilla viljatonta (gluteenitonta) ruokavaliota, mutta en ole siihen kyennyt. Himoitsen niin paljon leipää ja herkkuja, että repsahdan jo muutaman päivän jälkeen. Tätä siis jatkunut jo ainakin kaksi vuotta. En ymmärrä miten keliaakikot pystyvät hillitsemään itsensä, jos minulla olisi paha keliakia, olisin jo varmaan tappanut itseni :(.
Olen tosin kärsinyt syömishäiriöistäkin, joten ehkä tämä on sitten sellaista, että vaikka en halua syödä jotain ja tiedän sen vahingoittavan terveyttäni, silti syön sitä kun himo iskee. Varmaan jos söisin paljon lihaa ja eläinproteiinia ja-rasvaa, niin herkunhimoja ei olisi, mutta paluu lihansyöntiin tuntuu hullulta kasvissyöntikauden jälkeen...
Yritän syödä superruokia, vihermehuja ja pirtelöitä ja tasaisin väliajoin silti en ole tarpeeksi vahva ja sorrun huonoon. Muiden ruoka-aineiden poisjättäminen ei ole ongelma vaan juuriä nämä viljat..
Kauanko pitäisi olla ilman tiettyä ruoka-ainetta muuten?

addikti (Ei varmistettu)

Riitan mehupaasto kuulostaa toimivalle, mutta luulen että jos olen yhden päivänkin paastolla niin nälkä on sen jälkeen niin valtava että sorrun ahmimaan vaikka mitä! Itse asiassa luin jostain että jos on syömishäiriötausta niin paasto ehkä ei ole hyvä asia kokeilla, koska se saattaa laukaista uudestaan esim. jos on ollut taipumusta anoreksiaan tai ahmimishäiriöön... kuulostaa ainakin riskaabelilta, vaikka on käynyt monesti mielessä mehupaasto, jos se auttaisi vatsavaivoihin ja sitä kautta kaikkeen.

Satu http://satumaa-satu.blogspot.com (Ei varmistettu)

Vuosikaudet olen taistellut erilaisten iho-oireiden kanssa ja suurin ongelma on edelleen ihon herkkyys ja kuivuus.Tasaisin väliajoin saan kummallista ihottumaa ympäri kroppaa. Kokeilin viljattomuutta, oireet paheni. Maidottomuutta, ei vaikutusta. Sen sijaan joka kerta kun vähennän eläinproteiinia ja syön kasvispainotteisesti, ihon kunto paranee muutamassa päivässä. Tein food detective-testin. Simsalabim! Kananmuna! Mikään muu piste ei antanut värin pisarakaan, mutta kananmuna kiljui räikeän sinisenä. Tajusin että runsaat kananmuna-aamiaset saa nyt jäädä ja se on kannattanut. Vähän sama juttu lihan kanssa, liiallinen eläinproteiini vain saa kehoni tukkoon ja ihon vähintään sameaksi. Kasvisproteiinilla ei ole samaa vaikutusta. Välillä testaan kananmunaa, eli vedän munakasöverit ja parin päivän jälkeen iho on kuin pakanamaan kartta! Mitä tästä opimme. Kaikille ei TODELLAKAAN sovi karppaus! :-)

addikti (Ei varmistettu)

Mistä tuollaisen testin saisi ostaa ja onkohan se kallis...? Kuulostaa toimivalta, eikä tarvitsisi enäää arvailla että mikähän se sopimaton ruoka-aine sitten on...

maria (Ei varmistettu)

Food detectiven saa suoraan heidän sivuiltaan, tai sitten ainakin Lootuskaupasta (nettikauppa).

Olen itse juuri tässä tilanteessa nyt; olen karsinut ruokavaliotani, syön todella puhtaasti ja maha on ilmapallona koko ajan. Ja tätä on jatkunut jo vuoden...

Sini (Ei varmistettu)

Minulle taas on puhjennut ruusufinni (aiemmin olen ollut täysin finnitön ja ihottumaton) 2 kuukautta sitten, enkä ole saanut sitä hoidettua millään. Nyt on käytössä antiobioottivoide, vaikka olisin halunnut hoitaa tämän luonnollisin keinoin. Jos sinulla on Virpi ehdotusta tähän, että mistä voisi johtua, otan vinkit mielelläni vastaan, koska en kauheasti tykkää antibioottivoiteen käytöstä.

S (Ei varmistettu)

Oon ennenkin kommentoinut sun juttuja ja kiitellyt hyvistä vinkeistä ja kiittelen jälleen. Oli ihan päivitys taas tänne ihohuolien keskelle. Oon kamppaillut pidemmän aikaa juuri näppyjen kanssa ja olen puhdistanut ruokavalion, käytän luomumeikkejä , ulkoilen, juon vettä, olen lisännyt superfoodeja smootieihin ym ym. Silti ja edelleen sama lopputulos. Olen ollut todella pettynyt ja masentunutkin tämän takia. Mutta tää postaus antoi taas valoa tunnelin päähän, että ei se auta kun juuri alkaa testailemaan, että mikä se itsellä on. Vähän niinku addiktikin kirjoitti, niin samaa olen yrittänyt viljatuotteiden kanssa, että jätän pois. Mutta leipä ja makarooni ovat ne paheet... Siinäpä se syy voi olla..

Napanurina (Ei varmistettu)

Pitäsköhän teidän ihmisten nyt ihan oikeasti löytää elämään jotain muuta sisältöä kuin se oma pikku massu ja ilmavaivat ja naama? Kaikilla joskus maha turvottaa ja on näppyjä tai iho hilseilee, ei ne oo mitään sairauksia. Jos elämä on muuten mukavaa, ei tommosia asioita jaksa niin kauheesti miettiä. Varmaan voisitte vähän paremmin jos stressaisitte vähemmän.

Hyvä massu (Ei varmistettu)

Valitettavasti kaikki eivät ole niin onnekkaita että pikku massun tai nassun ongelmat olisivat satunnaisia. Kun ongelma on vakiotila parin vuoden ajan, se väkisinkin laskee elämänlaatua. Varsinkin kun ongelman aiheuttajaa ei millään löydy, saattaa masennustakin ilmaantua. Ainakin näin oli itselläni.

Omien päätelmieni mukaan olen ainakin maito- ja soijaproteiinille allerginen. Pikkuhiljaa olen siirtynyt syömään terveellisempää sekä raakaa ruokaa ja se on kyllä tehnyt ihmeitä vatsalle. Se mikä sopii kenellekin on varmasti paras selvittää itse. Nyt kun vatsa on paremmassa kunnossa niin todellakin stressaan paljon vähemmän.

Ja nuo leivokset ja pullat oli kyllä omakin heikko kohtani mutta olen opetellut tekemään ihania raakakakkuja ja muita hyvyyksiä sekä pitämään hyvää (raaka)suklaata hollilla. Kyllähän se haastavaa on esim ravintolassa missä muilla on vaan ihania paahuksia. Mutta parastahan siinä on ettei tarvitse tilata omaa ja voi maistaa vaan pikkasen kaikilta muilta :D

sanna (Ei varmistettu)

itselläni ongelmana oli eläinvalkuainen, en kestä mitään eläinperäistä (myös esim. villa aiheuttaa oireita) totesi lääkäri, mutta ratkaisukin on, olen nimittäin nykyisin vegaani ja hyvin onnellinen ;D

Iines (Ei varmistettu)

Itsekin olen näitä, joilla eläinproteiini aiheuttaa kivuliaan laaja-alaisen ihottuman, ja kuivan ihon.

Food detective näytti minullakin tummansinisen (eli vakavan) kananmuna-allergian, lievän ruis- ja manteliallergian myös.

Kokeilin joskus karppausta, ja sain siitä ihottuman puhkeamisen lisäksi astmaoireita, unettomuutta, turvotusta, kasvisruoalla (syön kyllä joskus juustoa, ja kalaa), olen täysin oireeton. Minulla ei siis ole astmaa, ja ensimmäisiä astman oireita sain syömällä pari viikkoa lihaa, rasvaa, ja kasviksia :(

Tavalliseen ruokavaliooni kuuluu speltti, kasvikset (paljon), hedelmät (paljon), marjat, vehnänorasmehut, linssit, ja pavut (mutta vain pieninä määrinä), idut, versot, ja pähkinöitä. Tuollaisella ruoalla olen energinen, terve, ja sanotaanko vielä onnellinen. Lihan aiheuttama tukkoisuus psyykkessä oli myös jotain kamalaa sen karppauskokeilun aikana, olin koko ajan joko surullinen, tai vihainen.

piereskelevä psykologi (Ei varmistettu)

Olen perehtynyt paljon henkisen hyvinvoinnin vaikutuksesta kroppaan, koska itselläni on aina ollut ja etenkin vuosi sitten epämääräisiä vatsavaivoja ja iho-ongelmia. Omalla kohdalla olen 95% varma, että psyyken ja ruokavalion yhteisvaikutus on olennaista. Itse huomaan aina kriiseissä hakevani pelastusta ruokavaliosta ja ostan luomua ja supereita yms. Sitten vasta pysähdyn miettimään, että missä nyt mennään. Pelkällä ruokavaliolla on joskus vaikeaa muuttaa kropan toimintoja, koska stressihormonit tylkittää lisämunuaisista, sotkee ruoansulatuksen ja ihon toiminnot. Vuosi sitten selvittelin vatsavaivojani työterveydessä ja hoitaja kysyi "oletko stressaantunut" ja olin silloin sitä mieltä, että "en tietenkään -kyllä minä tunnen itseni niin hyvin, että tiedän millon olen stressaantunut". Myöhemmin vasta vapautui resursseja arvioimaan kokonaistilannetta ja vatsavaivoissa osuutta oli stressillä. Mikään ei oo mustavalkoista.Itsetuntemus on tie onnellisuuteen. <3

Hosuli / hosuli.blogspot.com (Ei varmistettu)

Erittäin ajankohtainen postaus minulle. Oi voi, kai niistä maitotuotteista on taas luovuttava pitemmäksi aikaa...

S, joka kamppailet iho-ongelmien kanssa: minulla viljan ja sokerin poisjättäminen on auttanut tosi paljon. Makaronia saa onneksi gluteenittomana, ja ruisleipää pystyn syömään. Toivottavasti helpottaa!

Amma (Ei varmistettu)

Noihin Food Detectiveihin kannattaa sit suhtautuu jollain varauksella... Netistä löytää niille paljon kritikkii siitä miten antavat sellaisia tuloksia ettei ammattilaiset testeissän saa samoja tuloksia ja tosiaa nimeomaa ovat yliherkkyyksien, ei allergioiden suuntaa antavaa havainnointii. Ei sillä, kiinnostais itteeniki! On vaan aika kallis, melkein satasen...

Virpi Mikkonen

Mahetsuja kommentteja ja kiva huomata että teidän jakamistanne kokemuksista on muillekin lukijoille hyötyä! Tuohon henkisen hyvinvoinnin vaikutukseen vatsan ym. toimintaan täytyy sanoa, että olen itse tehnyt saman havainnon kuin jotkut teistä - Kun mieli on tasapainossa ja stressi minimissä, kestää kroppa huomattavasti paremmin niitäkin ruokia, joista ennen oireillut. On sanottu että jo yksi vahva stressituntemus tai tuntuvasti negatiivinen kokemus päivässä järisyttää immuniteettia huomattavasti. Sitä ei moni uskokaan mikä vaikutus murehtimisella tai jatkuvalla kiireellä voi oman kropan toimintaan olla. Toki on ruokayliherkkyyksiä, jotka eivät katoa vaikka olisi miten zen. Tuo eliminointidieetti on hyvä, hellävarainen ja ilmainen tapa testata kroppansa reagointia, eri asia tosiaan miten sitten saa pidettyä näppinsä erosta ruuista jotka aiheuttavat oireita. Siinä kannattaa ehkä jo mennä vähän syvemmälle itseensä.

Sueli (Ei varmistettu)

that when he said we had met with Obama and cabinet, he meant siomoscimners from around the country. He said the representative of NACO (Ohio siomoscimners) had a one-on-one meeting with the president. That has not happened before.

gcbhvrsqsle (Ei varmistettu)

N8EqZB okuiqeiyoogv

vltenh (Ei varmistettu)

Bjuna2 mxpspeitcmmp

Kommentoi