Hei herkkis!

Onko ongelmasi tämä: Olet parantanut ruokavaliotasi, syöt mielestäsi terveellisesti, olosi on kohentunut, mutta edelleen vatsa tai iho kiukuttelevat?

 

Mikäli vastasit myönteisesti, voin lohduttaa sinua: Et ole tilanteesi kanssa yksin. Kaltaisiasi on kansakunta pullollaan. Itse asiassa pyörin itsekin aikoinani samassa tuskastuttavassa tilassa.

 

Ai eikö kyseinen tieto helpottanut? No sitten voin kertoa että oireilusi takana saattaa olla jokin niin kovin yleisistä ruoka-aineyliherkkyyksistä. Itseasiassa joidenkin laskelmien mukaan jopa puolet väestöstä kärsii jonkinlaisista ruokayliherkkyyksistä. Paras osa tässä uutisessa on se, että voit itse suhteellisen helposti ja tarkasti paikantaa mahdolliset yliherkkyytesi, ilman lääkäreiden testejä, ja helpottaa pienilläkin muutoksilla suuresti oloasi.

 

Ruokayliherkkyydet aiheuttavat usein selittämättömiltä tuntuvia oireita, kuten iho-ongelmia, vatsakipuja ja turpoilua, silmien kutinaa, nuhaa tai nenän tukkoisuutta, pääkipua, nivelkipua tai huimausta ja heikotusta. Toisilla oireet ovat jatkuvia, toisilla tulevat ja menevät täysin mielivaltaiselta tuntuvalla tahdilla, tämä voi kieliä herkkyydestä johonkin ruoka-aineeseen jota henkilö syö satunnaisesti.

 

Harva tulee edes ajatelleeksi, että syyllinen oireisiin voi lymyillä omassa ruokavaliossa. Etenkin kun se syyllinen saattaa olla jokin lapsuudesta saakka tutuksi ja turvalliseksi koettu ruoka-aine, joka on ehkä kulkenut mukana uskollisesti läpi elämän omassa ruokaympyrässä.

 

Totuus kuitenkin on, että juuri niissä meille rakkaimmissa ruuissa piilee usein kehomme tasapainoa heiluttelevia tekijöitä. Oireita aiheuttavat useimmiten ne ruuat joita syömme useimmiten. Kovimmat herkistäjät ovat muun muassa lehmänmaito, viljat, sitrushedelmät ja soija. Oireita aiheuttavat monesti myös äyriäiset, peruna, pähkinä, suklaa, kananmuna ja kala.

 

Yksi hyvä keino lähteä metsästämään syyllistä on miettiä mitä syöt yleensä aamiaisella. Aamupalamme sisältö on useilla melko vakio. Entä syötkö jotain tiettyä ruokaa aina lounaalla, illallisella tai välipalaksi? Löytyykö ruokavaliostasi jotain ruokia joita ilman et voi kuvitella eläväsi, ruokia joita todella himoitset?

 

Niin kummalliselta kuin se voi vaikuttaakin, niin ihmisillä on usein himo juuri siihen ruoka-aineeseen joille he ovat herkistyneitä. Ja niin harmilliselta kuin se saattaa tuntua, kannattaa omia ruokaärsyttäjiä lähteä ensimmäisenä miettimään juuri niistä herkuista tai ruuista joita ilman ei voisi kuvitella pärjäävänsä. Jos himoitset esimerkiksi kakkuja, pullaa tai leipää tai jäätelöä ja jukurttia, voi se antaa vihjeitä mahdollisesta vilja- tai maitoyliherkkyydestä.

 

Yksi kokeilemisen arvoinen keino on kokeilla niin kutsuttua eliminointidieettiä, joka kulkee näin:

Aloita ensin poistamalla yksi syylliseksi epäilemäsi ruoka-aine kokonaan pois ruokavaliostasi. Kieltäydy tästä ruoka-aineesta ja sitä sisältävistä tuotteista totaalisesti seitsemän päivän ajan. Ensimmäinen kahden ja kolmen päivän aikana olosi voi tulla jopa aikaisempaa huonommaksi. Viidentenä ja seitsemäntenä päivänä eron aikaisempaan alkaa huomata selvästi. Kahdeksantena päivänä tuo poistamasi ruoka-aine takaisin lautasellesi ja katso miltä olo tuntuu. Jos oireet jälleen pahenevat, voit päätellä sinulla olevan yliherkkyys kyseiseen ruokaan. Jos taas et huomaa olossasi mitään eroa, poistamasi ruoka-aine ei todennäköisesti ole syyllinen. Yhdeksäntenä päivänä ota ruoka-aine jälleen pois ruokavaliostasi ja katso uudelleen miltä tuntuu. Jos syyllinen ei löytynyt ensimmäisellä yrittämällä, kokeile toista ruoka-ainetta. Pidä kokeilusi aikana ruokapäiväkirjaa, jotta muistat reaktiosi ja vältät mahdolliset virhepäätelmät.

 

Jos oireesi ovat todella häiritseviä, kannattaa syylliseksi osoittautunut ruoka-aine pitää jatkossa tyystin pois ruokavaliosta. Mikäli yliherkkyysoireesi eivät ole vakavia, voi oireiden aiheuttamaa ruokaa useimmiten syödä silloin tällöin pieniä määriä, kunhan on ensin pitänyt ruoka-aineen pois ruokavaliostaan muutaman kuukauden ajan. Omakohtainen kokemukseni puhuu tämän puolesta: Sain ennen lehmänmaitotuotteista kovia vatsakipuja, mutta jätettyäni kyseiset tuotteet noin puoleksi vuodeksi tyystin pois ruokavaliostani, pystyn nykyään nauttimaan satunnaisesti esimerkiksi jäätelöä ilman mitään oireita.

 

Mikäli siis oudot oireet piinaavat, kannattaa ehdottomasti kokeilla tätä eliminointitekniikkaa. Vaikka omasta herkusta luopuminen hetkellisesti tai pysyvästi voi aluksi olla hankalaa, uskon että elämä ilman kiusallisia oireita on lopulta huomattavasti palkitsevampaa.

 

♥ Virpi

(kuvat1&2:unknown,kuva3:deliacreates,kuva4:acupofmai)

Kommentit (22)
  1. ZLSEZc , [url=http://wwmtfmfyfwyb.com/]wwmtfmfyfwyb[/url], [link=http://accexzvuvqha.com/]accexzvuvqha[/link], http://lqsegspzqubj.com/

  2. Bjuna2 mxpspeitcmmp

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *