Hiekan haravoinnin tärkeydestä

shh…

sand-zen.jpg

shh…

zen-garden-spiral.jpg

Jos oikein hiljennyt ja keskityt, voit kuulla hiekan hiljaisen kohinan, pikkukivien hienon hennon rahinan. Huomaatko, kuinka jälki piirtyy hiekkaan, miten hiekanjyvät muodostavat uomia, kukkuloita, pikkuruisia dyynejä?

Tämä tässä on maailman tärkeintä puuhaa, ainakin jos kiinalaisilta kysytään. Täällä nimittäin hoidetaan puutarhaa. Ja jos japanilaisilta, etenkin japanilaisilta munkeilta kysytään, niin parasta puutarhan hoitoa on hiekan haravointi.

Täällä pienessä zen-puutarhassani, hiekan vaaleassa tyhjyydessä asuu rauha ja samalla miljoonien kivien kirjo, koko maailma.ze-puutarha-kivi.jpg

Mihin tämmöisellä hiekan haromisella sitten oikein pyritään? No, ei kertakaikkiaan yhtään mihinkään. Ja siinäpä juuri piileekin sen viehätys.

Hiekan haravointi on tekevää meditointia. Sen idea pohjaa ajatukseen, jonka mukaan tyynen, meditatiivisen tilan voi saavuttaa silloin, kun tekemistämme ei ohjaa mieli, vaan pikemminkin jokin syvempi meissä, sielu tai sydän, silloin kun emme pyri mihinkään, vaan päästämme irti.

Haravoidessasi hiekkaa sisältä kumpuavien tunteidesi mukaisesti, elät hetkessä, miettimättä lopputulosta. Ilmaiset itseäsi vapaasti. Unohdat alun ja lopun, keskityt vain siihen, mitä kätesi tekee juuri sillä hetkellä, mitä näet juuri silloin ja mitä kuulet. Hidastempoinen hiekan haravoiminen antaa vastapainoa hektiselle elämänrytmille, jossa aivomme käyvät ylikierroksilla ja tekemisemme on aina jonkinlaisen kontrollin alaista ja järkeilyn tulosta.

Haravoinnin kaltainen säännönmukainen ja toistuva toiminta voi saada intuitiosi valpastumaan, ja mielen sopukoista voi hiljentymisen myötä nousta ratkaisuja ongelmina pitämiisi asioihin.

zen-puutarha-valkoinen-kivi.jpg

Hiekkameditaatio

Valitse astia tai laatikko, johon voit kaataa hiekkaa. Käytä luonnonhiekkaa tai osta koristehiekkaa esimerkiksi askartelukaupasta. Mitä hienojakoisempaa hiekka on, sen helpompi sitä on haravoida. Valitse haravointiin pieni harava tai puikko. Esimerkiksi sukkapuikko ja haarukka ajavat asian hyvin.

Asetu paikkaan, jossa pystyt rentoutumaan. Aloita rauhoittamalla mieli. Hiljenny ja hengittele sisään ja ulos rauhallisesti. Tarkastele hiekkaa, katso yksittäisiä jyviä ja hiekassa jo mahdollisesti näkyviä kuvioita. Ryhdy haravoimaan hiekkaa tai piirtämään siihen viivoja, kaaria, kiemuroita, ihan mitä mielestäsi juuri sillä hetkellä nousee pintaan. Tunne miltä viivojen piirtäminen tuntuu, miten se vaikuttaa sinuun. Älä odota pääseväsi mihinkään tiettyyn lopputulokseen tai kuvioon.

Halutessasi voit asettaan hiekan joukkoon kiven, johon kohdistat huomiosi. Isompi kivi voi toimia hiekkapuutarhasi keskuspisteenä, johon voit keskittää katseesi esimerkiksi haravoinnin päätteeksi ja tarkastella sen muotoja, värejä ja rakennetta. Voit myös sekoittaa hiekan sekaan pieniä kiviä, haravoida hiekkaa sormillasi. Kivien sattuessa sormiisi voit pyöritellä niitä käsissäsi ja tarkastella niitä. Sormin tunnustelemalla saat hiekkaan ja kiviin uudenlaisen tuntuman.

Haravoi hiekkaa niin kauan kuin se tuntuu hyvältä. Älä analysoi kuvioita tai valmistele hiekkaa tulevaa haravointia varten. Anna hiekan olla sellainen kuin se lopettaessasi on. Seuraavalla kerralla jatkat siitä, mihin olet jäänyt. 

zen-puutarha-kivi.jpg

Mikäli olet kokenut, että medioiminen paikallaan istuen silmät kiinni on haastavaa, voi hiekan haravointi olla kenties sinulle sopiva tapa hiljentyä. Kokeile ainakin. Jos et saa mielenrauhaa, niin kivan koriste-esineen ainakin. Oma pieni puutarhani on pronssivadillinen valkoista hiekkaa, jonka seassa on vaihteleva onnenkivi, valkoinen mieltä selkeyttävä akaatti tai pronssinvärinen energisoiva pyriitti. Haravana toimii vanha hopeinen haarukka ja piirtopuikkona puinen sukkapuikko.

Ja hei, jaa ihmeessä myös oma meditointitapasi, etenkin jos se on johonkin tekemiseen pohjautuva!

Rauhallista viikon jatkoa.

♥ Virpi

hyvinvointi hyva-olo
Kommentit (22)
  1. Looking for the best Coaching in Sydney to help you succeed on your PTE exam? This guide will best place to find qualified and experienced.

  2. laura jones
    23.9.2022, 13:27

    I read a lot of blogs, but the fun of this site’s posts can’t be found anywhere else, so thank you very much for writing it. If you’re shopping for a coat that can be wear both informally and at the office, this Wedding Season 2022 Rosa Salazar Coat is ideal.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *