Hoitavat huonekasvit

Kiitos hyvää

Sieltä hän saapuu, hitaasti ja viehkeän varmasti, kuin vain oman arvonsa tunteva osaa. Antaa odottaa itseään, ei kuitenkaan turhauttaen, vaan pieniä saapumistaan enteileviä ennusmerkkejä ilmoille heitellen.

Kevät, kevät. Kevät, sinä keimalijoiden kuningatar, sinä ikuinen rakkauteni.

Pidentyneiden päivien ja come backin tehneen auringon innoittamana päätin nostattaa keväistä mielialaani hieman lisää ja hankkia kotiimme pari uutta viherkasvia, kaksi herkän vihreää ja pehmeän polveilevaa saniaista. Tieto siitä, mitä saniaisten alaryhmää uudet perheenjäsenemme edustavat katosi valitettavasti kuljetuspurkkien mukana. Kenties joku kukkatietoinen lukija osaa kertoa heidän sukunsa?

Saniaisten saapumiseen oli keväilyn lisäksi muitakin syitä. Ensinnäkin pidän näin visuaalisessa mielessä viherkasveista ja siitä elinvoimaisesta energiasta, mitä ne tuovat sisätiloihin. On ollut ilahduttavaa huomata, että viherkasvien arvostuksen kasvu on myös näkynyt viime aikaisissa sisustustrendeissä. Itse olen aina asustanut useamman kasvikaunottaren kanssa, mutta viime muuttojen yhteydessä kasvit ovat karsiutuneet yhteen siemenestä kasvattamaani appelsiinipuuhun, joka tätä nykyä majailee hieman tyytymättömänä varjoisan hyllyn päällä vauvalta turvassa.

...Täytyykin muuten heti keksiä puulleni jokin kiitollisempi sijoituspaikka, nyt kun tuli puheeksi. Huonossa jamassa olevat tyypit, olivat ne sitten mitä elollista kastia tahansa, tuovat latistavaa energiaa huusholliin.

Mutta palatakseni niihin saniaisiin, ja siihen ensisijaiseen syyhyn, miksi jaarittelen teille kotini viherkasveista. Syy löytyy viherkasvien huoneilmaa puhdistavista vaikutuksista.

Nimittäin yksi lisätekijä siihen, miksi hankin kotiimme juuri kyseisiä saniaisia, on se, että saniaiset ovat tunnettuja huoneilman puhdistajia. Sulkasaniaiset kenties niitä ylivoimaisimpia.

Toki kaikki kasvit voivat parantaa ilmanlaatua yhteyttämisprosessillaan, jolloin kasvi sitoo itseensä ilman epäpuhtauksia ja vapauttaa happea. Kuitenkin tietyt kasvit ovat erityisen tunnettuja putsareita. Näitä ovat muun muassa rönsylilja, traakkipuu, gerbera, anopinkieli ja muratti.

Huoneilmahan ei noin lähtökohtaisesti ole usein erityisen häävi, sillä kalusteiden, seinien ja muiden kodin pintojen lakoista ja maaleista, tektsiileistä ja ulkoa tulevista liikenteen päästöistä vapautuu siihen jatkuvasti epäpuhtauksia, jopa myrkkyjä. Harva tulee edes ajatelleeksi kuinka paljon esimerkiksi jo seinien ja huonekalujen maaleista irtoaa epäpuhtauksia ilmaan. Siksi myrkyttömien maalien, lakkojen ja muiden rakennusmateriaalien käyttö olisi muuten erityisen suositeltavaa. Ilmanpuhdistin ei myöskään ole lainkaan hullumpi vaihtoehto, mikäli on kiinnostunut kotinsa tai työpaikkansa huoneilman laadusta.

Ja sitten apuun tulevat myös nämä armaat viherkasvimme. Toki yksi pieni vehka huoneen nurkassa ei voi saada mitään ihmeitä aikaiseksi, mutta kookkaampi vehreä puu, tai muutama edellä mainituista (ja alla listatuista) kasveista voi parantaa mukavasti esimerkiksi nukkujan ilmanlaatua makuuhuoneessa.

Eli mikäli tuntuu, että kotisi ilma kaipaa raikastusta tai halajat muuten vain keväistä piristystä, niin suuntaa ihmeessä kasvikaupoille ja hanki itsellesi uusia viheritä asuinkumppaneita! Piristävän energian ja ilmaa puhdistavan vaikutuksen lisäksi kasvien hoitaminen on rentouttavaa ja palkitsevaa puuhaa, mikäli hankkii itselleen ja asuntoonsa sopivan yksilön. Konsultoi siis kasviostoksilla kauppiasta.

Elinvoimaista alkanutta viikkoa!

♥ Virpi

Kommentit

Elina/chocochili.net (Ei varmistettu) http://chocochili.net/

Kuvan viherkasvi on viheradiantumi, Adiantum raddianum, joka kuuluu hiussaniaiskasvien heimoon. Adiantumi ei ole kaikein helpoimmasta päästä viherkasvina - se on vanhanajan huonekasvi, joka viihtyi paremmin kuin taloissa oli ennen viileää ja kosteampi huoneilma. Adiantumeita kasvaa luonnossa tropiikissa, joten ei ihme, jos kuiva kerrostaloilma ei miellytä ;)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hei kiitti! Stokkan kukkakaupan henkilö suositteli tuota meidän kämpän olosuhteisiin, mutta saas nähdä sitten miten saniaisten käy. Meillä ei nimittäin tosiaankaan ole viileää ja kosteaa! Täytynee sumutella ahkerasti ja pitää pois pattereiden vierestä. 

Hosuli (Ei varmistettu) http://hosuli.blogspot.com

Cosy Home -blogissa intoiltiin just samasta asiasta. Viherkasvit rules. Pitääpä kenties bloggailla tästä itsekin.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

... sitä on ilmassa. :)

m (Ei varmistettu)

Itiöitä tuottavat saniaiset saattavat aiheuttaa ärsytystä hengitysteissä. Kannattaa myös ottaa selvää ettei kasvi aiheuta allergiaa kuten esimerkiksi limoviikuna joka on tunnetusti erittäin allergisoiva, tai jos kasvi on myrkyllinen ja sinulla on pieniä lapsia se pitää sijoittaa niin ettei lapsi pääse koskettelemaan sitä

Maiju (Ei varmistettu)

Siis onko tuo noissa kuvissa sun saniainen? Jotenkin viehättävän, herkän näköinen kaveri... ja oon iloinen kuullessani, että murattikin on erityisen hyvä puhdistaja :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Juu, juurikin hän! Se on kyllä jotenki ihana unelma anelma. Mutta, kuten tuossa eräs ilmeisen kasvitietoinen henkilö epäilikin, kyseinen saniainen ei ole erityisen kiitollinen tyyppi kuivassa ja lämpöisessä kerrostaloasunnossa. On nimittäin alkaneet lehdet jo hieman kuivua ja rapista, kastelusta huolimatta. Harmi. Mutta, sellasta se elämä joskus on.

Maiju (Ei varmistettu)

Niin ja hei, löysin juuri sellasen mukavan näköisen kekkilän vihervalon, minkä voimin vois laittaa kunnon yrttiviljelmän pöhisemään. Käy kurkkaamassa, jos kiinnostaa!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hei aika kiva, simppeli! Tuo vois olla mahdollinen, vaikka onhan nuo aina vähän sellasia viritelmiä/hökötyksiä...

Maija S. (Ei varmistettu)

Olipas hauska sattuma tuo kirjoitus, just tässä iloitsin muutaman kasvini uusista lehdistä, hienoa kun saan ne pysymään elossa ja jopa tuottamaan "uutta elämää" :)

Uusia kasveja täälläkin on pohdinnassa, jotain isoa, vihreää ja astmaatikkoystävällistä. Saa vinkata ehdotuksia :)

Kommentoi