Hoitavat huonekasvit

Sieltä hän saapuu, hitaasti ja viehkeän varmasti, kuin vain oman arvonsa tunteva osaa. Antaa odottaa itseään, ei kuitenkaan turhauttaen, vaan pieniä saapumistaan enteileviä ennusmerkkejä ilmoille heitellen.

Kevät, kevät. Kevät, sinä keimalijoiden kuningatar, sinä ikuinen rakkauteni.

Pidentyneiden päivien ja come backin tehneen auringon innoittamana päätin nostattaa keväistä mielialaani hieman lisää ja hankkia kotiimme pari uutta viherkasvia, kaksi herkän vihreää ja pehmeän polveilevaa saniaista. Tieto siitä, mitä saniaisten alaryhmää uudet perheenjäsenemme edustavat katosi valitettavasti kuljetuspurkkien mukana. Kenties joku kukkatietoinen lukija osaa kertoa heidän sukunsa?saniainen.jpg

Saniaisten saapumiseen oli keväilyn lisäksi muitakin syitä. Ensinnäkin pidän näin visuaalisessa mielessä viherkasveista ja siitä elinvoimaisesta energiasta, mitä ne tuovat sisätiloihin. On ollut ilahduttavaa huomata, että viherkasvien arvostuksen kasvu on myös näkynyt viime aikaisissa sisustustrendeissä. Itse olen aina asustanut useamman kasvikaunottaren kanssa, mutta viime muuttojen yhteydessä kasvit ovat karsiutuneet yhteen siemenestä kasvattamaani appelsiinipuuhun, joka tätä nykyä majailee hieman tyytymättömänä varjoisan hyllyn päällä vauvalta turvassa.

…Täytyykin muuten heti keksiä puulleni jokin kiitollisempi sijoituspaikka, nyt kun tuli puheeksi. Huonossa jamassa olevat tyypit, olivat ne sitten mitä elollista kastia tahansa, tuovat latistavaa energiaa huusholliin.

Mutta palatakseni niihin saniaisiin, ja siihen ensisijaiseen syyhyn, miksi jaarittelen teille kotini viherkasveista. Syy löytyy viherkasvien huoneilmaa puhdistavista vaikutuksista.

Nimittäin yksi lisätekijä siihen, miksi hankin kotiimme juuri kyseisiä saniaisia, on se, että saniaiset ovat tunnettuja huoneilman puhdistajia. Sulkasaniaiset kenties niitä ylivoimaisimpia.

Toki kaikki kasvit voivat parantaa ilmanlaatua yhteyttämisprosessillaan, jolloin kasvi sitoo itseensä ilman epäpuhtauksia ja vapauttaa happea. Kuitenkin tietyt kasvit ovat erityisen tunnettuja putsareita. Näitä ovat muun muassa rönsylilja, traakkipuu, gerbera, anopinkieli ja muratti.

puhdistava-viherkasvi.jpgpuhdistava-saniainen.jpg

Huoneilmahan ei noin lähtökohtaisesti ole usein erityisen häävi, sillä kalusteiden, seinien ja muiden kodin pintojen lakoista ja maaleista, tektsiileistä ja ulkoa tulevista liikenteen päästöistä vapautuu siihen jatkuvasti epäpuhtauksia, jopa myrkkyjä. Harva tulee edes ajatelleeksi kuinka paljon esimerkiksi jo seinien ja huonekalujen maaleista irtoaa epäpuhtauksia ilmaan. Siksi myrkyttömien maalien, lakkojen ja muiden rakennusmateriaalien käyttö olisi muuten erityisen suositeltavaa. Ilmanpuhdistin ei myöskään ole lainkaan hullumpi vaihtoehto, mikäli on kiinnostunut kotinsa tai työpaikkansa huoneilman laadusta.

Ja sitten apuun tulevat myös nämä armaat viherkasvimme. Toki yksi pieni vehka huoneen nurkassa ei voi saada mitään ihmeitä aikaiseksi, mutta kookkaampi vehreä puu, tai muutama edellä mainituista (ja alla listatuista) kasveista voi parantaa mukavasti esimerkiksi nukkujan ilmanlaatua makuuhuoneessa.

Eli mikäli tuntuu, että kotisi ilma kaipaa raikastusta tai halajat muuten vain keväistä piristystä, niin suuntaa ihmeessä kasvikaupoille ja hanki itsellesi uusia viheritä asuinkumppaneita! Piristävän energian ja ilmaa puhdistavan vaikutuksen lisäksi kasvien hoitaminen on rentouttavaa ja palkitsevaa puuhaa, mikäli hankkii itselleen ja asuntoonsa sopivan yksilön. Konsultoi siis kasviostoksilla kauppiasta.huoneilmaa-puhdistavat-kasvit.jpg

Elinvoimaista alkanutta viikkoa!

♥ Virpi

hyvinvointi hyva-olo
Kommentit (10)
  1. Olipas hauska sattuma tuo kirjoitus, just tässä iloitsin muutaman kasvini uusista lehdistä, hienoa kun saan ne pysymään elossa ja jopa tuottamaan ”uutta elämää” 🙂

    Uusia kasveja täälläkin on pohdinnassa, jotain isoa, vihreää ja astmaatikkoystävällistä. Saa vinkata ehdotuksia 🙂

  2. Niin ja hei, löysin juuri sellasen mukavan näköisen kekkilän vihervalon, minkä voimin vois laittaa kunnon yrttiviljelmän pöhisemään. Käy kurkkaamassa, jos kiinnostaa!

    1. Hei aika kiva, simppeli! Tuo vois olla mahdollinen, vaikka onhan nuo aina vähän sellasia viritelmiä/hökötyksiä…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *