Hormonihyrinää

Kiitos hyvää

Nyt on tainnut vihdoin koittaa aika. Aika minun astua ulos kaapista. Täällä alkaa ollakin jo melkoisen ahdasta. Muotoni ovat nimittäin muhkeutuneet ja piirteeni pehmentyneet tasaista tahtia tässä muutaman kuukauden ajan ja olemukseni näyttää tätä nykyä tällaiselta:

Kyllä, olen raskaana. Ollut reilu viisi kuukautta.

 

Tarkkavainuisimmat ovat saattaneetkin jo epäillä jotain tämän suuntaista mm. täällä mainostaneistani kasvaneesta lihan ja kypsennetyn ruuan himoistani ja muutama viikko sitten postaamastani mystillisestä pastellinsävyisestä ilakoinnistani, joka oli siis seurausta toisesta ultrastamme.

 

Pienen ihmeemme on laskettu tupsahtavan maailmaan ystävänpäivänä.

 

Vointini on ollut pääasiallisesti vahva ja vakaa. Tosin alkuraskauden kuvotukset olivat melkoinen koettelemus. Eli jos joku sattui näkemään allekirjoittaneen kekkaloimassa kesällä kaupungilla ja luulleen minun sortuneen koviin huumeisiin, niin nyt tiedät että zombiemainen ulkomuotoni johtui vain hedelmöittyneeseen tilaan kuuluvista hormonimylläköistä. Toinen heikompi hetki tapahtui reilu kuukausi sitten, kun ennen niin vahvat vereni heilahtivat anemialukemiin. Riistan ja luomulampaan runsaampi nauttiminen saivat rautavarannot kohoamaan ja huimailut katoamaan nopeasti ja luonnollisesti. (Nyt varmaan kukaan ei enää ihmettele miksi en ole halunnut postata ruokapäiväkirjojani ja olen jatkuvasti, lähes pakonomaisesti melkein joka postauksessa korostanut kuinka elämäntilanteet ja yksilön omat tarpeet vaikuttavat siihen mikä ravinto on milloinkin optimaalista, muita ei kannata matkia jne.)

 

Nyt tämän raskausuutiseni myötä haluan jakaa teille oman kertomukseni ravinnon vaikutuksesta hormonitoimintaani...

Parisen vuotta sitten, kun ruokailutottumukseni olivat vielä hieman huonolla tolalla, kärsin toistuvista vatsavaivoista, joita kävin hoidattamassa akupunktiossa. Joka kerta tullessani vastaanotolle minua hoitanut kiinalaisen lääketieteen tohtori Yulan Niu sanoi kieltäni vilkaistuaan: ”Sinä tulla tänne lapsettomuuden takia?” . ”Ei, vaan vatsavaivojen.”, vastasin ihmetellen kerta toisensa jälkeen. En siis ollut tuolloin vielä edes ajatellut lasten hankintaa tai sen kummemmin hedelmällisyyttäni. Olin tuolloin myös vielä autuaan tietämätön kehon epätasapainotiloista, siitä miten ”kaikki vaikuttaa kaikkeen” ja kuinka vatsavaivoillani ja hormonitoiminnallanikin oli yhteys.

 

Kuukautiskiertoni oli noina aikoina lyhentynyt hiljalleen 29 päivästä 20 päivään, mutta en ollut keksinyt syytä siihen tai osannut ajatella että se kielisi jostain kehoni ongelmatilasta. Yulan Niun mukaan tasapainoisen kehon kierto on noin 28-32 päivää, siitä lyhyempi kierto voi kertoa kehossa olevan liikaa yangia ja pidempi kierto puolestaan kielii mahdollisesti liiasta yinistä. Kehoni oli kuulemma liian hapan ja kuuma, siksi hän suositteli minulle syötäväksi runsaasti viilentäviä ja emäksisiä ruokia, kuten salaatteja ja kurkkuja. Happamia ja kuumentavia ruokia, kuten kahvia ja chiliä tulisi välttää. Siinä siis kovasti yksinkertaistettuna saamani diagnoosi ja omahoitosuositus.

 

Parin akupunktiokäynnin jälkeen ja ruokavalioni hivenen parannuttua vatsaoireeni helpottivat ja kuukautiskiertoni kipusi 30 päivään. Gynekologini vahvisti positiivisen muutoksen: olin alkanut ovuloida, jota en ilmeisesti ollut tehnyt vähään aikaan. Kuukautisten tuleminen ei siis ole merkki siitä että nainen välttämättä ovuloisi, ja mikäli hän ei ovuloi on jotain pielessä ja raskaaksi tuleminen mahdotonta.

 

Pikkuhiljaa kiertoni alkoi kuitenkin taas lyhentyä. Vatsavaivojen palatessa ja kummallisen ihotulehduksen iskiessä tein lopulta suuren ruokavalioremonttini, josta voit lukea täältä. Puolen vuoden sisällä kehoni alkoi selvästi löytää tasapainoaan. Tuntui kuin kaikki elintoimintoni, kynsien kasvusta vatsan toimintaan olisi asettunut uomiinsa. Kuukautiskiertonikin palasi jälleen 30 päivään. Hormonitoiminnan tasapainotuttua hävisivät PMS-oireet, kuten kukkiva naama, turvotus ja kuukautiskivut.

 

Raskaaksi tuleminen tapahtui todella helposti. Hieman kornisti ilmaistuna: ”kertaheitolla”. En usko että sama olisi tapahtunut ennen elämäntapamuutoksiani. Epäilen että akupunktiolääkärini näki jo silloin aikoinaan selvät merkit siitä ettei kehoni ollut järin hedelmällistä maaperää, vaikka itse en sitä tiedostanutkaan.

Tämän postauksen myötä haluan kehottaa teitä naisia tarkkailemaan omaa kuukautiskiertoanne ja siinä tapahtuvia mahdollisia muutoksia. Kummallisia oireita ei kannata missään nimessä sivuuttaa, vaan tutkituttaa tilanne, korjata elämäntavat, fiksata ruokavalio kuntoon ja kokeilla mahdollisesti vaihtoehtoisia hoitomuotoja, kuten akupunktiota. Lupaan kirjoittaa tarkemmin hormonitoimintaan vaikuttavista ruoka-asioista myöhemmin! Mutta lyhyesti sanottuna kaikki täällä blogissani mainostamani ruokaohjeet ja ravinto-opit vievät sinut jo pitkälle.

 

Lähes mikään ei ole niin oleellista hyvinvoinnillesi kuin että hormonitoimintasi hyrrää ja että pyörität kehosi toimintoja ikiomilla luonnollisilla hormoneillasi. Suhtaudun varsin kriittisesti keinotekoisiin hormoneihin sekä ehkäisyssä että vaihdevuosivaivojen hoidossa, mutta siihen viidakkoon en kuitenkaan tässä postauksessa sukella. Asiasta kiinnostuneiden kannattaa tsekata Ilotulituksia-blogin mielenkiintoinen ja omakohtainen postaus hormonaalisesta ehkäisystä ja siitä luopumisesta sekä jutun kommenttiosio. 

 

Tällaista uutisia ja hormonihyrinöitä tarjoilin siis teille tämän viikon alkupalaksi, möhömaha kuittaa ja kiittää!

♥ Virpi

(kuvista ja vatsasta voi kiittää poikaystävääni Finn Anderssonia)

Kommentit

r. (Ei varmistettu)

<3 :)

Helinä (Ei varmistettu)

Annoit taas ajattelemisen aihetta, kiitos. Itsellä tuntuu olleen pitkän aikaa aivan vatsa sekaisin ja näillä muutoksilla mitä olen tehnyt ei ole vaikutusta suuntaan tai toiseen. (mm. raakailu, ohhiran probiootit) Pakko kai luopua lopultakin kahvista (ja viinistä,) ja muusta happamoittavasta.

Pirkko (Ei varmistettu)

Oi, miten ihanaa! Oikein paljon onnea sinulle, ja voimia odotusajallesi! :) Utuiset kuvat ovat suloisia, ja masusikin kovin kaunis. Kaikkea parasta sinulle. <3 Kiitos myös vinkeistäsi, jotka ovat auttaneet omaa hyvinvointiani.

Täti (Ei varmistettu)

Onnea hirmuisesti :) ja kiitos ihanasta blogista

Emma (Ei varmistettu)

Suurenmoiset onnittelut koko perheelle!!

Jenny (Ei varmistettu)

Paljon onnea. Minulle on pikkuveli tulossa samoihin aikoihin :)

http://thefinnishamericancook.blogspot.com/2011/10 (Ei varmistettu)

Voi ihanaa, Onnea, onnea!!! Tosi kauniit kuvat!

Laura (Ei varmistettu)

Voi, kun olen niin onnellinen puolestanne. Kaunotar! <3

oneGear (Ei varmistettu)

Mahtavaa! Ja paljon onnea!

julle (Ei varmistettu)

Oikein paljon onnea! :) Täällä kanssa yksi tiine henkilö, tosin vielä ihan alkutekijöissä mennään. Vaikka tila on vielä melko tuore, on se ehtinyt aiheuttaa huolta raskausajan ravinnosta ja muista terveyteen liittyvistä tekijöistä. Olen mm. miettinyt macan, carobin, spiruliinan ym "erikoisuuksien" vaikutusta sikiöön... Millaisia tekijöitä tulisi ottaa huomioon raskausajan ravintoa suunnitellessa? Pelkonani on, että jos syön näitä vähemmän tutkittuja mutta kuitenkin terveysvaikutteisia aineksia, aiheutan sikiölle jotain haittaa... Entäpä onko mielestäsi tarpeen syödä D:n lisäksi muita vitamiinilisiä monipuolisen ruokavalion tukena? Olisi ihanaa jos kirjoittaisit aiheesta! :)

hanna / www.maku.fi/blogi/hannan-soppa (Ei varmistettu)

Paljon onnea yhdelle lempparibloggarilleni kauniin masun johdosta. miten hyvin se sinua pukeekin!

kryp (Ei varmistettu)

Vau, suuret onnittelut täältäkin! Oikein sädehdit. Mahtavaa, että jaksat silti meille kirjoitella.
t. fani - hups, vähän noloa.

Anne (Ei varmistettu)

Onneksi olkoon! Toivottavasti elämäntilanteesi näkyy blogissasi, raskausajan ruokavalio ym. vaikutus vointiin ja ajatukset vauvasta tervetulleita ja kiinnostavia!

Aliisa (Ei varmistettu)

Oi ihanaa! Onnea hurjasti teille kaikille kolmelle!

Leena (Ei varmistettu)

Noista hormoniasioista ei puhuta ollenkaan tarpeeksi... tää postaus avaa varmasti monen silmät sen suhteen, että kaikki ravinto/liikunta/uni/elämäntapavalinnat vaikuttaa oikeasti näin pitkän tähtäimen elämän suunnitelmiin.

Saara (Ei varmistettu)

Ihana uutinen, paljon onnea!

nappi (Ei varmistettu)

Ihanaa loppuodotusta :) tämä postaus sai minut niiiiiin hyvälle mielelle <3

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kiitos kaunis onnittelijoille! :) Ollaankin kyllä täällä kovin onnellisia tuosta kasvavasta mahamöyrijästä. Helinältä piti kysyä että onko vatsaasi tutkittu? Entä oletko miettinyt miten henkiset tekijät, stressitilat ym. voisivat vaikuttaa vatsaasi? Hankala näin etäältä arvailla syitä, mutta uskon, että löydät vatsavaivoihin ratkaisun, kun vain etsit ja tutkit asiaa monitahoisesti. Ja Jennylle onnittelut tulevasta pikkuveljestä!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

julle, noista raskausajan syömisistä täytyy kyllä kirjoittaa! Itse kehottaisin kuuntelemaan intuitiota, jos joku tuntuu pelottavalta, älä syö sitä. En siis tarkoita että maca, spirulina ym. olisivat vaarallisia, vaan että fiilis millä syöt mitä tahansa on niin kovin tärkeää. Ja ravintolisistä: monipuolinen, terveellinen, tarpeeksi rasvoja, proteiineja, hyviä hiilareita ja ravinteita sisältävä ruokavalio d-vitamiinilisän kanssa mielestäni yleensä riittää. Mutta palaan tähän tarkemmin!

-- (Ei varmistettu)

Onnea perheen lisäyksen johdosta! Näytät todella kauniin hehkuvalta kuvissa :)

lilja (Ei varmistettu)

I h a n a a ! :) olen superonnellinen puolestasi! Palaan katsomaan tätä postausta uudelleen ja uudelleen. Kuvat ovat TODELLA kauniita ja vauvamaha sopii sinulle upeasti. Toivottavasti minäkin saisin näiden monien vuosien yrittämisen jälkeen tehdä jotain yhtä arvokasta kuin sinä tällä hetkellä; kantaa sisälläni pientä ihmisen alkua. Sydämeni pohjasta asti onnea teidän tulevalle pienelle perheelle!

Miia Johanna (Ei varmistettu)

Oi kuinka ihana uutinen, oikein paljon onnea koko perheelle! Kuvat sinusta ja vatsastasi näyttävät upeilta <3

Tämä postaus oli siitäkin erityisen mielenkiintoinen, koska olen itse syönyt niin ehkäisypillereitä, kuin minipillereitäkin jo yhteensä vuosia.. Ja olen harkinnut lopettamista, oppisin varmasti ymmärtämään kehoni viestejä paremmin.

Ihanaa syksyä, ja antoisaa raskausaikaa!

Inka (Ei varmistettu)

Voi onnea niin paljon!!!! <3 :)) todella kauniit kuvat ja kaunis sinä!

anna (Ei varmistettu)

Iik! Paljon onnea!! :) Ihanat kuvat masusta ja tulevasta äipästä!

gg (Ei varmistettu)

Oi oikein paljon onnea! Hih tulipa iloinen fiilis, hymyjä teille kaikille :)

Noora (Ei varmistettu)

ihanaa Virpi! Kovasti onnea!

Anna (Ei varmistettu)

Hyvin paljon onnea ja tsemppiä odotukseen! Ihanaa kuulla tällaisia uutisia. :) Blogisi saa minut muutenkin hymyilemään!

Katja/Moments (Ei varmistettu)

Voi ihanaa! Onnea <3

Jäi mietittyttämään tuo kierron lyhyys.. oma kiertoni on nimittäin lyhentynyt viime kuukausina.. lienee stressin syytä.. pitääpä tarkkailla tilannetta. Välillä olen ollut hieman huolissani siitä, mutta sitten aina unohtanut asian. Mutta ehkä tosiaan syytä miettiä missä mättää.

Riikka (Ei varmistettu)

Hurjan paljon onnea koko perheelle! Olen ollut ja olen tälläkin hetkellä tismalleen samassa tilanteessa kanssasi niin vatsan hankaluuden kuin raskauden kanssa.
Reilu vuosi sitten vatsani sanoi itsensä irti lopullisesti ja sain useilta lääkäreiltä kuulla olevani kuitenkin erittäni terve (onkohan meillä ollut sama lääkäri kun sain myös kuulla pohjukkaissuolennukan olevan erittäin kaunis :)) vaikka siltä ei tuntunut. Laihduin 10 kiloa nopeasti koska mikään ei pysynyt sisällä ja gynekologi totesi etten ovuloi kuin max joka toinen kuukausi, kiertoni oli n 23 päivää. Emme silloin yrittäneet lasta vielä enkä osannut tietoon edes oikein reagoida.
Vuoden vaihteessa laitoin elämäni remonttin, vaihdoin erittäin stressaavan työpaikan uuteen, kävin ravintoterapeutin kanssa ruokavalion läpi (pois jäi kaikki viljat, sokeri, lisäainemömmöt, banaani ja muutamia muita) ja jätimme ehkäisyn pois. Lopputulos on uusi onnellinen minä 8 kuulla raskaana.

Tsemppiä odotukseen, näytät aivan upealta!

Alice (Ei varmistettu)

Parhaimmat onnittelut!!

Voitko suositella Helsingin seudulta hyvää akupuntiohoitajaa? Itse olen saanut kyseisestä hoitomuodosta apua useisiin vaivoihin, mutta matkustanut sen vuoksi toiselle puolelle Suomea. Olisi hienoa, jos löytäisin Helsingistä uuden "luottopaikan".

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kiitokseni! ihan mahtavaa lukea että myötäelätte onnessamme. :) . lijalle lähetän paljon toivontäytteisiä ja hedelmällisiä energioita! Ja Moments Katja, juu, tuo stressi on kyllä pahin vihulainen kaikista, vaikka kuinka söis terveellisesti ja eläis muuten hyvin, niin se osaa melko taitavasti sabotoida hommia. . Riikka, siis käsittämätöntä! :D Kuljetaan vissiin joidenkin samojen energioiden alla. Mutta suuuuresti Onnea! ja voimia sinne raskauden loppumetreille! Perässä tullaan. :) . Alice, Itselläni on kokemusta vain Yulan Niusta (www.kiinalainenakupunktio.com) ja Raimo Lindroosista (www.prometheus.fi/hoidot/hoidot.htm), molemmat ovat saaneet positiivisia muutoksia aikaan. Kannattaa ainakin kokeilla!

Kirsikkatarha (Ei varmistettu)

Kokeilkaapa japanilaista ruokavaliota,joku väitti vatsavaivojen hävinneen sen myötä.

suosittelisitko? (Ei varmistettu)

millainen akupunktiolääkäri tuo yulan niu on? Suosittelisitko häntä? Oletko käynyt muilla akupunktiossa?

Saija (Ei varmistettu)

Oi, paljon, paljon onnea teille! Ystävänpäivää odotellessa siis! :)
-Saija http://www.divaaniblogit.fi/blogit/cosyhome

Aa (Ei varmistettu)

Onnea! :)

mariaelina (Ei varmistettu)

Onnea Virpi. Olet kaunis.

Yulan Niusta kyselleelle. Olen käynyt kyseisellä naisella hoidossa ja voin kyllä vilpittömästi suositella. Erittäin suorapuheinen nainen, tietää mitä tekee ja auttoi ainakin minua (myös sellaisissa asioissa joita en itse ollut edes huomannut...). Nopea liikkeissään ja todella varman oloinen.

Varoituksena vielä: naisen vastaanotolla on aina useita potilaita samaan aikaan, kangasverhot erottavat potilaita ja Yulan ei istu vieressä koko aikaa :) Ei sillä, että tämä olisi mikään ongelma, itse asiassa itse pidin tästä järjestelystä. Mutta yllätys se oli ainakin minulle ensimmäisellä kerralla. Vastaanotolla tuoksuu sekaisin jasmiinitee (johon hoito aina päättyi) sekä tiikerivoide :)

å (Ei varmistettu)

ONNEA VIRPI! Pikkuisenne saa elämälleen terveellisen alun elämäntapojesi ansiosta :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Kiitos vielä kaikille onnittelijoille! :) Yulan Niusta: Yhdyn mariaelinaan, osaava nainen, mutta itseäkin aluksi hämmensi että vastaanotolla oli usea potilas samaan aikaan hoidossa. Mutta nopeasti siihen tottui. Raimo Lindroosilla, josta myös mainitsin muutama kommentti ylöspäin, on sama taktiikka, eli paljon potilaita omien sermien takana samaan aikaan. Ja häntä voin myös suositella.

Maria (Ei varmistettu)

Kuinka ihminen voikaan olla kaunis... Paljon paljon onnea!! Blogisi on niin inspiroiva ja teksteistäsi saa valtavasti ajatuksia, hyviä sellaisia. Postauksesi pistävät miettimään ja usein on tuntunut, että johonkin tiettyyn fiilikseen tai tilanteeseen on blogistasi löytynyt suorastaan täsmäpostaus ja ratkaisu :D. Noudatat sellaista elämäntapaa ja -filosofiaa, johon itsekin haluan pyrkiä. Todellinen hyvän fiiliksen blogi :). Hurjasti lämpimiä ajatuksia ja energiaa teille :)!!

Heinis (Ei varmistettu)

Aivan mahdottoman paljon onnea!!! <3 :)) Näytät noissa kuvissa TODELLA kauniille!!

Latricia (Ei varmistettu)

This could not possibly have been more hplfeul!

Lillah (Ei varmistettu)

I actually found this more entetraniing than James Joyce.

Kommentoi