Hyvisbakteerit

Havahduin juuri, että en lupailuistani huolimatta ole postannut minkäänlaista koostetta parisen kuukautta sitten hehkuttamastani The Great Health Debatesta. Hupsista. Nytpä voisin muistin aikana siis korjata tilanteen! Nimittäin yksi itseäni suuresti kiinnostava, aina ajankohtainen ja supertärkeä teema ovat suolistomme bakteerit, joita ravintoneuvoja, kirjailija ja luennoitsija Donna Gates käsitteli melkoisen kattavasti omassa TGHD-osuudessaan. Tässäpä mielestäni oleellisimpia pointteja aiheeseen liittyen, sisältäen sekä Gatesin läppiä että omia havaintojani:

Lähdetään ensinnäkin siitä, että elimistössämme on paljon hyviä bakteereita ja pahoja bakteereita. Ensimmäiset niistä ovat terveydellemme hyödyllisiä, toiset haitallisia. Hyvinvoinnin kannalta on erittäin tärkeää, että suolistomme hyvä bakteerikanta on vahva ja hyvisbakteerit ovat voitolla, sillä sieltä kumpuaa vahva immuunisuoja. Kun suoliston mikrofloora on iskussa, pysyy maksa puhtaana, lymfajärjestelmämme toimii ja koko kroppa säilyy freesinä. Tällöin voimme hyvin ja olemme terveitä. Suolistomme kontrolloi nimittäin kutakuinkin kaikkea mitä kehossamme tapahtuu. Suoliston hyvä bakteerikanta vaikuttaa muun muassa proteiinien imeytymiseen ja hormonitoimintaan. Jos esimerkiksi syöt munakasta ja sen kanssa hyviä bakteereja sisältäviä hapatettuja vihanneksia, huomaat eron ruuansulatuksessa. Hyvien bakteerien ansiosta proteiinit todella pääsevät kroppasi hyötykäyttöön.

Pahimpia suoliston mikroflooran sabotoijia ovat antibiootit. Ne ovat sellaisia joukkotuhoaseita, että rysäyttävät pahisbakteerien ohella sileäksi koko tienoon, mukaan lukien terveytemme elinehdot, hyvät bakteerit. Etenkin jos on syystä tai toisesta joutunut vetämään useamman antibioottikuurin lyhyen ajan sisällä, voi olla lähes varma että luvassa on vatsakipuja, hiivan liikakasvua ja jos jonkinlaista muuta vitsausta.

No miten sitten lähteä rakentamaan suoliston mikroflooraa uudeksi, uljaaksi ja vahvaksi?
Vastaus: Hapatetulla ruualla ja laadukkailla probioottivalmisteilla.

Aluksi, jos suolistosi on todella pahassa jamassa ja ryhdyt kuljettamaan sinne hyviä bakteereita probioottivalmisteilla, voi niiden olla vaikea selviytyä. Suolisto saattaa yksinkertaisesta olla liian myrkyllinen mesta hyvisbakteereille elää. Probioottivalmisteiden ohella kannattaakin siis käyttää hapatettua ruokaa ja esimerkiksi erilaisia probioottijuomia, jolloin maitohappobakteerit tulevat luonnollisista lähteistä. Tällöin ne ovat kestäviä ja pärjäävät hyvin. Ruuan maitohappobakteerit ovat probioottivalmisteista saatavia bakteereita sitkeämpää sorttia ja selviytyvät hyvin ääriolosuhteissa. Toisaalta laadukkaat probioottivalmisteet, kuten Ohhira´s Probiotics -tuotteiden bakteerit ovat myös melkoisia sissejä. Tätä tuotetta voin muuten oman kokemukseni puolesta ehdottomasti suositella!

Ruoka- ja juomapuolelta kookosmaito, kefiiriKombucha ja hapatetut ruuat, kuten hapankaali ovat hyviä apureita suoliston mikroflooran jälleenrakennustalkoissa. Suoliston elvyttämisen kannalta onkin tärkeää saada paljon erilaisia hyviä bakteerilajeja.

Alku on usein hankalaa, niin myös suoliston hyvän bakteeriviidakon kasvattamisessa. Usein kun alkaa syömään hapatettua ruokaa tai vahvoja probiootteja, voi aluksi ilmaantua ikävää turvotusta ja vastakipua. Tämä on kuitenkin ohimenevää ja olo helpottuu yleensä muutamassa päivässä. Yksi hyvä kikka alkutaipaleelle on kotona tehtävä suolihuuhtelu, tai koneellisesti tehtävä colonic-huuhtelu, jolloin turhat myrkyt saa huuhdottua pois ja hyvät bakteerit menestyvät paremmin ja pääsevät asuttamaan suolistoa.

Vaikka hapatetut juomat, ruuat ja probioottivalmisteet on hyvä ottaa päivittäiseksi tavaksi, on niiden nauttimisessa hyvä muistaa kohtuus. Jos syöt liikaa hapatettuja ruokia ja juomia, kroppasi heilahtaa helposti epätasapainoon. Hyvä periaate on sisällyttää ruokavalioonsa 80 prossaa emäksistä ja 20 prossaa hapanta ruokaa. (Katso vinkit alkaaliseen ruokavalioon täältä) Näin veri pysyy sopivan emäksisenä. Pari isoa ruokalusikalla hapatettua ruokaa, esimerkiksi hapankaalia aterian yhteydessä on hyvä määrä. Tämän lisäksi voi ottaa päivittäin probioottivalmisteita ja juoda maitohappojuomia. Esimerkiksi Kombuchan nauttiminen kannattaa aloittaa noin puolen desin drinkillä per päivä ja kasvattaa määrää hiljalleen viikon käytön jälkeen.

Itse vannon hapankaalin, Ohhiran probioottien ja Kombucha-juoman nimeen. Niiden, ketkä kestävät maitotuotteita, kannattaa testata Kefiirin taika. Minkä tahansa hyvisbakteeripommin valitsetkin rakkauden aseeksesi, muista olla sinnikäs. Älä luovuta parin viikon kokeilun jälkeen, vaan jatka kilttien bakteerien istuttamista suolistoosi useamman kuukauden, jopa vuoden ajan. Äläkä senkään jälkeen lopeta. Nimittäin jos minulta (ja Donna Gatesilta) kysytään, ovat hyvisbakteerit ehkä parasta mitä voit terveytesi nimiin tehdä. Ja muista, hyvikset voittaa aina!

♥ Virpi

(kuvat:lolitas.se)

Kommentit (2)
  1. jonna, kiitos kommentista! Olen ostanut Ruohiksesta Go! Kombucha -juomaa, joka on kyllä suht tyyristä. Mutta en naukkailekkaan sitä kuin yhden pienen lasillisen muutamana päivänä viikossa. Täytyy myöntää että en ole mikään kombucha-ekspetti, sillä en ole itse muita kombucha-lajeja testaillut, enkä valitettavasti tiedä tuosta tiivisteasiasta. iHerbistä löytyy kyllä paljon erilaisia Kombucha-juomia suht huokein hinnoin: http://www.iherb.com/Search?kw=kombucha. Täältä löytyy myös hyviä vinkkejä mm. oman kombuchan aka volgansieniteen valmistamiseen: http://volgansieni.blogspot.com. Olisi kyllä kiva kokeilla tuon valmistamista!

  2. Hei Virpi, kiitos hienosta blogistasi! Mistä ostat kombuchaa, vai valmistatko sitä itse? Oleskelin viime loka-marraskuussa kuukauden New Yorkissa ja siellähän oli varsinainen kombucha-villitys. Rakastuin juomaan, jota sai lähes jokaisesta (no lähinnä niistä ekommista) pikku-kaupasta. Makuja oli valtavasti ja hintakin ihan kohdallaan päivittäin nautittavaksi. Nyt huomasin, että Ruohonjuureen oli tullut Kombuchaa, mutta tosi tyyristä on. Sitä ei joka päivä sillä hinnalla litkitä. Onko sulla vinkkejä, mistä tilata tai saada tätä voima-eliksiiriä edullisemmin? Ja tiedätkö onko esimerkiksi i-herbin tiivistetyssä muodossa oleva kombucha yhtä tehokasta ja minkä laatuista? Ja mikäköhän on ero tiivisteellä ja tiivistämättömällä? Olisi kiva saada tietoja tästä lemppari-juomastani!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *