Järjestyksenvalvoja

Kiitos hyvää

Minussa on hieman kontrollifriikin vikaa. Ja sellaista perfektionistista järjestyksenvalvojan vikaa, että pitäisi aina itse olla tekemässä ja varmistamassa, että asiat hoituvat varmasti oikein ja kunnolla. Sellainen vika saattaa käydä pidemmän päälle koneistolle melko raskaaksi.

Onneksi olen hiljalleen oppimassa luottamaan asioiden itsenäisyyteen. Eli siihen, että kyllä ne asiat osaavat yleensä itse järjestäytyä juuri niin kuin niiden kuuluu. Ei minun tarvitse olla hönkimässä kaikkialla kaiken aikaa kaikissa rooleissa. Ei tämä maailma pysähdy, eikä taivaan esirippu romahda niskaan, jos meikämandoliino nostaa jalat pöydälle ja päästää irti puikoista. Hommat saattavatkin itse asiassa alkaa luistamaan huomattavasti sutjakammin, ja vaikka vähän tahmaisikin, niin mitä sitten, sekään ei ole väärin, ellemme itse määrittele sitä sellaiseksi. 

Top 5 -vinkkilista kuinka väljentää perfektionistisen järjestyksenvalvojan pipoa:

1. Tyydy tarpeeksi hyvään. Täydellisyyden tavoittelija ei saa koskaan valmista ja on alati tyytymätön lopputulokseen. “Riittävän hyvä” onkin todellisuudessa usein “oikein hyvä”. Ja vaikka se olisikin “ihan ok”, niin sekin toimii, ei kaiken tekemisen tarvitse olla timanttista.

2. Muistuta itseäsi siitä, että perfektionismi ja jatkuva valvonta kuluttaa usein sinua ja läheisiäsi aivan turhaan. Viilaaminen, murehtiminen ja loputon järjestely aiheuttaa stressiä, ja stressi on pahin peikko kaikista ja yksi hyvinvointisi suurimmista sabotoijista. Luota siihen, että elämä kantaa ja että muutkin osaavat hoitaa asiat, vaikka heidän tapansa olisikin eri kuin sinun tapasi. 

3. Aseta inhimilliset tavoitteet. Älä yritä mahduttaa itseäsi muiden ihmisten standardeihin, jos ne tuntuvat pahalta ja saavat olosi tuntumaan ikuisesti riittämättömältä. Aseta tavoitteet, jotka motivoivat ja innostavat, mutta jotka eivät aiheuta puristusta rinta-alaan. Älä myöskään vaadi muilta jatkuvia huippusuorituksia. Nipon seurassa harva viihtyy.

4. Virheet, mokat ja epäonnistumiset kuuluvat värikkääseen elämään. Huudahda: “Tuduluu, tämä on sitä elämän mäiskettä!” ja tanssahtele eteenpäin.

5. Vietä aikaasi rentojen ja tasapainoisten ihmisten kanssa, jotka antavat sinulle positiivista energiaa, eivätkä aiheuta sellaista tunnetta, että sinun pitäisi jatkuvasti pinnistellä ollaksesi jotain enemmän. Pyri myös itse olemaan leppoisa, viihdyt varmasti silloin itsesikin kanssa paremmin.

Bonus! Hätätilanteessa naputtele läpi kuvassa olevat pallot. Se auttaa saamaan asiat juuri oikeaan järjestykseen.

♥ Virpi

kuva: miranda july

Kommentit

Anna (Ei varmistettu)

Kiitos Virpi, tämä oli juuri sitä mitä tarvitsin. Nähtävästi nyt on hätätilanne, sillä naputtelin pallot läpi :D

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Hehe, mahtavaa. Toivottavasti auttoi. :) Musta tuo kuva, joka on itse asiassa lapsille suunnatusta korttipelistä, on ihan huippu. Nuo Miranda Julyn jutut muutenkin kolahtaa.

"A child living in an apartment might get bored, as children everywhere do, and might therefore need an activity to do. Please print out these pages and give them to the bored child immediately, before he gets into any more trouble."

http://mirandajuly.com/news/2-7-11/

Rouva G (Ei varmistettu) http://mustikkasmoothie.blogspot.com

Vuosien varrella olen oppinut olemaan asioissa armollisempi ja todennut ettei mokaaminen ole pahin mahdollinen juttu. Samoin ihmisten mentaliteetti on myös mennyt enemmän siihen suuntaan - aina ei enää ole tärkeintä etsiä syyllistä, vaan todeta että tästä opittiin.

Kiitos tästä muistutuksesta Virpi!

Mia (Ei varmistettu) http://miakuusisto.nettisivu.org

heh :) tunnistin itseäni ! Jännää taas että heti mietin sitä että mua eivät nipot-tyypit enää ns. häiritse, vaikka tiedän heitä sitä olevan :) tuo ominaisuus nimittäin katoaa vaivaamasta kun hyväksyy itsessään sen taas ensin; ja, kas kummaa, se häipyy myös niistä henkilöistä, jotka sitä edelleen harrastavat ;) kätevää !! ps. ja välillä on jopa ihan kivaa olla nipo :D ps. oli pakko naputella noita ihania pallukoita. Niihin jää koukkuun ?!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Totta, ilmapiiri on muuttumassa, hitaasti mutta vakaasti... :) Kiitos kommentistasi!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Näin se usein tosiaan menee. Ja kätevää se on heti kun oppii sen hyväksymisen jalon taidon. 

Ja noista palluroista saa kyllä mukavaa väriterapiaa. :)

Sigrid (Ei varmistettu)

Asiaa Virpi ja ihanaa viikonloppua! Friikki olen toivon mukaan vieläkin mutten kontrollifriikki ;-)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Iloista viikonloppua kanssafrikki! :)

Laurel (Ei varmistettu)

Kiitos jälleen! Osa taakkaa putosi taas harteilta. :)

Katri Manninen (Ei varmistettu) http://kutri.net

Haha! Repesin ihan täysin tolle pallo-tehtävälle!

Sekin voi auttaa kontrollifriikkeyden kanssa, että muistaa sen "täydellisen lopputuloksen" olevan ihmismien mielen vääristymiin kuuluvan optimismivääristymän luoma harha.

Eli kun mielenterveydeltään terve ihminen kuvittelee tulevia tapahtumia tai itsensä tulevaisuudessa, hän näkee ne paljon ruusuisempana tai parempana kuin mitä voisi realistisesti odottaa tapahtuvan.

Tutkijat uskovat tämän olevan evoluution luoma hengissäpitämisominaisuus -- jos ajattelet "kyllä asiat vielä järjestyvät", jaksat sinnitellä pidempään hengissä kuin jos ajattelet "tää on aina vaan tätä samaa paskaa."

Jos lähdet tavoittelemaan tätä optimismivääristymän värittämää ihannetta uskoen että voit ihan oikeasti saavuttaa sen -- saati että sinussa on jotain vikaa, jos et sitä saavuta -- mielenterveys saattaa hetkellisesti alkaa kärsiä...

Optimismivääristymää ei saa kytkettyä pois päältä, mutta kun sen tietää, omiin visioihinsa voi suhtautua "ihan vain ajatuksena". :-)

Ihanaa viikonloppua ihana Virpi!

rakkaudella
Katri

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Erittäin mukava kuulla! tai siis lukea. Kiitos kommentista!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Erittäin kiinnostavia ajatuksia rva Manninen! Ja kieltämättä tuon optimismivääristymän läpi näkeminen voi myös hetkellisesti aiheuttaa sellaisen kurjan tunteen, että miksi tässä nyt kannattaa ylipäänsä mitään tehdä, kun ei tämä elo tämän kukkeammaksi tule muuttumaan. Mutta sitten taas muistaa että ainiin, sekin oli vain ajatus. Ja ainiin, tämä elohan on jo nyt aika ihanan kukkeaa. Kunnes tulee jälleen uusi ajatus. Ja sitä rataa. Voi meitä pieniä ihmisiä ja meidän pieniä ajatuksiamme. Niin söpöä kimpoilua.

Rakkaudellista viikonloppua myös sinne!

Nanna (Ei varmistettu) http://positiivisuusprojekti.blogspot.com

Varsin osuva postaus! Itsekin olen joskus ollut hieman perfektionisti, mutta nykyään osaan ottaa rennomminkin, ja elämä on muuttunut paljon yksinkertaisemmaksi ja mukavammaksi :D Tosi kiinnostavan oloinen blogi sulla muutenkin, löysin tänne vasta tänään ekaa kertaa, mutta aion ehdottomasti tutustua sun juttuihin tarkemminkin :) Bloggailen itsekin hyvinvointiteemoista osoitteessa positiivisuusprojekti.blogspot.com, käy ihmeessä kurkkaamassa, jos kiinnostaa!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moikka! Mukavaa että löysit tänne. Ja oikein mukava on myös tuo blogisi! :) 

ekoemo (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/palsta/ekoemo

Osa-aikainen suorittaja ilmoittautuu! Kiitos erityisesti tuosta kuvasta, lienee pakko printata pallot naputeltaviksi :D Rennommaksi opettelusta olen postaillut itsekin: http://www.lily.fi/juttu/alta-riman-lupa-olla-epataydellinen

Kommentoi