Järjestyksenvalvoja

Minussa on hieman kontrollifriikin vikaa. Ja sellaista perfektionistista järjestyksenvalvojan vikaa, että pitäisi aina itse olla tekemässä ja varmistamassa, että asiat hoituvat varmasti oikein ja kunnolla. Sellainen vika saattaa käydä pidemmän päälle koneistolle melko raskaaksi.

Onneksi olen hiljalleen oppimassa luottamaan asioiden itsenäisyyteen. Eli siihen, että kyllä ne asiat osaavat yleensä itse järjestäytyä juuri niin kuin niiden kuuluu. Ei minun tarvitse olla hönkimässä kaikkialla kaiken aikaa kaikissa rooleissa. Ei tämä maailma pysähdy, eikä taivaan esirippu romahda niskaan, jos meikämandoliino nostaa jalat pöydälle ja päästää irti puikoista. Hommat saattavatkin itse asiassa alkaa luistamaan huomattavasti sutjakammin, ja vaikka vähän tahmaisikin, niin mitä sitten, sekään ei ole väärin, ellemme itse määrittele sitä sellaiseksi. 

Top 5 -vinkkilista kuinka väljentää perfektionistisen järjestyksenvalvojan pipoa:

1. Tyydy tarpeeksi hyvään. Täydellisyyden tavoittelija ei saa koskaan valmista ja on alati tyytymätön lopputulokseen. “Riittävän hyvä” onkin todellisuudessa usein “oikein hyvä”. Ja vaikka se olisikin “ihan ok”, niin sekin toimii, ei kaiken tekemisen tarvitse olla timanttista.

2. Muistuta itseäsi siitä, että perfektionismi ja jatkuva valvonta kuluttaa usein sinua ja läheisiäsi aivan turhaan. Viilaaminen, murehtiminen ja loputon järjestely aiheuttaa stressiä, ja stressi on pahin peikko kaikista ja yksi hyvinvointisi suurimmista sabotoijista. Luota siihen, että elämä kantaa ja että muutkin osaavat hoitaa asiat, vaikka heidän tapansa olisikin eri kuin sinun tapasi. 

3. Aseta inhimilliset tavoitteet. Älä yritä mahduttaa itseäsi muiden ihmisten standardeihin, jos ne tuntuvat pahalta ja saavat olosi tuntumaan ikuisesti riittämättömältä. Aseta tavoitteet, jotka motivoivat ja innostavat, mutta jotka eivät aiheuta puristusta rinta-alaan. Älä myöskään vaadi muilta jatkuvia huippusuorituksia. Nipon seurassa harva viihtyy.

4. Virheet, mokat ja epäonnistumiset kuuluvat värikkääseen elämään. Huudahda: “Tuduluu, tämä on sitä elämän mäiskettä!” ja tanssahtele eteenpäin.

5. Vietä aikaasi rentojen ja tasapainoisten ihmisten kanssa, jotka antavat sinulle positiivista energiaa, eivätkä aiheuta sellaista tunnetta, että sinun pitäisi jatkuvasti pinnistellä ollaksesi jotain enemmän. Pyri myös itse olemaan leppoisa, viihdyt varmasti silloin itsesikin kanssa paremmin.

Bonus! Hätätilanteessa naputtele läpi kuvassa olevat pallot. Se auttaa saamaan asiat juuri oikeaan järjestykseen.

miranda-july-tap-each-dot.jpg

♥ Virpi

kuva: miranda july

Kommentit (15)
  1. Osa-aikainen suorittaja ilmoittautuu! Kiitos erityisesti tuosta kuvasta, lienee pakko printata pallot naputeltaviksi 😀 Rennommaksi opettelusta olen postaillut itsekin: http://www.lily.fi/juttu/alta-riman-lupa-olla-epataydellinen

  2. Varsin osuva postaus! Itsekin olen joskus ollut hieman perfektionisti, mutta nykyään osaan ottaa rennomminkin, ja elämä on muuttunut paljon yksinkertaisemmaksi ja mukavammaksi 😀 Tosi kiinnostavan oloinen blogi sulla muutenkin, löysin tänne vasta tänään ekaa kertaa, mutta aion ehdottomasti tutustua sun juttuihin tarkemminkin 🙂 Bloggailen itsekin hyvinvointiteemoista osoitteessa positiivisuusprojekti.blogspot.com, käy ihmeessä kurkkaamassa, jos kiinnostaa!

    1. Moikka! Mukavaa että löysit tänne. Ja oikein mukava on myös tuo blogisi! 🙂 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *