Kaksi kaverusta ja heidän vaikeat vatsansa

Saanen esitellä teille kaksi kaverusta, Ummetus-Ullan ja Ripuli-Riitan. Molemmat ovat oikein verrattomia naisihmisiä, mutta heitä kumpaakin kalvaa ongelma. Yhteistä heidän ongelmilleen on hieman poikkeuksellinen vessakäyttäytyminen, joskin heidän oireilunsa ovat kovin erilaatuisia.

egon-schiele-two-friends.jpg

Siinä missä Ulla istahtaa isolle hädälle vain kahdesti viikossa, ravaa Riitta wc-istuimella useita kertoja päivässä. Ullan harvakseltaan tapahtuvat vessaistunnot muistuttavat painonnostajan ponnisteluita, Riitan varpusparvi sen sijaan pyrähtää viemäriverkostoon melkein nopeammin kuin hän ehtii kiskaista housut kinttuihin. Kiusallista, kertakaikkiaan, kumpaisellekin.

Siksipä laadin heille, ja teille tosielämän ullille ja riitoille pienoisen vinkkilistan. Syyt vatsan epätavanomaiseen käyttäytymiseen voivat toki olla hyvinkin moninaiset, onhan kroppamme melkoisen monimutkainen systeemi, mutta alta löytynee sinulle kuitenkin muutama testaamisen arvoinen vinkki, mikäli samaistut jompaan kumpaan tarinamme neitosista.

egon-schiele.jpg

Ummetus-Ulla

Oireet: Harvoin, pari-kolme kertaa viikossa tapahtuvat isothädät, kovaa pinnistelyä vaativat vessakäynnit. Turpoileva vatsa ja ilmavaivat.

Kokeile:
-Unohda selitteltyt luontaisesti hitaasta aineenvaihdunnasta. Mikäli vatsasi ei toimi päivittäin, kärsit jonkinasteisesta ummetuksesta, piste. Syynä saattaa olla höttöinen, prosessoituja ruokia, sokereita ja muuta mössöä sisältävä ruokavalio. Muuta siis tapasi. Tuoreet hedelmät ja kasvikset ovat hyvä ottaa vakioeväiksi, sillä niistä saat sisuksiisi hyviä kuituja, joilla vauhdittaa suolen toimintaa. Osittainen raakaruokiin siirtyminen voi auttaa. Kokeile myös päivittäisiksi eväiksi seuraavia: päärynä, viikuna, salaatti ja varsiselleri.

-Juo tarpeeksi vettä. Toiset suosittelevat juomaan vain silloin kuin on jano, toiset väkipakolla ainakin 2 litraa joka päivä. Jos et tiedä mikä on riittävä vesimäärä, kokeile juoda lasillinen aina ennen jokaista ruokailua tai välipalaa ja aloita päivä isolla lasillisella vettä.

-Lähde liikkeelle. Liikkumattomuus, sisällä kököttäminen ja tietokoneella nakottaminen saavat ruuan jämähtämään helposti sisuksiimme. Liikkuminen ikään kuin hieroo suolia ja auttaa näin jätteiden eliminoimisessa. Pitkä kävelylenkki, venyttelyliikkeet ja jooga ovat hyviä vaihtoehtoja silloin kun tavara on jämähtänyt kellariin.

-Nauti laadukkaita probiootteja päivittäin, ja jatka käyttöä usean kuukauden ajan. Itse suosittelen Dr. Ohhiran probiootteja, myös esimerkiksi VSL#3 on paljon kehuttu tuote. Konsultoi esimerkiksi luontaistuotekauppiastasi ja pyydä häneltä suosituksia.

-Anna ruuansulatussysteemillesi taukoja. Toiset vannovat päiviä tai jopa viikkoja kestävien paastojen nimeen, mutta jo pelkkä ilta- ja yösyöntien lopettaminen antaa keholle aikaa levätä ja kerätä voimia. Kokeile ajoittaa päivän syömiset ennen kello seitsemää illalla.

-Testaa magnesiumlisän nauttimista päivittäin.

-Kokeile kylmäpuristetun kookosöljyn ottamista mukaan ruokavalioon. Lisää aluksi puoli teelusikallista esimerkiksi smoothien sekaan ja katso mitä vatsasi tuumaa. Vatsa voi mennä aluksi löysälle, mutta tottuu ajan myötä, jolloin annosta voi nostaa esimerkiksi ruokalusikalliseen päivässä.

-Testaa vatsan toimintaa tasapainottavia ja vauhdittavia Chia-siemeniä. Lisää pari ruokalusikallista Chia-siemeniä vesilasilliseen vettä ja jätä yöksi jääkaappiin hyytelöitymään. Nauti aamulla chiahyytelöä sellaisenaan tai lisää smoothien tai puuron joukkoon.

-Nopeaa apua vatsan vauhdittamiseen voit hakea esimerkiksi liotetuista luumuista ja kaali- luumu- tai porkkanamehuista tai kotimaisen luomuhunajan nauttimisesta ruokalusikallisen verran kolme kertaa päivässä.

-Mieti myös mentaalista puolta. Ummetuksella on todettu olevan yhteys masennukseen tai ahdistuneisuuteen. Pidätteletkö sisälläsi jotain, tunteita tai sanoja tai oletko juuttunut jollain tavalla menneeseen? Kokeile seuraavaa mantraa: ”Päästän irti, annan elämän virrata lävitseni, olen turvassa.”

Testaa myös näitä suolistoa hierovia kikkoja vatsan toimintaa vauhdittamaan!

*KIERTO
-Asetu istumaan lattialle jalat risti-istunnassa. Nosta vasten polvi ylös koukkuun, pidä jalkapohja lattiassa. Siirrä vasen jalka oikean reiden ulkosyrjälle, jalkaterä kiinni lattiassa. Halaa oikean käden kyynärtaipeella vasenta jalkaa kohti vartaloa. Hengitä sisään, suorista ryhti, siirrä vasen kätesi selän taakse suoraksi kämmen lattiassa, hengitä ulos ja kierrä vartaloasi vasemmalle, katse kohti takaviistoa. Tee sama toiselle puolelle. Katso tarkemmat ohjeet tältä, hieman hupaisalta videolta.

*RULLAUS
-Rullaa pyyhe tai esimerkiksi joogamatto rullalle, mene makaamaan vatsallesi lattialle ja aseta rulla vatsasi alle, navan alapuolelle. Makaa paikoillasi rulla vatsasi alla noin kolme minuuttia ja hengittele samalla syvään ja rauhallisesti. Siirrä sen jälkeen pyyhe- tai mattorulla napasi yläpuolelle ja makaa jälleen aloillasi muutaman minuutin ajan rauhallisesti nenän kautta hengitellen.

Egon_Schiele.jpg

Ripuli-Riitta

Oireet: Poikkeuksellisen tiheät, useita kertoja päivässä tapahtuvat vessakäynnit ja löysät ja vetiset tuotokset. Vatsan väänteet ja ilmavaivat. Kyseessä voi olla joko äkillinen tai pitkään, yli kaksi viikkoa kestänyt oireilu. Äkillinen ripuli-riittailu voi johtua ruokamyrkytyksestä, vatsataudista, liiallisesta kuivattujen hedelmien, leseiden tai muiden suolen toimintaa vauhdittavien ruokien nauttimisesta. Kroonisen ripulin syinä voivat olla ruoka-aineallergiat tai herkistymät, huono suoliston kunto, lääkkeet, jotkin sairaudet tai henkiset tekijät.

Kokeile:
-Ota päivittäiseksi tavaksi hyvät maitohappobakteerit. Probiootit auttavat sekä ummetuksesta että ripulista kärsiviä. 

-Kokeile sinkkiä sisältäviä ruokia. Sinkin sanotaan voivan auttaa ripulioireissa ja myös buustaavan vastustuskykyä, mikäli kyseessä on virusten tai bakteerien aiheuttama ripuli. Sinkkirikkaita ruokia ovat muun muassa pinaatti, parsakaali, herneet, merilevät, kurpitsansiemenet, luomu naudanliha ja maksa. Tarvittaessa kokeile laadukasta sinkkilisää.

-Kokeile Carob-jauhetta. Lisää tätä luontaista ripuliläkettä pari ruokalusikallista veden tai smoothien sekaan. Nauti noin 6 ruokalusikallista päivän aikana.

-Jätä gluteiini. Toisilla ripulin syy johtuu gluteiiniviljojen nauttimisesta. Gluteiiniherkkien kannattaa jättää ruokavaliostaan pois vehnä-, ohra- ja ruistuotteet. Myös muut ruoka-aineyliherkkyydet voivat aiheuttaa ripulia. Mikäli epäilet olevasi yliherkkä tai allerginen jollekin ruualle, käy testeissä.

-Jätä maitotuotteet. Gluteiinin lisäksi myös maitotuotteet ja niiden laktoosi ovat toisinaan pitkittyneen ripulin taustalla.

-Jätä ksylitoli ja sorbitoli. Kyseiset purukumeissa yleiset makeutusaineet voivat olla toisinaan syyllisiä ripuliin.

-Jos ripuli on äkillinen, kokeile nauttia banaania, omenasosetta, mustikoita, valkoista riisiä tai perunamuusia. 

-Testaa myös kamomilla-, piparminttu- tai vadelmanlehtiteetä. Vältä vahvasti maustettuja, rasvaisia ja käristettyjä ruokia, maitoa sekä alkoholia ja kahvia.

-Juo tarpeeksi. Nesteiden ja suolojen korvaaminen on aina ripulin aikana tärkeää. Nauti siis pari litraa vettä päivässä ja sekoita tarvittaessa oma ripulijuoma lisäämällä teelusikallisen puhdistamatonta merisuolaa ja ruokalusikallisen hunajaa litraan vettä. Kyseinen juoma korjaa nestehukkaa paremmin kuin pelkkä vesi.

-Mieti mentaalista puolta. Pelko, stressi ja ahdistus voivat aiheuttaa ripulia. Tee rentoutusharjoituksia, meditoi ja hengittele syvään. Kuulostele kehoasi ja mieti miksi se ei halua sulattaa asioita, mitä et voi hyväksyä elämässäsi?

Ullalle ja Riitalle molemmille loppuhuomioksi, että mikäli oireet jatkuvat itsehoidosta huolimatta, kannattaa tilanne käydä tutkituttamassa lääkärillä. Kummastakaan vaivasta ei kannata jäädä kärsimään, vaan syyt tulee selvittää.

Ja jakakaa ihmeessä jälleen omatkin vinkkinne näiden kahden kaveruksen jeesimiseksi!

Kaunista alkanutta viikkoa ja vapauttavia vessahetkiä!

♥ Virpi

(kuvat: egon schiele)

Kommentit (17)
 1. Loistavaa, kiitos Virpi tiedosta!

 2. Hyviä ohjeita. Itselläni on tyypillinen IBS, eli sekä Ripuli-Riitta että ummatus-Ulla ovat tulleet tutuiksi.

  Magnesiumlisän ottaminen ei omalle kohdalleni sopinut. Laadukkaana pidetty magnesiumglysinaatti/-tauraatti valmiste vaikutti ilmeisesti suolahappotasoihin negatiivisesti, sillä kuukauden kuurin jälkeen vatsaa on turvottanut hullusti melkein koko päivän eikä ruoansulatus toimi kunnolla. Ennen magnesiumkuuria tilanne oli paljon, paljon parempi.

  Sittemmin olen siirtynyt trendikkäisiin magnesiumsuihkeisiin ja ottanut suolahappotabletit (Solgar) avuksi, mutta vielä eivät ole juurikaan helpottaneet. Eivätkä liioin entsyymitkään (Enzymedica Digest Gold).

  Paljon hehkutetut superfooditkaan eivät ole itselle sopineet, esimerkiksi maca turvottaa ja pistää vatsan muutenkin sekaisin, jo pienen pieninä annoksina. Inca-marjat ovat ihana kirpeitä, mutta kiusallisen laksatiivisia. Gojit pieninä määrinä ok. Kookosöljyn vaikutus vatsavaivoihin on ollut lähinnä + – 0.

  Jos jotain pitäisi suositella, niin hyvää kotimaista puolukkaa ja mustikkaa! Niidenkin kanssa joutuu olemaan tarkkana, sillä ripuli vaihtuu ummetukseksi kiusallisen ”helposti”.

  Yleisesti allekirjoitan sen, että maito- ja viljatuotteiden määrä kannattaa pitää minimissä.

  Harmi, että noita Dr. Ohhiran probiootteja vieläkään myydä Suomessa, kai?

  1. Ohhiroita saa ainakin Helsingistä Natura Zonesta Lönnrotinkadulta. Sieltä itse nykyisin haen. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *