Karpaloa kun kirvelee

Kiitos hyvää

Nyt on mennyt tovi kovin naismaisissa teemoissa, mutta tässä vielä yksi meitä sulokkaita olentoja harmillisen helposti koskettava aihealue. 

 

Kyseessä on kiusankappale nimeltä virtsatietulehdus, vitsaus, joka piinaa useita naisia. Toisia tulehdukset kiusaavat useita kertoja vuodessa, jolloin heistä tulee monesti melkoisia antibioottiaddikteja. Antibiootit ovat toki tarpeen äkäisen tulehduksen iskiessä virtateihin, mutta ne voivat myös pahentaa tulehduskierrettä tuhoamalla elimistölle elintärkeitä hyviä bakteereja, jotka muun muassa kuuluvat myös terveen virtsatien kansoitukseen.

 

Karpalo on yksi erittäin tehokkaaksi todettu virtsateiden hoitaja, eli mikäli sinulla on taipumusta virtsatietulehduksiin tai tunnet aavistuksenomaisesti että tulehdusta voisi olla kehittymässä, kannattaa ehdottomasti kokeilla karpalotankkausta. Huomaa että valmiit karpalomehut voivat sisältää lisättyä valkaistua sokeria tai reilusti fruktoosia, eli hedelmäsokeria, mitkä eivät koskaan ole parhaita nautittavia tulehdustiloissa, sillä bakteerit käyttävät sokeria ravintonaan.

 

Sokeriton karpalomehu, luontaistuotekaupoista saatavat karpalovalmisteet tai mikä parasta, karpalot ihan sellaisenaan ovat sen sijaan suositeltavia. Lisäksi sokeroimattomien hapatettujen maitotuotteiden on todettu alentavan riskiä sairastua virtsatietulehduksiin. Hyvä probiootti- eli maitohappovalmiste kannattaa myös ottaa päivittäiseksi tavaksi.

 

Muista myös:
-Juo runsaasti vettä. Virtsan väristä voit päätellä oletko nesteyttänyt itseäsi tarpeeksi: Mikäli virtsasi on keltaista, juo reilusti lisää, mikäli se on kellertävän kirkasta, olet oikealla tiellä.

-Huolehdi hyvästä intiimihygieniasta, mutta älä ylipuhdista itseäsi. Tee alapääpesu lämpöisellä juoksevalla vedellä, vältä kylpyammeessa tai altaissa istuskelua ja saippuapesuja.

-Syö karpaloiden lisäksi paljon marjoja, kuten puolukoita ja mustikoita, joiden flavonoidien on todettu ehkäisevän virtsatietulehduksia.

-Kokeile C-vitamiinia. Reilun annostuksen, noin 1000 mg C-vitamiinivalmistetta päivässä on joissain tutkimuksissa todettu auttavan virtsatietulehduksissa, sillä C-vitamiini tekee virtsasta hapanta, mikä estää bakteerien kasvua.

-Kiinnitä huomiota myös henkiseen hyvinvointiisi: Onko elämässäsi jokin asia jota et voi niin sanotusti suodattaa tai sietää? Rassaako parisuhde? Virtsatietulehdukset voivat joidenkin teorioiden mukaan aktivoitua esimerkiksi totaalisesta kyllästymisestä parisuhteessa, kiukun tunteesta ja muiden syyttelystä.

-Älä ruoki pahispöpöjä- Vältä karkkeja ja muita sokeripommeja.

-Jos tulehdus on jo pahasti päällä, mene lääkäriin, jotta tulehdus ei leviä virtsarakkoon tai munuaisiin.

 

Tässä vielä yksi herkullinen karpalosmoothierepseti, joka voi olla avuksi. Piimä ja karpalo ovat molemmat kovin happamia aineksia, joten monet haluavat varmaan makeuttaa smoothieta hieman. Banaani ja taateli ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta niitäkin kannattaa lisätä maltillisesti, ettei fruktoosimäärä kipua korkeaksi.

 

Karpalo-suklaa-smoothie

1-2 desiä pakastekarpaloita
1 rkl raakakaakaojauhetta
Puolikas banaani
Vajaa puoli desiä hasselpähkinöitä
Loraus piimää

Blendaa ainekset smoothieksi ja nauti. 

 

Tsekkaa aiheesta lisää esim. täältä:
-Dr Mercola, Diet help for urinary tract infections
-Dr Mercola, Destroy Urinary Tract Infections Without Antibiotics or Cranberry Juice

  

♥ Virpi

Kommentit

Jenna (Ei varmistettu)

Tämä tuli kyllä oikeaan aikaan... Ja ajattelin suoraan sanoa, että naiset, lakatkaa sheivaamasta heti jos vtt vaivaa, se karva on siinä ihan syystäkin! :D Mulla oli aikaisemmin kahdesti kuussa tulehduskohtaus, nyt ehkä kerran puolessa vuodessa! Apua olen myös saannut Karpalact-"lääkkeestä" (kapseli, joka sisältää maitohappobakteeria ja karpalojauhetta) ja juuri happamien tuotteiden nauttimisesta. Sain myös estolääkityksen (Hipreksal), mutta hiukan kun luin siitä niin tajusin sen muodostavan kropassa formaldehydiä... ei ihan ehkä sitä kivointa kamaa kauniille kropalleni! :) Eli vaihtakaa luonnollisiin mentelmiin, kyllä se silläkin pysyy kurissa! :) Toki kannattaa käyttää kunnon antibioottikuuri jos ikäväksi menee, ettei kiipeä munuaisiin asti, se nimittäin sattuu... :/

Napsu (Ei varmistettu)

Hätäpäissäni kerrankin söin karpalokapseleita ja c-vitamiinipillereitä runsaan veden kera vtt:n lieviin ensioireisiin ja eihän se enää siinä vaiheessa auttanut. Peräti pahensi vaivaa huomattavasti, kun tulehtuneella virtsaputkella heitin hyvinkin hapanta vettä. Lopputulos se, että käytännössä virtsasin verta ja kipu/kirvely oli sietämätön! Ja ette arvaa kuinka paljon säikähdin!! Olin ihan varma että se on menoo munuaisille. Kapseleiden happamaksi muuttanut virtsa se vaan kuitenkin oli joka teki temput.

Karpalo on loistikonsti, toimii, mutta minulla ainakin siis VAIN ENNALTAEHKÄISEVÄLLÄ tavalla. Juon joka päivä samaan aikaan ison lasin kylmäpuristetusta sokeroimattomasta karpalomehutiivisteestä lantrattua mehua. Melkoisen kirpsakka maku, mutta hei, mitä ei mimmi tekisi terveytensä eteen? On nimittäin sen verrn ikävä vaiva...
Karpalo toimi ihan oikeesti. Ennen joka toinen kuukausi mulla tulehdus, nyt viimeisestä tulehdukesta on kulunut vuosia!

Merry (Ei varmistettu)

Kärsin pari vuotta hirvittävässä tulehduskierteessä. Sain jatkuvasti uutta antibioottikuuria, mutta heti kuurin jälkeen ongelma palasi. Karpalo, c-vitamiini, maitohappobakteeri ja kultapiiskutee auttoivat hieman ennaltaehkäisyssä, mutta niistä huolimatta vaiva palasi tämän tästä.

Pääsin eroon antibiooteista vasta, kun kävin homeopaatin vastaanotolla. Minulle määrättiin siellä Prostamedia ja Berberis homaccordia. Otin molempia aluksi jatkuvasti, sitten jätin Berberiksen pois ja jonkin ajan kuluttua myös Prostamedin. Otin kumpaakin vain, jos tulehduksen oireita alkoi ilmaantua. Aloin syödä terveellisemmin ja kiinnittää huomiota stressiin. Nyt ei ole melkein vuoteen ollut merkkiäkään virtsatietulehduksista ja viimeisestä antibioottikuurista on vuosi.

Kannattaa siis jättää antibiootit ihan viimeiseksi vaihtoehdoksi ja suunnata homeopaatin vastaanotolle! Ja tietysti luoda katsaus omiin elämäntapoihin.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Heeei, tosi huippuja vinkkejä! Toivottavasti samojen vaivojen kanssa irvistelevät löytävät nämä! Kiitos. :)

Tanja (Ei varmistettu)

Hei Virpi, kiitos mahtiblogista ja lykkyä tykö poikimisrintamalle! Nyt olisi myös ehdotus/pyyntö seuraavia juttuja varten: ruokavalio ja PCO-tauti (monirakkulainen munasarja)... Vaivaa useaa naista, ja yksi suurimmista helpottajista on ruokavalio. Olisi hienoa kuulla sulta vinkkejä :)

Virpi (Ei varmistettu)

Tanja, juuri juttelin parin kaverin kanssa aiheesta ja heillä oli PCO parantunut itsestään. Toinen epäili syyksi parantuneet elintavat ja terveellisemmän ruokavalion. Tsekkaas muuten nämä, josko löytyisi jotain uutta sulle: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/01/02/pcos.aspx JA http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/10/29/10-Ways-to... . Nuo hormonijutut on ylipäätään kyllä aihe josta voisi blogata joskus ihan kunnon postauksen.

Hanna Erälaukko (Ei varmistettu)

Ja sitten vielä sokeroimaton greippi ja sitruunamehu.

Lily (Ei varmistettu)

Sorppa vaan kaikille mutta hetki sitten julkaistiin tutkimus missä selvisi että karpalo ei ehkäise virtsateidentulehdusta ollenkaan eikä myöskään helpota oireita. Samassa tutkimuksessa selvisi myös että ne jotka säännöllisesti nauttivat karpalomehua sairastivat 15 % useimmin virtsatietulehdusta kuin ne jotka eivät nauttineet!

Karpalosta avun saanut Terhi (Ei varmistettu)

Muistatko kuka tutkimuksen oli tehnyt. Perään nyt luotettavaa lähdettä asian tiimoilta. Kaikkiin tutkimuksiin nääs ei kannata sokeana uskoa. Olis mukavaa, jos laittaisit linkin tutkimuslähteestä tänne. Kiitos.

Kristiina (Ei varmistettu)

Mulla oli myös vuosia sitten tulehduskierre joka ajoi mut epätoivon valtaan, sillä vaikka olin reilusti päälle parikymppinen en ollut syönyt kuin muutaman antibioottikuurin koko elämässäni, ja tämän vtt kierteen takia niitä tuli syötyä vuodessa enemmän kuin siihenastisessa elämässäni yhteensä... välillä sain oireet katoamaan runsaalla juonnilla, karpalomehulla, sitrusmehuilla jne, mutta todellisen avun toi vasta ystäväni vinkkaama luontaistuotekaupan Urisan -karpalotabletti. Sen jälkeen ei ole tarttenut antibioottikuureja ja hiljalleen vaivakin katosi kokonaan. Aluksi otin aina oireisiin ja välillä parin viikon kuureja. Nyt en muista millon oon viimeksi ottanut, mutta aina on laukussa mukana, niin ei tartte pelätä:) sillä mulla muotoutui ihan peloksi asti nuo vtt oireet, se oli hirveää aikaa...

Lily (Ei varmistettu)

http://cid.oxfordjournals.org/content/52/1/23.abstract

Siinä on tutkimusta kuule. Ja juu siis ennemmin uskon jotain mammoja koneen ääreltä kun yliopiston tutkijoihin. Te varmaan vieläkin uskotte myös siihen että se vtt tulee kun istuu kylmässä. " MINUN ISOISOÄITINI sanoi että juo karpalomehua niin se auttaa joten älä tule sinä tyrkyttämään tutkimuksiaksi!"
Ymmärrän että täytyy heti kyseenalaistaa koska on "saanut apua". Kannattaisi kiinnittää huomiota omiin elämäntapoihin ja nousta ylös sieltä sohvan pohjalta. Teidän lahnojen olisi myös hyvä nousta sängystä seksin jälkeen sen verran että pesisitte vehkeenne.

Ellun kana (Ei varmistettu)

Niin missä oli ne tutkimukset, jotka osoittavat että kannattaa vetää karpaloa ja c-vitamiinia.... joskus keho osaa hoitaa ihan ite tulehdustilat, joskus ei. korvatulehduskin voi parantua itsestään, ilman ihmeaineita.

Ihan jees jos itestä tuntuu hyvältä, mutta kannattaa olla aika varovainen mitä pitää "todistettuna" ja mitä suosittelee muille muka jotenki varmana. C-vitamiinikin on todettu lopulta aika tyhjän kanssa olevaksi, ja suurina annoksina jopa vaaralliseksi, vaikka sitä pitkään ensin pidettiinkin superaineena. Hedelmiä kannattaa vetää, koska niissä on "jotakin" mikä on terveydelle edullista, mutta mitään superannoksia C:tä ei kannata pillereinä alkaa popsia.

Mutta toisilla tuntuu olevan kaikenlaista remppaa vähän väliä, toisilla tuntuu olevan jotenkin jo syntymässä annettu parempi vastustuskyky vaikkei sen eteen juuri mitään tekisikään, vaikka elämäntavat on täysin surkeita eikä koskaan osta luomua. siitä tulee lähinnä ajatus, että ihan kaikkeen ei vaan voi ite aina vaikuttaa.

Maria (Ei varmistettu)

Virtsatientulehdukset pilaa tosiaanki elämän. Itselläni oli munuaisissa asti jo kahdesti; sitten aloin ottamaan karpalotabletteja ja jossain välissä tajusin että mulla oli jonkinlaista vilja-allergiaa, ja aloin syömään gluteenittomasti. Sen jälkeen ei ole enää pahoja oireita ollu; jos oon jotaki epäilyttävää tuntenu nii oon ottanu karpalotabletin - en siis syö niitä säännöllisesti. Luin myös netistä joku aika sitten eräästä tutkimuksesta jossa oli todettu yhteys diagnosoimattoman keliakian ja virtsatientulehduksen välillä.
Olen niin onnellinen että pääsin tulehduskierteestä eroon!

Kommentoi