Kevyesti raskaana – Osa 1

Raskauteni loppu häämöttää, ja nykyistä olotilaani voi jo hyvällä syyllä kutsua Odottamiseksi isolla o:lla. Onko jäljellä yksi päivä vai kolme viikkoa, ken tietää. Joka tapauksessa vauvamme sukeltaminen tämän maailman seikkailuihin on hyvin lähellä.

 

Näiden loppumetrien kunniaksi ajattelin nyt kirjoittaa ylös asioita jotka ovat helpottaneet ja keventäneet omaa olemistani raskauteni aikana – Ynnätäkseni yhdeksän kuukauden aikana oivaltamiani asioita ja jakaakseni mahdollisesti helpottavia vinkkejä muille raskaana oleville.

 

Raskaus tuo naisen elämään monenlaista fyysistä ja henkistä mullistusta, jotka kukin käy läpi ja kokee hyvin yksilöllisellä tavalla. Toisilla odotusaika on yhtä hehkua ja toisilla tie voi olla tuskaisempi, mutta jokaiselle naiselle tulee todennäköisesti jossain vaiheessa raskauttaan jonkinlaista omituiselta tai ikävältä tuntuvaa vaivaa.

 

En lähde tekemään mitään kokonaisvaltaisen kattavaa postausta raskausvaivoista, vaan keskityn pelkästään juttuihin, jotka ovat keventäneet omaa oloani ja helpottaneet jotain raskauteni aikana ilmenneitä lieveilmiöitä. Koska tekstiä kehkeytyi taas niin mittavasti, postaan ensimmäisen osan tänään, toisen huomenna kattavan linkkilistan ja kirjasuositusten kera.

 

Rentoutuminen
Rento keho ja mieli, jotka ovat toki aina hyvinvoinnin yksiä peruspilareita, tulevat erityisen tärkeiksi raskaana ollessa. Tämä on ollut ehdottomasti tärkein seikka, jonka itse olen erilaisista raskausoireistani oivaltanut. Hormonit pistävät tunteet mylläämän ja itkuisuus, mielialan ailahtelut, hermostuneisuus ja kaikenlainen herkkyys voivat olla monelle tuttuja seuralaisia. Oloaan voi kuitenkin tasapainottaa huomattavasti luomalla ympärilleen mahdollisimman rentouttavan ilmapiirin.

 

Myös kroppa kiittää rentoilijaa. Olen huomannut kuinka pikkuvaivat lähes sulavat pois kun ne vain yksinkertaisesti hyväksyy osaksi raskausprosessia eikä jää liikaa murehtimaan ja vatvomaan jokaista tuntemustaan. Eräs ystäväni sanoi minulle raskauteni alkuvaiheessa: ”stressaantunet naiset saavat stressaantuneita vauvoja”. Tämä on ollut äärimmäisen tehokas muistuttaja rennon asenteen vaalimisessa. Tässä elämäntilanteessa jos jossain kannattaa heivata mahdollisuuksien mukaan kaikki ylimääräiset velvollisuudet ja rasitteet elämästään ja keskittyä oman kehon ja siellä kasvavan uuden ihmisalun tarpeisiin.

 

Itsellä sattui niin onnekkaasti, että saimme tietää raskaudesta juuri kesälomiemme kynnyksellä, joten meillä oli mahtavasti rauhallista aikaa käydä läpi uuteen elämänvaiheeseen siirtymisen tuomia ajatuksia ja tunteita. Kesälomani jatkui kolmen kuukauden opintovapaalla, mikä tarkoitti myös tavallisesta hektisestä työrytmistä huomattavasti rauhallisempia aikoja. Tarkoitukseni oli palata töihin marraskuussa, mutta koska äitiysvapaani alkoi jo tammikuussa, päätimme työnantajan kanssa jatkaa opintovapaatani ja freelance-sopimustani sinne saakka. Olen siis koko raskauteni ajan tehnyt töitä ja opiskellut rauhalliseen tahtiin kotoa käsin, mikä on ollut itselleni aivan mahtava tilanne.

 

Raskaan työtahdin rauhoittaminen raskausajaksi voi olla toisille lähes mahdotonta, mutta suosittelen kuitenkin yrittämään edes jonkinlaista työnkuvan tai työajan keventämistä, mikäli työ on haastavaa. Raskaus on äärimmäisen ainutlaatuista aikaa, jota mielestäni kannattaa vaalia.

 

Mikäli oman työ kuormittavuuteen ei pysty vaikuttamaan, kannattaa ainakin keskittyä vapaa-aikanaan tavallista enemmän rentoutumiseen. Meditointi, mammajooga ja syvähengitysharjoitukset ovat mannaa sekä vauhdilla muuttuvalle keholle että vatsansisäiselle vauvalle. Jonkinlaiset rentoutumisharjoitukset kannattaa ottaa vaikka jokailtaiseksi tavaksi. Ne toimivat myös hyvänä valmistautumisena synnytykseen.

 

Hemmottelu
Itsensä hemmottelu kuuluu osaksi rentoutumista. Mielestäni raskausaikana jos joskus kannattaa satsata kehon hoitamiseen ja hellimiseen. Itse olen ainakin huomannut kuinka uuteen maailmanjärjestykseen mukautuva kroppani on oikein janonnut kosketusta ja erilaisia hierontoja.

 

Kotona:

Poikaystävästäni on harjaantunut tämän yhdeksän kuukauden aikana melkoisen pätevä kotihieroja, jonka käsittelyssä olen saanut rentoutua etenkin näin loppuraskautta kohden lähes joka ilta. Mikäli olet parisuhteessa, suosittelen lämpimästi pientä hierontakouluttautumista kirjojen, netin tai minikurssien avulla. Me kävimme kerran helsinkiläisen Doula-palvelun tarjoamassa ilmaisessa iltamassa nimeltä Kuningatarhierontaa raskaana oleville, ja voin kertoa että jalkahieronnan opit ovat tulleet tarpeeseen! 

 

Tämän lisäksi olen myös itse satsannut kroppani omatoimiseen hoitoon. Keskiraskauden aikaan tavakseni tuli tehdä kropalle joka päivä ennen suihkua kuivaharjaus, joka on pitänyt pullistuvan kropan ihon mukavan pehmeänä ja ehkäissyt raskausarpia. Kuivaharjaus on myös vauhdittanut aineenvaihduntaa enkä ole kärsinyt lainkaan turvotuksista. Harjauksen jälkeen olen hieronut koko kropalle kookosöljyä ennen lämpimään suihkuun menoa, mikä on ehkäissyt ihon kuivumista, joka on hyvin tyypillinen raskausoire. Kun iho on öljytty, on sitä myös helppo hieroa suihkussa – Vatsan alueen kevyt pyörittely, kylkien, alaselän, pakaroiden ja reisien hierominen kynttilän valossa, veden loristessa on mahtavan rentouttavaa. Vatsassakin potkut ja pyllistelyt rauhoittuvat joka kerta suihkurituaalini ollessa käynnissä.

 

Olen myös hieronut kropalle joka ilta paksua luomuvartalovoita, joka on sekin toiminut eräänlaisena rentoutushetkenä ja antanut hyvän yhteyden muuttuvaan kehoon kosteutuksen lisäksi.

 

Vielä yksi hyvä lisäkeino ehkäistä raskausajalle tyypillistä ihon ja nenän limakalvojen kuivumista on hommata ilmankostutin. Allergia- ja astmaliitto suosittele höyrystävää ilmankostutinta, sillä siinä eivät mikrobit viihdy. Omani olen sijoittanut makuuhuoneeseen sängyn viereen.

 

Hoitolassa:
Raskauden aikana, esimerkiksi jokaiselle uudelle kolmannekselle siirryttäessä tai vaikka täysiaikaisuuden, 37 raskausviikon täytyttyä yksi hyvä palkkio itselle on hoitolahoito. Ite olen käynyt muutaman kerran raskauteni aikana lempihoitajani, iki-ihanan Cindy Rieran hoitolassa, jossa tuntee olevansa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ammattilaisen käsissä. Cindy ymmärtää erityisen hyvin henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin linkittymisestä yhteen, ja vartalo- tai kasvohoitojen lisäksi olen kokenut aina saaneeni myös henkistä hoitoa. Etenkin Cindyn tekemä, vartalohoidon, aromaterapian, musiikin, hieronnan yhdistävä Mother to be -hoito oli kokonaisvaltaisen rentouttava kokemus, voin suositella. Raskaana ollessa kannattaa valita hoito, joka on nimenomaan rentouttava, jossa käytettävät aineet ovat turvallisia ja jossa hoitaja ymmärtää raskaana olevan naisen kehon toiminnasta. 

 

Jatkoa seuraa huomenna…

♥ Virpi

hyvinvointi hyva-olo
Kommentit (7)
  1. Kiitos Virpi vastauksesta -ja vielä hurjan nopeasta sellaisesta! 🙂 Olen ollut aikeissa hankkia uutta kuivaharjausvälinettä ja tästä oli apua. Aurinkoisia pakkaspäiviä ja kaikkea hyvää. 🙂

  2. Pikku Myy, Mulla on kaks tuollasta Rento-merkkistä pyöreää vartaloharjaa ( http://www.rentosauna.fi/rentosauna/tuotteet/pesuharjat/ ) , vaalea on pehmeämpi ja tumma vähän karheampi. Pyörittelen tai vetelen ylöspäin suuntautuvin vedoin sillä karheammalla jalkapohjista alkaen kropan läpi, ja sillä pehmeämmällä yleensä käsittelen lopuksi ohuemman ihon, rinnukselta ja kaulalta. Aluksi käytin sitä pehmeämpää harjaa koko kropalle, mutta ihon karaistuessa siirryin karheampaan. Sellanen kuivaharjauskinnas ois varmasti kans kätevä, mutta ite oon kyllä tykännyt noistakin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *