Kohti vapaata virtausta

Kas näin on raikastusviikkomme heilahtanut jo yli puolivälin, ja on aika esitellä tämän kuurin ehkä suurimmat ihastukseni. Kyseessä on aineenvaihdunnalle tehobuustin antavat kikat, kuten kuivaharjaus ja kylmä suihku.

Syy miksi suosittelen näitä molempia raikastuskuurilla on se, että ne kummatkin auttavat tehokkaasti kuona-aineiden ja myrkkyjen poistumista elimistöstämme vauhdittamalla sekä verenkiertoa että lymfakiertoa.

Puhtaiden ja puhdistavien ruokien ja nesteiden nauttiminen on toki tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää kuin hyvien juttujen saaminen sisään on huonojen juttujen ajaminen ulos, eli se, että avitamme kehomme jätteenpoistosysteemiä verenkierron ja lymfakierron tehostamisen avulla.

Voit kuvitella esimerkiksi kuinka huonojen ruokien, staattisten asentojen, liikkumattomuuden ja jäykkyyden ansiosta kehosi on kuin jokialue, jossa joen vesi on samea ja lietteinen, joki virtaa hitaasti, seisoo lähes paikallaan ja ympäristö on nuutunut ja kasvusto apeaa. Ravinteikkaiden, puhtaiden ruokien ja hyvien nesteiden nauttiminen, venyttely ja muut kehon nestekiertoa kiihdyttävät kikat taas saavat jokesi virtaamaan vuolaana ja kirkkaana ja pengerten kasvit ja kukat nostamaan päänsä iloisina ja elinvoimaisina.

Melkoista maalailua, myönnän, mutta jotakuinkin näin tämä homma meidän kropassammekin menee.  

raikastusviikko3.jpgkuivaharjat.jpg

Lymfakierto = Imunestekierto
Lymfasuonista ja imusolmukkeista koostuva järjestelmä, joka poistaa kuona-aineita elimistöstä virtsan, hien ja ulosteiden mukana. Lymfajärjestelmän ollessa tukossa, lymfasuonet vuotavat kuona-aineita verenkiertoon ja kudoksiin, mikä hidastaa kudosten hapensaantia ja aiheuttaa muun muassa selluliittia, hidastunutta verenkiertoa, nivelten jäykkyyttä, lihasjumituksia, päänsärkyä ja alentunutta vastustuskykyä.

Lymfakiertoon vauhtia:

-Liiku monipuolisesti, sillä lihasten liikkeet kuljettavat lymfanestettä, eli liikunta on välttämätöntä lymfakierrolle.
-Venyttele, sillä lihasten ollessa rennon vetreitä ne eivät paina lymfakanavia.
-Syö puhdasta ravintoa, sillä lisäaineet rasittavat lymfajärjestelmää.
-Juo runsaasti vettä, joka auttaa kuona-aineiden poistumisessa.
-Vältä staattisia asentoja, kuten jalat ristissä istumista. Jaloittele ja venyttele välillä.
-Kuivaharjaa koko keho päivittäin tai vähintään pari kertaa viikossa.
-Ota kylmiä suihkuja.

kuivaharjaus-ohjeet.jpg

Kuivaharjaus
Itse ihastuin kuivaharjaukseen totaalisesti imetysaikana, jolloin harjasin kroppaani lähes päivittäin ennen suihkua. Ja täytyy sanoa, että ihoni oli todella pehmeä ja kimmoisa tuolloin. Säännöllistä harjailua tovin tehtyäni tuntui oikeasti kuin ylleni olisi vaihdettu lähes kymmenen vuotta nuoremmat nahat.

Tässä vauvavuoden tiimellyksessä kuivaharjailu on vaan tipahtanut prioriteeteissa melko alhaiseen kastiin, mutta nyt olet taas saanut harjailutavasta kiinni. Ja eron alkaa huomata ihan näin jo muutamankin päivän jälkeen. kaksi tai kolme harjauskertaa viikossa voi tuoda tuloksia, mutta parhaat tehot harjauksesta saa, kun sen tekee päivittäin. Aikaa harjailuun ei mene kuin muutama minuutti, joten oikeasti kyse on vain viitsimisestä ja muistamisesta. Kuivaharja kannattaakin sijoittaa jonnekin mahdollisimman näkyvälle paikalle, jotta siihen muistaa tarttua aina ennen suihkuttelua.

Kuivaharjauksen hyödyt
-Poistaa kuolleita ihosoluja
-Auttaa ihoa hengittämään paremmin
-Parantaa verenkiertoa
-Parantaa lymfakiertoa
-Tehostaa vastustuskykyä
-Tehostaa kuona-aineiden poistumista
-Kiinteyttää ihoa
-Parantaa ihon väriä
-Vähentää selluliittia

Oma kuivaharjaushetkeni menee näin:
Teen harjauksen aina ennen suihkua. Ihon ja harjan tulee olla täysin kuivia harjauksen aikana. Aloitan harjaamisen toisen jalan jalkapohjasta, josta etenen nilkkoihin, pohkeisiin ja reisiin. Harjaan jalat läpi ylöspäin suuntautuvin pitkin vedoin ja harjaan yhden kohdan aina pari-kolme kertaa. Yhden jalan käsiteltyäni teen saman toiselle jalalle. Pakaroiden ja lantion kohdalla siirryn pyöriviin harjausliikkeisiin, ja samalla tavalla pyörittelen myös vatsan seudun ja alaselän. Sen jälkeen harjaan toisen käden aina ranteesta olkapäähän ja kainaloihin, taas samoin pitkin ylöspäin suuntautuvin vedoin kuin jaloissa. Ja toiselle kädelle sama juttu. Sen jälkeen harjaan yläselän, alhaalta ylöspäin ja pitkin vedoin ja pyörittelen olkapäät ja rinta-alueen. Lopuksi harjaan kevyesti kaulan alaspäin suuntautuvin vedoin. Ideana on harjata aina sydäntä kohti, eli kuvitella harjauksen työntävän nesteitä kohti sydänaluetta. Kuivaharjauksen jälkeen iho voi punoittaa, mikä on vain hyvä merkki, sillä siitä tietää, että pintaverenkierto on lähtenyt vauhtiin. Harjauksen jälkeen otan suihkun.

Hyvä harja on luonnonharjaksesta valmistettu harja, jossa on kahva tai nuppi, josta pitää kiinni. Toiset pitävät pitkävartisista harjoista, joilla saa harjattua helposti esimerkiksi selän, mutta itse olen tykästynyt pieniin pyöreisiin harjoihin. Omat harjani ovat Rento-merkkisiä. Harjoja on tarjolla myös eri karheuksilla. Aluksi voi olla hyvä valita pehmeämpi luonnonharjas, ja ihon karaistuessa siirtyä karheampaan harjaan. Itselläni on kaksi erilaista harjaa. Ennen harjasin herkät ihoalueet, kuten dekolteen ja kaulan pehmeämmällä harjalla, mutta nykyisin vetelen koko kropan karheammalla harjalla, painaen kevyemmin herkemmillä ihoalueilla. Kuivaharjaus onnistuu myös luffasienellä tai riffikintaalla. 

kuivaharja.jpgkuivakuppaus.jpg

Kylmät suihkut
Normaalin peseytymisen päätteeksi otettava kylmä suihku on ehkä paras tapa saada eloa kroppaan ja mieleen. Yhdessä kuivaharjauksen kanssa ne antavat päivälle niin energisoivan startin, että siinä ei kahvikupponen ole enää edes varteenotettava kilpailija mitä tulee piristäjiin. Kylmien suihkujen sanotaan aineenvaihdunnan kiihdyttämisen lisäksi antavan paljon muitakin terveyshyötyjä aina masennuksen karkottamisesta hormonitoiminnan tasapainottamiseen.  

Ajatus kylmästä suihkusta aamulla tuntuu varmasti monesta lähes vastenmieliseltä, mutta usko minua, tämäkin on tapa johon kerran kun oppii, niin siitä ei halua luopua.

Kylmän suihkun hyödyt
-Parantaa verenkiertoa
-Parantaa lymfakiertoa
-Kiihdyttää aineenvaihduntaa
-Lisää energiaa
-Vahvistaa vastustuskykyä
-Auttaa painonpudotuksessa
-Kaunistaa ihoa

Oma kylmäsuihkusessioni menee näin:
Peseydyttyäni suihkussa käännän ensin hanaa hieman viileämmälle ja annan kehoni tottua raikastuvaan lämpötilaan kymmenisen sekuntia. Tämän jälkeen käännän hanaa selvästi kylmemmälle ja valutan vettä ensin jaloille ja käsivarsilleni. Raajojen saatua ensimakua kylmyydestä astun kunnolla suihkun alle. Oma tapani on pyöriä suihkun alla hengitellen samalla syvään ja voimakkaasti nenän kautta. Kylmä vesi saattaa aiheuttaa puuskuttamisreaktion ja rankka suun kautta huohotus voi alkaa pyörryttää. Kylmän suihkun alla kannattaa pyrkiä olemaan noin 30 sekuntia tai minuutti. Toinen vaihtoehto on vuorotella kylmiä ja kuumia suihkuja, eli kääntää hana kylmälle, olla siinä hetki, kääntää taas lämpimälle ja ns. sulatella, kääntää taas kylmälle jne. Tämä antaa myös todella tehokasta vipinää verenkierrolle.

kuivaharjaus.jpg

Ja lopuksi vielä lisävinkki koskien noita kuvissa näkyviä hassuja vihreitä kumikuppeja. Kyseessä on kuivakuppauskupit, joilla voi käsitellä kroppaa. Eri kokoiset kupit on tarkoitettu eri kehonosien kähittelyyn, isot esimerkiksi reisille ja pienemmät vaikka käsivarsille. Kuivakuppaus toimii siis kupin ja ihon väliin syntyvän alipaineen avulla, joka tehostaa verenkiertoa ja lymfakiertoa ja on myös erittäin tehokas tapa saad kropan nesteen liikkeelle ja kuona-aineet ulos. Ystäväni on saanut kupeilla myös tehokasta apua selluliitin poistamisessa. Oma kuppisettini on Fit-Jar-merkkinen

Tällainen tietopaketti tänään. Toivottavasti innostutte testaamaan näitä nestekierron kiihdyttäjiä.

Ja muistakaa, että viikon loputtua arvon pienen raikastuspaketin kuuriin osallistuneiden ja osallisuutensa täällä ilmaisseiden kesken, joten jaa toki kokemuksiasi kuurisi etenemisestä. Olisi kiva kuulla millaisia tuntemuksia viikko on tuonut tullessaan!
♥ Virpi

hyvinvointi hyva-olo
Kommentit (30)
  1. Hih,kokeilin eilen harjailla kroppa läpi illalla, kun aamulla ei ollut aikaa.no jopas ei uni tullut kuin vasta kahdelta yöllä, kun oli niin energinen olo! Liekö syynä sunnuntai-maanantai ahdistus,vai kuivaharjailus,mutta ehkäpä pitäydyn jatkossa aamuharjauksessa. Ja kokeilen tuota nopeaa harjailua, mun harjailut kun ovat olleet 20 Minuutin sessioita tässä harjoitteluvaiheessa.

  2. Hei! Mitä mieltä olet The Body Shopin ei-luonnonharjaksisesta kuivaharjausharjasta? Onkohan liian karhea? Hommasin sen. on aika raapiva tunne. Kuuluuko harjauksella saada iho punoittamaan? Oikea harjauspaine mietityttää. Riittääkö vain kevyt ihon harjaus vai onko tarkoituksena syvempi ihon möyhiminen?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *