Kuin rasvattu – Osa 1

Rasva-asiat ovat puhuttaneet viime aikoina melkoisesti mediassa ja myös täällä blogissani. Tavan ihmiset, ja mielestäni välillä jotkut ravintoasiantuntijatkin tuntuvat olevan kovin sekaisin siitä millaisia rasvoja tulisi syödä ja kuinka usein ja mitä pitäisi välttää. Muutamat blogini lukijat ovat muun muassa ihmetelleet suosittelemiani reseptejä, joissa useissa vilahtelee kookosöljy. Eikö niiden kovien rasvojen pitänyt olla haitallisia? Ja pehmeiden kasviöljyjen vain hyviä? Eikun miten se meni?

 

Päätin tarttua rasvaa sarvista, ja koska aina korostan että hakekaa tietoa useista eri lähteistä älkääkä luottako pelkästään minun sanomisiini, niin päätin helpottaa työtänne ja pyytää kolmelta fiksulta ravintoaiheisiin paneutuneelta asiantuntijalta kommentit siitä miten rasvojen maailmassa kannattaisi heidän mielestään suunnistaa. Ja vallan hyviä pointteja heiltä irtosikin.

 

Koska tietoa tuli niin paljon, päätin jakaa aiheen kahteen postaukseen. Tänään on luvassa hyvinvointikonsultti Nita Arpiaisen kommentit ja huomenna terveys- ja ravintoblogaaja Jussi Riekin ja ravintovalmentaja Jaakko Halmetojan vinkit.

 

Naiset ensin, Ole hyvä Nita Arpiainen

 

”Sydän- ja verisuonitaudit lisääntyvät nyky-yhteiskunnassamme hälyttävää vauhtia. Totuus niiden takaa löytynee kovasti tuomittujen tyydyttyneiden eli kovien rasvojen sijaan muualta, esim. tupakoinnista ja muista haitallisista elämäntavoista, rasvahappojen vääristyneestä suhteesta, diabeteksesta, korkeasta verenpaineesta, vähäisestä antioksidanttien ja vitamiinien saannista sekä kehon kroonisista tulehdustiloista.


Kehomme tarvitsee monipuolisesti rasvoja, myös tyydyttynyttä rasvaa, välttääkseen sairastumasta. Monet kehomme prosessit käyttävät tyydyttynyttä rasvaa hyödykseen. Kehomme tarvitsee rasvaa mm. mineraalien imeyttämiseen, kuljettamaan tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja kuten A, D, E ja K-vitamiineja soluihimme ja muuttaakseen karoteenia A-vitamiiniksi.

 

Mielenkiintoista on myös se seikka, että mikäli tyydyttynyt, kova rasva olisi meille haitaksi ja siitä ei olisi meille mitään hyötyä, miksi äidinmaito, joka on mitä täydellisintä elämää ylläpitävää luonnollista ravintoa, sisältäisi niin montaa eri tyydyttynyttä rasvahappoa?”

 

-Neitsytkookosöljy

”Kylmäpuristettu luomulaatuinen neitsyt kookosöljy on loistava tyydyttyneen rasvan sekä nopean energian lähde, sillä elimistömme voi käyttää sitä sellaisenaan. Elimistö pystyy käyttämään kookosöljyn rasvan suoraan energian tuotantoon eikä varastointiin. Keskipitkäketjuiset rasvahapot kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja auttavat kehoa päästämään irti huonosta rasvasta. Näin se on siis hyvä apu myös painonpudotuksessa.

 

Kookosrasvan käyttö estää 2-tyypin diabeteksen syntyä ja vähentää diabetesoireita, sillä se ei stimuloi insuliinin tuotantoa. Kookosöljy on myös antibakteerinen sekä tulehdusta ja hiivaa karkottava, siksi oiva apu myös tulehduksellisia iho-ongelmia (akne, ihottumat) hoidettaessa sekä sisäisesti että ulkoisesti. Öljyn on todettu myös auttavan kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiviä aktivoimalla sen toimintaa normaalille tasolle.

 

Kookosöljystä noin 40–70 prosenttia on lauriinihappoa, joka nostaa yleistä vastustuskykyä ja auttaa esimerkiksi flunssan torjunnassa. Siitä on havaittu olevan apua myös muun muassa herpeksen, klamydian, helikobakteerin ja jopa HIV:n hoidoissa. Kookosöljy tekee hyvää myös veren rasva-arvoille. Se nostaa hyvää HDL-kolesterolia sekä alentaa huonoa LDL-kolesterolia ja verenpainetta. Terveysvaikutukset perustuvat käsittelemättömään neitsyt kookosöljyyn, eli ole tarkkana ostaessani tuotetta ja suosi mieluiten myös luomua.”

 

-Omega 3
”Elimistömme tarvitsee omega-3:sta ja omega-6:sta ravinnosta, sillä se ei pysty valmistamaan niitä itse. Valitettavasti näiden elintärkeiden rasvojen suhde kehomme kudoksissa on useimmilla meistä aivan päälaellaan. Esi-isiemme omega-3 ja omega-6 rasvahappojen suhde on ollut jotakuinkin lähemmäs 1:1. Nykyihmisellä se saattaa usein olla 1:15 tai pahimmillaan jopa 1:50. Tämä altistaa meidät monille kroonisille sairauksille, tulehduksille ja ylipainolle. Omega-3:n tärkeimmät rasvahapot ihmiselle ovat EPA, DHA ja ALA. Omega 3 pienentää syövän riskiä, sydän- ja verisuonitauteja sekä diabetesta, alentaa kolesterolia, balansoi verenpainetta, vähentää kehon tulehduksia, auttaa painonpudotuksessa ja kehon aineenvaihdunnassa. Itse uskon, että yksi yleistyneen masennuksen taustalla voimakkaasti vaikuttava syy on juuri kehomme rasva-epätasaino. Omeaga-3:n sisältämä DHA on aivojemme hyvinvoinnin tärkeimpiä peruspilareita, sillä aivomme koostuvat pitkälti juuri DHA:sta.”

 

Nitan vinkit hyvään kehon rasvatasapainoon:
-Älä pelkää rasvoja! Optimaalisesti toimiakseen kehomme tarvitsee paljon rasvoja monipuolisesti eri lähteistä. Rasvat pitävät aivot virkeinä, verensokerin tasaisena ja saavat olon kylläiseksi sekä pitävät painosi optimaalisena.
-Suosi niin muunkin ruuan kuin rasvojen suhteen mahdollisimman luonnollista ja aina mieluiten luomua ja kuuntele aina ensisijaisesti oman kehosi viestejä. Emme voi täysin ulkopuolistaa omaa hyvinvointiamme taulukoihin ja ulkoapäin tuleviin neuvoihin.
-Lisää omega-3 rasvoja reilusti ruokavalioosi, paras lähde on laadukas kalaöljy. Yksi huippulaatuinen suosikkiöljyvalmisteeni on Udo’s Oil jossa on ihmiselle ideaalissa suhteessa 3-6-9 –rasvahappoja.
-Syö hampun- ja pellavansiemeniä sekä saksanpähkinöitä. Lisää niitä esim. smoothieiden joukkoon.
-Älä pelkää tyydyttyneitä rasvoja silloin kun ne ovat käsittelemättömässä muodossa.
-Suosi reilusti esim. kookosöljyä ruokavaliossasi. Se on myös yksi parhaimmista rasvoista paistamiseen sillä se kestää hyvin kuumuutta.
-Valitse aina aito voi margariinin sijaan.
-Syö säännöllisesti kalaa ja suosi villinä pyydettyä kalaa viljellyn sijaan aina kun mahdollista.
-Syö reilusti vihreitä vihanneksia ja käytä merileviä ja meriplanktoneja, esim. chlorella, spirulina, algae.

 

word.

♥ Virpi

pst. Nita ja jooga- ja pilatesvalmentaja Satu Tuomela järjestävät ensiviikonloppuna 18.-20.11 Vanajanlinnassa syksyisen hyvinvointiretriitin, jonne olisi vielä muutama paikka vapaana. Eli jos viikonloppuplänit ovat vielä auki, niin sinne rentoutumaan! Ilmottautuessasi Kiitos hyvää -koodilla saat ilmaisen konsultaation/tunnin Nitan tai Sadun kanssa. Lisätietoa retriitistä löydät täältä

Kommentit (25)
  1. fiymdtyisiy
    26.1.2012, 13:07

    q4ESKs , [url=http://bhfvlmtrvqav.com/]bhfvlmtrvqav[/url], [link=http://ulkxcovycnfm.com/]ulkxcovycnfm[/link], http://rlgctpfxfadp.com/

  2. mkZmGx vusorrpkeaxx

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *