Kuin rasvattu – Osa 2

Rasvan tiristys jatkukoon! Kuten eilen, rasvapostaus osa 1:ssä lupailin, tänään on luvassa herra Riekin ja herra Halmetojan rasvavinkit. En etsinyt tarkoitushakuisesti näihin rasvakyselyihin tietyn kannan omistavia vastaajia, silti melko samansuuntaisia vinkkejä näytti tyypeiltä tulevan.

 

Joku kyseli edellisessä postauksessa, että miksi en hommannut vastaajaksi jotain lääkäriä. Selitys on niinkin yksinkertainen, että näihin asioihin perehtyneitä lääkäreitä on melkoisen vähän ja heidän saaminen vastaajaksi blogiin ja tavoittaminen lyhyellä varoajalla on todella vaikeaa. Toki jos olisin tehnyt aiheesta esimerkiksi lehtiartikkelin, olisin koonnut jutun hieman toisin. Mutta täällä omassa pehmoisessa blogissani saan onneksi nostaa kunnianarvoisiksi asiantuntijoiksi keitä itse mielin ja keiden koen asiasta jotain tietävän. Luotan fiksujen lukijoideni lukutaitoon, tulkintakykyyn ja siihen että he osaavat itsenäisesti etsiä tietoa myös muualta.

 

Muuten, tsekatkaa Jussin ja Jaakon vinkkien jälkeen myös rasvaiset kirjasuositukset!

 

Ravitsemus- ja terveysblogaaja Jussi Riekin rasvanäkemys:

 
”Rasvojen jakaminen hyviin ja pahoihin rasvoihin on naiivia. Kaikilla ravinnon rasvoilla on oma aikansa ja paikkansa terveyttä ajatellen: Monityydyttymättömät omega-3 -rasvahapot huoltavat aivoja ja hillitsevät elimistön tulehdusta. Tyydyttyneet rasvahapot taas ylläpitävät elimistön hormonitasapainoa. Kertatyydyttymättömät rasvahapot mm. parantavat kolesteroliaineenvaihduntaa. Teollisia transrasvoja on syytä välttää, mutta esim. maitotuotteiden luonnolliset transrasvat näyttäisivät olevan harmittomia. Nämä ovat toki vain yksittäisiä poimintoja, mutta hahmottavat hiukan rasvojen moniulotteista roolia.


Suosimalla yksinkertaisia ja minimaalisesti prosessoituja elintarvikkeita mitään rasvoja ei tarvitse erityisesti välttää. Poimi kaupasta mukaasi esim. kylmäpuristettua rypsiöljyä, neitsytoliiviöljyä, neitsytkookosöljyä, rasvaista kalaa ja avokadoja. Eläinkunnantuotteiden osalta kannattaa suosia luomua, sillä niiden rasvahappoprofiili on usein tavanomaista parempi.


Muista kuitenkin kohtuus kaikessa: Sillä ei ole mitään väliä, vaikka vetäisit joskus huiviisi härskiintyneillä kasviöljyillä marinoidun korvapuustin, jos suurin osa rasvavalinnoistasi on laadukkaita. Päivitä arjen valintasi kuntoon, äläkä murehdi pisaroita meressä.”

 

Ravintovalmentaja Jaakko Halmetojan rasvavinkit: 

 

Lisää:
-Omega 3 -sarjan pitkäketjuisia rasvahappoja (EPA, DHA, DPA). ”Niitä saat kalasta, kalaöljyistä, krillistä, kasviplanktonista ja mikrolevistä.”
-Omega 3 -sarjan lyhytketjuisia rasvahappoja (ALA). ”Omat suosikkini ovat chia, hamppu ja pellava. Näillä on suotuisia vaikutuksia erityisesti kognitiiviset kykyihin, hermostoon ja hormonitoimintaan.”
-Eläinkunnan rasvoja. ”Niillä on usein paikka pidemmässä juoksussa varsinkin hormonitoimintaa ajatellen. Riittävä kolesterolin saanti takaa hormoneiden riittävän rakentumisen. Tärkeitä ovat myös niistä saatavat K2-vitamiini, fosfolipidit jne. rasvaliukoiset vitamiinit (kuten A ja D-vitamiinit), jotka ovat usein haasteena kasvisruokavaliossa.”

 

Muista myös:
-Kiinnitä huomiota rasvahappojen tasapainoon. ”Moni saa liikaa omega 6 -sarjan rasvahappoja suhteessa omega 3 -sarjalaisiin. Vaikka omega 6 -rasvat olisivatkin itsessään hyviä rasvoja, aiheuttaa rasvojen epätasapaino vähitellen kroonista tulehdusta kehossa. Kaikki riippuu rasvahappojen välisistä suhteista, ei niinkään rasvojen määrästä.”
-Älä vedä övereitä pähkinöistä ja siemenistä. ”Vaikka niissä onkin paljon hyviä rasvoja, niiden rasvat ovat usein härskiintyneet heikkolaatuisen kuljetuksen ja säilytyksen johdosta.”

 

Käytä paistamiseen:
-Kookosöljyä
-Gheetä (kirkastettu voi)
-Luomulaatuista kirnuvoita

 

Vältä:
-Haitallisia transrasvoja, kovetettuja ja osittain kovetettuja kasvirasvoja (sipsit, munkit, einekset jne.) . ”Nämä ”tuhoavat” soluaineenvaihduntaa ja vaikuttavat negatiivisesti ”kaikkeen”.”

 

Jaakon rasvasuosikit:
-Udo’s DHA -luomukasviöljy. ”Reissuissa kulkee mukana usein Udo´sin kapseloitu muoto.”
-Kylmäpuristettu kookosöljy. ”Etenkin Dr. Goergin öljy, joka on saatu kookoksen lihasta, ei koprasta, eli kookoksen kuivatusta siemenvalkuaisesta, kuten useat kookosöljyt.” 
-Biodynaaminen, kylmäpuristettu hamppuöljy. ”Auttaa tulehdustiloihin.”
-Styrian-lajikkeesta kylmäpuristettu kurpitsansiemenöljy. ”Hyvä sinkkilisä, hellii lisämunuaisia.”
-Huippulaadukas oliiviöljy. ”Selkeä linkki pitkäikäisyyteen. Voittamaton salaatin kanssa.”
-Spesiaalimmat hifiöljyt aina kun saatavilla: Tyrniöljy, mustaherukansiemenöljy ja reishinitiöljy.

 

Jaakon kirjasuositukset:
Udo Erasmus – Fats that heal, fats that kill
Mary Enig – Know Your Fats

 

Christer Sundqvist: PaRas Ruokavalio – Luonnolliset rasvat kunniaan!
Kysyin rasvasuosituksia myös Suomen suosituimman terveysblogin pitäjältä, Christer Sundqvistilta ja hän antoi minulle vastaukseksi kirjoittamansa kirjan, joka on juuri julkaistu: PaRas Ruokavalio.

 

Sundqvist suosittelee kirjassaan muun muassa riistaa ja luomulihaa, joiden rasvahappojen koostumus on ihmiselle hänen mukaansa erinomainen, luonnon kalaa, kalanmaksaöljyä tai kalaöljykapseleita, täysrasvaisia maitotuotteita, oliiviöljyä, voita, auringonkukansiemeniä, avokadoa, hampunsiemenöljyä, kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä, tyrnimarjoja ja rasvaisia juustoja sekä paistamiseen kookosöljyä tai voita. Margariinia, kevytlevitteitä ja -juustoja, tehotuotettuja lihoja ja eineksiä, joissa on käytetty kovetettuja kasvirasvoja/osittain kovetettuja kasvirasvoja eli transrasvoja hän kehottaa karttamaan.

 

Sundqvistin kirjoittaa: ”Nykytiedon mukaan meillä on varsin vähän aihetta pitää tyydyttyneitä rasvoja kovinkaan epäterveellisinä. Ne eivät ehkä sittenkään aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, kuten tähän asti on luultu.” Hän viittaa tekstissään mm. Harvardin yliopiston ja muiden huippuyliopistojen tutkijoiden (Ronald Krauss, Frank Hu, Walter Willett, Dariush Mozaffarian, Jeff Volek, Eric Westman jne.) tutkimustuloksiin, joiden mukaan tyydyttyneen rasvan kulutuksen ja sepelvaltimotautien, verenkiertohäiriöiden ja sydän ja verisuonitautien väliltä ei ole löydetty yhteyttä.

 

Taija Somppi & Jani Somppi: Parantavat rasvat 
Toinen vastikään julkaistu suomalainen teos rasvoista on Parantavat rasvat, jonka on kirjoittanut yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi ja liikuntafysiologi Jani Somppi. Kirjassa hyviksi rasvoiksi listataan muun muassa voi (”Aivot, sydän ja suolisto rakastavat voita”), neitsytkookosöljy (”Lisää luonnollisella tavalla vastustuskykyäsi (…) auttaa luonnonmukaisesti ja turvallisesti painonhallinnassa ja kehon kiinteytymisessä.), oliiviöljy ja kalaöljy (”Tutkimusten mukaan turvallisin ja tehokkain tapa turvata sekä täydentää omega-3-rasvahappovarastojaan ja näin parantaa omega-6:n ja omega-3:n suhdetta on nauttia hyvin imeytyviä, GMP-laatustandardilla merkittyjä kalaöljyvalmisteita). Huonoiksi rasvoiksi nimetään transrasvat ja margariini sekä kevytlevitteet.

 

Suosittelet aiheesta kiinnostuneiden tsekkaamaan molemmat opukset.

 

Kas tällaista tällä erää. Rakastakaa ja rasvatkaa itseänne!

♥ Virpi

Kommentit (16)
  1. Antti Heikkilä on kirjoittanut monta kirjaa jossa käsitellään myös rasvaa: diabetes, pari keittokirjaa jne.Antin linjaukset ovat saman suuntaisia kuin yllämainituit.Aki Loikkanen on on myös lääkäri joka on poikkiteloin yleisesti hyväksytyn ravinto suosituksen kanssa.

  2. Mua kiinnostaisi tietää pk-seudun ekokaupoista ja muista vastaavista, mitä suosittelet ja mistä löytyy hyvin mitäkin? Aina välillä tulee tehtyä vkoloppureissuja Helsinkiin ja silloin on hyvä hamstrata kotivarastoon kaikenlaista mitä täältä Karjalohjalta ei saa. Esimerkiksi huomenna olen menossa hkiin, jos kerkiät vastailemaan ennen sitä niin jee, mutta esim. kokonainen postaus aiheesta olis kiva myös 🙂 Mukavaa viikonloppua!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *