Kummallinen koikkelehtija

Joku kysyi kerran, miksi blogissani ei käsitellä lainkaan liikuntaa, vaikka se on niin äärimmäisen tärkeä osa hyvinvointia. Yksikertainen ja rehellinen vastaus tähän on se – apua, hävettää tunnustaa – että en ole kuluneen puolen vuoden aikana juurikaan itse harrastanut liikuntaa. Ja koska sporttailu ei omassa elämässäni ole ollut tapetilla, en ole siitä myöskään tänne kirjoitellut. Kevyttä kotijoogailua ja ulkona käppäilyä lukuun ottamatta olen ollut oikea laiskimuskonimuskaakkimus ja ajautunut talven aikana huomaamatta ihmeelliseen epäurheilutilaan.

Jatkuvat ravintotykitykseni huomioon ottaen tämä on äärimmäisen ristiriitaista, ja todellakin tiedän, että terveelliset ruokatottumukset ovat melkein yhtä tyhjän kanssa, mikäli ei vaivaannu heiluttelemaan ja hytkyttämään omaa kroppaansa.

Ennen tätä kummallista liikkumattomuuden talveani olen muun muassa käynyt aktiivisesti kuntosalilla (josta maksan edelleenkin joka kuukausi jäsenmaksua, auts. kuntoklubi ei ole erityisen nerokas hyväntekeväisyyskohde.), joogannut ja lenkkeillyt. Makuuhuoneessa kahvakuula ja käsipainot ovat kärsivällisesti odottaneet, että antaisin niille jälleen hellyyttä, ja vaatehuoneen hyllyllä pötköttävä joogamatto hiljaisesti syyllistää minua siitä etten ole vienyt sitä salille lajitovereittensa pariin. Mutta ei. Jostain syystä ei ole vain huvittanut. Ei niin millään.

Paitsi nyt. Teiden sulettua ovat komeat asfalttiradat ja hiekkapolut ruvenneet jälleen kummasti kutsumaan kiitäjäänsä ja kaikenlainen hikoilu ja huohotus ovat alkaneet tuntumaan houkuttelevilta toiminnoilta. Urheilijaminäni on vihdoin heräämässä kohmeestaan. Hallelujah!

Ummehtuneet kuntosalit eivät edelleenkään houkuta, mutta sen sijaan kaikki raikkaassa ilmassa tapahtuva pinkoilu ja pomppiminen ovat nostaneet arvoaan. Soluni huutavat happea ja lymfa- ja verenkiertoni janoavat kunnon kiidätystä. Ja sitä ne tulevat saamaan. Lötkistelyn aika on päättynyt!

Yksi jaloimmista lajeista, jos minulta kysytään, on juokseminen. Ja ylellisintä kaikista on aamujuoksu. Etenkin näin kaupungissa aamuaika on aivan parasta ulkona liikkumiselle, sillä ilma on tällöin jos nyt ei aivan puhdasta, niin ainakin mahdollisimman vähän pölyistä ja saasteista. Liikuntahan lisää koko elimistön hapensaantia, mikä parantaa joka ikisen solut hyvinvointia. Raittiissa aamuilmassa sporttaaminen on ehkä parasta mitä voit kehosi happitalouden eteen tehdä. Lisäksi yöunien jälkeen kropan energiavarastot ovat parhaimmillaan ja vatsa lepää tyhjänä, mikä on ideaalitila esimerkiksi juuri juoksemisen kannalta. Kun elimistö ei käytä energiaansa ruuan sulatteluun, voi se hyödyntää kaikki paukkunsa liikuntaan ja esimerkiksi rasvan polttoon.

Itse vedän yleensä ennen aamulenkkiäni lasillisen vettä, johon sekoitan yhden teelusikallisen msm-jauhetta, yhden teelusikallisen chlorella-jauhetta ja muutaman tipan fytoplanktonia. Kaikki puhdistavat vihreät smoothiet ja juomat ovatkin juoksijan parhaita kavereita. Tukkoisella kropalla on paha juosta.
Juoksun jälkeen teen itselleni smoothien, jonka ohje menee kutakuinkin näin:

Juoksusmoothie:
pari desiä mustikoita
½ banaani
puoli desiä chia-siemeniä (yön yli jääkaapissa liotettuja tai hetki smoothiessa turvonneita)
noin puoli desiä Sun Warrior -riisiproteiinia 

2 rkl tocotrienolsia

2 tl soijalesitiiniä
2 rkl kookosöljyä
2 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl siitepölyrakeita
1 rkl luomuhunajaa tai luomupropolishunajaa
1 tl camucamua
ripaus celtic sea -suolaa
vettä

+ 1tl -1 rkl msm-jauhetta, jos et ole vetänyt sitä ennen juoksua

Ja vielä otsikkoon viitaten, mieluisin juoksutapani on mahdollisimman vaihtelevan rytmin sekoittaminen perushölkkään. As in kummallinen koikkelehtiminen. Tasaisen tappava juoksurytmi on kiva rikkoa välillä esimerkiksi 30 sekunnin pikapyrähdyksillä, jolloin voi vedätellä niin lujaa kuin koivista irtoaa. Pikaspurtin jälkeen voi hölkätä hitaasti puoli minuuttia ja sitten vetäistä toisen pikajuoksun. Kun näitä kimpoiluja tekee muutaman per lenkki, niin kyllä saa kropan itkemään onnesta. Ja rappusten osuessa kulkureitille kannattaa jäädä tamppaamaan niitä hetkeksi ylös ja alas. Ylämäkijuoksu toimii myös. Tämä kaikki on niiiin rautaa aineenvaihdunnalle ja hormonitoiminnalle.

Löytyiskö teiltä hyviä juoksutreeni- tai palautusjuomavinkkejä? Olen nyt niin touhukkaana aloittamassa uutta juoksukauttani, että kaikki neuvot otetaan suurella mielenkiinnolla vastaan!

♥ Virpi

Kommentit

Minerva (Ei varmistettu)

"Yksi jaloimmista lajeista, jos minulta kysytään, on juokseminen. Ja ylellisintä kaikista on aamujuoksu."

Etpä olisi paremmin juoksufilosofiaani voinut tiivistää! Näin kesän lähestyessä suosittelisin tutustumaan paljasjalkajuoksuun tai aluksi edes -kävelyyn. Saa ihan eri kicksit kun karaistaa jalkapohjiaan paljasta maata vasten, pienet kivetkään ei ole este kun kaikki vahvistaa jalkapohjan lihaksia! :)

Virpi Mikkonen

Minerva, hei joo, se paljasjalkajuoksu mua onkin kiinnostanut! tuntuu vaan aika hurjalta lajilta näin kaupunkiympäristössä, kun lasinsiruja ja muita teräaseita voi tuolla tiellä tupsahdella eteen. Missä oot itse juoksennellut, metsäteillä vai ihan kaduilla? vaatii tosiaan varmaan vaan ensin pienen totuttelujakson kävelyn muodossa...

Maiju (Ei varmistettu)

Hehe, ihan niinku pinkoisit jatkuvalla syötöllä tuosta puskasta ulos :D

Voitas muuten kokeilla kesällä järvi- tai merivesijuoksua...

elina (Ei varmistettu)

ei se nyt kai ihan noinkaan mene, että aamulla kannattaa syömättä sännätä juoksemaan. siihen tarvitaan kuitenkin energiaa, ja jos elimistö ei sitä muualta saa, alkaa se polttaa lihaksia. en nyt tarkoita että mitään englantilaista aamiaista kannattaa aamulla vetää ennen lenkkiä, mutta jotain proteiinipitoista olis varmaan hyvä popsia!

Minerva (Ei varmistettu)

Oikeassa olet, kaupungissa se onkin hieman haasteellisempaa löytää hyvää reittiä, ettei tulis just lasinsiruja ja muita tallattua. Jos vaan sattuu mitään isompia nurmikoita olemaan lähellä niin niillä on hyvä harjoitella. Satun asumaan ite metsälenkkipolkujen lähistöllä, mutta olen paljain jaloin tepastellut ihan kadullakin. Tarkkaavaisuuskin saa reeniä siinä samalla, kun katsoo mihin astuu :)

www.aistitasolla.blogspot.com

momo (Ei varmistettu)

Kyllä aamujuoksu tyhjällä vatsalla on ihan mahtava kokemus. Mutta mitään intervalli tyyppisiä harjotteluja en kyllä lähtis aamulla vetään. Onhan se tietenkin maku asia. Joillekkin voi sopia reippaat juoksut ilman aamupalaa. Mulle ei. Tulee huono olo ja sykkeet pomppii korkealla. Aamulenkit on ihania just silleen rauhalisesti hölkäten kun sykkeet pysyy 130-140 tietämillä.

Virpi Mikkonen

Maiju, juu, sekopäinen puskajussi. aina mitä erikoisimmissa asennoissa singahtaa esiin. :D Ja joo, vesijuoksua luonnonvesissä, Im in!
elina, itse olen hoitanut homman niin että nautin protskuja sitten juoksun jälkeen. Jos juokset täydellä/puolitäydellä vatsalla, niin elimistöllä menee energiaa sekä ruuan sulattamiseen että liikkumiseen, jolloin olo saattaa uuvahtaa melko nopeasti. Itselleni toimii ainakin parhaiten kevyt viherjuoma alkuun. Mutta tässäkin olemme jälleen yksilöitä. Jos laatta meinaa lentää pelkän viherjuoman nauttimisen jälkeen, niin sitten ehdottomasti jotain hieman tuhdimpaa, kuten hedelmä nassuun. Mutta en todellakaan väitä olevani mikään ekspertti, ja näissäkin jutuissa tuntuu olevan liikkeellä niin monia totuuksia, että ei auta taas kukin itse ottaa ja kokeilla. Konkreettisia ravintovinkkejä otetaan kyllä erittäin mieluusti vastaan. Eli kaikki urheiluekspertit huomio! :)

Virpi Mikkonen

Minerva, täytyy lähteä pian jonnekin pururadoille testailemaan. infoan sitten kuinka kävi. :) momo, hyvä pointti! Hieman harhaanjohtavasti kieltämättä kirjoitin. Itsellänikin nuo aamujuoksut ovat olleen melko iisejä, ja pyrähdyksetkin rennompia, enkä ole juossut aamuisin kuin 30-45 minsaa kerrallaan. Nuo kuvaamani kunnon intervallit olen yleensä vetäissyt illalla.

Laura (Ei varmistettu)

Laiskimuskonimuskaakkimus. :D LOVE it.

emma (Ei varmistettu)

olen itsekin huomannut, että talvella laiskistuin tosi paljon liikuntapuolella. kiitos tosi paljon motivoivasta ja inspiroivasta blogauksesta ! ^__^ aamureippailu tekisi tosi hyvää, aloittaen huomisaamusta - luonnollisesti :) ps oot paras!

Joan (Ei varmistettu)

Ite en jaksa aamulla heti herättyäni aamulenkille edes kävellä yhtä reipasta tahtia kuin mitä myöhemmin päivällä/aamupalan jälkeen. Saati sitten että juoksisin :O Liikun aina niin että ruokailusta on kulunut 1-3h, riippuen mitä ja paljonko on syönyt. Koskaan en syö niin raskaasti että pitäisi odottaa pidempään. Tollain ainakin nauttii liikunnasta, ei tuu huono olo vaan hyvä, ruoka on ehtinyt edetä jo vatsaa rasittamasta mutta antaa sopivasti energiaa, että jaksaa suorittaa urheilunsa mahdollisimman hyvin (ei siihen tarvitse yölevon mittaista aikaa että se vatsa tyhjenee..) ja jaksaa liikkua seuraavanakin päivänä, kunhan vaan syö hyvin urheilun jälkeenkin :) Mutta toki, kaikki ihmiset on erilaisia, pitää löytää itselle se paras tapa syömisten ja urheilujen suhteen.

Tsemppiä juoksutreeneihin!

jossi (Ei varmistettu)

nimittäin tätä olen odottanut; liikuntaan liittyvää postausta ja kuinkas sattuikaan, aamujuoksulenkit ovat juuri sitä parhautta johon olen ollut jo koukussa monen vuoden ajan. Ja niin totta tuo talvella laiskistuminen, itsekkin vasta kuukauden verran jaksanut paahtaa poluilla. :) Oikein hyvää jatkoa ja lisää tätä!

Virpi (Ei varmistettu)

Laura, that´s me! tai siis that WAS me. ;) terveisin, juuri aamulenkiltä tullut.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

emma, kiitos kaunis, mahetsua jos onnistuin inspiroimaan! :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Joan, se on totta että vatsan TULISI olla tyhjä noin kolmen tunnin kuluttua ruokailusta. Usein se ruuansulatus vaan tuppaa monilla olemaan vähän niin ja näin, esim vääristä ruoka-aineyhdistelyistä johtuen, jolloin ruoka sitten öllöttelee vatsassa turhan pitkään. Mutta kuten sanottu, toisille sopii tyhjävatsaliikunta paremmin kuin toisille. Itse olin ennen sellainen, että oli pakko saada kunnon tuhti aamupala, muuten rupesi ihan perus puuhastelukin heikottamaan. Jotain on muuttunut ajan saatossa, ja tänäänkin olo oli mitä ihanin kun lenkkeilin vai lasillinen viherjuomaa vastassani. :) Treenin jälkeen toki kunnon ravinteikas ruoka-annos sisuksiin. Ja kiitos vielä juoksutsempeistä!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

jossi, jes, hyvää alkanutta juoksukautta siis sullekin! Ja liikuntaa on luvassa jatkossakin, nyt kun oon taas päässyt oikein vauhtiin! :)

Henni (Ei varmistettu)

Tyhjällä vatsalla kannattaa vetää aamulla vain kevyitä lenkkejä, opetti eräs ammattijuoksija minulle. Parasta olis saada vähän hiilareita ja erityisesti proteiineja alle. Oman kokemukseni mukaan miniaamiainen ennen lenkkiä nopeuttaa menoa, muuten menee pökerrykseksi tai hedariksi.

Virpi (Ei varmistettu)

Henni, tyhjä vatsa&kevyt lenkki on munki kokemuksen mukaan hyvä pari. Mitään pitkiä lenkkejä en oo ees nyt vetänyt, niin en osaa sanoa mikä sen kans kolisis parhaiten itellä. Näitä syömisoppeja tosiaan vaan on vissiin melkeen niin monta kuin on juoksijoitakin. :) Tällaseenki eilen törmäsin: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/05/08/ori-hofmek...
"One more very important element is the timing of your meals. The best time to eat an anabolic meal is actually after exercise, as this is when your muscles become extremely receptive to assimilating nutrients, especially protein. Ironically, exercise inhibits the mTOR, the mechanism that builds muscle. So you cannot build muscle while you exercise. Muscle building occurs after your exercise is completed."

Kommentoi