Kummallinen koikkelehtija

Joku kysyi kerran, miksi blogissani ei käsitellä lainkaan liikuntaa, vaikka se on niin äärimmäisen tärkeä osa hyvinvointia. Yksikertainen ja rehellinen vastaus tähän on se – apua, hävettää tunnustaa – että en ole kuluneen puolen vuoden aikana juurikaan itse harrastanut liikuntaa. Ja koska sporttailu ei omassa elämässäni ole ollut tapetilla, en ole siitä myöskään tänne kirjoitellut. Kevyttä kotijoogailua ja ulkona käppäilyä lukuun ottamatta olen ollut oikea laiskimuskonimuskaakkimus ja ajautunut talven aikana huomaamatta ihmeelliseen epäurheilutilaan.

Jatkuvat ravintotykitykseni huomioon ottaen tämä on äärimmäisen ristiriitaista, ja todellakin tiedän, että terveelliset ruokatottumukset ovat melkein yhtä tyhjän kanssa, mikäli ei vaivaannu heiluttelemaan ja hytkyttämään omaa kroppaansa.

Ennen tätä kummallista liikkumattomuuden talveani olen muun muassa käynyt aktiivisesti kuntosalilla (josta maksan edelleenkin joka kuukausi jäsenmaksua, auts. kuntoklubi ei ole erityisen nerokas hyväntekeväisyyskohde.), joogannut ja lenkkeillyt. Makuuhuoneessa kahvakuula ja käsipainot ovat kärsivällisesti odottaneet, että antaisin niille jälleen hellyyttä, ja vaatehuoneen hyllyllä pötköttävä joogamatto hiljaisesti syyllistää minua siitä etten ole vienyt sitä salille lajitovereittensa pariin. Mutta ei. Jostain syystä ei ole vain huvittanut. Ei niin millään.

Paitsi nyt. Teiden sulettua ovat komeat asfalttiradat ja hiekkapolut ruvenneet jälleen kummasti kutsumaan kiitäjäänsä ja kaikenlainen hikoilu ja huohotus ovat alkaneet tuntumaan houkuttelevilta toiminnoilta. Urheilijaminäni on vihdoin heräämässä kohmeestaan. Hallelujah!

Ummehtuneet kuntosalit eivät edelleenkään houkuta, mutta sen sijaan kaikki raikkaassa ilmassa tapahtuva pinkoilu ja pomppiminen ovat nostaneet arvoaan. Soluni huutavat happea ja lymfa- ja verenkiertoni janoavat kunnon kiidätystä. Ja sitä ne tulevat saamaan. Lötkistelyn aika on päättynyt!

Yksi jaloimmista lajeista, jos minulta kysytään, on juokseminen. Ja ylellisintä kaikista on aamujuoksu. Etenkin näin kaupungissa aamuaika on aivan parasta ulkona liikkumiselle, sillä ilma on tällöin jos nyt ei aivan puhdasta, niin ainakin mahdollisimman vähän pölyistä ja saasteista. Liikuntahan lisää koko elimistön hapensaantia, mikä parantaa joka ikisen solut hyvinvointia. Raittiissa aamuilmassa sporttaaminen on ehkä parasta mitä voit kehosi happitalouden eteen tehdä. Lisäksi yöunien jälkeen kropan energiavarastot ovat parhaimmillaan ja vatsa lepää tyhjänä, mikä on ideaalitila esimerkiksi juuri juoksemisen kannalta. Kun elimistö ei käytä energiaansa ruuan sulatteluun, voi se hyödyntää kaikki paukkunsa liikuntaan ja esimerkiksi rasvan polttoon.

Itse vedän yleensä ennen aamulenkkiäni lasillisen vettä, johon sekoitan yhden teelusikallisen msm-jauhetta, yhden teelusikallisen chlorella-jauhetta ja muutaman tipan fytoplanktonia. Kaikki puhdistavat vihreät smoothiet ja juomat ovatkin juoksijan parhaita kavereita. Tukkoisella kropalla on paha juosta.
Juoksun jälkeen teen itselleni smoothien, jonka ohje menee kutakuinkin näin:

Juoksusmoothie:
pari desiä mustikoita
½ banaani
puoli desiä chia-siemeniä (yön yli jääkaapissa liotettuja tai hetki smoothiessa turvonneita)
noin puoli desiä Sun Warrior -riisiproteiinia 

2 rkl tocotrienolsia

2 tl soijalesitiiniä
2 rkl kookosöljyä
2 rkl raakakaakaojauhetta
1 tl siitepölyrakeita
1 rkl luomuhunajaa tai luomupropolishunajaa
1 tl camucamua
ripaus celtic sea -suolaa
vettä

+ 1tl -1 rkl msm-jauhetta, jos et ole vetänyt sitä ennen juoksua

Ja vielä otsikkoon viitaten, mieluisin juoksutapani on mahdollisimman vaihtelevan rytmin sekoittaminen perushölkkään. As in kummallinen koikkelehtiminen. Tasaisen tappava juoksurytmi on kiva rikkoa välillä esimerkiksi 30 sekunnin pikapyrähdyksillä, jolloin voi vedätellä niin lujaa kuin koivista irtoaa. Pikaspurtin jälkeen voi hölkätä hitaasti puoli minuuttia ja sitten vetäistä toisen pikajuoksun. Kun näitä kimpoiluja tekee muutaman per lenkki, niin kyllä saa kropan itkemään onnesta. Ja rappusten osuessa kulkureitille kannattaa jäädä tamppaamaan niitä hetkeksi ylös ja alas. Ylämäkijuoksu toimii myös. Tämä kaikki on niiiin rautaa aineenvaihdunnalle ja hormonitoiminnalle.

Löytyiskö teiltä hyviä juoksutreeni- tai palautusjuomavinkkejä? Olen nyt niin touhukkaana aloittamassa uutta juoksukauttani, että kaikki neuvot otetaan suurella mielenkiinnolla vastaan!

♥ Virpi

Kommentit (18)
  1. Henni, tyhjä vatsa&kevyt lenkki on munki kokemuksen mukaan hyvä pari. Mitään pitkiä lenkkejä en oo ees nyt vetänyt, niin en osaa sanoa mikä sen kans kolisis parhaiten itellä. Näitä syömisoppeja tosiaan vaan on vissiin melkeen niin monta kuin on juoksijoitakin. 🙂 Tällaseenki eilen törmäsin: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/05/08/ori-hofmekler-on-undereating-and-exercise.aspx
    ”One more very important element is the timing of your meals. The best time to eat an anabolic meal is actually after exercise, as this is when your muscles become extremely receptive to assimilating nutrients, especially protein. Ironically, exercise inhibits the mTOR, the mechanism that builds muscle. So you cannot build muscle while you exercise. Muscle building occurs after your exercise is completed.”

  2. Tyhjällä vatsalla kannattaa vetää aamulla vain kevyitä lenkkejä, opetti eräs ammattijuoksija minulle. Parasta olis saada vähän hiilareita ja erityisesti proteiineja alle. Oman kokemukseni mukaan miniaamiainen ennen lenkkiä nopeuttaa menoa, muuten menee pökerrykseksi tai hedariksi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *