Kun käteen jää luu

Kiitos hyvää

Maanantaina postaamiini perinteisiin ruokavalioihin liittyen jaan teille nyt erään super ravitsevan reseptin. Kyseessä on niinkin primitiivinen eväs kuin luuliemi, jolla ihmiset ovat ravinneet itseään ympäri maailman ammoisista ajoista lähtien.

 

Luista keitettyä ja haudutettua lientä on käytetty erilaisten sairauksien, kuten suolisto-ongelmien,
vilustumisten ja muiden heikotustilojen hoitoon sekä nivelten, ihon, lihasten ja veren vahvistamiseen. Täällä seikkaperäisempää selontekoa luuliemen terveyshyödyistä.

Homma hoituu helposti: Osta keittoa varten luita tai jemmaile liharuuista ylijääneitä luita jääkaappiin keittoa varten. Liemen tekoon käyvät kaikenlaiset luut, mutta muista jälleen pysyä luomuotuksissa tai riistassa, jolloin takaat keitoksesi ravinteikkuuden - Nimittäin se mitä eläin on syönyt siirtyy mutkien kautta myös sinunkin sisuksiisi. Heitä luut isoon kattilaan ja lisää perään reilusti vettä, niin että veden pinta on useita senttejä luiden yläpuolella. Lisää mukaan omenaviinietikkaa, joka auttaa ravinteiden irtoamisessa ja haluamiasi kasviksia. Itse laitoin lammasluuliemeeni lisäksi porkkanoita, sipulia, valkosipulia ja aivan haudutuksen loppuvaiheessa persiljaa ja suolaa. Kiehauta keitos ja jätä hautumaan miedolle lämmölle kansi päällä 8-24 tunniksi. Hidas ja harras haudutus on tarpeen, jotta saat luista irti kaiken hyödyn. Tarkasta välillä, ettei vesi haihdu kokonaan pois. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Kun luuliemesi on valmis, siivilöi se ja nauti esimerkiksi alkukeittona heti tai kolmen päivän kuluessa (säilytys jääkaapissa). Toinen vaihtoehto on kaataa liemi jääpalamuotteihin ja pakastaa, jolloin voit käyttää luulientä myöhemmin keittojen ja kastikkeiden valmistuksessa.

 

Tähän on siis blogissani tultu, raakaruuista luiden hämmentelyyn. Mutta hei, monipuolisuus ennen kaikkea. Ja tässä on nyt todella sitä mitä kutsun tämän hetken ykkössuperfoodikseni.

 

♥ Virpi

Kommentit

Laura (Ei varmistettu)

I am loving the new you! Mun onkin pitänyt valmistaa luulinetä, hyvä kun muistutit. Go Virpi!

Heinis (Ei varmistettu)

Krääks, tämä kuulostaa kyllä jo vähän ällöttävältä :)) Tosi mielenkiintoisia vinkkejä sinulla, mutta tämän ehkä skippaan ;)

Pirkko (Ei varmistettu)

Hei sinä! Mukava kirjoitus, ja jotenkin ihana huomata ruoka-ajatuksiasi tällä hetkellä. Kuten jossain vaiheessa aiemmin keskusteltiin, tunnuit ottavan hieman etäisyyttä kaikenlaiseen ruokakeskusteluun, koska liika vuohottaminenkin alkaa jossain vaiheessa puuduttaa; ruoassa ennen kaikkea kyse ravitsemuksesta ja nautinnosta. Ei ole hyvä miettiä syömisiään liikaa, vaan hyvällä terveellä ns. maalaisjärjellä. Ihania ajatuksia sinulle, ja tsemppiä syksyysi!

Anna (Ei varmistettu)

Hui!

Salla (Ei varmistettu)

Tätä meillä tehtiin, kun olin pieni! :)

Kommentoi