Kun käteen jää luu

Maanantaina postaamiini perinteisiin ruokavalioihin liittyen jaan teille nyt erään super ravitsevan reseptin. Kyseessä on niinkin primitiivinen eväs kuin luuliemi, jolla ihmiset ovat ravinneet itseään ympäri maailman ammoisista ajoista lähtien.

 

Luista keitettyä ja haudutettua lientä on käytetty erilaisten sairauksien, kuten suolisto-ongelmien,
vilustumisten ja muiden heikotustilojen hoitoon sekä nivelten, ihon, lihasten ja veren vahvistamiseen. Täällä seikkaperäisempää selontekoa luuliemen terveyshyödyistä.

Homma hoituu helposti: Osta keittoa varten luita tai jemmaile liharuuista ylijääneitä luita jääkaappiin keittoa varten. Liemen tekoon käyvät kaikenlaiset luut, mutta muista jälleen pysyä luomuotuksissa tai riistassa, jolloin takaat keitoksesi ravinteikkuuden – Nimittäin se mitä eläin on syönyt siirtyy mutkien kautta myös sinunkin sisuksiisi. Heitä luut isoon kattilaan ja lisää perään reilusti vettä, niin että veden pinta on useita senttejä luiden yläpuolella. Lisää mukaan omenaviinietikkaa, joka auttaa ravinteiden irtoamisessa ja haluamiasi kasviksia. Itse laitoin lammasluuliemeeni lisäksi porkkanoita, sipulia, valkosipulia ja aivan haudutuksen loppuvaiheessa persiljaa ja suolaa. Kiehauta keitos ja jätä hautumaan miedolle lämmölle kansi päällä 8-24 tunniksi. Hidas ja harras haudutus on tarpeen, jotta saat luista irti kaiken hyödyn. Tarkasta välillä, ettei vesi haihdu kokonaan pois. Lisää tarvittaessa hieman vettä. Kun luuliemesi on valmis, siivilöi se ja nauti esimerkiksi alkukeittona heti tai kolmen päivän kuluessa (säilytys jääkaapissa). Toinen vaihtoehto on kaataa liemi jääpalamuotteihin ja pakastaa, jolloin voit käyttää luulientä myöhemmin keittojen ja kastikkeiden valmistuksessa.

 

Tähän on siis blogissani tultu, raakaruuista luiden hämmentelyyn. Mutta hei, monipuolisuus ennen kaikkea. Ja tässä on nyt todella sitä mitä kutsun tämän hetken ykkössuperfoodikseni.

 

♥ Virpi

Kommentit (5)
  1. Tätä meillä tehtiin, kun olin pieni! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *