Kylpyaika
Olen taannoin parissa pohjauksessani sivuuttanut aihetta torjunta-ainepesu, eli kuinka putsata ei-luomut, tuholaismyrkyillä kuorrutetut vihannekset, hedelmät ja marjat niin, että ne päätyisivät hieman puhtoisimpina sisuksiimme.
Koska sain nyt kesällä ympäri Suomea matkatessani jälleen huomata miten suuria eroja luomutarjonnoissa on eri kaupunkien kesken ja kuinka joillain paikkakunnilla tai joissain kaupoissa on lähes mahdotonta saada ostoskoriinsa salaattiruukkua enempää luomulaatuista tavaraa, niin päätinpä omistaa nyt oman pienen postauksensa kasvisten kylvettämiselle.
Eli mikäli päädyt hankkimaan ei-luomulaatuisia kasviksia, joita ei voi kuoria, tee näin:
Valmista suhkepulloon tai astiaan sekoitus vedestä, ruokasoodasta ja valko-/omenaviinietikasta sekä sitruunamehusta. Tehopesu syntyy yhdistämällä näitä kaikkia kolmea, mutta voit myös tehdä pesunesteen joistain näistä kahdesta raaka-aineesta. Suihkuta valmista seosta kauttaaltaan kasviksien päälle ja anna vaikuttaa 5-10 minuuttia tai jopa puoli tuntia. Voit myös liotella kasviksia asiassa, joka sisältää ko. raaka-aineita. Lopuksi huuhtele kasvikset ja käytä miten mielit.
Hygieenisimmät pesevät myös kuorittavat ei-luomut kasvikset, jotta kemikaaleja ei siirry kuorimisen yhteydessä hedelmälihaan.
Alkuvuonna julkaistun amerikkalaisen Enviromentan Working Groupin tutkimuksen mukaan eniten torjunta-aineita löytyy muuten seuraavista kasviksista:
Omenat
Mansikat
Selleri
Kirsikkatomaatit
Kurkut (tosin muuten suomalainen kurkku on suht. ok)
Viinirypäleet
Chilipaprika
Nektariini
Persikka
Peruna
Pinaatti
Paprika
Kesäkurpitsa
Lehtikaali
Puhtaimpia ovat ko. tutkimuksen mukaan puolestaan:
Avokadot
Parsat
Keräkaali
Cantaloupemeloni
Maissi (tässä kannattaa silti suosia luomua geenimanipuloinnin takia)
Munakoiso
Greippi
Kiivi
Mango
Sienet
Papaija
Ananas
Vihreät herneet
Bataatti
Loppukaneetiksi todettakoon, että kasviksia kannattaa ehdottomasti syödä, oli niitä saatavana luomuna tai ei. Etenkin kyseisen torjunta-ainepesun jälkeen kasvisten hyödyt peittoavat kevyesti pienet torjunta-ainejäämät. Ja myrkkyjäämiähän ei-luomuista tietenkin pesunkin jälkeen löytyy, sillä myrkyt eivät ole pelkästään kasvin pinnalla, vaan imeytyvät kokonaisuudessa kasviin myös maaperästä. Myrkkyjen minimointiin kannattaa kuitenkin ehdottomasti paneutua. Siihen on nimittäin syynsä miksi torjunta-aineet suihkutetaan kasviksiin suoja-asussa ja maski naamalla.
Iloisia kylpyhetkiä kasvistesi kanssa!
♥ Virpi
[…] Käytän useimmiten kasvikset kuorineen ja varsineen päivineen, sillä samaa kamaahan se on! Esimerkiksi porkkanan ravinteet, kuten omenakin, sijaitsevat heti kuoren alla joten yksi työvaihe jää kuorimatta jättämisen myötä pois. Suosin luomukasviksia ja niille riittää huolellinen huuhtelu, tavanomaisille olen tehnyt torjunta-ainepesun. […]
It is the very nice and amazing place to do enjoy if you are interested to use so click on our site and do enjoy. https://ncseculogin.website/