Kylpyaika

Olen taannoin parissa pohjauksessani sivuuttanut aihetta torjunta-ainepesu, eli kuinka putsata ei-luomut, tuholaismyrkyillä kuorrutetut vihannekset, hedelmät ja marjat niin, että ne päätyisivät hieman puhtoisimpina sisuksiimme.

Koska sain nyt kesällä ympäri Suomea matkatessani jälleen huomata miten suuria eroja luomutarjonnoissa on eri kaupunkien kesken ja kuinka joillain paikkakunnilla tai joissain kaupoissa on lähes mahdotonta saada ostoskoriinsa salaattiruukkua enempää luomulaatuista tavaraa, niin päätinpä omistaa nyt oman pienen postauksensa kasvisten kylvettämiselle.

Eli mikäli päädyt hankkimaan ei-luomulaatuisia kasviksia, joita ei voi kuoria, tee näin:

Valmista suhkepulloon tai astiaan sekoitus vedestä, ruokasoodasta ja valko-/omenaviinietikasta sekä sitruunamehusta. Tehopesu syntyy yhdistämällä näitä kaikkia kolmea, mutta voit myös tehdä pesunesteen joistain näistä kahdesta raaka-aineesta. Suihkuta valmista seosta kauttaaltaan kasviksien päälle ja anna vaikuttaa 5-10 minuuttia tai jopa puoli tuntia. Voit myös liotella kasviksia asiassa, joka sisältää ko. raaka-aineita. Lopuksi huuhtele kasvikset ja käytä miten mielit.

Hygieenisimmät pesevät myös kuorittavat ei-luomut kasvikset, jotta kemikaaleja ei siirry kuorimisen yhteydessä hedelmälihaan.

torjunta-aine-pesu_0.jpg

Alkuvuonna julkaistun amerikkalaisen Enviromentan Working Groupin tutkimuksen mukaan eniten torjunta-aineita löytyy muuten seuraavista kasviksista:

Omenat

Mansikat

Selleri

Kirsikkatomaatit

Kurkut (tosin muuten suomalainen kurkku on suht. ok)

Viinirypäleet

Chilipaprika

Nektariini

Persikka

Peruna

Pinaatti

Paprika

Kesäkurpitsa

Lehtikaali

 

Puhtaimpia ovat ko. tutkimuksen mukaan puolestaan:

Avokadot

Parsat

Keräkaali

Cantaloupemeloni

Maissi (tässä kannattaa silti suosia luomua geenimanipuloinnin takia)

Munakoiso

Greippi

Kiivi

Mango

Sienet

Papaija

Ananas

Vihreät herneet

Bataatti

Loppukaneetiksi todettakoon, että kasviksia kannattaa ehdottomasti syödä, oli niitä saatavana luomuna tai ei. Etenkin kyseisen torjunta-ainepesun jälkeen kasvisten hyödyt peittoavat kevyesti pienet torjunta-ainejäämät. Ja myrkkyjäämiähän ei-luomuista tietenkin pesunkin jälkeen löytyy, sillä myrkyt eivät ole pelkästään kasvin pinnalla, vaan imeytyvät kokonaisuudessa kasviin myös maaperästä. Myrkkyjen minimointiin kannattaa kuitenkin ehdottomasti paneutua. Siihen on nimittäin syynsä miksi torjunta-aineet suihkutetaan kasviksiin suoja-asussa ja maski naamalla.
 

Iloisia kylpyhetkiä kasvistesi kanssa!

♥ Virpi

 

 

hyvinvointi terveys liikunta ruoka-ja-juoma
Kommentit (50)
  1. Helppo one-pot kasvisvuoka – Niina Illustrierte
    5.5.2019, 13:03

    […] Käytän useimmiten kasvikset kuorineen ja varsineen päivineen, sillä samaa kamaahan se on! Esimerkiksi porkkanan ravinteet, kuten omenakin, sijaitsevat heti kuoren alla joten yksi työvaihe jää kuorimatta jättämisen myötä pois. Suosin luomukasviksia ja niille riittää huolellinen huuhtelu, tavanomaisille olen tehnyt torjunta-ainepesun. […]

  2. David Smith 225
    22.2.2019, 20:08

    It is the very nice and amazing place to do enjoy if you are interested to use so click on our site and do enjoy. https://ncseculogin.website/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *