Mukajukurtti

Kiitos hyvää

Jukurttipurkki, leipäpussi, juustopaketti, kahvimuki ja sanomalehti lienevät ne yleisimmät tykötarpeet suomalaisten aamiaispöydissä. En lähde nyt sen kummemmin sohimaan näitä aamujemme toteemieväitä, mutta vihjaisempas vain, teille jotka ette tätä tienneet, että prosessoidut maito- ja viljatuotteet ovat yksiä ehdottomasti yleisimpiä ruokayliherkkyysoireiden aiheuttajia. Siksi usein kun kuulen jonkun valittelevan kummallisia vatsa- tai iho-oireita, ehdotan testaamaan hetken maidotonta ja viljatonta elämää. Tämän jälkeen seuraava kysymys useimmin on: ”Mutta mitä mä voin sitten syödä aamupalaksi?”

 

”No herranjestas, vaikka mitä, käytä mielikuvitustasi!” Tekee mieleni joskus sanoa. Sen sijaan annan kuitenkin rakentavamman vastauksen, esimerkiksi seuraavan superhelpon mukajukurttireseptin muodossa.

 

Pussillinen pakastemustikoita
Pari desiä kookosmaitoa
Banaani
Ruokalusikallinen kookosöljyä

Blendaa ainekset tehosekoittimessa ja lapo suuhun jukurtin lailla. Jos teet isomman satsin, säilyy seos jääkaapissa ja maistuu esimerkiksi iltapäivällä välipalana.

Joku blogiani (ja aikaansa?) seurannut saattaa nyt ajatella, että häh, mitä tuossa ohjeessa nyt oli uutta tai edes kirjoittamisen arvoista. On totta, että smoothieita on kotiutettu viimeisen vuoden sisällä äärimmäisen aktiivisesti ja taidokkaasti osaksi ruokavalioitamme erilaisten blogien ja delien tarjonnan voimin, ja voi tuntua, että nämä nykypäivän maidottomat ja ravinnerikkaat pirtelöt (pirtelö, tsih, miten vanhanaikainen sana...) kuuluvatkin jo lähes jokaisen ruokatapoihin. Näin kuvittelin itsekin täällä etelä-helsinkiläisessä kuplassani, kuten mm. myös että ”kaikki” ostavat luomua ja syövät paljon kasviksia ja eivät edes harkitsisi vakuumipakattujen mikropitsojen tai -hampurilaisten syömistä - myydäänkö niitä muuten edes enää, onko se vielä laillista?

 

Kävinpäs kuitenkin taas hieman avartamassa maailmankuvaani ja tömäyttelemässä itseäni maanpinnalle tekemällä viikon vierailun vanhempieni luokse Ouluun. Muutamassa lähiöruokakaupassa tuli myös piipahdettua, ja samalla hieman arvioitua valikoimia ja vakoiltua ihmisten ostoksia. Nätisti ja lyhyesti sanottuna: ”Oho”.

 

Tästä inspiroituneena päätin palata perusasioiden pariin ja postata tämän mukajukurtin ohjeen. Unohdin reseptistä tarkoituksella tocotrienolsit, fytoplanktonit, camu camut, macat, carobit ja kumppanit. Vain marjoja ja hyviä rasvoja, kivoja makuja ja mukava koostumus. Ja hommaan kuluu sama aika kun överiprosessoitujen ruuansulatusjukurttien mainosten tsiigaamiseen mainostauolla. Lopputuloksena vain saat oikeasti vastustuskykyä, vauhtia vatsan toimintaan ja kaiken kaikkiaan hyvää kamaa sisuksiisi.

 

Tällaiset yksinkertaisen taantumukselliset terveiset täältä kuplasta tällä kertaa. Kokeiluniloa aamuihinne armaat.

 

♥ Virpi

Kommentit

Roza (Ei varmistettu)

Tuskin tarvitsee lähteä Oulun lähiöihin tutkailemaan toisten ostoskoreja, Pursimiehenkadun Alepasta löytyy täsmälleen samanlaisia "kauhistuttavia" ostoksia.

Virpi (Ei varmistettu)

Juu, paitsi siellä on muistaakseni ehkä muutama ostettavaksi kelpaava ruoka-aines sattunu valikoimiin, ilm. hieman isomman kysynnän takia, toisin ku joissain visiteeraamissani kaupoissa pikkupaikakkunnilla. Tosin en kyllä kyseiseen pursarin Alepaankaan rahojani kiikuta, tässä kun on lähellä onneksi hyviä vaihtoehtojakin.

Tintti (Ei varmistettu)

Kiitos tästä postauksesta! Olen nyt kuukauden ajan muuttanut ruokavaliotani pienin askelin parempaan suuntaan, ja iloitsen suunnattomasti näistä vinkeistäsi, ne kannustavat eteenpäin ja ovat ihanan positiivisia :) Lisää oi lisää tällaisia! Ja sitten pikkuhiljaa tiputella niitä camu camuja ja carobeja mukaan..

Salla (Ei varmistettu)

Tässäkin on jo kaksi ainesta, joita suurempi yleisö ei tunne: kookosöljy ja -maito. Ainakaan kookosöljy ja mikropizza eivät hyvälläkään tahdolla kuulu samaan ostoskoriin.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Tintti, oi kiva että tuli tarpeeseen! arvasin että tällasille perusresepteille löytyy varmasti myös kysyntää. . Salla, olet oikeassa, mietin ihan samaa. Mutta ehkä yhden tai kaksi uutta raaka-ainetta voisi sentään omaksua, toivon. :) Tarjonta on sitten taas oma lukunsa. Esim. hyvää kookosöljyä ei kovin monesta pikkukaupasta tai pikkupaikkojen isoistakaan kaupoista vielä löydy...

minttukrokantti (Ei varmistettu)

voi että sun blogi on sitten ihana ja inspiroiva! :)

R (Ei varmistettu)

Kiitos ohjeesta! (Täällä yksi, joka ei ole älynnyt käyttää kookosmaitoa tai -öljyä mihinkään.) Mutta minua harmittaa tässä jutussa jotenkin tuollainen hieman ylenkatsova asenne. Tuntuu, että kaikki ne, jotka eivät osta kaikkea ruokaansa luomuna tai erehtyvät joskus syömään jogurttia tai leipää, ovat paholaisia, jotka pilaavat sekä maailman että omankin terveytensä.

Minä myönnän, syön joskus jogurttia (sellaista kreikkalaista, joissa aineksina on vain maito ja hapate, sekä välillä niitä paholaisen sokerilisäainekammotusiiiks-jogurtteja myös) ja syön joskus ruisleipää (koska se vaan maistuu hyvältä ja pitää nälän poissa pitkään). Ostan välillä luomua, mutta en aina, koska se on oikeasti kalliimpaa kuin "ei-luomu". Ja minusta on mukavaa, että suomen kielessä löytyy vielä oikeasti suomalaisia sanoja, kuten pirtelö, eikä kaikkia sanoja tarvitse lainata ulkomailta. Onhan se tyylikästä sanoa smoothie, mutta kun suomen kielen säilymisen kannalta olisi mukavaa, että joku sanoisi vielä pirtelö.

Virpi (Ei varmistettu)

minttukrokantti, kiitän. :) . R, hyvä kommentti. Ironia on vaikea laji, itsekin tuon postaukseni jälkikäteen lukaistuani mietin, että lukeekohan tämän nyt kauhean ylimielisenä paasauksena, vaikka tarkoitus oli vain hieman olla humoristinen. Toki ei niin pientä pilaa, etteikö totta toinen puoli. Pointtini oli kuitenkin se että esim.luomuruuan saatavuus on useissa paikoissa yllättävän heikko (lue:olematon) ja samalla ihmisten tietoisuus hyvistä ruokavalinnoista ja ruuan merkityksestä terveyteen on jotain aivan muuta mihin on omassa pienessä elinpiirissään tuudittautunut uskomaan. Jos ympärillä olevat hifistelevät superfoodien kanssa, saattaa helposti unohtaa, että iso osa ihmisistä ei edelleenkään osaa yhdistää kurjaa oloaan kurjiin eväisiinsä, vaan lappavat suuhunsa päivästä toiseen kuollutta valmisruokaa ym. Silloin ei toki ole mitään järkeä lähteä syyllistämään, vaan jakamaan tiedon valoa. Ja silloin perus on paras, kuten tuo postauksessa mainitsemani maidoton jukurttivinkki.

Virpi (Ei varmistettu)

ja PS, partaäijäjukurtit ja hyvät ruisleivät kuuluvat itselläkin satunnaisiin eväisiin, ei niistä nyt kannata kenenkään syyllistyä, mutta jos vatsa tai iho oireilee, kannattaa ehkä koklata niiden pois jättämistä, ellei sitten tykkää olla kipeänä. (toiset nimittäin tykkää). PPS, pirtelö on minustakin paljon söpömpi sana kuin smoothie, vaikka kuulostaakin niin kasarilta. ;)

Sofi (Ei varmistettu)

Nyt oli pikkuisen kylla pohjoista halveeraavaa juttua, vaikka se tuskin oli pointtina. Olkaahan tyytyaisia siella etelassa, etta teilla on ruohonjuuret sun muut. Meidan pohjoisten ihmisten taytyy sopeutua vallitseviin olosuhteisiin. Onneksi asiat ovat menneet eteenpain ja pohjoisestakin loytyy ihan samanlaisia tiedostavia (!) ihmisia kuin etelassakin. Ja onneksi meilla on Haaparanta ja Ruotsi lahella, jossa ekoasiat ovat paljon edella Suomea ja luomutuotteita kattavat valikoimat. Ja toistaalta, en vaihtaisi pohjoisen puhdasta ilmaa ja luontoa puhtaine marjoineen mihinkaan etelan mestoihin...

Hosuli / hosuli.blogspot.com (Ei varmistettu)

Minunkin korvaani vähän särähti tuo sävy, vaikkei se ehkä ollut tarkoitus? Oulu ei kuitenkaan ole mikään pikkupaikkakunta (vaan yksi Suomen suurimmista kaupungeista), joten luomu- yms. valikoimaa on nykyään jo ihan kohtuullisesti. Ei pienissä lähiöruokakaupoissa tietenkään, mutta ei ole Helsingissäkään. Mutta Ruohonjuuren tänne rantautumista odotellessa... :)

Hosuli / hosuli.blogspot.com (Ei varmistettu)

Niin ja kiitti ohjeesta!

Virpi (Ei varmistettu)

Sofi, oma tulkintansa tuokin. Mutta miksi ihmeessä halveeraisin pohjoista? Lähinnä mielestäni on vaan omituista, että ruokakauppojen tarjonnan kehityksessä voi olla niin huimia eroja Suomen sisällä. Todennäköisesti kysynnän ja tarjonnan lain toteutuminen on yksi "syyllinen". Uskon, että jos löytyy tarpeeksi valistuneita vaatijoita, niin kyllä se kauppiaskin alkaa täytellä niitä hyllyjään hieman toiseen malliin. Ja todellakin olen onnellinen itseäni ympäröivistä laaturuokaa tarjoavista putiikeista, ilman mitään ylimielisyyttä. Samalla harmittaa mm. niiden "ruokatiedostavien" pikkupaikkakuntien asukkaiden tai esimerkiksi oululaisten vanhempieni puolesta, joilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia löytää lähikaupoista haluamiaan raaka-aineita. Toki, kuten Roza tuossa kommentoi, löytyy täältäkin paljon kauppoja, joiden tarjonta on oudon takapajuinen ja ajasta jälkeen jäänyt.

Katti (Ei varmistettu)

Toivottavasti luomu on jonain päivänä mainstreamia sekä ruoan tuotannon että tarjonnan suhteen. Sitä odotellessa..

Laura (Ei varmistettu)

Kiitos mukavasta perusohjeesta, näitä toivoisi enemmänkin. Ei vain siksi, etteivät kaikki ole perehtyneet superfoodien ja raakailun ym saloihin, vaan myös sen vuoksi, etteivät kaikki halua tai voi käyttää erikoisia ainesosia. Fakta on, että esimerkiksi superfoodit ovat todella kalliita, eikä monen opiskelijan tai muiden vähävaraisten budjetti vaan repeä niihin. Toisaalta kaikki eivät vain koe niitä tarpeellisiksi, tai halua kuluttaa toiselta puolelta maapalloa roudattua ruokaa. Silti halu elää terveellisesti ja syödä ravinteikkaasti on monilla. Tokihan "skenessä mukana" olevilla on tieto ja taito itselläänkin, mutta maailma on pullollaan mahdollisuuksia reseptienkin suhteen, eikä kaikkea aina hoksaa itse. Eli jatkossakin simppelit ideat jakoon! :)

Helinä (Ei varmistettu)

Mä miellän pirtelöksi kaikki jäätelöpohjaiset sokeripommit ja smoothieksi sitten nämä terveyspirtelöt.

Alice (Ei varmistettu)

Kiitos ohjeesta, täytyy kokeilla! Mitä kookomaitoa suosittelet? Eri merkkien tuotteissa on suurta laadullista vaihtelua. Osa on kookosta ja osa "kookosta", eikä makukaan aina taattu. En ole löytänyt lempparia, joten suosituksia otetaan vastaan :)

Anna (Ei varmistettu)

Siellä "etelä-helsinkiläisessä kuplassa" ei vissiin tunneta varallisuuseroja. Aamujukurtin ja -leivän korvaaminen on helpommin sanottu kuin tehty, jos tarjotut reseptit tulevat monin kerroin kalliimmaksi. Sanon tämän työssäkäyvänä opiskelijana, joka yrittää pysyä erossa molemmista ja ostaa edes kymmenesosan ravinnostaan luomuna, ja elää sen vuoksi jatkuvasti tili miinuksella. Kyse ei ole huonosta priorisoinnista silloin kun rahaa ei yksinkertaisesti ole - tilanne, joka koskettaa yhä useampia ihmisiä kovaa vauhtia epätasa-arvoistuvassa Suomessa. Mikäs siinä, jos haluaa jakaa hyviä reseptejä niille, jotka pystyvät niitä toteuttamaan, mutta on aika nuivaa syyllistää niitä muita, joilla nyt vaan ei ole varaa vetää pussillista mustikoita ja paria desiä kookosmaitoa alas yhdellä kertaa. Aamiainen kun ei ideaalitilanteessa kuitenkaan jää päivän ainoaksi ateriaksi.

Toinen Anna (Ei varmistettu)

Kiitos hyvästä tekstistä! Kieltämättä tämä Helsinki vs. muu Suomi on aihe joka aina herättää kipakoita mielipiteitä, vaikka pointtisi olikin valikoiman laajuus joka on luonnollisesti pääkaupungissa suurempi. Minä ainakin ikuisena optimistina uskon että tietoisuus näistä jutuista on koko ajan kasvamassa ja parempaan suuntaan ollaan menossa :) itse ainakin mainostan hyväksi kokemiani juttuja kaveripiirissä, ehkä kavereiden kyllästymiseen asti, heh! PS. Oulussa olen löytänyt jo Tuiran Salesta luomutofua ja Välivainion K-Marketista luomukookosöljyä ;)

Itekki oululainen (Ei varmistettu)

Menee todellakin ympäri kaupunkia hakemiseksi nämä luomutuotteet. Jotain tuolla,sitä täällä jne. Ehkä Stocmann, Kaakkurin City Market ja Linnanmaan Prisma paikkoja joista saa jopa kotimaista luomu jauhelihaa ja muutenkin kohtuu tarjonnat. Hinnat vaan on huikeita ja kauppojen hintaerot myös. Mutta, jos omistaa auton, niin sittenhän sitä voi ajella. Näin pyörällä kulkevana ei vaan viitsi ympäri kaupungin rajamaita vinttailla ruoan perässä ainakaan päivittäin :)

r. (Ei varmistettu)

Kannatetaan, Ruohis Ouluun! Moni tulisi varmasti Rollostakin asti siellä asioimaan! (lähempänä se on kuin Hki, josta nyt ostan...) :)

Kyllä pohjoisestakin löytyy kun osaa etsiä... Ja onhan meillä netti ja nettikaupat!

Nappi (Ei varmistettu)

Tosiaankin on haastavaa normaali-ihmisen käsittää edes sanoja tocotrienols tai spirulina, kun näkemys terveellisestä on Real-ruisleipä natriumglutamaattileikkeleellä ja kevytjuustolla. Kyytipoikana appelsiinimehua ja rasvaton sokeripommijogurtti. Näihin asioihin vihkiytymätön todella luulee syövänsä terveellisesti tällä tavoin.
Suomalaisilla on oikeisiin ruokailutapoihin tottumiseen vielä hyvin pitkä matka! Kihisen tuskasta kun isäni, joka sai vuosi sitten lievän sydänkohtauksen, ostaa nykyisin "niitä sydänmerkkituotteita, ne on hyviä" ja jättää edelleen kasvikset syömättä ja vetää ruisleipää. Tälle sukupolvelle tai ainakin hyvin jääräpäiselle isälleni on aivan turha mennä kitisemään kookoskerma-jugurtista :D "eihän siitä saa energiaa jos ei oo pottua ja leipää". Oma syömistapani herättää miltei ainoastaan epäluuloa ja syömishäiriöepäilyjä, vaikka voin paremmin kuin koskaan. Oh well.
Ps. Ihana blogi sinulla :),

Se on sitä lähimmäisen rakkautta (Ei varmistettu)

näitä ravintoasioihin perehtyneitä ihmisiä, jotka valistavat ja opastavat meitä terveellisemmän ruoan lähteille. Kiitos Virpille viitseliäisyydestä, joudut varmaan tekemään rutkasti töitä, koska tuskin näin monipuolinen tieto on syntymälahjana saatua. Jatka samaan malliin.

papero (Ei varmistettu)

tätä ohjetta kokeiltuani, ei tee mieli enää Danonea. xx

Sisu (Ei varmistettu)

Tämä ohje menee heti kokeiluun! En ole nimittäin jogurtin tilalle mitään keksinnyt (lapset kun kovasti tykkää jogurtista). Säilyisikö se hyvänä yön yli? Usein puolet perheestä vielä nukkuu aamulla niin ei viitsis blenderia pörisyttää ;)

Mawi (Ei varmistettu)

Anteeeksi nyt mutta on pakko kommentoida että mielestäni reseptisi ei ole mitenkään erityisen terveellinen. Missä on proteiinit? Onhan toki juu kookosmaidossa 2gr/100 grammaa mutta ei se nyt ihan riitä. Kookosmaito on rasvaista ja koko reseptin energia tulee lähinnä rasvasta..
En söisi tätä aamupalaksi. Lisäksi en pysty ymmärtämään maidon ja viljatuotteiden absoluuttista tuomitsemista. Toki ne ei kaikille sovi mutta joillekin sopii. Itselleni eivät täysjyvävilja ja maitotuotteet aiheuta mitään oireita mutta kypsentämättömät kasvikset saivat aikaan aivan valtavat vatsakivut. Vatsa ei kahden kuukaudenkaan aikana tottunut niihin vaan vasta entiseen ruokavalioon palaaminen hävitti vatsakivut. Kasviksia syön toki paljon vieläkin mutta enemmän kypsennettynä.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Mahtavia kommentteja, kiitos niistä! :) Sisulle vastaan että juu, säilyy yön yli jääkaapissa, kunhan vain hämmennät vähän aamulla. . Mawi, en sanonutkaan että tuo antamani "mukajukurtti" korvaisi koko aamiaisen. Kirjoitin että sillä voi korvata maitojukurtin, josta monille tulee erilaisia reaktioita. En myöskään tuomitse absoluuttisesti vilja- ja maitotuotteita, en tässä enkä muissakaan postauksissani. Tarkkuutta lukuun. ;)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Haluan lisätä vielä näin yleisesti, että ei ole tarkoitus että yhtä ja samaa kamaa vedetään joka aamu, ei edes tätä "mukajukurttia". Monipuolisuutta ja vaihtelevuutta siis myös niihin aamiaisiin. Esim. joskus smoothieita, kaura-, hirssi- tai tattaripuuroja, toisinaan marjoista tai hedelmistä tehtyjä tuorepuuroja tai munakkaita... Vaihdellen ja omaa kroppaa kuunnellen. Joidenkin teorioiden mukaan jokaisella aterialla tulee saada kunnolla proteiineja, myös aamiaisella, toisten mukaan terveellisintä on pötkiä mahdollisimman pitkälle päivään vain marjoilla ja hedelmillä. Absoluuttista totuutta näihin ei ole. Se on hyväksyttävä.

Eve (Ei varmistettu)

Kookosmaito sisältää paljon kovia rasvoja eikä sitä voi hyvällä tahdollakaan laskea terveelliseksi tuotteeksi. Suomalaisesta lehmästä lypsetty maito päihittää sen mennen tullen. Sisu, en suosittele tarjoamaan lapsille kookosjukurtteja. En myöskään ymmärrä, kuinka joku voi kuvitella että on jotenkin erityisen eettistä kuljettaa tuotteita toiselta puolelta maapalloa. En voi mitään sille, että surettaa se miten nykysuomalaisen (kaupungissa asuvan) käsitys hyvän oman tunnon saavuttamiseen liittyy lähinnä oman navan tutkiskeluun ja omaan ateriointiin. Ettekö te tee mitään muuta kuin haalitte niitä hifistelyeväitänne ympäri kaupunkia? Eikä teillä edes ole mitään lähdekritiikkiä, vaan uskotte kaikki tarinat, joita toiset hipit teille kertovat. Oma elämäntyöni on oikeasti muitakin hyödyttävissä ja auttavissa asioissa, ja syöminen hoituu siinä sivussa, koska on vain pakko jotain syödäkin.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Eve, huh, eipä tuohon voi muuta sanoa kuin että toivottavasti pääsit hieman patoumistasi. En edelleenkään sano että tällaista pitäisi syödä joka päivä, se on vain yksi VAIHTOEHTO muiden joukossa. Ja en tiedä mihin ihmisryhmään nyt minut yhdistät, mutta itse saan tietoni pääasiassa ravintoalan opintojeni kautta, maailman huippuasiantuntijoilta, monipuolisista lähteistä, lähdekritiikkiä harjoittaen, en miltään random "hipeiltä". Mutta kerro Eve ihmeessä, että millaisen aamupalavaihtoehdon sinä tarjoaisit ihmiselle kenelle ei vaikka sovellu maito- tai viljatuotteet? Eikä muuten ole sanottu että kovat rasvat, kuten eläinrasvat ja kookosrasva olisivat automaattisesti pahasta. Joidenkin uusien tutkimusten valossa nämä ovat vanhentuneita "harhaoppeja". Mutta en todellakaan lähde siitä inttämään. Se ei ole tässä olennaista. Ei kai tässä voi lopuksi kun lähettää rakkautta sinnekin osoitteeseen.

Kummastunut kommentistasi (Ei varmistettu)

Ihminen on mitä syö, joten mietippä vähän syömisiäsi jaksaaksesi vaativassa työssäsi.

Kira (Ei varmistettu)

Kiitos ihanasta resepti vinkistä! Pyöräytin tälläisen eilen illalla, tosin tuoreesta mangosta ja lisäsin hieman tocoa ja cashew pähkinöitä. Oli namia!

www.trulykira.com

Virpi (Ei varmistettu)

Ole hyvä. :) ja ompas sulla kiva blogi! täytyypä perehtyä oikein tarkemmin, kiitos siis vierailusta ja linkistäsi!

S. (Ei varmistettu)

Kiitos jälleen reseptistä. Itse jätin kesällä maitotuotteet pois, koska mulla oli niin paljon iho-oireita. Kesän lopussa hypin riemusta kun ne olivat tällä ruokavalion muutoksella hävinneet. Nyt kuitenkin ne ovat palanneet, ei ehkä niin pahana, mutta kuitenkin. Ja siis olen jatkanut tätä maidotonta elämää. Mun pitäis ehkä kokeilla myös jättää noi viljatuotteet.. Mitä mieltä Virpi oot soijamaidosta? Käytän sitä päivittäin. Mua huolettaa siinä lähinnä se, että se säilyy niin kauan, että siinä on varmaan aika paljon kaikkea "huonoa" lisäämään sitä säilyvyyttä. Mistä tota hyvää kokoosmaitoa ostat? Ihan vaan niissä säilyketölkeissä?

Kiitos vielä ihanasta blogista!

Oululainen (Ei varmistettu)

Vaikuttaa siltä, että mitään sanomaasi tai tekemääsi ei saa kritisoida etkä selvästi edes halua ottaa mitään kritiikkiä vastaan...

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

S, Hyvä että sait iho-oireet katoamaan kesällä, edes hetkeksi! Olisiko auringolla ollut osuutta asiaan? Entä ulkoilulla&hapen saannilla? Entä syötkö D-vitamiinilisää? Ja tuosta soijamaidosta lyhyesti: Itse en ole mikään soijatuotteiden suurkannattaja, etenkään päivittäisessä käytössä, koska ne ovat usein melko pitkälle prosessoituja tuotteita, ja voivat tosiaan sisältää melko epämääräisiäkin ainesosia, kuten epäilit. Isoa osaa kaupoista myytävästä soijatuotteista ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa terveysruuaksi. Ongelmiksi voisin äkkiseltään nimetä seuraavat syyt: geenimuunneltu soija, prosessointi ja se että useat syövät soijaa melkoisen isoja määriä korvatakseen esim. lihan ja saavat sitä kautta mm. turhan tuhdin annoksen estrogeenin tapaan kehossa toimivia aineita, mikä voi johtaa muihin ongelmiin. Hapatetut soijatuotteet, kuten miso, tempeh ja natto ovat sitten asia erikseen ja mm. useiden ravintoasiantuntijoiden suosittelemia.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Oululainen, Toki kaikenlaiset näkemykset, etenkin perustellut ja myös omastani poikkeavat ovat kovin tervetulleita. Mutta siinä vaiheessa jos kommentoinnin taso on alhaista, nimittelevää, perusteettomasti syyttelevää, tai jopa solvaavaa, voi odottaa hieman napakampaa vastausta, tai todennäköisemmin ei vastausta laisinkaan.

Eppu (Ei varmistettu)

Ihan ensiksi pitää todeta että kokeilin ja hyvää oli. Mutta nyt pitää kuitenkin kysyä yhtä juttua. Yleensä kehotetaan suosimaan hyviä rasvoja, jotka useimmiten ovat pehmeitä rasvoja kuten öljyjä. Nyt mietityttää tuo kookosöljy että onkohan se terveellistä ja mikä on kohtuu määrä käyttää sitä kun kokooksen rasva kuitenkin on kovaa rasvaa. Eli osaatko sanoa tai oletko kuullut mistään mitään suosituksia kookosöljyn käytöstä tai sen terveellisyydestä?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Eppu, Kiva kuulla että onnistui! Olen kirjoittanut noista rasva-asioista lyhyesti pari postausta tämän jälkeen tulevan Kelta kaipuu -postauksen kommenttiosioon. Näyttää mietityttävän muitakin. Tarkoitus palata aiheeseen paremmin hieman myöhemmin erillisessä postauksessa. Mutta siis kookosrasvaa/-öljyä ei tarvitse pelätä. :)

Nazharl (Ei varmistettu)

Kuinka pjoaln haluat laihtua on todellakin se peruskysymys kaikille meille kilojen kanssa kamppaileville. Ja jos vastaus on, etta ei ole oikein valmis muuttamaan mitaan olisi varmasti parasta lopettaa sen miettiminen ja siita valittaminen. Olisi ainakin elama silloin helpompaa itselleen.

Zai (Ei varmistettu)

Whoeevr wrote this, you know how to make a good article.

cdtygctbxwp (Ei varmistettu)

xhvyXH kzpngcsqsuem

Kajal (Ei varmistettu)

Well done article that. I'll make sure to use it wsiley.

zgzytn (Ei varmistettu)

b3pzeK txfjlleixeay

Kommentoi