Nam nam kaakku
Vanhalla blogialustalla blogiani jo seuranneet muistavat ehkä kuinka tässä taannoin ajauduin kakkukiihkon kynsiin, ja epäilin blogini muuttuvan pian kakkublogiksi. No, olen nyt saanut tartutettua tuon saman kakkukuumeen myös 1 vuoden ja 3 kuukauden ikäiseen tyttäreeni.
Samanaikaisesti hän potee myös erästä toista maniaa, joka liittyy leikkipuistoihin. Näistä kummastakin intohimojensa kohteesta, kakuista ja leikkipuistoista, hän käyttää yhtä ja samaa sanaa “kaakkuu”. Puistojen kohdalla se viittaa kiikkumiseen, mutta myös hiekkakakkujen tekemiseen.
“Kaakkuu, kaakkuu!” on huudahdus, joka raikaa meillä useita kymmeniä kertoja päivässä. Sillä kun osoitetaan kaikkea keinumista, kiikkumista, kakkuja ja hieman kakuntapaisia herkkuja, kuten eilen postaamaani kerroksittaista kirsikkasmoothieta.
Voisin vielä kertoilla enemmänkin tyttäreni valloittavasta verbaliikasta, mutta koska tiedän, että etenkin lapsettomille nämä tällaiset jutut saattavat olla tosi tylsää luettavaa, niin menen nyt itse asiaan. Eli kakkuun, jonka tein eilen.
Päässäni oli jo tovin vilahdellut kuva porkkanakakusta, tiedättehän sen amerikkalaisen tuorejuustolla kuorrutetun porkkanaraastetta sisältävän rasva-sokeri-vehnä-leivonnaisen? Toki te tiedätte, sehän on klassikko.
No samaan tapaan, kun sanotaan, että päässä soiva laulu lähtee pois sillä, että kuuntelee kyseisen kappaleen, niin ajattelin, että kaipuuni porkkanakakkuun lähtee vain syömällä sellaista. Mutta koska tiedän kokemuksesta, että kyseisestä kakusta tulee useimmiten todella äklömakea ja tukkoinen jälkifiilis, mikäli sitä on syönyt enempää kuin yhden lusikallisen, niin päätin tehdä tästä jenkkien perinneherkusta raakaversion – tai tuoreversion. Tuorekakku kuulostaa paljon herkullisemmalta kuin hieman keskeneräiseltä kalskahtava raakakakku.
Ja saanen muuten vaatimattomasti mainita, että kakusta tuli melko onnistunut. (Oli ihan saakelin hyvvää!) Lisäsin sekaan vielä appelsiinia, mehun ja kuoriraasteen muodossa, mikä antoi kakulle hauskasti kesäistä raikkautta.
Ja vaikka näitä raakakakkuja hypetänkin, niin kannattaa kuitenkin muistaa, että vaikka raakakakut ovat huimasti terveellisempiä kuin tavan kakut, niin ne sisältävät usein melkoisesti fruktoosia, mikä ei toki tee hyvää, mikäli kyseistä kamaa nauttisi päivittäin suuria määriä. Tämä kyseinen kakku sisältää myös runsaasti pähkinöitä, jotka ovat myös näin isoina annoksina hyvin raskaita kropalle, jos niiden kerskakulutus on päivittäistä. Eli vaikka kyseessä on hyviskakku, niin muistakaamme jälleen kultainen kohtuus. Ei päivittäin. Vain joka toinen päivä.
Porkkanakakku (raaka, gluteeniton, maidoton, sokeriton)
*vuokakoko noin 17 cm halkaisijaltaan
2 keskikokoista porkkanaa
3 dl saksanpähkinöitä
1,5 dl rusinoita
1 dl kookoshiutaleita
2 rkl hunajaa
1 tl vaniljauutetta
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
3 rkl appelsiinista puristettua mehua
Kuorrutus:
2 dl cashew-pähkinöitä
2 rkl sitruunasta puristettua mehua
Puolikkaan appelsiinin mehut
2 rkl hunajaa
1 tl vaniljauutetta
1 tl appelsiinikuoriraastetta
1 rkl vettä
Viipaloi pestyt porkkanat pieniksi paloiksi ja heitä blenderiin. Murenna niitä pienellä teholla, mutta vain hieman, jotta saat porkkanat hieman murenemaan. Lisää loput ainekset ja sekoita sykäyksittäin. Pohjataikinan on tarkoitus jäädä hieman karkeaksi, ei sekoittua tasaiseksi massaksi, joten varo hienontamasta liikaa. Maistele taikinaa ja lisää tarvittaessa sitruunaa, makeutusta tai jotain muuta maustetta.
Leikkaa kakkuvuoan pohjalle pala leivinpaperia, jotta kakku on myöhemmin helpompi siirtää. Kaavi taikina vuokaan ja tasoita. Valmista kuorrute.
Liota kuorrutteeseen tulevat pähkinät yön yli vedessä tai käytä sellaisenaan. (Liotettuna pähkinät ovat muun muassa helpommin sulavia) Lisää kaikki kuorrutteen ainekset pestyyn blenderiin ja sekoita mahdollisimman tasaiseksi massaksi. Myös esimerkiksi sauvasekoitin toimii hyvin kuorrutteen tekemisessä. Voit lisätä tarvittaessa hieman lisää nestettä, jos et saa seosta sekoittumaan muuten tasaiseksi. Kuorrutteen on tarkoitus kuitenkin olla oikein paksua ja tahmeaa, kuin tuorejuustokuorrutetta. Levitä kuorrute vuokaan kakun pinnalle.
Laita kakku tekeytymään jääkaappiin pariksi tunniksi tai noin puoleksi tunniksi pakkaseen, jolloin kakku kovettuu hieman. (Yön yli jääkaapissa muhittuaan maut ovat ehkä parhaimmillaan.) Ota vuoka huoneenlämpöön ja siirrä kakku tarjoiluastiaan. Raasta kakun pinnalle appelsiininkuorta, tarjoile ja nauti. Kakku säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
Lopuksi vielä yksi lapsijuttu: Kysyin tytöltä, ehkä hieman johdatellen, hänen lusikoidessa kakkua suuhunsa: “Onko äiti tehnyt tosi hyvän kakun, onko?” Vastauksena tuli leveä hymy, hyväksyvä katse ja tomera toteamus: “nam nam kaakku”.
Nnuf said.
♥ Virpi