Nästan hälsan själv
Ja näin hän palasi lomalaitumilta. Hieman rähjääntyneenä, satoja kilometrejä niittäneenä, aavistuksen haikein mielin, mutta oman kodin tuoksusta silti nauttien.
Oli hyvä heinäkuu. Ja erityisen hyvä oli nettipimento, jonka rauhasta sain nautiskella parisen viikkoa. Puhelinkin hajosi totaalisesti viikko sitten, joten sekin toi oman mukavasti erakoittavan lisänsä. Kyllä tuli taas hyvä muistutus siitä, kuinka tekee hyvää ihmiselle keskittyä vain sen oman elämän elämiseen, ilman, että olisi tekemisistään ja ajatuksistaan toitottamassa joka tuutissa ja eetterissä.
Mutta koska olen paatunut blogaaja, ja koska minulla ei ole enää täällä kodin laajakaistojen äärellä mitään tekosyytä pysytellä nettipimennossa, ja ennen kaikkea koska tein eilen illalla aika kivan piirakan, niin pitihän siitä nyt sitten tulla tietenkin toitottamaan.
Kimmokkeen piirakan tekemiseen sain Ahvenanmaalla Maarianhaminassa sijaitsevan Bagarstuganin upeasta upeasta piirakasta nimeltä Hälsan själv, johon olen täysin rakastunut. Yritin jäljitellä piirakan ainesosaset ja maut mahdollisimman tarkkaan, mutta eihän siitä tietenkään samanlainen tullut. Kopion ongelma onkin siinä, että se häviää aina alkuperäiselle. Mutta omana itsenään, ilman vertailua, piiras oli makoisa. Sen verran hyvä, että kehtaan jakaa versioni eteenpäin.
Nästan Hälsan Själv -omenapiiras
(gluteeniton, sokeriton, maidoton)
Pohja:
5 dl kaurahiutaleita
1 dl riisijauhoja
1/2 tl psylliumkuitujauhetta
1 dl luomukirnuvoita
0,5 dl kylmäpuristettua kookosöljyä
2 rkl kotimaista luomuhunajaa
5 rkl vettä
½ tl merisuolaa
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Hienonna kaurahiutaleet blenderissä jauheeksi. Kaada kaurajauhe kulhoon ja lisää riisijauho. Annostele sulat rasvat ja juokseva hunaja ja sekoita. Lisää vettä ja suolaa. Taikinan tulee olla tahmaista, mutta ei liian löysää. Mikäli taikina vaikuttaa kuivalta, lisää hieman rasvaa tai hivenen vettä. Painele taikina kookosöljyllä tai voilla voideltuun piirasvuokaan ja esipaista pohjaa reilu 5 minuuttia uunissa.
Täyte:
5 omenaa
0,5 dl kotimaista luomuhunajaa
Puolikkaan sitruunan mehut
1,5 tl kanelia
½ tl kardemummaa
¼ tl muskottia
Viipaloi omenat ohuiksi siivuiksi ja kaada kulhoon. Lisää päälle juokseva hunaja ja purista mehut puolikkaasta sitruunasta. Annostele sekaan mausteet. Hämmennä lusikalla niin, että kaikki omenat maustuvat hyvin. Maistele ja lisää tarvittaessa jotain mausteista. Kaada omenaseos esikypsytetyt pohjataikinan päälle piirasvuokaan.
Murutäyte:
2 dl kaurahiutaleita
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
0,5 dl rasvaa – luomukirnuvoita tai kylmäpuristettua kookosöljyä
3 rkl kotimaista luomuhunajaa
½ tl kanelia
Sekoita kaurahiutalete ja siemenet. Kaada sekaan sula rasva ja juokseva hunaja. Lisää halutessasi kanelia. Sekoita tasaiseksi. Maistele ja lisää tarvittaessa jotain mausteista. Ripottele murutaikina omenaviipaleiden päälle piirasvuokaan. Paista piirasta uunin keskiosassa noin 45 minuuttia tai kunnes piiraan pinta on kauniin ruskea.
Kastike:
Maustamatonta turkkilaista luomujukurttia + aitovaniljajauhetta
tai
Näillä eväillä, suloisia heinäkuun viimeisiä päiviä!
♥ Virpi