Oikeesti siistiä

Tuossa äsken kylpyhuonetta kuuratessani tuli mieleeni, että voisinpa kirjoittaa tänne sanasen pesuaineista. Koska hyvinvoinnin yksi kulmakivistä on kaikenlaisten myrkkyjen väistely, on kodin putsareiden laadun syynääminen enemmän kuin suositeltavaa.

Itselläni pätee siivoukseen sama ajatusmalli kuin ruokaan. En pysty nauttimaan täydellisesti suurimmistakaan herkuista, jos tiedän niiden sisältävän epälaadukkaita ja luonnottomia raaka-aineita. Pelkkä makunystyröiden hurmaaminen ei riitä aitoon nautintoon. Siivouksessa taas silmän huijaaminen kiiltävillä pinnoilla ja nenän vedätys ”luonnonraikkailla” tuoksuilla ei saa minua luottamaan aitoon puhtauteen. Jos itse pesuaineet ovat likaisempia kuin jättämäni tahrat, on jotain pikkusen pielessä.

Monet tavalliset kodin pesuaineet kyllä irrottavat lian, mutta pelmauttavat samalla ilmoille sellaisen myrkkymäärän, että siivouksen tosiasialliset hyödyt voivat mennä lopulta pakkasen puolelle. Etenkin uunin-, ikkunan- ja kylpyhuoneen pesuaineet sisältävät tujut määrät myrkkyjä, joista terveydestään välittävän kannattaa pysytellä kaukana. Pesuaineiden vahvat kemikaalit voivat muun muassa ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa allergioita. Vältä pesuaineita, jotka sisältävät seuraavia pahiksia: phosphates, ammonia, volatile organic compounds (VOC's), sis. 1,4-dichlorobenzene, triclosan, nonylphenol ethoxylates (NPE's), chlorine, hydrochloric acid, sodium hydroxide, sulfuric acid, glyycol ethers, phthalates, ethanolamines, formaldehyde, TEA (Triethanolamine.)

Huh, mitä siansaksaa. Itse en jaksa juurikaan käyttää aikaani kryptisten inci-listojen syynäämiseen, vaan pyrin poimimaan ostoskassiini jo turvallisiksi leimattuja tuotteita tai käyttämään siivouksessa naturellia kamaa.Parin viime vuoden aikana on ollut ilahduttavaa huomata erilaisten ekopesuaineitten esiinmarssia kauppojen hyllyille. Useat näistä ekoputsareista ovat vain hieman tyyriitä, mistä johtuen osa saattaa jättää siivouskaappiensa sisällön ekoistamisen sikseen ja turvautua niihin halpoihin kemikaalipommeihin. Vähäisemmissä varoissa olevankaan ei kuitenkaan ole pakko pahoinpidellä itseään ja ympäristöään myrkyillä. Kodin saa nimittäin puhtaaksi myös hyvin edullisilla ja yksinkertaisilla menetelmillä. Tässä muutama hyväksi todettu vinkki:

-Turvallisen ikkunanpesuaineen saat lisäämällä pesuveteen lorauksen valkoviinietikkaa. Toinen todella helppo kikka ikkunoiden kirkastukseen on pyyhkiä lasi kuivalla sanomalehdellä. Teimme kerran poikaystäväni kanssa testin, hän jynssäsi toisen ikkunan sanomalehdellä ja minä pesin toisen pesuaineella, lastalla ja mikrokuituliinalla. Lopputulos oli sama, paitsi itsellä pesuun tuhlautui reilusti enemmän aikaa ja vaivaa.
-Etikka toimii myös hyvänä yleisputsarina. Lisää veteen etikkaa ja pari tippaa nenäsi mukaista luonnollista eteeristä öljyä ja pese seoksella lattiat ja muut pinnat. Jätät samalla jälkeesi hurmaavan turvallisen tuoksun. Laventeli- ja Tea tree -öljyjen antibakteeriset ominaisuuden sopivat hyvin siivoukseen.
-Kylpyhuoneen ja keittiön jynssäykseen sopii mainiosti ruokasooda. Varistele ruokasoodaa pestävälle pinnalle ja hiero puhtaaksi.
-Turvallinen ”putkimies” syntyy sekoittamalla omenaviinietikkaa ja ruokasoodaa. Ripottele ensin soodaa viemäriin ja lisää perään etikkaa. Anna kuplia noin vartin verran ja huuhtele kuumalla vedellä.
-Peilien rasvatahrat liukenevat nätisti sitruunalla.
-Mikrokuituliinat poistavat monet liat ilman pesuaineita.

Katso lisää vinkkejä turvalliseen siivoukseen tältä videolta.

Nämä tiedot jaettuani palaan nyt takaisin tangoamaan moppini kanssa. Raikas koti on onnellinen koti.

♥ Virpi

Kommentit

Eeva (Ei varmistettu)

Ihania vinkkejä! Mistä muuten olet tilannut/ostanut eteerisiä öljyjä?

Tiia (Ei varmistettu)

Kiitän tästä! Olin juuri muutaman kuukauden kesätöissä siivoushommissa, ja vaikka aineet olivat tehokkaita, niin vähän se niiden koostumus pisti mietityttämään... Eikä esimerkiksi kloorin käryissä oleskelu tosiaan pidemmän päälle terveellistä ole.

Oma yleispuhdistusaine pääsi juuri loppumaan, mutta enpä taidakaan heti ostaa uutta - keittiön kaapissa on kyllä etikkaa ja soodaa :)

Laurita (Ei varmistettu)

Eteerisiä öljyjä saa mm. Hyvinvoinnin tavaratalosta: https://www.hyvinvoinnin.fi/
kuten myös Mummia: Mummi ja Minä -pesuaineet eivät sisällä zeoliittiä, fosfaattia, keinotekoisia väri-, hajuste- ja säilöntäaineita. Mummit eivät ärsytä herkkääkään ihoa ja siksi ne sopivat useimmille allergikoille.

Ympäristöystävälliset Mummi ja minä -tuotteet on valmistettu kasviperäisistä, uusiutuvista raaka-aineista, jotka hajoavat luontoon 100 %:sti. Yhtään Mummien raaka-ainetta ei ole testattu eläinkokeilla, ja myös vegaanit voivat niitä käyttää. Valmistettu Suomessa.

Normipesuaineet haisevatkin aivan kamalilta, joten luonnonmukaiset vaihtoehdot ovat siksikin loistavia.

Terveisin juuri viikonloppuna siivonnut

Virpi (Ei varmistettu)

Eeva, Olen ostanut eteerisiä öljyjä useista eri paikoista, mm. Life-myymälästä. Yleensä luontaistuotekaupoista löytyy. Tiia, no niin, nyt on hyvä sauma testata. :)

Elina (Ei varmistettu)

Hyvä aihe! Martoilta saa myös hyviä vinkkejä siivoukseen. Esimerkiksi tällä sivulla luonnomukaisia "isoäidin" vinkkejä: http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/siivous/siivousaineet/isoaidin-vinkit/

Karoliina (Ei varmistettu)

Mä inhoan haisevia vessoja. Pesen vessani melkein joka viikko kloriitilla. Omaan kämppään muutettuani ostin ihan tavallista ikkunanpesusuihketta, yleispuhdistusainetta lattioiden yms. pesuun, Fairya tiskiaineeksi ja kloriittia vessaan. Uskon kyllä että ne ovat myrkkyjä eivätkä lainkaan terveellisiä, ja aionkin kokeilla kaikkien suosittelemiesi keinojen toimivuutta. Mutta olen silti erittäin kyyninen sen suhteen, että saako vessaa desinfioitua hajuttomaksi ihan oikeasti pelkällä ruokasoodalla?

Terveisin Puhdas vessa, parempi mieli

Leidisiivooja (Ei varmistettu)

Itseasiassa kun wc siivotaan tarpeeksi usein,se on hajuton eikä sinne tarvitse myöskään järeitä puhdistusaineita (eikä näin ollen kuormiteta jäteveden puhdistusta).

MK (Ei varmistettu)

hei, kiitos paljon näistä vinkeistä. Marssin huomenna suoraan etikkaostoksille sekä lifeen :) ostin juuri pyykinpesuaineeksi erästä eko-merkkistä ainetta koska aiemmin ostamani lumme-merkki oli loppu. Lumme jätti pyykkiin miedon, mutta puhtaan tuoksun ja eko ei jätä yhtään mitään. Kaipa sitä on tullut totuttua siihen että pyykin kuuluu tuoksua joltain.. Tidätkö sinä tai joku lukijoista voisiko näitä öljyjä tms laittaa myös pesukoneeseen tuoksuttamaan vaatteita?

Karoliina (Ei varmistettu)

Uskoisin, että voisit pari tippaa eteerisiä öljyjä tiputtaa pyykinpesuaineen sekaan... itse uskaltaisin tehdä niin, mutta en laittaisi julkiseen koneeseen varmuuden vuoksi. Siis itse kun käytän talon pesutupaa. Mutta omaan pesukoneeseen voisin laittaa, enkä kyllä tosiaan usko, että jättääkään mitään hajuja. Näin saat mieleisesi tuoksuista pyykkiä! Ehkä itselleni tulisi kyllä mieleen pistää sitä pyykinpesuNESTEEN sekaan, ei jauheen. :) Mutta voi toimia jauheenkin kanssa

Karoliina (Ei varmistettu)

No niin. Nyt on kokeiltu mm. sanomalehti, ja melkein itkin ilosta; en ikkunoiden tähden vaan siksi, että inhoan tahraisia ja rantuisia peilejä, joita ei meinaa saada edes lastalla kirkkahiksi. Niihin ku jää aina pesuaineiden jäljiltä jonkin asteisia rantuja. Wau mitä jälkeä!

Olen myös kuurannut vessaani jonkin aikaa etikalla ja ruokasoodalla, ja puhdistanut lavuaariani ihmesienellä. Ihmesienet ovat halpoja, kemikaalittomia ja erinNNNomaisia tahranpoistajia kodin pinnoille! Tästä sain vinkin pikkusiskoltani, joka on asunut kauemmin pois kotoa kuin minä.

Vessani alkaa kyllä ruokasoodapesun jälkeen haista nopeammin tunkkaiselta pierulta, joten tein kompromissin, ja hoidan viikottaisen pesuni luonnollisilla aineilla, joista sitruunamehua en ole vielä sekaan lorauttanut, ja teen aina välillä tehokuurauksen sillä isolla pahalla kloriitilla.

Lattian pesen seuraavaksi kyllä etikkavesiseoksella johon lorautan ylang-ylangia sekaan. Ikkunanpesusuihkeeni taidan lahjoittaa jollekulle.

Lisa (Ei varmistettu)

If you want to get read, this is how you shuold write.

qhcwmxorgn (Ei varmistettu)

WXSi7N hnygimonlran

Kommentoi