Oikeesti siistiä

Tuossa äsken kylpyhuonetta kuuratessani tuli mieleeni, että voisinpa kirjoittaa tänne sanasen pesuaineista. Koska hyvinvoinnin yksi kulmakivistä on kaikenlaisten myrkkyjen väistely, on kodin putsareiden laadun syynääminen enemmän kuin suositeltavaa.

Itselläni pätee siivoukseen sama ajatusmalli kuin ruokaan. En pysty nauttimaan täydellisesti suurimmistakaan herkuista, jos tiedän niiden sisältävän epälaadukkaita ja luonnottomia raaka-aineita. Pelkkä makunystyröiden hurmaaminen ei riitä aitoon nautintoon. Siivouksessa taas silmän huijaaminen kiiltävillä pinnoilla ja nenän vedätys ”luonnonraikkailla” tuoksuilla ei saa minua luottamaan aitoon puhtauteen. Jos itse pesuaineet ovat likaisempia kuin jättämäni tahrat, on jotain pikkusen pielessä.

Monet tavalliset kodin pesuaineet kyllä irrottavat lian, mutta pelmauttavat samalla ilmoille sellaisen myrkkymäärän, että siivouksen tosiasialliset hyödyt voivat mennä lopulta pakkasen puolelle. Etenkin uunin-, ikkunan- ja kylpyhuoneen pesuaineet sisältävät tujut määrät myrkkyjä, joista terveydestään välittävän kannattaa pysytellä kaukana. Pesuaineiden vahvat kemikaalit voivat muun muassa ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa allergioita. Vältä pesuaineita, jotka sisältävät seuraavia pahiksia: phosphates, ammonia, volatile organic compounds (VOC’s), sis. 1,4-dichlorobenzene, triclosan, nonylphenol ethoxylates (NPE’s), chlorine, hydrochloric acid, sodium hydroxide, sulfuric acid, glyycol ethers, phthalates, ethanolamines, formaldehyde, TEA (Triethanolamine.)

Huh, mitä siansaksaa. Itse en jaksa juurikaan käyttää aikaani kryptisten inci-listojen syynäämiseen, vaan pyrin poimimaan ostoskassiini jo turvallisiksi leimattuja tuotteita tai käyttämään siivouksessa naturellia kamaa.Parin viime vuoden aikana on ollut ilahduttavaa huomata erilaisten ekopesuaineitten esiinmarssia kauppojen hyllyille. Useat näistä ekoputsareista ovat vain hieman tyyriitä, mistä johtuen osa saattaa jättää siivouskaappiensa sisällön ekoistamisen sikseen ja turvautua niihin halpoihin kemikaalipommeihin. Vähäisemmissä varoissa olevankaan ei kuitenkaan ole pakko pahoinpidellä itseään ja ympäristöään myrkyillä. Kodin saa nimittäin puhtaaksi myös hyvin edullisilla ja yksinkertaisilla menetelmillä. Tässä muutama hyväksi todettu vinkki:

-Turvallisen ikkunanpesuaineen saat lisäämällä pesuveteen lorauksen valkoviinietikkaa. Toinen todella helppo kikka ikkunoiden kirkastukseen on pyyhkiä lasi kuivalla sanomalehdellä. Teimme kerran poikaystäväni kanssa testin, hän jynssäsi toisen ikkunan sanomalehdellä ja minä pesin toisen pesuaineella, lastalla ja mikrokuituliinalla. Lopputulos oli sama, paitsi itsellä pesuun tuhlautui reilusti enemmän aikaa ja vaivaa.
-Etikka toimii myös hyvänä yleisputsarina. Lisää veteen etikkaa ja pari tippaa nenäsi mukaista luonnollista eteeristä öljyä ja pese seoksella lattiat ja muut pinnat. Jätät samalla jälkeesi hurmaavan turvallisen tuoksun. Laventeli- ja Tea tree -öljyjen antibakteeriset ominaisuuden sopivat hyvin siivoukseen.
-Kylpyhuoneen ja keittiön jynssäykseen sopii mainiosti ruokasooda. Varistele ruokasoodaa pestävälle pinnalle ja hiero puhtaaksi.
-Turvallinen ”putkimies” syntyy sekoittamalla omenaviinietikkaa ja ruokasoodaa. Ripottele ensin soodaa viemäriin ja lisää perään etikkaa. Anna kuplia noin vartin verran ja huuhtele kuumalla vedellä.
-Peilien rasvatahrat liukenevat nätisti sitruunalla.
-Mikrokuituliinat poistavat monet liat ilman pesuaineita.

Katso lisää vinkkejä turvalliseen siivoukseen tältä videolta.

Nämä tiedot jaettuani palaan nyt takaisin tangoamaan moppini kanssa. Raikas koti on onnellinen koti.

♥ Virpi

Kommentit (13)
  1. 7QcBNW , [url=http://kqclruiiiupv.com/]kqclruiiiupv[/url], [link=http://gfqkbyfjguqb.com/]gfqkbyfjguqb[/link], http://vkmdzhzuiool.com/

  2. WXSi7N hnygimonlran

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *