Öljyhuolto

Moni on valitellut viime aikoina yhtäkkistä ihon kuivumista ja hilseilyä sekä pintakuivasta ihosta johtuvia epäpuhtauksia, kuten mustapäitä ja näppyjä. Syyllinen ihon kiukutteluun löytyy pakkasesta ja kuivasta sisäilmasta.

Eilen illalla öljyvarastojani penkoessani ja pähkäillessäni mikä öljy soveltuisi hyvin kuivalle silmänympärysiholle, muistin kirjoittaneeni vuoden 2008 lokakuun Trendiin jutun kasviöljyistä ja niiden kauneusvaikutuksista. Referoinpa jutun nyt tänne teidänkin iloksenne. Täällä nämä ikivinkit pysyvät paremmassa tallessa ja ovat helposti kaivettavissa esiin hädän hetkellä.

PINTAKIILLOTUS
Kasvi- ja pähkinäöljyillä saa kosteutettua ja ravittua ihoa lempeästi ja luonnollisesti – samat kamat sopivat sekä suuhun että hipiän ja hiusten hoitoon. Kun käyttää omalle ihotyypilleen sopivaa öljyä, eivät ihohuokoset tukkiudu, eikä pinnalle jää epämiellyttävää kalvoa, vaan öljy imeytyy hyvin. Öljyjä voi käyttää ihon kosteutuksen lisäksi puhdistukseen ja hierontaan. Niillä voi myös hoitaa haperoita hiuslatvoja.

Tästä listasta voit bongata oman öljysi!

Normaali iho
Auringonkukkaöljy sisältää paljon A-, B-, D- ja E-vitamiinia ja mineraaleja. Levittyy ja imeytyy hyvin, joten sitä voi käyttää paksumpien öljyjen, kuten jojoba- tai vehnäalkioöljyn kanssa.

Manteliöljy on ollut antiikin ajoista lähtien yksi suosituimpia kauneusöljyjä. Se ravitsee ja pehmentää ihoa sekä sopii hyvin hierontaan. Lievittää kutinaa ja sopii aralle iholle.

Oliiviöljy on paksu kasviöljy, jota voi sekoittaa johonkin ohuempaan öljyyn hierontaa varten. Parantaa tulehduksia ja arpia.

Seesamiöljy on puolirasvainen ja mieti öljy, joka sopii useimmille ihotyypeille. Voi käyttää myös silmänympärysalueelle.

Kookosöljy sopii lähes kaikille ihotyypeille, mutta voi toisilla tukkia ihoa kasvoilla käytettynä. Sopii loistavasti etenkin vartalon kosteutukseen.(Meitsin ehdoton lemppari!)

Rasvainen iho
Kuismaöljy supistaa huokosia ja elvyttää verenkiertoa. Soveltuu haavojen, mustelmien ja palovammojen hoitoon.

Ohdakeöljy on juokseva ja ohut öljy, joka imeytyy helposti eikä tuki huokosia. Pitää yllä kosteustasapainoa ja tekee ihosta joustavan.

Persikankiviöljy pehmentää ja ravitsee ihoa. Imeytyy hyvin ja sisältää paljon A- ja E-vitamiineja.

Pähkinäöljy imeytyy hyvin ja supistaa huokosia. Säätelee talin tuotantoa

Kuiva iho
Aprikoosinsiemenöljy on hieman paksumpaa kuin persikankiviöljy ja soveltuu sen takia kuivalle iholle. Imeytyy nopeasti ja pehmentää. Sopii herkälle ja ärtyneelle iholle.

Avokadoöljy on hyvin ravitsevaa ja paksua. Sisältää muun muassa D-, E- ja B5-vitamiineja. Edistää vaurioituneen ihon paranemista ja sopii ikääntyvälle iholle. Sekoita ohuempaan öljyyn, jos haluat siitä juoksevampaa.

Vehnäalkioöljy on voimakasta, paksua ja keltaista. Sisältää runsaasti E-vitamiinia ja kivennäisaineita. Jättää helposti rasvaisen kalvon ihon pinnalle, joten sekoita ohuempaan öljyyn.

Jojobaöljy on vahamaista ja ylläpitää ihon kosteustasapainoa. Tasapainottaa myös talineritystä ja hoitaa tulehduksia ja ihosairauksia antiseptisyytensä vuoksi. Sisältää antioksidantteja ja sopii siksi hyvin vanhenevalle iholle. Suojaa ultraviolettisäteilyltä.


SISÄINEN VOITELU
Kasveista saatavat ravintorasvat hoitavat ja kosteuttavat ihoa sisältäpäin ja hellivät myös kynsiä ja hiuksia. Omega-3- ja Omega-6-rasvahapot on saatava ruuasta, sillä elimistö ei pysty valmistamaan niitä itse.

Omega-3
Puutosoireita: Raajojen pistely, toistuvat infektiot ja iho-oireet, kuten hilseilevä ihotulehdus.
Mistä saa: Rasvaiset kalat, kuten lohi, tonnikala, sardiini, makrilli ja silli, äyriäiset, pellavansiemenöljy, saksanpähkinä ja kurpitsansiemen.
Minimimäärä: 1,1g/päivä. Esimerkiksi ruokalusikallinen pellavansiemenöljyä päivässä.

Omega-6
Puutosoireita: Käsivarsien takaosan näpyt, punottava ja hilseilevä iho, karheat ja hauraat hiukset, hiustenlähtö, hauraat kynnet, vammojen hidas paraneminen.
Mistä saa: Pähkinät, siemenet, tofu, kasviöljy (muu kuin oliiviöljy)
Minimimäärä: 5,5g/päivä. Esimerkiksi 15g saksanpähkinöitä päivässä.

Omega-7 ja Omgea-9 ovat sen sijaan rasvahappoja, joita elimistö pystyy tuottamaan itse. Omega-7-rasvoja saa muun muassa tyrniöljystä. Se elvyttää solujen rasva-aineenvaihduntaa ja suojaa ja uudistaa ihoa ja limakalvoja. Omega-9:n pitää mm. kolesterolin aisoissa ja sen lähteitä ovat muun muassa avokado, pähkinät ja siemenet.

Itselläni ovat päivittäisessä käytössä Udos Oil´Blend,  DUO E-Epa + E-DHA ja nestemäinen Omega-7- Tyrniöljy.

Ravintorasvaajan muistilista:

 • Käytä vain kylmäpuristettuja öljyjä. Kuumapuristaminen hävittää öljyn hyvät ominaisuudet.
 • Käytä hyviä rasvoja päivittäin ruuanlaitossa. Lisää kasviöljyjä salaatteihin tai lapa lusikalla suoraan suuhun.
 • Öljyissäkin luomu takaa puhtauden!
 • Säilytä öljyt viileässä, pimeässä ja tiiviisti suljettuna, sillä ne härskiintyvät helposti. Öljyostoksilla valitse tummaan lasipulloon pakattu tuote.
 • Hyvien rasvojen vaikutus alkaa näkyä 4-8 viikon kuluttua. Iho tuntuu pehmeämmältä eikä kiristä. (Käytin jutussa seuraavia lähteitä: asiantuntija: ravintoterapeutti Annika Havaste, Vitafiilis, kirja: Tess Thomas: Kauniit kasvot kotikonstein.) 

♥ Virpi

(kuvat 1-3: unknown, kuva 4: oma)

hyvinvointi hyva-olo
Kommentit (8)
 1. Oliiviöljy Ihonhoito | Ilkka Uutiset
  25.3.2020, 15:52

  […] Öljyhuolto – Kiitos hyvää | Lily – Oliiviöljy on paksu kasviöljy, jota voi sekoittaa johonkin ohuempaan öljyyn hierontaa varten. Parantaa tulehduksia ja arpia. Seesamiöljy on puolirasvainen ja mieti öljy, joka sopii useimmille ihotyypeille. Voi käyttää myös silmänympärysalueelle. […]

 2. Home Depot Survey is an online survey where all the eligible customers can participate in the survey to express their honest reviews

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *