Päätöksiä ja brownieta

Että on ihana perjantai. Että on ihana elämä. Että on upeaa, kuinka yksi päivä  ja yksi päätös voi tehdä apeahkosta ja raskaasta olotilasta kuplivan kepeän ja vapauttaa mielen ja kropan lamaannuksesta.

musta-papu-suklaa-kakku.jpg

Ja sitten kun vielä saa viilattua edellisenä päivänä epäonnistuneeksi tuomitusta suklaapiirakastakin jalon herkun, niin kyllä taas kehtaa säkenöidä omissa fantastisissa nahoissansa. Etenkin kun on saanut ujutettua piirakan täyteen huipputerveellisiä raaka-aineita, ilman että pahaa-aavistamaton – tässä tapauksessa hyvääaavistamaton maistelija ei huomaa mitään eroa tavan brownien kanssa.

Suklaapiirakan salaiset raaka-aineet paljastan teille nyt, mutta sen toisen vuorokauden aikana muhittamani päätöksen kerron teille vasta ensi viikolla.

musta-papu-brownie-suklaapiirakka_0.jpg

YLLÄTTÄVÄ MINTTUSUKLAAPIIRAKKA

(noin puoli pellillistä)

3 rkl pellavansiemeniä + ½ dl vettä

1 tölkki mustapapuja

3 rkl kookosöljyä

1,5 dl kookosjauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 tl vaniljauutetta

0,5 dl hunajaa

1,5 tl leivinjauhetta

Hyppysellinen merisuolaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita pellavansiemenet veteen noin 15 minuutiksi, jotta niiden ympärille muodostuu paksu geeli. Liota ja huuhtele pavut. Lisää pellavansiemengeeli, pavut ja juokseva kookosöljy tehosekoittimeen ja sekoita. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinan tulee olla koostumukseltaan paksua, mutta lusikoitavaa/kaadettavaa. Lisää tarvittaessa hieman vettä tai jauhoja.

Kaada taikina esimerkiksi (tarvittaessa kookosöljyllä voideltuun) kulmikkaaseen piirakkavuokaan tai tee tuplaannos ja levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista piirakkaa uunissa noin 25-45 minuuttia, riippuen piirakan koosta. Piirakan kuuluu kuivua pinnoilta ja reunoilta, mutta jäädä aavistuksen pehmeäksi sisältä, mutta kuitenkin kiinteäksi, ei valuvaksi.

Anna piirakan jäähtyä kokonaan ennen kuin levität kuorrutteen.

black-bean-brownie_1.jpg

Suklaakuorrutus:

2 kypsää avokadoa

1 rkl raakakaakaomassaa

2 rkl raakakaakaojauhetta

2 rkl hunajaa

1 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

1 tl piparminttuöljyä

Rouhi raakakaakaomassa rouheeksi ja sulata lämpimässä vesihauteessa sulavaksi kookosöljyn ja hunajan kanssa. Lisää avokadot tehosekoittimeen ja lisää sula kaakao-hunaja-kookosöljy massa, kaakaojauhe ja piparminttuöljy. Sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus jäähtyneen suklaapiirakan pinnalle. Ripottele päälle vielä esimerkiksi kookoshiutaleita ja tuoretta piparminttua. Piirakka on parasta levättyään yön yli jääkaapissa.

black-bean-brownie-mint-chocolate-frosting_1.jpg

Kuten huomasit, on suklaapiirakan pääraaka-aineena mustapavut ja suklaakuorrute syntyy avokadojen pohjalle. Terveysherkuttelijoille kumpikaan näistä, papubrowniet tai avokadosuklaalevite ei ole varmaan mikään jymyuutinen, ja onhan näitä tämänsuuntaisia eksperimenttejä täällä omassakin blogissa joskus näkynyt. Mutta ennen en ollut saattanut näitä kahta friikkiyhistelmää yhteen, enkä ennen kaikkea maustanut piparminttuöljyllä. Siinä nimittäin piilee mielestäni tämän kyseisen reseptin taika, joka tekee syvän makeasta makuelämyksestä samalla raikkaan.

Niin ja ne avokadot ja pavut eivät tosiaan maistu tässä piirakassa, vaikka miten yrittäisi makunystyröitään pinnistellä.

HUOM! Kannattaa kuitenkin malttaa antaa piirakan tekeytyä jääkaapissa yön yli, sillä laatu on taattu vasta seuraavana päivänä.

Nyt lähden liihottelemaan suupielet suklaassa viikonlopunviettoon laulaen

“What a difference a day made”

 

♥ Virpi

Kommentit (32)
  1. Tässä kommentoi edellisen kommentoijan vieras. Kakku paranee pakastamisen myötä. Se pohjan hiekkaisuus/mutaisuus (jonka kyllä tunnustan havainneeni, muttei haitannut) katosi pakastamisen mukana. Mutta edelleenkään kakku ei kelpaa normaaliruokavaliota noudattavalle puolisolleni, mikä on minun onneni. Pakastin pieninä annospaloina ja sulattelen herkutteluhetkiä varten yksi kerrallaan. Olen ripotellut päälle vielä lakritsijauhetta. Näyttää kyllä todella rumalta sen jälkeen, mutta maku on taivaallinen. Suosittelen kokeilemaan lakritsijauheen sekoittamista esim. kuorrutteeseen.

  2. Ei tykätty
    6.6.2014, 14:03

    Meillä kukaan ”normaalia” ruokavaliota noudattava ei tästä tykännyt. Pohja oli hiekkaisan/mutaisan makuinen (minkä kokoista tölkkiä käytät? Me testasimme GoGreenin mustapaputölkillä) ja kuorrute maistui tunkkaiselta piparmintulta (Ruohonjuuren piparminttuöljyä meilläkin). Omasta mielestäni varsinkin kuorrute oli pahaa ja olisi vaatinut huomattavasti enemmän kaakaota/raakasuklaata. Miehen mielestä puuttui kokonaan makeus, kolmevuotiaan kommentti oli ”yökkiä” ja sylki palan suustaan lautaselle. Päädyimme tarjoamaan jälkkäriksi jäätelöä ja tuoreita vadelmia. Onneksi sentään sokeriton ja gluteeniton vieraamme näytti tästä pitävän, vei loput mennessään ja pyysi vielä reseptinkin. Mutta en siis suosittele perinteisiin mokkapaloihin ja suklaakakkuihin tottuneille herkkusuille.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *