Sokerihiirenloukku

Jokaisella ihmisellä on varmasti jokin kuningaspahe, yksi himojen kohde ylitse muiden. Joku tapa, ruoka-aine tai juoma, jonka seireeninlaulua ei vain tunnu voivan vastustaa.

Itselleni se suurin viettelijä on aina ollut karkki. Irtokarkit, suklaa, toffee, laku, kaikki nuo sokeriset lisäaineklöntit osaavat laulaa niin kaunista kutsulaulua, että se onnistuu sumentamaan järkeni ja saa jalat liihottelemaan kuin itsestään kohti karkkilaareja.

Nykyisin ymmärrän ja käsittelen noita himojani jo melko hyvin ja pystyn nauttimaan karkeista satunnaisesti ilman repsahtamista monen päivän karkkiputkeen, mutta toisin oli ennen. Reilu viitisen vuotta takaperin meininki oli todella villiä. Saatoin hakea päivittäin irtokarkkeja ja mussutella niitä “tyytyväisenä” jopa satoja grammoja kerrallaan. Iho ja vatsa oireilivat, mutta kuin huumattuna jatkoin karkkikännäystäni.lait-caramel-sale.jpg

Edelleenkään mikään muu ruoka, jos karkeista voi nyt edes ruokana puhua, ei aiheuta samanlaisia himopuuskia kuin karkit, enkä minkään muun ruualla ole joutunut tekemään tietoista valintaa ja päätöstä olla syömättä. Ruokavalion ja elämäntilanteen ollessa harmonisessa tasapainotilassa unohdan koko karkkien olemassaolon, mutta hyppyreiden tai kuoppien osuessa tielle tekee mieli kipaista Makuunin kautta. Joskus saatan kyllä ostaa karkkia ihan vain huvin vuoksikin, ilman sen dramaattisempia juonenkäänteitä. Toisinaan muutama karkki antaa harmitonta hyvää fiilistä jonkun muun puuhan tai seurustelun sivuhöysteenä, mutta yleensä karkinsyönnistä seuraa vain mälsä olo ja ajatus: “oliko tässä nyt mitään järkeä?” No ei tietenkään ollut. Karkki ei ole järkiruokaa, vaan tunneruokaa, ja nimenomaan nostattavaan tunteeseen tähtäävää ruokaa, joka silti yllättävän usein epäonnistuu tehtävässään.

Kaiken yllä mainitun voi niputtaa selvästi addiktiokäyttäytymiseen. Ja sitähän se sokeri nimenomaan tekee, addiktoi. Karkkia voikin pitää lähes heroiinista seuraavana, mitä tulee riippuvuuden aiheuttamiseen.

Koska tiedän, että sieltä löytyy iso liuta muitakin sokerihiiriä, niin päätin kirjoittaa teille hieman sokerihimosta ja listata lopuksi 10 hyvää tapaa päästä irti sokeri- ja karkkikoukusta.

mazet-chocolate.jpg

Omalla kohdallani toimivinta oli aikoinaan tekemäni kokonaisvaltainen ruokavaliomuutos, joka auttoi kroppaani pääsemään parempaan tasapainoon ja sitä kautta minua irtaantumaan haitallisista ruuista. Olin pitkään karkkien totaalikieltäytyjä, mikä toimi aikansa, mutta nykyisin en usko kieltoihin tai absolutismiin, vaan armollisempaan elämäntapaan, jonka puitteissa karkki tai muu ns. pahisherkku silloin tällöin on ok, eikä kaada venettä, kun elämäntavat ovat muuten tasapainossa.

Ja sielä tasapainostahan kaikki lähtee. Sokerinhimo ja karkkisyöpöttely eivät nimittäin johdu siitä, että olisit jotenkin heikko ihminen. Sokerinhimo voi johtua puhtaasti siitä, että kehossasi on jokin epätasapainotila, jota kroppasi pyrkii korjaamaan.

sugar-addiction.jpg

Kiinalaisen lääketieteen mukaan sokeri edustaa nostattavaa ja kevyttä jin-energiaa, jota saa sokerin lisäksi esimerkiksi jäätelöstä ja alkoholista, mutta myös terveellisistä vaihtoehdoista, kuten vihreistä lehtivihanneksista ja tuoreista hedelmistä. Jos syömme paljon raskaan energian yang-ruokaa, kuten suolaisia ruokia, lihaa, kananmunia ja viljatuotteita, pyrkii kehomme tasapainottamaan tilaamme aiheuttamalla himoa jin-ruokiin. Vahvaa jang-energiaa luovat myös tietyt tunteet, kuten ärtyneisyys, turhautuneisuus, vihaisuus ja kilpailunhalu.

Tartummekin usein teollisiin sokeriherkkuihin ollessamme energeettisesti tietynlaisessa vajetilassa, esimerkiksi kaivatessamme iloa, piristystä tai lohtua. Sokeri piristää myös väsynyttä ja nuutunutta oloa, tosin vain lyhytkestoisesti, sillä sokerisyöpöttelyn jälkeistä nousua seuraa uusi väsähdys, jolloin kaipaamme jälleen jotain nostattavaa, usein nopeiden hiilihydraattien muodossa. Jokainen kehomme reaktio perustuu siihen, että kehomme pyrkii tasapainoon.

karkkiaddiktio.jpg

Se perinteisin tapa karkkihimon taltuttamiseen lienee viikon tai parin karkkilakko, joka voi todella tuoda tuntuvaa apua himoihin, sillä mitä enemmän ihminen syö karkkia ja sokerituotteita, sitä enemmän hän niitä haluaa, ja päinvastoin: vähentämällä sokerimässäilyä vähenee myös tarve sokerille. Kauaskantoisin tapa karkista vierottautumiseen on kuitenkin kokonaisvaltaisempi ruokavalioremppa, ei vain karkkiboikotti. Yksi hyvä tapa freesaukseen on laatimani raikastusviikko

lait-caramel-sale-chocolate1.jpglait-caramel-sale-chocolate2.jpg

Tässä muutamia syitä vähentää karkki- ja sokerimässäilyä:
-Sokeri ylläpitää ja ruokkii kehon tulehdustiloja.
-Sokeri aiheuttaa hiivatulehduksia.
-Sokeri pahentaa PMS-oireita, kuten mielialavaihteluita.
-Sokeri sotkee hormonitoimintaa.
-Sokeri aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista.
-Sokeri altistaa insuliiniresistenssin myötä kakkostyypin diabetekselle, ylipainolle ja syöville.
(tsekkaa lisää täältä)

lait-caramel-sale-chocolate3.jpglait-caramel-sale-chocolate4.jpglait-caramel-sale-chocolate5.jpg

10 Tapaa nujertaa karkkiaddiktio ja sokerihimo

1. Tee päätös ja laadi suunnitelma

Päätä että lopetat sokerin kokonaan esimerkiksi kahdeksi viikoksi. Tämän jälkeen voit päättää syöväsi sokeria vain kerran viikossa tai kerran kuussa. Sokeriaddiktio helpottaa usein jo muutamassa päivässä, jolloin olo voi kohentua sekä fyysisesti että henkisesti. Kunnon sokeriaddiktion voittaminen vaatii usein monta kuukautta kontrolloitua sokerin käyttöä.

2. Paikanna todelliset tarpeesi

Mitä aidosti kaipaat silloin kun himoitset sokeria? Etkö ole valmis käsittelemään jotain ikävää tunnetta vai kaipaatko muuten vain piristystä, lohtua tai seuraa? Sokerilla yleensä ravitaan jotain, mitä ei voi ruualla ravita. Usein syynä on halu saada hellyyttä. Kirjoita ylös yleisimmät syyt, jolloin osaat jatkossa toimia fiksummin makeanhimon yllättäessä. Tee muistilappu esimerkiksi keittiöön tai lompakkoon heikkoja hetkiä varten. Kun tyydytät tuon todellisen tarpeesi, esimerkiksi seurankaipuun soittamalla ystävälle tai sukulaiselle, kaikkoaa usein sokerinhimokin.

3. Juo tarpeeksi vettä

Nauti parisen litraa vettä päivittäin. Aina kun haluat sokerisia herkkuja juo iso lasi vettä, sillä sokerinhimon taustalla on usein todellisuudessa jano.

4. Syö proteiinia

Toisinaan sokerihimon taustalla voi olla proteiinin tarve. Esimerkiksi riista, kala, luomukananmunat, chia-siemenet, hampunsiemenet ja spirulina ovat hyviä proteiinin lähteitä.

5. Poista kiusaukset

Karsi kaapeista pois makeat herkut ja muut kiusauksen aiheuttajat, äläkä osta lisää sellaisia.

6. Vie huomio muualle

Lue kirjaa, siivoa kaappi tai vaikka tanssi. Pura energiasi johonkin muualle, mistä saat hyvän mielen. Joka kerta kun pystyt sanomaan sokerille ei, kasvaa vahvuutesi vastustaa sitä jatkossakin.

7. Etsi korvaajia

Korvaa karkit ja muut makeat herkut makeilla hedelmillä. Lisää smoothien sekaan hunajaa tai popsi yksi taateli. Syö mieluummin raakasuklaata kuin tavallista suklaata. Tee itse raakasuklaata valmiiksi pakkaseen kovien himojen varalle. Syö jäädytetyistä banaaneista ja/tai viinirypäleistä tehtyjä jäätelöitä. (Reseptejä hyvää tekeviin herkkuihin löydät blogini reseptit-osiosta.) Muista kuitenkin kohtuus myös hedelmissä ja muissa luonnollisissa makeuttajissa.

8. Nuku hyvin

Satsaa kunnon yöuniin, jolloin takaat tasaisemman energian seuraavalle päivälle. Jos nukut huonosti ja olet aamulla väsynyt, alat automaattisesti etsiä ruokaa, josta saat nopeasti energiaa. Tällöin sokeri yleensä houkuttaa, mutta aiheuttaa vuoristoradan energiatasoon koko päiväksi.

9. Muista: Olet mitä syöt

Muistuta itseäsi aina sokerihimon iskiessä, että rakennat itseäsi syömälläsi ruualla. Huomisen kehosi on tulosta tämän päivän ruokavalinnoista.

10. Ole ylpeä itsestäsi ja palkitse itsesi

Ole ylpeä itsestäsi äläkä soimaa itseäsi sokerinhimosta. Kyse ei ole mielen tai ruumiin heikkoudesta, vaan siitä, että kehosi pyrkii tasapainoon. Olet oikealla tiellä tuon tasapainon luomisessa, joten voit olla ylpeä itsestäsi. Hemmottele itseäsi (jotenkin muuten kuin makealla) saavutettuasi esimerkiksi kaksi sokeritonta viikkoa.salted-caramel-milk-chocolate.jpg

Myönnän, että tämän postauksen kuvat ovat hieman riskivalinta karkkiaddikteille osoitettuun julkaisuun, vähän kuin tulisi vilauttelemaan viinipulloja AA-kerholaisten kokoontumiseen. Mutta jos kuvat veivät ajatukset väärille radoille, niin suosittelen suuntaamaan tien oitis esimerkiksi blogini herkku-kategoriaan, josta löytyy huimasti hyvää tekeviä herkkureseptejä. 

Toivottavasti vinkit helpottavat himojasi.

Maltillisen makeaa loppuviikkoa!

♥ Virpi

hyvinvointi hyva-olo

Kepeää ja väkevää vappua!

Hejsan allihopa! Hulmautan teille raikkaat vapputerveiset jo näin hieman etukäteen, sillä huomenna aion vapauttaa itseni tietotekniikan ikeestä ja liihotella tuolla vapun tuulahdusten pyörteissä. Toinen syy ennakointiin on se, että ajattelin tarjota teille muutamia reseptejä, joita joku voi halutessaan hyödyntää vappueväitä valmistellessaan. Kaikki näistä ohjeista ovat helppoja toteuttaa, mutta koska juoma ja hillo vaativat yön yli muhittelua, niin ne on hyvä laittaa tekeytymään tänään, mikäli haluaa huomenna nautiskella leppoisin ottein vailla kiirettä.

ginger-ale-punch-recipe.jpg

Kuten kaikki kunnon bailaajat tietävät, niin ensin hoidetaan juhliin väkevät. Nehän muodostavat kemujen sykkivän sydämen. No nämä meidän bailujen drinkit koostuvat ehkä hieman toisenlaisista väkevistä, nimittäin keväisen raikkaasta ja todella hyvää tekevästä, omatekoisesta sokerittomasta ginger ale -tiivisteestä. Kaikki inkiväärin ystävät: teroittakaa nyt katseenne ja reseptivihkojenne kynät, tämä on nimittäin todella kiva, helppo ja monipuolisesti hyödynnettävä konsentraatti!

Kyseinen inkivääristä valmistettu juoma on ehkä parhainta pohja-ainesta erilaisille drinkeille ja booliin. Niiden lisäksi ginger ale -tiivistettä kannattaa testata smoothieissa. Erityisen puhdistavan smoothien sen avulla valmistaa lisäämällä inkivääritiivisteen sekaan esimerkiksi selleriä, salaatinlehtiä ja porkkanaa.

Juomissa inkivääritiiviste sopii mahtavasti yksiin esimerkiksi limen, sitruunan ja tuoreen mintun kanssa. Appelsiiniakin kannattaa kokeilla. Jokainen toki lantraa vappujuomansa miten mielii, mutta tässä ohjeen boolissa ei ole käytetty vichyä väkevämpää. Ja eipä se välttämättä muuta kaipaakaan. Tästä leviää hyvä hymy kasvoille ja lämpö kroppaan ihan ilman alkoholiakin.

Mies tosin tuumasi maistaessaan: ”Tähän sopisi kossu.”

lime-ginger-ale-punch.jpg

Ja jos ei yllä tullut vielä tarpeeksi hyviä syitä kokeilla tätä juomaa, niin voin kertoa, että kaiken muun hyvän kukkuraksi inkiväärijuoma edistää todella tehokkaasti terveyttä. Se auttaa ruuansulatusongelmissa, vatsan turvotuksessa ja pahoinvoinnissa (vaikka en halua kannustaa alkoholin suurkäyttöön, niin vinkkaanpa silti tätä mahdollista dagen efteriä poteville) sekä auttaa vahvistamaan vastustuskykyä ja jeesii kehoa taistelussa erilaisia tulehduksia vastaan. Tuoretta inkiääriä ja siitä valmistettuja inkiväärijuomia on käytetty pitkään esimerkiksi kiinalaisessa lääketieteessä. Tätä juomaa skoolatessa voi siis hyvällä syyllä hihkaista: Terveydeksi!

lemon-ginger-ale-recipe.jpg

Ginger Ale -tiiviste (sokeriton)
Paksu, noin 15 cm pala inkivääriä
6 dl vettä
4 rkl kotimaista hunajaa

Kuori inkivääri, paloittele se ja laita palat blenderiin. Lisää vesi ja hunaja. Sekoita täydellä teholla noin 30 sekuntia. Kaada seos suljettavaan lasipurkkiin ja anna tekeytyä vuorokauden jääkaapissa. Kaada seos sen jälkeen blenderiin ja sekoita uudelleen. Siivilöi kuitumassa pois harson tai suodatinkankaan avulla kaatamalla neste kankaaseen kulhon yllä ja puristamalla kangasta niin, että saat mahdollisimman paljon nestettä talteen. Säilytä inkiväärijuomatiiviste suljetussa lasipurkissa tai -pullossa jääkaapissa ja käytä mausteena erilaisten juomien pohjalla. Ravista aina ennen käyttöä. Käytä parin viikon sisällä tai kaada jääpalamuotteihin, pakasta ja napsi tarvittaessa juomien sekaan.

Ginger Ale -booli
3 dl tekemääsi Ginger Ale -tiivistettä
1 l vichy-vettä
3 limeä
1 iso sitruuna
Iso nippu tuoreita mintunlehtiä

Viipaloi sitruuna ja limet lohkoiksi tai siivuiksi. Kaada tekemäsi inkiväärijuomatiiviste boolimaljaan. Lisää päälle vichy ja sitruunan ja limen palat sekä mintunlehdet. Laita joukkoon reilusti jääpaloja ja tarjoile. ginger-ale-no-sugar-recipe.jpgmint-leaves-punch-1.jpg

Ja sitten pikkupurtavan pariin. Voileipä- tai vesikeksit ja hillo ovat ehkä yksi perinteisimmistä juhlatarjottavista, ja tätä klassikkosettiä kunnioittaen kehittelin oman gluteenittoman ja sokerittoman version appelsiinihillosta ja table water -kekseistä. 

gluten-free-coconut-crackers.jpg

Appelsiinihillossa käytin samaa ideaa kuin noin viikko sitten postaamassani vadelmahillossa. Eli jos se resepti tuli tutuksi, niin tiedät kuinka kätevä ja terveellinen kyseinen hillo on satoine terveyspommeineen eli chia-siemenineen.

Keksit tein puolestaan kookosjauhojen pohjalle, ja niistä tuli juuri niin mukavan mauttomia kuin vain tässä lajityypissä kuuluukin olla. En saanut keksien koostumuksesta aivan yhtä kuivan rapeaa kuin tavan vesikekseissä, minkä otin ensin epäonnistumisen merkkinä, mutta kun huomasin, että kaksi pellillistä keksejä oli kadonnut purkista vuorokauden sisällä, niin totesin reseptin olevan vallan kelvollinen levitettäväksi. Jotain addiktoivaa näissä värittömissä, hajuttomissa ja mauttomissa kekseissä vain on. 

kepeaa-vappua-kiitos-hyvaa.jpgmint-ginger-ale-punch.jpg

kookosvoileipäkeksit (gluteenittomia)

3 dl kookosjauhoja
1 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 tl psylliumkuitujauhetta
1/2 tl merisuolaa
5 rkl oliiviöljyä
3 dl vettä
+ 1 kananmuna voiteluun (valinnainen)

Annostele kookosjauho, tattarijauho, leivinjauhe, psylliumjauhe ja merisuola kulhoon ja sekoita. Tee jauhojen keskelle pieni kuoppa ja kaada sinne öljy. Sekoita. Lisää noin puolet vedestä ja työstä taikinaa käsilläsi. Taikina on vielä koostumukseltaan muruista. Kaada sekaan loppu vesi ja jatka taikinan puristelua. Kasaa taikina isoksi palloksi, laita liina kulhon päälle ja jätä taikina muhiutumaan noin 30 minuutiksi. Laita sillä välin uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kun taikina on tekeytynyt noin puolituntia, aseta se kahden leivinpaperin väliin ja kaulitse litteäksi. Käännä taikina muutaman kerran kaksin kerroin ja kaulitse taas litteäksi. Taikina voi olla hieman murenevaa, mutta möyhentäminen auttaa työstettävyyttä. Kaulitse lopuksi taikina ohueksi, noin 0,5 cm paksuiseksi levyksi ja paina keksimuotilla tai lasilla siitä ympyränmuotoisia paloja. Aseta palat ohutta lastaa tai esimerkiksi kakkulapiota apuna käyttäen leivinpaperilla suojatulle uuninpellille. Voitele halutessasi kananmunalla ja painele pinnalle reikiä haarukalla. Voit myös ripotell apinnalle suolaa tai mustapippuria. Paista keksejä uunin keskiosassa noin 10-15 minuuttia, riippuen keksien paksuudesta. Mikäli reunat alkavat kipristymään, kääntele keksejä välillä ylösalaisin. Ota keksit uunista kun reunat alkavat olla hieman kullankeltaisia.

Appelsiini-chia-hillo
1 iso appelsiini
Puolikkaan appelsiinin kuoret
3 rkl chia-siemeniä
2 rkl hunajaa

Kuori appelsiini ja raasta kuoresta hentoja ohuita siivuja. Laita kuoriraaste sivuun. Paloittele appelsiini ja soseuta se blenderissä hunajan kanssa. Kaada sose suljettavan lasipurkkiin ja lusikoi sekaan chia-siemenet ja raastettua appelsiinin kuorta. Sekoita ja laita tekeytymään yön yli jääkaappiin. Aamulla hillo on käyttövalmista. Hillo säilyy jääkaapissa parisen viikkoa.orange-chia-seed-jam-raw.jpg

Näine eväineni toivotan teille aurinkoista vappua, paljon ulkoilmaa ja iloa ja valoa. Voikaa hyvin ja juhlikaa elämää ja sen aina yhtä kaunista kevättä!

♥ Virpi

hyvinvointi hyva-olo