Boom chaga boom

Käsi ylös kuka on kuullut pakurikäävästä. Toinen käsi ylös, jos olet kuullut henkilöstä nimeltä Jaakko Halmetoja. Mikäli kummatkin kätesi tai toinen niistä lepää vielä näppiksellä, niin klikkaapa tätä linkkiä: www.jaakkohalmetoja.com.

Muut voitte antautua kädet ylhäällä seuraavalle postaukselle. No ei vaiskaan, rentouttakaa ihmeessä raajanne.pakurikaakao.jpg

Syy miksi kyselin tietämystänne pakurista ja Jaakko Halmetojasta on se, että sain viime viikolla kyseiseltä herralta hänen kirjoittamansa kirjan pakurikäävästä. En aio tässä postauksessa uppoutua Halmetojan esittelyyn, enkä erityisen syvällisesti pakurikäävän terveysvaikutuksiin, tai ainakaan niin syvällisesti kuin aihe ansaitsisi. Ne tiedot löytyvät alussa mainitsemani linkin takaa.

Voin kuitenkin lyhyesti mainita, että pakurikäävällä on ihan valtaisia terveysvoimia, joista Halmetojalla on valtaisia tietomääriä, kuten hänellä on niin monesta muustakin ravintoaiheesta. Jaakko on tosiaan henkilö, jonka puuhia kannattaa seurata, mikäli on lainkaan kiinnostunut hyvinvointi- ja ravintoasioista. Ja mikäli ei ole, niin silloin miehen juttuihin kannattaa perehtyä sitä suuremmalla syyllä.

kotimainen-pakuri.jpg

Ja sitten itse kirjaan.

Pakurikääpä-kirja on mukava kombo sekä tieteellistä tutkimusdataa että kansanperinteinä kulkenutta tietoutta ja ihmisten kokemuksia. Mukana on tietoa pakurin, kansainväliseltä nimeltään chagan käyttöhistoriasta, terveysvaikutuksista ja eri valmistustavoista, kuten teejuomista ja tinktuuroista  + helppoja reseptejä pakurin hyödyntämiseen.

Olin odottanut pakurikirjan valmistumista hanakasti siitä asti kun kuulin sellaisen olevan tekeillä. Olen käyttänyt pakuria jo parisen vuotta ja tiesin pakurikäävästä toki jonkin verran, mutta tiesin, etten ollut perillä puolistakaan sen suomista mahdollisuuksista. 

No nyt olen, ainakin melkoisen hyvin. Tiedän muun muassa, että pakurikääpää on käytetty vuosisatoja kansanlääkinnässä muun muassa Venäjällä, Kiinassa, Japanissa ja Pohjois-Amerikan ja Kanadan intiaanikansojen keskuudessa. Tiedän, että pakuritee on vahvasti antioksidanttista, tehokkaasti elimistöä emäksisöivää ja että pakuria kannattaisi nauttia ainakin kolmisen kuppia päivässä, kätevimmin tuo määrä tulee nautittua smoothien pohjanesteenä. Tiedän myös kuinka pakurista voi valmistaa kasvovoidetta ja jopa miten sillä voi värjätä vaatteita.

Ennen kaikkea tiedän suositella pakurikirjaa kaikille, keitä koskettavat vaivat, kuten Chronin tauti, vatsa- ja nivelongelmat, ihovaivat, kuten psoriasis, alhainen immuniteetti tai syöpä. Viimeistään nyt voin todella suositella pakurin päivittäistä nauttimista edellä mainittujen ongelmien kanssa painiville, ja muillekin vastuskykyä, tarmoa ja elinvoimaa kaipaaville.pakurikääpä-kirja.jpg

Itse testasin heti kirjassa ollutta pakurikaakaoreseptiä. Vau. Fiilis oli maun puolesta vähän sama kuin olisi nauttinut täyteläisen kaakaon ja kanelisen korvapuustin yhtä aikaa, paitsi että herkuttelun jälkeen olo on vahvan elinvoimainen, eikä nuutuneen pöhöttynyt.

Muuntelin tosin ohjetta vähän, käytin cashew-pähkinöiden tilalla manteleita, skippasin ruusunjuuren, macan ja lakkakääpäuutteen, niiden puuttuessa, ja käytin muutenkin hieman eri annosmääriä. Runko ja yleisfiilis pysyivät silti samana.

Chocolove Chai Chaga Boom

0,5 litraa haudutettua pakuriteetä

Iso kourallinen manteleita

Kukkurallinen ruokalusikallinen raakakaakaojauhetta

1 rkl chia-siemeniä

2 cm pala inkivääriä

½ tl kaardemummaa

½ tl kanelia

1 rkl hunajaa

Lisää noin ruokalusikallinen jauhettua pakuria noin puoleen litraan vettä. Kiehauta ja keitä noin 30-60 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä haihtuneen nesteen tilalle. Kaada lämmin tee siivilän läpi tehosekoittimeen ja lisää loput ainekset. Sekoita täydellä teholla noin 30 sekuntia, kaada mukiin ja nauti. 

give-light-to-people.jpg

Jos tämä postaus vaikutti mielestäsi mainokselta, niin osuit oikeaan, tämä oli mainos. Vilpittömin sydämin ja lämpöisin ajatuksin kirjoittamani mainos, jota en tehnyt siksi, että sain kirjan ilmaiseksi, enkä myöskään erityiskauniin omistuskirjoituksen takia, vaan siksi, että uskon kyseisen kirjan lukemisen tai ainakin pakurikäävän nauttimisen voivan kohentaa monen lukijani hyvinvointia. 

Toivottavasti siis kiinnostuit, innostuit ja hörpit pian itsekin pakuria kaakaoviiksissä hymy huulilla.

♥ Virpi

Hyvinvointi Hyvä olo

Viikonloppuleipä

Nyt on kuulkaas ystäväiseni sellainen juttu, että olen löytänyt ai-van ihanan gluteenittoman leipäreseptin. Leipä voittaa kevyesti kaikki aikaisemmin maistamani gluteenittomat leivät ja reippaasti suurimman osan tavan leivistäkin.

Upea, se on ensimmäinen sana mikä kyseisestä teoksesta tulee mieleen. 

siemen-pähkinä-leipä-1.jpgnut-seed-bread.jpg

Löysin ohjeen My New Roots -blogista, ja leipä näytti niin uskomattoman maukkaalta ja blogaajan ylistyspuhe leivästään oli niin vuolasta, että reseptiä oli pakko testata heti.

Blogaaja oli antanut leivälle nimen The Life-Changing Loaf of Bread, enkä epäile yhtään, etteikö se saattaisi todella mullistaa jonkun hyvää leipää rakastavan ja gluteenia karttavan ihmisen elämän, tai ainaki tuoda eloon lisää iloa ja nautintoa.

Valmistin leivän eilen viikonloppua varten tupla-annostuksella, mutta sitä on enää alle puolet jäljellä. Täytynee tehdä toinen satsi.

Tässäpä siis herkkuleivän suomennettu ohje. Käytin muuten leivonnassa luomuvoita, alkuperäisessä ohjeessa käytetään kookosöljyä. Korvasin myös vaahterasiirapin hunajalla. Mutta leivän voi siis halutessaan valmistaa myös täysin vegaanisestikin. 

siemenleipä.jpg

Elämän mullistava leipä (By My New Roots

2, 5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä tai manteleita (tai puolet ja puolet)
3, 5 dl kaurahiutaleita (mikäli haluat varmasti gluteenittoman tuotteen, varmista, että kaurahiutalepaketista löytyy ”gluteeniton”-merkintä)
2 rkl chia-siemeniä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
1 tl merisuolaa
1 rkl hunajaa
3 rkl kirnuvoita tai kookosöljyä
3,5 dl vettä

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sulata voi (tai kookosöljy) ja hunaja vesihauteessa juoksevaksi. Annostele vesi kulhoon ja kaada sekaan sula hunaja-voiseos. Kaada nesteet kuivien ainesten sekaan ja sekoittele, kunnes seos alkaa jähmettyä. Taikinasta tulee paksua, mutta mikäli se on liian jähmeää sekoitettavaksi, lisää ruokalusikalla lisää vettä ja sekoita. Kaada seos esimerkiksi pitkulaiseen silikoniseen vuokaan ja tasoittele lusikalla. Jätä taikina tekeytymään kahdeksi tunniksi tai esimerkiksi yön yli jääkaapiin. Tällöin leipä on turvonnut tarpeeksi, jolloin se säilyttää muotonsa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Laita vuoka uunin keskiosaan ritilän päälle ja paista noin 20 minuuttia. Kaada leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä 30-40 minuuttia. Leipä on valmista kun se kuulostaa ontolta koputeltaessa. Anna leivän jäähtyä hyvin ennen kuin viipaloit sitä. Leipä säilyy tiiviisti suljettuna noin viisi päivää. 

Huomio! Oma vuokani on kooltaan 26 x 10 cm, ja siihen meni tupla-annos aineksia. Paistoaika oli myös pidempi, ensimmäinen osa paistoajasta oli noin 30 minuuttia ja toinen noin 45 minuuttia. Niin, ja mitä tulee tuohon ohjeessa olevaan neuvoon, että leivän tulisi antaa jäähtyä kokonaan ennen leikkaamista, no, en totellut, vaan leikkasin leivän sen ollessa vielä hieman lämpöinen. Mitään vahinkoa ei tapahtunut, leipä leikkautui normaalisti – ja oli taivaallista. 

seed-nut-bread.jpgwhite-flower.jpg

Iloista viikonloppua!
♥ Virpi

Hyvinvointi Hyvä olo