Päivän asu: Kesäkurpitsapasta

kesäkurpitsa-raakapasta.jpg

Jos olisin muotiblogaaja, olisi tuossa ylhäällä päivän asu -kuva. Tekstissä kertoisin mistä olisin kunkin vaatekappaleeni hommannut ja miksi erityisesti pidän niistä. Siitä voisi sitten lukija ammentaa inspiraatiota omaan pukeutumiseensa tai saada pelkkää voyeristista tyydytystä.

Henkilökohtaisesti uskon kuitenkin vahvuuteni olevan muualla ja antavani enemmän paljastelemalla itsestäni vallan muita asioita. Kuten esimerkiksi mitä syön. Kyllä, äärimmäisen tärkeää. Tai no, ainakin paljastavaa. Nimittäin se, mihin ruokiin ihminen pukee sisuksensa kertoo hänestä ehkä enemmän kuin se, mihin vaatteisiin hän kietoutuu. Olet mitä syöt, jne.

Tässä siis lahjani maailmalle, päivän ateria -kuva. Ja seikkaperäinen selonteko siitä kuinka lounaani rakentui.
raw-pasta-zucchini.jpg

Raakapastan pohjalle laitan pari isoa kourallista pinaatinlehtiä tai vuonankaalta, riippuen kumpaa on tarttunut mukaan lähikauppani Laivurin valinnan luomusalaattihyllyltä. Ravinteikkaat ja miedon pähkinäisen makuiset pinaatti ja vuonankaali ovat omia lemppareitani, ja ne sopivat moniin ruokiin joihin perus salaatinlehdet eivät oikein istu, kuten tämän raakapastan pohjalle.

Päälle suikaloin kuorimaveitsellä tai juustoraastimella kesäkurpitsaa pastan virkaa ajamaan. Tässäkin käytän aina luomua, jotta voin hyödyntää myös kasvin ravinteikkaat kuoret. Mikäli et löydä luomulaatuisia kasviksia, suosittelen heivaamaan kuoret pois ja käyttämään vain kasvin sisuksen.

Seuraavaksi murustelen vihreän pedin päälle kämmenellisen saksanpähkinöitä. Tähän voisi kokeilla myös muita pähkinöitä tai siemeniä. Käyttämäni pähkinät ja siemenet ovat myös luomulaatuisia ja kylmässä säilytettyjä, jotta niiden kallisarvoiset rasvat pysyvät mahdollisimman hyvinä ja härskiintymättöminä.

Sekaan lennähtää myös luomulaatuisia oliiveja, jotka ovat muun muassa hyvien rasvojen, proteiinin ja E-viitamiinin ansiosta ehkä parasta kauneusruokaa mitä löytyy.

Pinnalle murustelen fetaa, varovaisella kädellä, jotta kokonaisuus pysyy raikkaana. Käytän nykyisin luomulaatuisia lampaan- tai vuohenmaitovalmisteita lähes päivittäin, sillä tunnen kaipaavani muun muassa niiden proteiineja ja kalsiumia, joiden molempien tarve kasvaa näin imetyksen aikana. Laadukkaan vuohenjuuston täyteläinen ja tukeva maku on myös mieleeni. Lehmänmaitotuotteet eivät sovi itselleni lainkaan, ja rehellisesti sanottuna en usko niiden olevan paras valinta muillekaan. Vuohenjuusto muun muassa sulaa paremmin, on vähemmän allergisoivaa ja aiheuttaa harvemmin laktoosi-intoleranssia.

Juuston takia en saisi kyllä virallisesti kutsua annostani raakapastaksi, mutta leikitään nyt, että sitä ei lasketa. 

Raakapasta-annokseni päälle lorautan laadukasta oliiviöljyä, tiristän sekaan raikkautta puolikkaan sitruunan mehusta ja rouhaisen päälle mustapippuria myllystä. Ai niin, ja tuoreita mintunlehtiä tottakai! Minttu onnistuu nostamaan monet ruuat uudelle mielenkiintoiselle tasolle.

raakapasta.jpg

Näin jälkikäteen luettuna yllä oleva selonteko antaa kieltämättä kuvan laskelmoivasta terveyshifistelijästä, mutta itse asiassa kyseinen annos syntyi nälkäisen äidin yhdistellessä keittiöstä löytyvistä aineksista nopeasti jotain lounaaksi kelpaavaa ennen kuin lapsi herää päiväunilta. Epämääräinen muistikuva samantyyppisestä kokonaisuudesta jossain netin kuvavirtojen äärellä auttoi kasaamisessa. 

Mikäli inspiroiduit päivän sisäisestä asustani, löytyy ostoslista alta.

Raikas raakapasta

Kaksi kourallista pinaattia
Yksi kesäkurpista
Muutama saksanpähkinä
Oliiveja
Fetajuustoa
Tuoreita mintunlehtiä
Oliiviöljyä
Puolikkaan sitruunan mehut
Mustapippuria

♥ Virpi

Hyvinvointi Hyvä olo

Puhtaat valkeat lakanat + muutama keksinmuru

mustikka-banaani-keksit.jpg

On olemassa ihmisiä, jotka eivät voi sietää sängyssä syömistä ja mahdollisia murusia lakanoillaan. On olemassa myös ihmisiä, joiden mielestä aamupalalla ei kuulu syödä herkkuja. Nämä ihmiset eivät ehkä osaa arvostaa sitä, mitä tein tänä aamuna:

Söin aamupalaksi mustikkakeksejä juuri vaihdettujen puhtaiden valkoisten lakanoiden päällä.

wohoow, kotiäiti breaking bad.

Niin, sitten on tosiaan olemassa ihmisiä kuten minä. Ihmisiä, jotka arvostavat pieniä herkullisia ylellisyyksiä aamupalojensa arkisuutta rikkomassa ja joille valkoiset lakanat antavat aterialle vähintään yhtä lailla lisäluksusta kuin valkoiset liinat ruokapöydällä.

Tässä teille kaltaisilleni terveellisten ja maukkaan kauraisten mustikka-kookos-aamupalakeksien ohje. Lupaan, että näiden takia kannattaa herätä se puolituntia normaalia aikaisemmin. Ja jos sänkysyömingit tuntuvat liian villiltä tai leväperäiseltä toiminnalta, niin maistuvat nämä (melkein) yhtä hyviltä perinteisesti pöydän ääressä nautittuinakin.aamupalakeksit.jpgmustikka-kaura-keksit.jpg

Mustikka-kookos-aamupalakeksit (gluteenittomia, maidottomia ja sokerittomia)

3 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita

2 dl kookoshiutaleita/-lastuja

1 dl manteleita

3 banaania

1,5 dl pakastemustikoita

5 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä

1 rkl kotimaista hunajaa

1 tl vaniljauutetta

0,5 tl suolaa

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Hienonna mantelit muruksi, esimerkiksi sauvasekoittimella. Sekoita kaurahiutaleet, kookoshiutaleet, mantelimuru ja suola kulhossa. Soseuta banaanit esimerkiksi haarukalla tai sauvasekoittimella. Sekoita banaanisose kuivien ainesten sekaan. Sulata kookosöljy juoksevaksi vesihauteessa ja sekoita taikinaan. Lisää myös hunaja ja vaniljauute. Sekoita huolellisesti. Lisää lopuksi sekaan jäiset mustikat, sekoita vain parilla kauhaisulla, jotta mustikat eivät värjää taikinaa.

Annostele taikinasta parin ruokalusikallisen kokoisia palloja uuninpellille leivinpaperin päälle. Litistä palloja esimerkiksi lusikalla. Voit lisätä keksien pinnalle halutessasi muutaman mustikan ja kookoslastun. Paista uunin keskitasossa noin 20 minuuttia tai kunnes keksit ovat saaneet kultaisenpaahteisen sävyn ja ihana tuoksu leijailee nenääsi.keksinmuruja.jpg

♥ Virpi

Hyvinvointi Hyvä olo