Raakapitsa, melkein

Menin eilen nälissäni tehdähumauttamaan aika hullun hyvän pitsan! Tarkoitus oli alunperin väsätä raakapitsa, mutta koska nälkä oli huutava ja pitsanhimo kiljuva, käytinkin pohjaa hätäpäissäni uunin kuumuudessa.

Raaka-aineitten kanssa operointi oli melkoista sooloilua, heitin sekaan vähän kaikkea, mutta mahetsun makoisaa tuli. Poikaystävän ystävällinen kommentti oli: ”Aivan kuin aidossa italialaisessa pizzeriassa”. hahaa. Aidot italiaanopitsanpaistajat pitäisivät läpykkääni vähintään pyhäinhäpäisynä, mutta eihän me niitä kuunnella – vaan omia makunystyröitämme ja mahojamme!

Ja näin kuuluu, mikäli mitenkään määriä oikein muistan, pyhäinhäpäisymelkeinraakapitsani ohje:

Pohja:
1dl (liotettuja) cashew-pähkinöitä
½ dl (liotettuja) parapähkinöitä
½ dl (liotettuja) manteleita
½ dl (liotettuja) auringonkukansiemeniä
½ dl (liotettuja) seesaminsiemeniä
1 dl mung-pavun ituja
3 rkl tocotrienolsia
2 rkl soijalesitiiniä
ripaus suolaa
vettä

(4 kpl kananmunaa, 1tl leivinjauhetta, kookosöljyä)

Sekoita (yön yli liotetut) pähkinät ja siemenet sekä loraus vettä tehosekoittimella. Lisää mung-pavun idut, tocotrienols, soijalesitiini ja suola ja sekoita uudemman kerran. Lisää myös leivinjauhe. Riko toiseen kulhoon kananmunat ja riko niiden rakenne. Kaada munien sekaan muut ainekset ja sekoita. Lisää ruokalusikallinen kookosöljyä. Tarvittaessa lorauta sekaan hieman vettä, jotta taikinasta tulee lusikoitavaa, mutta ei liian litkua. Paksuus on hyvä olla kuten paksussa jukurtissa. Kaada taikina pellille, levitä se noin sentin paksuiseksi levyksi ja laita seos kypsymään uuniin 175 asteeseen reiluksi puoleksi tunniksi, tai kunnes pohja on napakka, mutta ei kuiva.

Jos haluat tehdä raakapitsapohjan, sekoita kaikki muut ainekset, mutta unohda kananmunat, kookosöljy ja leivinjauhe. (Raakapitsapohjan etu on että kaikkien ainesten ravintoarvot pysyvät huipussaan, koska niitä ei kuumenneta. Kuumennetut rasvat pähkinöissä ja siemenissä saattavat myös aiheuttaa herkimmille esim. iho-oireita.) Lisää raakapitsapohjan taikina kuivurin tai uunin pellille, jätä taikina paksuhkoksi levyksi ja anna kypsyä noin 10 tuntia. Jos kuivatat pohjan uunissa, pidä lämpö alle 40 asteen ja jätä uuninluukku raolleen, jotta ilma pääsee kiertämään kunnolla. Taikina onnistuu varmaan vallan mainiosti myös ilman soijalesitiiniä ja tocotrienolsia. Pähkinä- ja siemenlajikkeitakaan ei tarvitse välttämättä olla noin useita, pari riittänee.

Tomaattikastike:
4 tomaattia
½ sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
1 rkl Sun Fire Fiesta Mole -mausteseosta 

Pinaattitahna:
Muutama desi pinaattia
1 avokado
Persiljaa
Rakuunaa

Cashew-juusto:
1 ½ dl cashew-pähkinöitä
2 cm purjosipulia
vettä
ripaus suolaa

Sekoita cashew-pähkinät ja pieni loraus vettä kuohkeaksi seokseksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää purjosipuli ja suola. Voit käyttää myös tavallista sipulia, valkosipulia ja yrttejä tämän tuorejuustomaisen seoksen maustamiseen.

Levitä valmiille pitsapohjalle, joko kuivatetulle tai uunissa paistetulle, ensin tomaattikastike ja sen päälle nokareita cashew-juustosta ja pinaattitahnasta. Leikkaa päälle tomaattisiivuja ja runsaasti basilikanlehtiä. Lopuksi heitä sekaan joukkoon kirjavaan muutamia luomuoliiveja.

n.a.m.

♥ Virpi

Kommentit (10)
  1. Ongelma parapähkinöiden käytössä on että aina seassa on homeelta maistuvia yksilöitä. Minä en ainakaan ole löytänyt sellasia, joissa ei olisi. Kokeillut kaikki vastaantulevat pähkinäsekoitukset, pelkästään parapähkinää sisältävät, luomut – ja niitä on kaikissa. Enkä ole huomannut voiko homeelta maistuvia jotenkin ulkonäön perusteella erottaa muista??!!
    Parapähkinät kun olisivat melkein niitä parhaimpia niin maultaan kuin muuten.

  2. raakaravinnolla, Kiitos linkistä! Tärkeää tietoa tämäkin. (Linkin takaa löytyvän tutkimuksen tulos osoitti, että pitkänlinjan tiukka raakailu aiheuttaa mm. alipainoisuutta ja kuukautisten poisjääntiä.) Näitä tutkimustuloksiahan löytyy toki aina joka lähtöön, mutta kyllä itsellänikin maalaisjärki sanoo, että liika tiukkuus ravintoasioissa ei ole optimaalisen terveyden tae, päinvastoin. 100% raakaravinto voi olla raikastava kokemus hetkellisesti, mutta pidemmän päälle luottaisin itse sekaravintoon, jossa kasvikunnan tuotteet ja raakaravinto näyttelevät pääosaa. Ja hyvin on tuntunut itselläni ainakin toistaiseksi toimivan. Uskoisin että omalla kohdallani juuri esim. tuo hormonitoiminta on tasapainottunut raakaravinnon määrän nostamisen myötä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *