Ruusun turmio

Kiitos hyvää

Tänään ilmestyneessä Trendissä on mainio juttu (vaikka itse sanonkin) ravinnon vaikutuksesta ihon hyvinvointiin. Jutussa hehkeän ihon salaisuuksia avaavat mm. ravintoneuvoja Miia Saastamoinen ja hollywood-starbojen hyvinvointiguru Rainbeau Mars. Vaikka väitän olevani melkoisen hyvin perillä ruoka-iho-yhteydestä, paljastui juttua tehdessä itsellenikin mielenkiintoisia uusia vinkkejä aiheen tiimoilta. Paljon ruokakokeiluita on tullut tehtyä ja hyviä tuloksia olen myös saanut aikaan, mutta vielä on kikkoja testattavana ja matkaa totaalitasapainoiseen ihoon taitettavana. Tähän saumaan ajattelin nyt kuitenkin jakaa omia henkilökohtaisia kokemuksiani elintapojen vaikutuksesta ihoni kuntoon.

Kirjoitin muutama kuukausi sitten omasta ruokapuhdistuksestani ja sen myönteisistä vaikutuksista terveyteeni postauksessa Kuinka minusta tuli terve. Silloin mainitsin myös kummallisesta rosacea-, eli ruusufinnisukuisesta ihotulehduksesta, joka piinasi minua. Tässäpä nyt seikkaperäinen selonteko seikkailustani ruusufinnilaaksossa. Tiedän, että teitä ruusulaisia on siellä lukuisia muitakin, joten haluan jakaa kaiken kokemuksieni myötä kartuttamani tiedon teidän lajitovereitteni helpotukseksi. Ruusuni tarina, olkaate hyvät:

Pieni kertaus – Läikkänaaman lääkeboikotti
Kasvoilleni alkoi noin vuosi sitten ilmestyä kuin tyhjästä pieniä sormenpäänkokoisia täpliä, väriltään vaaleanpunaisesta sinipunervaan. Välillä läikät erottuivat selvemmin, välillä ne hieman haalenivat, mutta kokoajan, hitaaseen ja tasaisen tappavaan tahtiin niitä plumpsahteli esiin lisää. Olin paniikissa, sillä ihotautilääkäritkään eivät osanneet auttaa minua. Lyhyet antibioottikuurit himmensivät läikät vain hetkellisesti, eikä lääkesalvoistakaan ollut apua. Lopulta viime syksynä minulle määrättiin kolmen kuukauden tetrasykliinikuuri, jota en kuitenkaan ONNEKSI aloittanut. Sen sijaan muutin ruokavaliotani. Karsin pois kaikki lisäaineet ja einekset, siirryin käyttämään luomutuotteita, nostin raakaravinnon määrä ruokavaliossani huomattavasti ja jätin pois vilja- ja maitotuotteet.

Alkuvaikeuksien ja vatsani muutosvastarinnan jälkeen yleinen terveydentilani alkoi selvästi kohentua. Olo oli energinen ja mieli kirkas, kroppa alkoi puhdistamaan itseään. Ihoni ei kuitenkaan näyttänyt mainittavia paranemisen merkkejä. Nyyh. Turhautti. Rosacea välkkyi kasvoillani edelleen, ehkä aavistuksen rauhoittuneena, sillä läikkiä ei enää tullut lisää, mutta edelleen ärsyttävää sahausliikettä tehden – Aina kun luulin ruusufinnin tekevän lähtöä, pahamahti se takaisin punaisempana, tai jopa sinisempänä kuin koskaan.

Voitte kuvitella kuinka lannistavalta tuollainen tuntuu. Vaikka ruusufinni on puhtaasti pinnallinen vitsaus, onnistuu se silti maaduttamaanmielialan yllättävän tehokkaasti. Muutamat itkut on tullut peilin edessä väännettyä punalaikkuisen kuvajaiseni edessä. Ja miten aikaa vievää ja ärsyttävää puuhaa se joka-aamuinen peiteaineilla kikkailu onkaan! Niin monta kertaa oli lähellä, etten avannut sitä minulle määrättyä antibioottipakettia, jonka olin siis ehtinyt jo apteekista hakea, ja livauttanut ensimmäistä pilleriä suuhuni. Jokin intuitiivinen gut feeling kuitenkin esti minua.

Tiesin, tai pikemminkin aavistin vahvasti, että rosaceani johtui huonosta immuniteetista, eli suolistoni huonosta kunnosta, joka tulisi vain pahenemaan antibiooteilla. Olin varma, että tukemalla elimistöäni puhtailla ja ravinteikkailla ruoka-aineilla, ja pommittamalla suoliston huonoja bakteereja hyvillä probiooteilla tulisin saamaan murskavoiton taistelussani ruusufinniä vastaan. Annoin jatkuvasti itselleni lisäaikaa lääkkeistä: ”Jos nämä kasvot eivät ole yhtään paremmat kuukauden päästä, aloitan kuurin.”, ”Jos vuodenvaihteen jälkeen ei ole tapahtunut yhtään parannusta, haen apua tabuista.” tai ”Viimeistään kesällä tämän ihon täytyy olla parempi, jos ei, niin myönnän tappioni ja aloitan lääkityksen”.

Uudet otteet – Mielikuvaharjoituksia ja ravintolisiä
Vuoden alussa otin avuksi ihoni parantamiseen mieleni mahtivoimat. Välillä koetin ajatella täpliä rakastavalla hellyydellä ja hyväksymällä ne osaksi minua. Toisinaan komensin niitä poistumaan tai kielsin niiden olemassaolon ajatellen, että jos en anna niille huomiota, ne haihtuvat hävöksiin. Viha tai kiukku eivät kuitenkaan koskaan ole toimiva tunnealustoja paranemiselle, vaan eheytymiseen tarvitaan armoa ja itsensä hyväksymistä, oireineen kaikkineen. Vahvin mentaalinen trikki oli ehkä kuitenkin vakaa päätös siitä, että kesään mennessä ihoni olisi terve. Tai oikeastaan aloin jo vuoden alussa ajattelemaan itseni terveeksi. Visualisoin kasvoni tasavärisinä, läikättöminä ja iloisina. Kirjoitin ylös muistilapulle: ”Minulla on terve ja hehkuva iho”.

Mielikuvaharjoitteiden lisäksi tein lisäfiksailuja ravintojuttuihini. Aloin syömään päivittäin tehokkaitaDr. Ohhira´s Probiotics -maitohappobakteereja, B-vitamiinilisää ja vahvoja D-vitamiinivalmisteita. Syön edelleen D-vitamiinia päivittäisannostuksella 5000 IU eli 125ug (mikrogrammaa). Tämä on huomattavasti yli virallisten suomalaisten D-vitamiinisuositusten. Kaiken lukemani valossa, ja ravintoneuvojien ja -terapeuttien kanssa juteltuani uskon kuitenkin, että yliannostuksen vaaraa tässä ei tapahtumaan. (Tarkoitus on kuitenkin varmuuden vuoksi käydä ensi syksynä mittauttamassa d-vitskuvarantoni) Olen myös lukenut muun muassa eräältä kansainväliseltä rosacea-foorumilta kuinka ihmiset ovat saaneet aikaan paranemisia ihossaan yli 100 mikrogramman päiväannostuksilla.

Tilasin lisäksi iHerbistä Cat´s Claw- eli Kissankynsi-valmisteita, jotka auttavat vastustuskyvyn tehostamisessa. Samaiseen hommaan, eli immuniteetin buustaamiseen sain Jaakko Halmetojalta hänen ystävällisesti minulle valmistamaa Love Tincturea, Schisandraa ja nokkosta sisältävää tinktuuraa. (Jakelle terveisiä ja sydämiä!) Nautin myös päivittäin puhdistavaa ja vahvistavaa chlorella-msm-fytoplankton-juomaa sekä kuuriluontoisesti pakurikääpäteetä.

Vielä jotain - Viilennystä ja voiteita
Kaiken tämän ohella kävin säännöllisesti akupunktiossa, jossa kroppaani viilennettiin ja vatsasta kasvoihin nousevaa kuumuutta laskettiin. Ruusufinni voi olla yksi kehon ylikuumuusoireista, joka aiheutuu muun muassa stressistä ja liiallisesta kuumentavien ruoka-aineiden, kuten alkoholin ja tulisten mausteiden nauttimisesta (jotka eivät kylläkään itselläni olleet syyllisiä). Pyrin itse viilentämään kroppaani sisältä päin nauttimalla runsaasti lehtivihreitä, kurkkua, vesimeloonia ym. ja rauhoittumalla hektisen arjen keskellä.

Ihoni ärtyi pahimpina kausina lähes kaikesta kosmetiikasta, joten siirryin käyttämän herkälle iholle tarkoitettuja hajusteettomia putsareita ja voiteita. Tärkeintä kuitenkin oli, että käsittelin kasvojani niin vähän ja hellävaroen kuin mahdollista. Meikittömät päivät kotioloissa ja usein jopa kasvovoiteen "unohtaminen" rauhoitti ihoa silmin nähden.

Lopputulema – Kevään trendiväri ei ole punainen

Kaiken tämän jälkeen, teitä varmasti kiinnostaa mikä on ihoni tilanne nyt.

Yksitoista kuukautta on kulunut siitä kun ensimmäinen läikkä lävähti kasvoilleni ja reilu seitsemän kuukautta sitten aloitin ruokapuhdistukseni. Nyt voin iloisena ja intoa puhkuen kertoa, että rosaceani on parantunut yli 90 prosenttisesti! Ilman antibiootteja, ilman lääkevoiteita, ilman laserhoitoja. Eläköön, eläköön, eläköön! Kasvojeni iho on vihdoin NORMAALI! Toisessa poskessani häilyy enää kaksi himmeää läikkää, jotka äimistelevät vierekkäin orpoina ja ihmettelevät että mihin kaikki kaverit ovat häipyneet. No, hiffaavatpa nuo hitaimmatkin sitten ajallansa kaikota, kun tajuavat ettei tämä naamavärkki ole enää niille suotuisaa maaperää. Näille poskille ovat enää tervetulleita kaikki ihanat asiat, kuten hehku, nauru ja pusut sekä kohta muutama kesän tuoma pisama!

On uskomattoman ihanaa, kun aamuehostukseksi töihin riittää nykyään halutessa vain sipaisu aurinkopuuteria ja ripsiväriä. Ja sitäkin mahtavampaa on kun ei tarvitse enää joka aamu jännittää vessaan mennessä, että kuinka kirjava ilmestys sieltä peilistä tällä kertaa kurkistaa. Thaikkureissun jälkeen ihoni on ollut viime päivinä pintakuiva ja siitä johtuen pikkunäppyisä, mutta eipä tässä enää kuivanäpyt paljoa paina, kun on saanut selätettyä rosacean kaltaisen monsterin! Olen niiiin överikiitollinen parantuneesta ihostani, mutta ennen kaikkea siitä, että olen ruusufinnin myötä oppinut kehostani ja sen toiminnasta äärettömän paljon. Eli kiitos Rosacea - Kiva kun kävit, vielä kivempi kun lähdit.

Rosacean aka ruusufinnin hoito, eli mitkä tukivat omaa parantumistani:

-Kokonaisvaltainen ruokavalion puhdistus. Pois einekset, lisäaineet, valkoinen sokeri ja viljat, eläinkunnantuotteet minimin minimiin (lisäävät kehon tulehdustiloja). TIlalle paljon puhtaita ja tuoreita kasviksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä (kohtuudella) ja siemeniä.

-D-vitamiinikapselit, annostuksella 125 mikrogrammaa päivässä.

-Laadukkaat Probiootit. Tehokkaat Ohhiran kapselit helpottavat oloa kuulemani mukaan lähes vaivassa kuin vaivassa.

-Immuniteettia tukevat ravintolisät ja rohdot, kuten pakurikääpä, nokkonen, Schisandra, Neem ja Cat´s Claw.

-Hyvät rasvat ravinnossa, mm. avokadot, pähkinät, siemenet. Ravintolisänä Valioravinnon Iho Omega -kapselit.

-Kehon kuivuustilojen välttäminen, eli mahdollisimman runsas puhtaan veden siemailu. Lähdevesi on ihanin sisuskosteuttaja.

-Ulkoilu. Joka iltaiset kävelylenkit meren rannalla ilman meikkiä. Iho rakastaa happiherkuttelua!

-Hellävaraiset ihonhoitotuotteet. Voimakkaat kemikaalit, hajusteet ja muut ärsykkeet pois kosmetiikasta. Mitä vähemmän pesin, voitelin ja hinkkasin ihoani, sen parempi.

-Talipunkkien, joita joidenkin teorioiden mukaan epäillään vahvasti ruusufinnin pahentajiksi, elinolosuhteiden kaikenlainen surkeuttaminen. Tyynyliinojen vaihto puhtaisiin pari kertaa viikossa, emäksinen ruokavalio ja kasvojen koskettelun välttäminen (ei likaa ja pölyä iholle!). Olen lukenut joidenkin saaneen helpotusta ulkoisesta Tea Tree - ja tyrniöljyn käytöstä. Itse tilasin jenkeissä asuvan ystäväni kautta paljon hypetettyä kiinalaista ZZ Cream -voidetta, joka kyllä kuivatti omaa ihoani todella paljon, mutta oli hyvä satunnaiskäytössä.

-Akupunktio. Helsingin Prometheus instituutin tiloissa vastaanottoa pitävä Raimo Lindroos poisti kropastani liikaa kuumuutta. Samalla puhdistettiin myös maksaa, jotta myrkyt poistuvat ja elimistö pääsee uudistumaan.

-Viilentävät ja emäksisöivät ruoka-aineet. Esimerkiksi paljon vihreää, kurkkua, parsaa, pinaattia, vesimeloonia ja päärynää. Ruokasooda ja koivuntuhkauute olivat myös apureinani viilennystalkoissa.

-Rauhoittuminen, meditoiminen ja syvähengittely.

-Oman naamavärkin hyväksyminen läikkineen kaikkineen, mielikuvaharjoitukset terveestä ihosta ja vahva päätös paranemisesta.

 

Ja nämä ovat siis kaikki omia henkilökohtaisia kokemuksiani ja itselläni toimineita ratkaisuja. En ole lääkäri enkä ravintoterapeutti, älä ota sanojani lakina. Kokeile itse ja voit yllättyä positiivisesti!

Ja mikäli sieltä lukijoista löytyy ruusufinnin kanssa painiskelevia, niin jakakaa ihmeessä kokemuksenne ja mahdolliset hoitovinkkinne! Varmasti löytyy itseni lisäksi monta kiinnostunutta.

♥ Virpi

Kommentit

Sarita (Ei varmistettu)

Aivan mahtavaa! Onnittelut paranemisprosessista. Iho-ongelmat ovat inhottavia vaivoja kaikin puolin. (itse olen ollut sairaalahoidossa monta kertaa atopiani takia, joten tiedän sen liian hyvin) Ihana kirjoitus.. ja kysymys sen vierestä: Onko pyöräsi uusi vai aito vanha? Olen etsinyt juuuuuuri tuollaista! :)

Virpi (Ei varmistettu)

Sarita, Kiitos! Atopia osaa kyllä varmasti olla myös melko vmäinen seuralainen, osaan kuvitella. Tuo armas fillarini, Pelargonia Nocturna nimeltään, on viime keväänä hankittu. Hommasin sen vallilalaisesta Pelago-pyöräfirmasta. www.pelagobicycles.com/ Pelagon pojat tekevän niin nättejä pyöriä, että voisin hairahtua hommaamaan useammankin. Tuo mun fillari oli mallikappale, eli ihan prikulleen samanlaista niillä ei oo myynnissä, mutta pitkäli saman sorttisia kylläkin. Käy tsekkaan!

fränk (Ei varmistettu)

kauheella innolla olisin mennyt sun reseptejä kurkkaileen uudellee, mutta en pääse kuin blogin etusivulle painamalla tunnisteiden kohdalta esim. "reseptit". missä vika, voisikohan sen saada korjattua, olisi huippua : )

leila (Ei varmistettu)

Hyvä postaus, näitä vinkkejä voi varmasti hyödyntää ihan aknenkin hoidossa! Olen kärsinyt pahasta aknesta 13-vuotiaasta asti, nyt olen 17. Muutamat antibioottikuuritkin syöty, epäilen että suolisto on aikas huonossa kunnossa... :/ Mulla vaan on ongelmana että tuntuu ettei emäksisellä ruokavaliolla tule syötyä niin paljon kuin happamalla voisi (ainakin proteiinin saanti jää pienemmäksi), joten pelkään painon putoamista (olen melko laiha). Oon aina viikon kokeilun jälkeen alkanut taas vetää kaikkea lihaa ja maitotuotteita entistä enemmän... ei hyvä, tiedän. Luomua kuitenkin suosin ja laatua! Ehkä tässä vielä pääsen johonkin tasapainoon ruokavalion kanssa. Mahakaan ei oikein pidä nykyisestä...

Sinulla on ihana blogi, niin täynnä positiivista energiaa! Mukavaa kevättä! :)

leila (Ei varmistettu)

tarkoitan siis, ettei emäksisellä ruokavaliolla tule saatua yhtä paljon energiaa kuin happamalla!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

fränk, kiitti vinkistä! laitoin korjauspyynnön eteen päin. :)
leila, energiaahan saat rasvoista, kuten pähkinöistä, siemenistä, öljystä, avokadosta ja hiilareista, kuten hedelmistä ja marjoista sekä proteiinista, kuten hampusta, pähkinöistä, manteleista, siemenistä. On hyvä ottaa selvää mikä on se toimivin polttoaine itselleen, rasvat, hiilarit vai protskut. Jokaisen kroppa on tässä yksilöllinen. Melko yleisesti toimiva kombo lienee paljon rasvaa, kohtuudella proteiinia, vähän hiilihydraatteja, tai kohtuudella rasvaa, paljon proteiinia, vähän hilareita. Jotkut harvat taas vannovat suurten hiilarimäärien nimeen, kuten esim. fruitaristit tekevät. Ja kaikenhan ei toki tarvitse olla emäksistä. 80% emäksistä ja 20% hapanta on ok. Kyllä se itselle toimivin ruokavalio sieltä löytyy kokeilun kautta. Ja jos kroppa tuntuu himoavan lihaa, niin ehkei sitä kantsi leikata pois ruokavaliosta. If u ask me. Tasapainoista ja iloista kevättä! :)

Miia (Ei varmistettu)

Ensimmäinen lukemani ruusufinni tarina jossa oli onnellinen loppu. Erittäin iso kiitos vinkeistä :) Lähden kokeilemaan näitä sisäisiä remontteja kera otsonoidun oliiviöljyn, joka on kuuden vuoden kokeilujen jälkeen ainoa toimivaja näkyvästi parantava antibakteerinen "voide" ollut tulehtuneelle iholleni.

mikko (Ei varmistettu)

Onneks olkoon vaan =) oisin kysyny tarkemmin noista ravinnelisistä ja superfoodeista. tuossa toisessa tekstissäsi mainitsit jotain toisiakin lisiä joita käytit, mm. macaa jne, niin otitko näitäkin "hoitojakson" aikana vai koetko ettei näistä olisi niin paljoa apua ihon hoidossa (kun eivät olleet mainittuna tässä tekstissä)? voiko/kannattaako näitä kaikkia käyttää samaan aikaan vai olisiko parempi jotenkin jaksotella?

Virpi (Ei varmistettu)

mikko, en käyttänyt macaa juurikaan tuolloin, sillä se ns. kuumentaa/lämmittää kroppaa, ja rosacean kanssa se ylikuumuus tuppaa usein olemaan se ongelma. Eli kaikki tuliset mausteet ja stimulantit pois. Tilalle viileyttä ja harmoniaa. :) Ja itse tosiaan käytin kaikkia noita postauksessa mainitsemiani juttuja yhtäaikaa. Vahva d-vitaamiiniannostus, laadukkaat probiootit, vehnän ja sokerin välttäminen tuntuvat näin jälkikäteen olleen kenties ne oleellisimmat tekijät omassa paranemisessa.
Tässä vielä pari linkkiä aiheeseen liittyen:
-http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2003/04/02/rosacea.aspx
-http://www.tanplusforhealth.com/news/july/rosacea.htm

mikko (Ei varmistettu)

okei, kiitos vastauksesta! vielä semmoinen kysymys että mitä mieltä olet raskaasta liikunnasta? itsellä se ainakin tuppaa pahentamaan rosaceaa hetkellisesti (kuumentamalla elimistöä?) mutta sen jälkeen iho rauhoittuu. sanoit tuossa tehneesi kävelylenkkejä mutta entäpä hikoiluun asti menevä liikkuminen, huonoako?

ja vielä että eikös tuo marjoissa, päärynöissä, pähkinöissä oleva hiilihydraatti sitten ole pahasta, kun eikös osa siitäkin ole sokeria? ehkä vähän pikkutarkkaa, vai =)

mikko (Ei varmistettu)

Ja söitkö ollenkaan juureksia tai papuja? Tuossa tekstissäsi kerrot syöneesi paljon tuoreita kasviksia, hedelmiä jne, niin mietin vaan, vaikka ovathan juureksetkin ja pavut kasveja mutta silti :D

Entäpä sitten noitten lisäravinteiden kanssa, milloin niitä otit ja miten paljon? Menee vaikeaksi kun kaikissa on eri aikoja ottamisajankohdaksi ennen ruokailua tai jälkeen. Ja vielä että mitä mieltä olet kuumennuksesta, raakaravinto.fi mukaan kuumennus tuhoaa hyödyllisiä ainesosia ruoista.

Ohhira`s (Ei varmistettu)

Voiko näitä probiootteja ostaa jostain kaupasta suomessa tai suomalaisesta verkkokaupasta?

Virpi (Ei varmistettu)

mikko, ei hikiliikunta huonoksi toki ole, mutta alussa, ennen kuin on saanut rosacean kuriin, niin monet varmasti välttelee sitä, jos se aiheuttaa kuumotusta. Ja noita hedelmäsokereitakin kannattaa testata, että miten niiden käyttö vaikuttaa, vai vaikuttaako lainkaan. Ensisijaisesti nyt noi valkaistut sokerit kannattaa tiputtaa pois. Juureksia ja papuja söin normaalisti. Raakaravinto toimii toisilla hyvin, toisilla se voi aluksi ärsyttää vatsaa ja sitä kautta toimia heikentävästi vointiin. Sitäkin kannattaa vain itse testata. Joissain tutkimuksissa on myös todettu että liian vähäinen vatsahappojen määrä altistais rosacealle. Eli sitä voi kans miettiä. . Ohhira´s: Suomesta niitä ei valitettavasti saa. Ihmiset tilailee niitä iHerb-nettikaupasta Jenkeistä: http://www.iherb.com/Dr-Ohhira-s-Essential-Formulas-Inc-Probiotics-Origi...

minka (Ei varmistettu)

Minun ruusufinnini ja suunympärysihottumani ovat pysyneet kurissa jo vuoden suolasaippualla. Parin euron suolasaippuapala on kestänyt käytössä melkein vuoden. Mm. Jalokivigalleria myy suolasaippuaa. Suolassa on se loistava ominaisuus, että se tekee mm. iholla viihtyvien hiivasienten ja bakteerien elinolosuhteet melko lailla mahdottomiksi, jolloin iho ei ärsyynny niin helposti. Vähän arvelutti herkkäihoisena atoopikkona kokeilla suolaa iholle, mutta hitto, se todellakin toimi!

Käytän suolaa kostealle iholle pesun jälkeen (jos olen meikannut, pesen kasvot ensin Madaran puhdistusvaahdolla, muuten käytän pelkkää suolaa). Hieron ja annan olla minuutin tai pari, joskus jopa yön yli. Sitten huuhtelu, enkä tarvitse edes kosteusvoidetta. En edes talvella! Ihana tuote.

Pikku Myy (Ei varmistettu)

Millä tavalla käytit/käytät ruokasoodaan?

Virpi (Ei varmistettu)

Pikku Myy, Lisäsin ruokasoodaa teelusikan kärjellisen verran esimerkiksi aamupuurooni. Ruokaa/kehoa emäksisöivä tapa, jonka olen oppinut eräältä akupunktiolääkäriltä. Auttaa myös närästykseen.

Tuulia (Ei varmistettu)

Heippa Virpi,
Kärsin itsekin ruusufinnistä ja kasvoni ovat jotenkin ärtyneet viime aikoina, vaikka syönkin gluteenittomasti, vähän maitotuotteita, suosin luomua ja raakaa. Minulle sanottiin, että oireet voivat johtua myös e-pillereistä. Huomasitko itse e-pillereillä mitään vaikutusta ihon kuntoon, jos käytit niitä tuolloin? Kiitos paljon vinkeistä tähän viheliäiseen vaivaan :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Tuulia, en ole käyttänyt e-pillereitä, joten ei ole kokemusta tuosta. Mutta kyllähän noilla hormoneilla voi olla osuutensa asiaan. Syötkö muuten sokeria kuinka paljon? Kaikki insuliinipiikkejä antavat ruuat kannattaa jättää pois. Ja stressi laskee immunitettia ja voi pahentaa rosaceaa, joten kannattaa miettiä sitäkin osa-aluetta. Tässä vielä yksi linkki ja hyvät vinkit: https://www.facebook.com/note.php?note_id=110082953731

Tuulia (Ei varmistettu)

Valkosen sokerin ja turhat herkut olen jättänyt pois jo kauan sitten, raakaherkut kun toimii paljon paremmin :) Immuniteetin laskua olen itsekin miettinyt syyksi, varsinkin kun suolistoni ei varmastikaan ole parhaimmillaan äskettäin todetun keliakian vuoksi. Vähemmän stressaamista ja lisää puhdasta ruokaa!

Kaalis (Ei varmistettu)

Ihana postaus. Sain itse ruusufinni -diagnoosini viime viikolla, lääkevoide ei auttanut, pahensi vain ja tänään aloitin 3 kk:n lääkekuurin. Olen pienessä päässäni miettinyt kaikkea tuota, josta juuri sain pstauksessasi lukea. Nyt otan kyllä itseäni niskasta ja teen samanlaisen ryhtiliikkeen kuin sinä. Kiitos! t.Kaalis

Virpi (Ei varmistettu)

Kaalis, ehdottomasti suosittelen "ruokaryhtiliikettä". :) Yksi luonnollinen hoitokeino mitä kannattaa kokeilla ihotulehduksiin, kuten akneen ja ruusufinniin, on merisuola. Minka tuolla kommentissa nro 14 suositteli suolasaippuaa, mutta ihan perus suolaliuoskin käy. Eli pistät lasin pohjalle hieman lämmintä vettä ja sekoitat sinne noin ruokalusikallisen puhdistamatonta hienoa merisuolaa. Sitten taputtelet seosta kasvoille ja annat vaikuttaa 5-30 min. Suolaa voi taputella ongelmakohtiin, kostealle iholle vielä hieman lisää. Lopuksi huuhtelet kasvot vedellä, jonka jälkeet taputtelet iholle hellävaraista voidetta tai esim. herkän ihon suosikkia, manteliöljyä. Suola voi hieman kirvellä kasvoilla aluksi. Suola desinfioi ihoa, ja olen lukenut että monilla nämä päivittäiset suolahoidot ovat auttaneet HUIMASTI. Itselläni meinasi ruusufinni nostaa päätään raskauden alentaman immuniteetin takia, mutta pari kertaa päivässä tekemäni suolanaamiot auttoivat jo parissa päivässä.

Maria (Ei varmistettu)

Todella hyvä juttu itsekki olen samoja taktiikoita käyttänyt. Suolavedellä pesu on ollut ihoa vahvistava. Mutta kun iho on pitemmän aikaa hyvässä kunnossa, tuppaa pahat tavat palata käytäntöön ruokavalion puolella. Ruusun ankara rangaitus käy kasvojen kimppuun, silloin nopea tie onneen itselläni on ollut otsonoitu oliiviöljy super vahva ja paraneminen alkaa silmissä. Se tappaa tulehduksen syvältä ihosta, nopeuttaa ihonpinnalla olevien vaurioiden paranemista ja pehmentää ihon. Lisää ihon veren kiertoa ja hapensaantia. Tutustuin tuotteeseen Oulussa Day spa Clementinen antamassa lymfakasvohoidossa jossa öljy imeytettiin lymfahieronnalla ihoon.Tuotetta voi myös tilata suoraan valmistajalta hintaan 24 ekeä ja on toiminut hyvin myös itse kasvoihin hierottuna. Käy tutustumassa (suomenotsoniterapia.fi) Ja sitten taas kiltisti ruusun kurinpalautuksen jälkeen myös muistaa syödä asiallisesti ilman epätoivoa.

moloko17 (Ei varmistettu)
Miia (Ei varmistettu)

Suosittelen otsonoitua oliiviöljyä: aluksi supervahvaa käytin öisin ja kahdessa viikossa ruusufinni hävisi! Nyt jos tulee joku yks satunnainen näppy, isken siihen normaalivahvusta. Viiden vuoden ihotautilääkäri/kosmetologi rumban ja satojen eurojen hukkaan heittämisen jälkeen tuntuu ihan uskomattomalta että olen päässyt eroon ruusufinnistä yhdellä tuotteella!

Chicatana (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä, harmi ettei toiminut kohdallani.

Syksysydän (Ei varmistettu)

Hei, minua kiinnostaisi tietää tarkemmin, miten rusufinnisi oirehti aluksi: Tuliko sinulle flusheja eli niitä punoitus ja kuumotuskohtauksia? Itselläni ihon väri on muuttumassa noiden myötä punaiseksi ja haluaisin tietää teiltä muiltakin, jotka olette onnistuneet hoitamaan ruusufinninne (esim. otsonoidulla oliiviiöljyllä tai suolalla), että saitteko finnien lisäksi yleisen kasvojen punoituksenkin häviämään. Olen aika neuvoton tämän kanssa ja yritän nyt kanssa ruokavalio / stressin lievitysoitoa. Virpi, onko sinulla pysynyt iho yhä kunnossa? Kiitos kaikille positiivisesta otteesta tähän inhottavaan vaivaan.

Ruususisar (Ei varmistettu)

Hei ja suuri kiitos rosacea-vinkeistä!
Menevät kaikki kokeiluun.
Itselläni suurimman avun punotukseen ja finneihin on tuoneet Dr Hauschkan tuotteet, erityisesti ihokuuri herkälle iholle. Syksyllä ihoni oli jo ajoittain virheetön, nyt huomaa auringon tulleen takaisin...

Ruusufinni (Ei varmistettu)

Tässä on mielestä erheellisesti annettu ymmärtää että ruusufinnistä voi parantua.
Näinhän ei tapahdu vaan ruusufinni pysyy elimistössä koko loppuiän. Joskus lievänä jollon sitä ei juurikaan huomaa ja toisinaan taas ärtsynä.
Itsellä taistelu vasta alussa jotta kasvot sais edes vähän siedettävämpään kuntoon

Vierailija (Ei varmistettu)

2,5v tapellut ruusufinnin kanssa. 2 lääkekuuria syönyt. Taas naama kamalassa kunnossa. Ilman meikkiä ei voi lähteä kotoa. Ihan hirveän näköinen olen.

Kommentoi