Särmikäs juuressoppa

Toivoitte muutama viikko sitten järjestämässäni reseptikyselyssä helppoja ja sesonkiin sopivia lämpimiä ja lämmittäviä kasvisruokia. Tsadam, Tässä tilauksestanne yksi sellainen!

 

Kyseessä ei ole mikään kulinaristinen neronleimaus vaan superhelppo, maukas ja terveellinen perusruoka arkeen. Kuten kuvasta näkyy, keitokseni on melko karskin näköinen isoine juureslohkoineen, mutta itseasiassa särmikäs koostumus, joka johtui hätäisestä kokista, sopi soppaan loistavasti. Kuvatkin ovat nyt vähän hämäriä ja epäskarppeja, mutta ei se kattokaa aina oo nii justiisa.

 

Sooloilin ruuan jämäaineksista kovassa nälässä, heittelemällä sekaan vähän kaikenlaista. Päädyin lopulta tekemään sitä viisi litraa, syömään monena päivänä ja ajattelin vielä ensi viikolla valmistaa lisää. Joskus riman alitus palkitaan. 

 

Särmikäs juuressoppa

1 iso bataatti
4 porkkanaa
4 punajuurta
Pari desiä keitettyjä/huuhdeltuja papuja (Itse käytin GoGreenin valmista papumixiä)
1 sipuli
Pari valkosipulinkynttä
3 dl tomaattimurskaa (Itse käytin purkillisen valmista luomutomaattimurskaa)

2 rkl hunajaa

Oliiviöljyä
Chiliä
Rakuunaa
Mustapippuria
Merisuolaa
Herbamare-kasvisliemitiivistettä

Pari litraa vettä

 

Kuori ja lohko juurekset ja sipuli, heitä kattilaan veden sekaan ja keitä kunnes juurekset ovat aavistuksen pehmenneet. Kumoa sekaan pavut, pilkkomasi ja nopeasti kuullottamasi sipuli ja valkosipuli ja tomaattimurska. Mausta lämmittävällä chilillä ja muilla mausteilla. Keitä miedolla lämmöllä kunnes haarukka uppoaa juureksiin, lorauta sekaan oliiviöljyä, kauho lautaselle ja lusikoi suuhusi.

 

♥ Virpi

Kommentit (6)
  1. L, kyllähän nuo juurekset ja pavut voivat hyvinkin laittaa herkän vatsan turpoilemaan. Mikäli sellaista vaivaa esiintyy, kannattaa paikantaa mikä juures erityisesti aiheuttaa oireita ja syödä sitä sitten pienempiä määriä kerralla. Mukaan voi ottaa myös entsyymivalmisteen (Enzymedican tuotteet hyviä) auttamaan vatsan työtä, mikäli ei halua tiputtaa kyseistä ruoka-ainetta kokonaan pois menusta. Eräs hivenainelääkäri suositteli myös testaamaan vatsahappojen tilan HCL-kapselilla (testausohjeita löytyy netistä) , mikäli vatsan turvotusta esiintyy esim. protskupitoisten syömisten, kuten lihan, herneiden ja papujen kohdalla. Jos vatsahappoja on liian vähän, voi hcl-valmiste auttaa normalisoimaan tilaa. Tosin, jos ruoka-aineen syömiseen liittyy muitakin oireita, niin kannattaa sulkea mahdollinen ruoka-aineallergia pois laskuista. Mikäli allergiaa esiintyy, tulee herkistävä ruoka-aine tipauttaa kokonaan pois omista syömisistä.

  2. Emmi, ole hyvä, mahetsua että innostuit kokkailemaan! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *